Mój kącik storczykowy :)
Re: Mój kącik storczykowy :)
Faktycznie przyjemnie sie oglada.Super warzke ma.Dziwne ze tak szybko kwiaty zrzuca*.Te hybrydy zazwyczaj bardzo dlugo kwitna
- Dufin
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 cze 2012, o 11:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wiesz, kiedy mu pęd wychodził to długo stał na oknie południowym ale go ściągnęłam, więc może to dla niego szok? Za mało światła? A może od przeciągów, one podobno tego nie lubią, a teraz ciepło, więc wszystko pootwierane.. No nic, szkoda 

I tak jest piekny ,ma mnostwo kwiatow .Faktycznie zmiana stanowiska mogla mu zaszkodzic.Ale naprawde jest zachwycajacy.I fotki nie sa niebieskie

- Mariusz3357
- 1000p
- Od: 10 paź 2011, o 16:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Dufin
Oj Kaśka.. przecież nikt nie chciał być niemiły z tymi "niebieskimi fotkami"
Po prostu czasem drobna zmiana w ustawieniach wystarczy, aby cieszyć się ładnymi zdjęciami, bez specjalnej znajomości fotografii, a mówiłaś, że nie znasz się na funkcjach, więc podpowiedziałyśmy, ze winny jest balans bieli
Nie strosz wąsików mi tutaj 
Mariusz dziękuję bardzo za miłe słowa
własnie miałby więcej kwiatów, gdyby nie zaczął ich zrzucać
A jedno rozgałęzienie jest jeszcze zupełnie zapączkowane, więc kwiaty tez się będą dopiero rozwijać.. No ale to pierwsze moje kwitnienie na tym storczyku, więc i tak się cieszę, ze zakwitł 

Mariusz dziękuję bardzo za miłe słowa

Oj Dufin ,chyba zartujesz
.Ja fochy? Nigdy w zyciu!!! Gdybym tylko takie problemy miala jak ustawienia w aparacie ho ho 

Aniu phalek bardzo ładny, porzucenie pączków mogło spowodować przestawienie
lub nisza wilgotność, otwarte okna i wyższa temperatura.
Powodzenia i sukcesów.

Pozdrawiam Stefanek
Mój W http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=64568" onclick="window.open(this.href);return false;
Mój W http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=64568" onclick="window.open(this.href);return false;
- sylcia199
- 500p
- Od: 25 paź 2012, o 11:28
Ale piękne kwitnienie
Aż szczęka opada
Jednak białe mają w sobie dużo uroku

Jednak białe mają w sobie dużo uroku

- Dufin
stefanek pewnie masz rację, wiele czynników musiało się do tego przyczynić.. Niestety falek, który stoi cały czas w tym samym miejscu i ma tam wilgotność ok 60% cały czas tez zrzucił mi dwa kwiaty
a może to skutek tego, że rośliny są przeciążone? Nie dość, ze kwiaty to jeszcze listki i korzenie równocześnie produkują i z czegoś musza zrezygnować..
sylcia199 początkowo nie przepadałam za białymi, ale fakt, że warto mieć ze dwa okazy
Teraz własnie rozkwita mi na ostatnich pączkach inny biały z takimi dużymi kwiatami, choć ma ich znacznie mniej niż ten, ale też pięknie to wygląda 
sekunda dziękuję że znów zawitałaś do mnie
Kwiatów ma faktycznie sporo, ale i jeszcze dużo pączków, dlatego miałam go Wam pokazać gdy rozwinie wszystkie z nich, no ale niestety w tym czasie gdy rozwija nowe pączki to zrzuca stare kwiaty, już mu chyba z 6 opadło 

sylcia199 początkowo nie przepadałam za białymi, ale fakt, że warto mieć ze dwa okazy

sekunda dziękuję że znów zawitałaś do mnie

- kahim
- Od: 30 cze 2011, o 10:55
"Liczyłam na większe kwitnienie...", ech..... Ja mam trzy kwiatki i aż mnie w dołku ściska jak widzę twoje "marne" kwitnienie
Śliczne są te białe, ja też kiedyś ich nie lubiłam, teraz dopiero zaczęłam doceniać

Śliczne są te białe, ja też kiedyś ich nie lubiłam, teraz dopiero zaczęłam doceniać

- Dufin
kahim "liczyłam na większe kwitnienie" tylko dlatego, ze na większe się zapowiadał ;) Mnóstwo rozgałęzień i pączków, nie przewidziałam, ze zrzuci część kwiatów,a nie dlatego, że jestem pazerna i wiecznie mi mało 

- busybees
- 100p
- Od: 21 lip 2010, o 10:22
wow ten biały to jak kilka storczyków w jednym, czy trzeba je jakoś specjalnie traktowac aby tak zakwitły czy ten typ juz tak ma?
Pozdrawiam i zapraszam
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36640" onclick="window.open(this.href);return false;
Beata.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36640" onclick="window.open(this.href);return false;
Beata.
- Dufin
Beatko podobno te białe chętnie i obficie kwitną
Ale w tym samym czasie puszczał nowe pędy inny fioletowy storczyk i też się ładnie rozgałęził, tylko też już zrzuca pierwsze kwiaty
Myślę, że posłużyło im okno południowe, dostały więcej słonka po zimie, a raczej jeszcze w trakcie zimy i dlatego ładnie wyrosły
Bo nie dość, ze puściły nowe pędy, to one się jeszcze ładnie porozgałęziały i stare pędy z uśpionych oczek tez puściły odnóżki, więc to chyba zasługa słonka. Później je ściągnęłam z okna bo w lecie strasznie pali i chyba wyszło im to na gorsze :/ Dla porównania mam jeszcze jednego białego ma on takie duże kwiaty, ale wcale się nie rozgałęział, pewnie dlatego, że stał na oknie wschodnim i tu jest malutko światła