Betonowy balkon w środku miasta

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Betonowy balkon w środku miasta

Post »

Madzi ale będzie zajefajny busz ;:172 Trochę gorzej z podlewaniem ale co tam - dasz radę ;:215
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Coraz bardziej zielono i...kolorowo na balkonie. jest gdzie odpocząć ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p
Od: 26 lis 2010, o 23:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziękuję Kochani za miłe słowa ;:196
Fakt - jak to wszystko, co mam będzie tak rosło, jak rośnie (tfu, tfu) to rzeczywiście będę miała istny busz ;:oj Ale o coś takiego mi chodziło. Plan był taki, żeby zaszaleć na maksa ;:172 Niunia1981 - większość roślin jest w dużych doniczkach. Poza skrzyniami styropianowymi, w których ziemia długo utrzymuje wilgoć, mam doniczki o pojemności 9 litrów i skrzynki balkonowe - najmniejsza 40 cm, największa 100 cm. One są na poręczach balkonu, gdzie jest najwięcej słońca i te trzeba podlewać częściej, ale nie częściej niż raz na dobę. Mam też begonie w doniczkach 4 l. ale one są w cieniu no i nie lubią mieć zbyt mokro. Do tej pory nie zużywam więcej niż 8 l wody na dobę. Pewnie, jak towarzystwo podrośnie to będzie potrzeba więcej ale bieganie z konewką jest przecież częścią tej zabawy, nie? ;:108

Stefanku ta calla, którą pokazałam wcześniej w zeszłym roku kwitła tak:
Obrazek

Mam jeszcze nowe - pomarańczową i różową. Jestem ciekawa, czy wszystkie zakwitną ;:65

Fuksja mnie trochę zdziwiła. Nie wiem, czy pamiętacie - pokazywałam ją w kolorach róż/granatowy. Otóż ona się wybarwia wraz z wiekiem. Teraz wygląda bardziej standardowo:
Obrazek

Fajnie by było gdyby ta tendencja się utrzymała - miałabym dwa zestawienia kolorów na jednym krzaczku w zależności od wieku kwiatów.

W tym roku ponownie posiałam petunie - fioletową i liliową. Największe są takie:
Obrazek
Obrazek

Za to kupowana daje czadu:
Obrazek

Po raz pierwszy wysiałam godecję. Rośnie średnio:
Obrazek

Mieczyki już są takie:
Obrazek

I na koniec moja kolejna calathea za 3 zł :heja
Obrazek

Idę przesadzać pomidory. Następnym razem pokażę Wam jaką mam "plantację" ;:306
welkam
1000p
1000p
Od: 24 maja 2009, o 22:09

Post »

Madziu, kiedy wysiewałaś petunie?
Zachwyca mnie różnorodność roślin na Twoim balkonie.
Pozdrawiam i zapraszam
Historia pewnej donicy
Moje storczyki
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

A może czymś podlałaś fuksję i dlatego zaczyna kolor zmieniać?Jakąś odżywką czy czymś innym?
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p

Post »

welkam - petunie wysiewałam od końca stycznia do początku kwietnia. Te ze zdjęcia są chyba lutowe - tyle miałam tych doniczek, że się w końcu pogubiłam w datach ;:24 .
Filigranowa27 - fuksje mają wsypany granulowany obornik bydlęcy, więc na razie nie podlewam ich nawozem. Może ten obornik zaczął działać? Zaraz rozwiną się kolejne pączki więc zagadka się rozwiąże.
ANNA2006
200p
200p
Od: 17 maja 2013, o 12:57

Post »

Chciałam się przywitać i przekazać że podziwiam balkonik .Od dwóch dni zaglądam na Twój wątek.Jeszcze nie wiem ale chyba założę swój :)
Pozdrawiam serdecznie :)
------------------------------
ANNA2006 Kolorowy balkon :wit
Awatar użytkownika
stefanek
500p
500p
Od: 14 maja 2012, o 20:50

Post »

;:172
Madziu balkon Twój jest bardzo pojemny i ustawny, że możesz tyle roślinek pomieścić.
Ciekaw jestem ile krzaczków pomidorów posadzisz.
Powodzenia.
;:3
Pozdrawiam Stefanek
Mój W http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=64568" onclick="window.open(this.href);return false;
welkam
1000p
1000p

Post »

Nie mam doświadczenia z hodowlą petunii z nasionek. Wiem, że powinno sie je siać wcześnie - luty.
Moja teściowa siała petunie bardzo późno - chyba końcem marca, a już mają pączki. Byłam zaskoczona, kiedy mi je pokazała. Może ta jakaś inna odmiana?
Pozdrawiam i zapraszam
Historia pewnej donicy
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Kasia1007
500p
500p
Od: 19 maja 2012, o 13:06

Post »

Coraz więcej roślinek widzę, a zapewne to jeszcze nie koniec... ;:224 Jak wszystkie podrosną i zakwitną będzie cudnie ;:138 ;:3 Calla śliczny ma kolorek ;:108 A fuksje z tego co widzę mamy takie same :D
Arnika2
200p
200p
Od: 11 mar 2013, o 20:59

Post »

