Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz. III

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p
Od: 24 sie 2012, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz. III

Post »

Aprilku, proszę bardzo:
Obrazek
Nie rośnie tak szybko jak goździki, skalnice czy piaskowce, ale i tak się cieszę, że rośnie, bo miało być na jeden sezon :D Myślę, ze jeszcze dwa sezony i powstanie idealnie zarośnięty dywanik w nogach róż pnących się po kratkach na tarasie.
Obrazek

Pat,
nie mam pojęcia jak to odmiana irysów, ponieważ przywiozłam je razem z innymi roślinami z ogrodu mojej mamy.... Wszystko co z tego ogrodu przywiozłam pięknie rośnie ;:233
Cieszę się, że mnie odwiedziłaś i nie powiem żebym nie była usatysfakcjonowana Twoja pokutą :twisted: Tak z czystej próżności.

Aguś
, to już za tydzień ;:oj ;:218

Aniu czar_na moja piaskowa siostro :wit
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dzięki ;:196 Jedna sadzonka rozrosła się w taką podusię czy więcej? Nie wiem jak gęsto posadzić. Jak tak wolno rośnie to chyba obie odmiany posadzę obok siebie dla lepszego efektu...Choć dalej nie wiem gdzie ;:306
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38

Post »

Madziu :wit, a ja dokupiłam poduszkowców. U mnie tak szybko nie rosną, więc postawiłam na większą ilość sadzonek. Po 2 latach mam podusię goździków o średnicy może 25 cm, ale i tak się cieszę, że na mojej glinie chcą rosnąc :D Len wylukałam u Ciebie jakiś czas temu i muszę powiedzieć, że coraz bardziej za mną chodzi
Czy inspektor nadzoru budowlanego zaimpregnował materiał? :;230
Awatar użytkownika
Malgolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2010, o 14:16

Post »

Witaj Madziu, wpisuję się co by Cię nie zgubić, poczytam później :wit
Prawdziwy przyjaciel to ten kto przychodzi gdy cały świat odchodzi
pozdrawiam Małgośka
Zapraszam na... >> Ogródek Małgolinki cz. I, Ogródek Małgolinki cz. II
Awatar użytkownika
czar_na
1000p
1000p
Od: 17 kwie 2012, o 15:49

Post »

Twoją piaskową siostrę właśnie zazdrość okropna zeżarła jak sobie zobaczyłam kamyki :oops: :wink:
Pięknie będzie Madziu ! Co ja piszę ! Pięknie już jest ale będzie przepięknie ;:138
Awatar użytkownika
maliola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2012, o 16:01

Post »

Witam i zapisuję sobie wątek, bo właśnie po tygodniu odkryłam, że jest nowy wątek. Wieczorkiem doczytam.
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

:wit
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 12:32

Post »

Madziu, jeśli nie zauważyłaś szkodników na różach to nie rób oprysku :)
Zresztą przy takiej pogodzie to się nie da :wink:

Gdy zauważyłam na różach bruzdownicę, zrobiłam oprysk systemicznym środkiem, działającym ok. dwa tygodnie, Mospilanem. Na razie nie zauważam robactwa .

Kamulce piękne, i jakie wielkie, będą cudnie wyglądać ;:138
Skalniakowate śliczne :roll:
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 cze 2011, o 19:53

Post »

Madziu, fajnie, że Cię u Igi poznałam. Jak przyjadę tam na rowery... objeżdżę wszystkie pola i zagrody Zakola.
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p
Od: 24 sie 2012, o 13:45

Post »

Pogoda taka, że ja nawet spod koca nie wychodzę po pracy. Ogród leży odłogiem a ja udaje, że nie widzę chwastów :wink: Oglądam zdjęcia z zaprzyjaźnionych wątków i cieszę oczy ideałami :D Nawadnianie ogrodu chwilowo nieużywane, bo pogoda jaka jest każdy widzi. Przykro mi widzieć w niektórych forumowych w ogrodach stojącą wodę :( Jedyne co jest cudowne w ogrodzie na piachu to fakt, że u mnie nigdy nie będzie zalegała woda. Ale to jedyna zaleta takiego ogrodu :lol:

Od poniedziałku rusza rewolucja a ja jestem przerażona ;:oj I już zaczynają się kłopociki- koparkowy dostał super kontrakt za granicą od tej soboty i muszę znaleźć kolejnego ;:224 Dźwigowy do ładowania i rozładunku kamieni umówiony, ciągnik z big przyczepą do wożenia umówiony, ogrodnicy umówieni, mój urlop podpisany. Poniedziałek, godzina zero :uszy
Zepsułam swój komputer ( brudny taki jakiś był, to umyłam ;:224 ) i mam kłopot z wstawianiem nowych zdjęć bo został mi jeno tablet. Postaram się wieczorem dopchać do synowego kompa, ale nie wiem na ile mam siłę przebicia i argumentacji, aby się młodzieży wieczorową porą wepchnąć w monitor :wink: A wypada choć porcję zdjęć zamieścić, skoro tylu miłych gości tutaj zagląda, kibicując mi wspaniale ;:196
Zdjęcia z archiwum zeszłotygodniowego, kiedy to jeszcze mój laptop działający, choć brudny na ławie leżał i miałam możliwość wrzucenia zdjęć na FO :D

