Ogrodowe zacisze Mandragory - cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewa_rozalka
1000p
1000p
Od: 10 cze 2012, o 12:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogrodowe zacisze Mandragory - cz. 2

Post »

Witaj Milenko ,jak tak dalej pojdzie ,to będziemy świętować setkę :;230 .Co do robali ,to spokojnie użyj Mospilan ,ja go też używam .Z tymi osami to miałaś poważny kłopot dobrze że w porę zlikwidowany .Może dziś da się coś zrobić w ogrodzie ,słonko się przedziera ;:138
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 cze 2011, o 19:53

Post »

Z lękiem patrzę dokąd latają osy i szerszenie. Na razie nie wypatrzyłam. Ale, rzeczywiście to kłopot. Dzięki zdjęcia azalii.
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Misiu, Leosiu - szerszenie są okropne, osy i pszczoły nie mają z nimi żadnych szans. Leosiu - 16 gniazd, a Ty mówiłaś, że sama dam radę je usunąć :D Jakby mieć taki porządny kombinezon, jak nasz wybawca, to może... po 2 kielichach na odwagę ;:306
Ewamaj66 - przy samej różance jeż ma gniazdo w tujach. Nie chcę chemii... :(
Ewuniu - rozalko - mam nadzieję, że dziś założysz "6". Moderatorzy chyba też imprezowali, a teraz odsypiają, bo cały czas otwarte :) Impreza była udana, szkoda, że tak szybko bąbelki Cię rozłożyły :tan Ewuś, a Ty co sądzisz o tym mydle potasowym na moje gąsieniczki ze zdjęcia kilka postów wyżej? U mnie naprawdę ciężko o bezwietrzną pogodę, nie chcę jeżowi zaszkodzić, zresztą w ogóle jestem przeciwna chemii jak się da..
Aniu - Ty masz nowszy dom, pewnie na górze wszystko szczelne. Wyjazdu zazdroszczę, na Wyżynach zawsze podziwiałam festiwal żywopłotów tawułowych. O dziwo w Bielsku nie spotkałam się nigdzie z takimi żywopłotami, a szkoda, bo pięknie to wygląda ;:173
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 cze 2011, o 19:53

Post »

Niestety osy "zjajają" drewno. Też nam się kiedyś dobierały do podbitki.
Jednak są jeszcze regionalizmy w ogrodach. Nie sprawdzałam, ale może tawuły lubią tamtejsze lekie ziemie. Wiesz, że ja ich nie pamiętam z dzieciństwa. bzy tak, ale tawuł nie.

U kuzyna (Glinki) nad domem co chwilę przelatuje dreamline. Jest cichutki. Wyłania się jak wielka latająca krowa znad bloku (mnie zaskoczył, jak jechałam ul. Planu 6-letniego) i cicho sunie po niebie. Miałam wrażenie, że zahaczy o dachy.
Awatar użytkownika
DuczekiOsia
1000p
1000p
Od: 10 sie 2012, o 08:38
Kontakt:

Post »

Leosiu - 16 gniazd, a Ty mówiłaś, że sama dam radę je usunąć :D Jakby mieć taki porządny kombinezon, jak nasz wybawca, to może... po 2 kielichach na odwagę ;:306
heh myslałam że jednak mniej ...dobrze zrobiliście ze zawołaliście fachowca ... ;:108 duże były te gniazda ??
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No gwarancje masz to i spokój na jakiś czas :) Pogoda dzisiaj trochę lepsza. Ale podobno burzowo ma być.
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu - może faktycznie masz rację z rodzajem gleby. Znalazłam zdjęcie sprzed 3 lat - byle jakie z komórki, ale czy taki żywopłot nie wygląda pięknie? ;:173 http://img96.imageshack.us/img96/3265/dsc0276rj.jpg

Leosiu - my też myśleliśmy, że jest ich mniej, sami naliczyliśmy tylko ok. 8. Myślę, że duże nie mogły jeszcze być, facet wynosił je w 1 worze. Nawet nie pomyślałam, żeby je oglądać :D

Madziu - niepokoi mnie trochę, że ciągle słyszę w łazience ciągle bzyczenie na strychu. Skoro polał jakąś chemią, to co one tam robią? :shock: Musimy iść na zwiady... ;:123 Wczoraj pogoda była piękna, dziś niestety pada i całe niebo zasnute chmurami. A Ty masz ten weekend zdaje się bez działki? Na weselu się bawisz, dobrze pamiętam? :)
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
ra_barbara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2010, o 10:51
Kontakt:

Post »

No nie.... aż tyle miałas tych bzykających ;:oj A ciekawostka z tym nie lubieniem się os i szerszeni.U mnie pod dachem szopy w poprzednim roku były 3 gniazda szerszeni, nie wiedzieliśmy i jakoś przy ognisku nocą zaczęły nam latac nad głowami, kiedy weszłam następnego dnia na drabine .... zobaczyłam 3 ogromne banie wiszące pod dachem.Nic nie robilismy, jesienią zniszczyłam te banie i w tym roku jakos nie widać.Zauważyłam że szerszenie lubią nektar z irg i berberysów ;:218
Abyście tylko potrafili położyć kwiaty pomiędzy smutnymi liśćmi życia! aktualny Co w trawie piszczy-2014-2017
Cz.1. cz.2. cz.3.Dziergam...bo lubię
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basiu, potwierdzam - w czasie kwitnienia berberysu codziennie jeden szerszeń przylatywał i wyjadał (chyba) nektar z kwiatów.
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
ewa_rozalka
1000p
1000p

Post »

Najbardziej lubią bzy ,ja przez nie stracilam bardzo wiekowy lilak ,który był prowadzony na pniu i miał chyba z 50 lat .Przylatywaly do niego całe chmary szerszeni .Niestety bez był w centralnym miejscu w ogrodzie a ja jestem uczulona i niestety lilak poszedł pod topór .Do dziś po nim płaczę . :(
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuniu - straszna szkoda :( Masz może jakieś jego zdjęcie? 50 letni lilak prowadzony na pniu - chciałabym go zobaczyć ;:180

Poszłam do ogrodu zrobić dla Was zdjęcie fioletowego rh, niestety deszcz nie dał mi do niego dość.
Udało mi się pstryknąć tylko kilka fotek:

Obrazek

Hosta już od dłuższego czasu chce rozkwitnąć, chyba brak słońca jej na to nie pozwala:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Taką kolonię pajączków wypatrzyłam na szałwi ;:oj Jak myślicie, to jakieś szkodniki?

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

To gniazdo pająków wygląda niesamowicie i jak nie mam nic przeciwko owadom te budzą lekki niepokój. Jest ich nieco za dużo :;230
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Dokładnie :lol:
Ale fota super ;:333
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
ewa_rozalka
1000p
1000p

Post »

Milenko takich robali to ja jeszcze nie widziałam ,wyglądają ciekawie .Mój stareńki lilak jest we wcześniejszych wątkach ,jak znajdę to Ci powiem .Ktoś już mnie o niego pytał ,ale ja oczywiście nie pamiętam ;:173
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Myślę, że to chyba młode pajączki, starałam się zdjąć cały kokon, niestety spora część rozpierzchła mi się po tarasie :D
Kochani, u mnie kolejny zimny dzień, oglądam właśnie prognozy w pudle - wszystko się poprzestawiało - w Suwałkach 26 stopni, na południu 18. Oby tylko znów się nie rozpadało.. Wszystkim życzę dużo słońca ;:4 ;:3
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”