Witaj. :wit Podglądam twój wątek szukając inspiracji .Kilka znalazłam! ;:108 Zawsze mi się wydawało ,że rośliny muszą być wyeksponowane "na zewnątrz "a mogą przecież stać po wewnętrznej stronie barierki gdzie będą osłonięte od wiatru i cieszyć gł. właściciela :) Mój balkon jest spory, ale starego typu czyli metr szerokości i południowy oraz baaaardzo wietrzny /kobea pójdzie na działkę/. :wit :wit Łamiesz też stereotyp co jest roślina balkonową. Dzięki za fajny wątek.
Pozdrawiam z wyschniętego Lublina.
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p

Post »

Witam się poniedziałkowo ;:7

Anna 2006 - witam bardzo serdecznie w moim wątku. Miło mi, że Cię on zaciekawił. Załóż Swój, koniecznie, wszyscy bardzo lubimy oglądać, co się u nas dzieje.
stefanku - pomidorów mam 9 krzaków, ale one już się nie zmieszczą plus mam za dużo kurzu i syfu spalinowego na balkonie, by te pomidory jeść ;:202. Poniżej zdradzę Wam mój sposób na domowe pomidory w takim mega syfie, jakim jest Wawa czy inne duże miasto.
welkam- petunie dość wolno rosną, dlatego sieje się je wcześnie. Pozytywnie zazdroszczę kwiatów na petuniach szanownej Teściowej ;:138 Mi wzeszły tylko rośliny z nasion samodzielnie pozyskanych. Reszta umierała w różnych stadiach.
Kasia1007 - cieszę się, że podoba Ci się kolor calli. Ta moja fuksja to niezłe ziółko. Ona rzeczywiście zmienia kolory, kameleon jeden! ;:215 Oto dowód - najpierw jest granatowo-różowa a potem fioletowo-różowa:
Obrazek

Arnika2 - witaj :wit Przy ponad 50 gatunkach (tak, tak, w weekend zrobiłam inwentaryzację w Excelu), po kilka z każdego gatunku robi się ogromna ilość roślin. Nie da rady wszystkiego wyeksponować. W Lublinie dziś nie padało?

Uff, ale mieliśmy ulewę w "stolycy" ;:172 Normalnie grad padał. Na szczęście udało mi się zdążyć przed burzą i pozdejmować moje miśki.
W weekend dokonałam wiekopomnego odkrycia - ja nie mam za małego balkonu, tylko doniczki są źle poustawiane :;230 Nie do wiary, ile zdziałać może inne zaplanowanie przestrzeni. Wystarczyło dwie drewniane skrzynie ustawić w poprzek i już zrobiło mi się miejsce na trzy duże kwadratowe donice.
W tym tygodniu mam mieć drobny remont, w ramach którego zażyczę sobie 5 dziur w suficie na wiszące doniczki. I co? Nie zmieści się? :;230

Obiecałam Wam fotki pomidorów. Mam w sumie 9 krzaczków - chyba tylko jedną maskotkę a reszta to pomidory z nasion wydłubanych zimą z pomidorów marketowych. Jeden to realeza, inne - nie wiem. Eksperyment zrobiony dla tzw. jaj podczas długiej zimy, która nie tylko doprowadza ludzi do szału, ale - jak widać - wydobywa z nich kreatywność he he. Coś mi się pokładają, a że to moje pierwsze pomidory nie za bardzo wiem co do czego.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Jak widać trzymam je w mieszkaniu, w najbardziej słonecznym miejscu.

I jeszcze wracam na balkon, by pokazać dzisiejsze zdjęcia. Tu mam sundavillę, którą po raz drugi udało mi się przezimować. W zeszłym roku nie kwitła, teraz też nie wygląda na okaz zdrowia, ale już żeśmy się umówiły, że jak się szybko nie zdeklaruje co do kwiatów, to robi wypad z balkonu ;:222
Obrazek

Nie mogło też zabraknąć miejsca dla mojej ukochanej lantany. Mam dwa krzaczki - pomarańczowy i żółty. Żółta kwitła całą zimę na chłodnym parapecie a jak przyszło słonko i ciepełko, zmieniła zdanie i się na mnie obraziła:
Obrazek

Kolejny mój ulubieniec to pokazywany wcześniej przezimowany w mieszkaniu dzwonek. To jest pierwotna roślina:
Obrazek

A to kwitnące dzieciaczki:
Obrazek

I petunia kupowana
Obrazek

I jedna z sianych:
Obrazek

I mój begoniowy kącik:
Obrazek

Mam nadzieję, że moje zdjęcia moich miśków Wam się podobały, bo niedługo kolejna porcja. ;:196
Awatar użytkownika
Paulii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2013, o 15:03

Post »

Witaj Magdo :)
;:138 dla tulipanów w donicy że przezimowały Ci i jakie piękne bratki :)
Pauli :) "To możli­wość spełnienia marzeń spra­wia, że życie jest tak fascynujące"
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01

Post »

Madziu pewno, że fotki się podobały i czekamy na więcej ;:138 ;:138
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
welkam
1000p
1000p

Post »

;:138 dla pomidorków. Moje są takie tyci tyci malutkie w porównaniu z Twoimi krzakami.
Pozdrawiam i zapraszam
Historia pewnej donicy
Moje storczyki
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”