Obrazek

Nadal coś podjada liście łubinu, ale za to po raz pierwszy od trzech lat łubin kwitnie a te jego ażurowe liście, no cóż, nie każdy może być idealny :lol:
Obrazek

Obrazek

Wieczorem postaram się zrobić i wstawić relację zdjęciową z dzisiaj :wit

-- 29 maja 2013, o 10:05 --

Aprilku jedna poducha tak się rozrosła w dwa sezony. Ale jak posadzisz dwie od razu to faktycznie efekt będzie wyraźniejszy. Ja wtedy kupiłam tę jedną bo pomimo, że fanką niebieskiego nie jestem to akurat ten kolor niebieski bardzo mnie zauroczył. Obok rosną sadzonki goździka i żagwinu posadzone rok później a są trzykrotnie większe od lithodory.

Madziu, moje goździki rosną jak szalone, serio. Kupuję sadzonkę w donicy 15 cm a po roku mam metr średnicy ;:oj Bardzo mnie to cieszy, bo równie szybki przyrost na piachu mają żagwiny, skalnice, floksy. Inspektor nadzoru to dziewczyna jest, czyli nie impregnuje materiału :twisted:
Len to całkowicie bezproblemowa roślina, która co prawda rozsiewa się po całym ogrodzie, ale te siewki są bardzo łatwe do usunięcia i rozpoznawalne bez trudu.

Małgolinka
, miło mi, że odwiedziłaś mój ogród i równie miło było mi Cię poznać :wit

Aniu, kamyki już we wtorek znajdą się u mnie

Olu
witaj kochana :wit

Marzka ;:196

Kasiu, dziękuję mi mistrzyni róż za dobra radę ;:196 Skalniakowe na czczym gruncie jak widać mają się całkiem dobrze. Za tydzień powstanie skalniak duży, na którym posadzę te wszystkie porozrzucane po rabatach poduchy

Aniu, zapraszam na odpoczynek u mnie :D
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

To już od poniedziałku...będę wlepiona w monitor i czekała na fotorelację z fronu prac ;:65
Madziu ciesze się razem z tobą ;:167
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Madziu mam nadzieję, że szybciutko naprawisz lapka, bo zawsze z wielką niecierpliwością oczekuję Twoich cudnych widoczków :D
Trzymam kciuki, żeby sprawa z kamieniami poszła sprawnie i wszystkie nieoczekiwane przeciwności udało się łatwo rozwiązać ....
Podejrzewam, że łubin konsumują Ci zielone lichy, może spryskaj, bo zjedzą Ci do gołych patyczków....to straszne żarłoki....
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Magda, trzymam mocno zaciśnięte kciuki, żeby wszystkie prace się odbyły w terminie i zakończyły efektem, z którego będziesz zadowolona...
Pisząc o ogrodach pod wodą miałaś na myśli m.in mój? No niestety... podłoże w większości gliniaste i w połączeniu z ogromnymi opadami mamy rezultat w postaci zalanych rabat i trawnika...
U Ciebie za to przeważa słońce, przepięknie rozświetlając poduchy kwiecia... zawsze jest u Ciebie na czym zawiesić oko.
Komputera na drugi raz nie kąp, bo to mu ewidentnie szkodzi ;-)
Buziaki i chwal się koniecznie na bieżąco efektami rac ;:196

PS. Liście łubinu niezwykle oryginalne! :twisted:
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38

Post »

Madziu, widać komp nie lubi kąpieli ;:306.
Chyba zbyt łatwo by było jakby ktoś nie nawalił :roll: Szykuje się prawdziwa rewolucja ogrodowa, teraz chyba sprzęt padnie z przesilenia od fotorelacji prac ogrodowych (tfutfu, hauhau-odplute, odszczekane). Liczę, że będziesz robić mini reportaż ;:163 :?: Trzymam kciuki za znalezienie solidnego koparkowego. W razie co PanM podobno dostał urodzinowy awans od Forumek z taczkowego na koparkowego ;:112 Aga, czy to prawda?
Zapomniałaś dodać, że plusem piaskowego ogrodu jest również to, że pięknie rosną goździki ;:167
Trzymaj się, a ja trzymam kciuki ;:215
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Tak, potwierdzam - PanM dostał upgrade na koparkowego ;-) Muszę mu przypomnieć o stosownych zmianach w profilu :D
Magda, w razie czego będziemy negocjować ;-))
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”