Kocimiętka
-
- 200p
- Od: 18 kwie 2013, o 20:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kocimiętka
Odgrzebuję temat. Mam jedną sadzonkę kocimiętki o zielonoszarych liściach, pochodzącą z nasion wysianych w tamtym roku. Roślinka zimowała w doniczce na dworze i mimo to wygląda całkiem ok. Jest mała - ma z 10 cm i jest póki co w doniczce. Gdzie ją wsadzić /słońce czy półcień, bezwiatr czy może być wietrznie/ i jaką ziemię preferuje ta roślinka? Po zdjęciach widzę, że bez kocich zabezpieczeń nie obędzie się 

- asta6265
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2012, o 12:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kocimiętka lubi gleby przepuszczalne, ciepłe, miejsce nasłonecznione. Jednak z doświadczenia wiem, że rośnie wszędzie. Miałam kocimiętkę kiedyś na skłania. Niestety w szybkim tempie został on zniszczony przez wylegujące się kocury. Teraz traktuję ją jako wabik.Posadziłam ją poza ogrodzeniem i żaden kocur mi już nie ryje ogrodu. Tylko upada się poza nim 

Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Pozdrawiam Anka
- anym
- Od: 4 kwie 2013, o 19:01
Moje kocimiętki ruszyły z kopyta na całego.Mam kotkę,a kocury z całej okolicy się schodzą mimo że moja kicia jest wysterylizowana.Kocimiętki rozrastają się w duże kępy i żaden kot się nimi nie interesuje.Warto sadzić,wdzięczna roślina.
- ONA-NINA
- 200p
- Od: 10 lip 2012, o 22:09
Moja kocimiętka ruszyła już dobry tydzień temu i kępa spora z niej już jest 

-
- 200p
- Od: 18 kwie 2013, o 20:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dzięki
A dożywiacie czymś czy lepiej zostawić ją samej sobie? Muszę znaleźć jakąś fortecę i wsadzać w grunt. Nie mogę doczekać się pączków i kwiatków

A dożywiacie czymś czy lepiej zostawić ją samej sobie? Muszę znaleźć jakąś fortecę i wsadzać w grunt. Nie mogę doczekać się pączków i kwiatków

- anym

Kocimiętki zaczynają kwitnienie!

- ONA-NINA
- 200p
- Od: 10 lip 2012, o 22:09
Ja swojej daję tylko gnojówę z pokrzywy i pięknie,bardzoooo dorodnie kwitnie 

- BozenkaA
- 1000p
- Od: 26 cze 2011, o 21:29
Jesienią wsadziłam dwie sadzonki nad stawem. Ładnie przezimowały bez żadnych zabezpieczeń. Jedna zaczyna kwitnąć.asta6265 pisze:Kocimiętka lubi gleby przepuszczalne, ciepłe, miejsce nasłonecznione. Jednak z doświadczenia wiem, że rośnie wszędzie.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 6 maja 2013, o 23:40
- Kontakt:
To na pewno kocimięka, tak wcześnie? Że już kwitnie?
Moje malutkie jeszcze
Moje malutkie jeszcze

Uwaga! Teraz jest najlepszy okres na sadzonkowanie kocimiętek. Jest to wyjątkowo wdzięczna czynność ponieważ przyjmują się szybko i w wysokim procencie. Bez zastosowania jakichkolwiek ukorzeniaczy.
- BozenkaA
- 1000p
Fogrod, mam odłamać kawałeczek i wsadzić do ziemi?
Tak. Akurat Ja wolę sadzonkować w doniczkach umieszczając po kilka pędów w jednej. Dziurki w podłożu robię starym długopisem. Najlepiej używać 8-12 centymetrowych kawałków uciętych tuż pod rozgałęzieniem liści (bez "ogonków"). Wszystkie spodnie liście, które miałyby się znaleźć pod ziemią obcinam nożyczkami. Po 2-3 tygodniach w pośrednim, rozproszonym świetle donice przenoszę do w pełni nasłonecznionego miejsca. Tam pilnuję podlewania. Po miesiącu do półtora powstają pełnoprawne kępy gotowe do wysadzenia na miejsca docelowe.
- anym
A moje kocimiętki się rozsiały, dziś zauważyłam pieląc wokół nich.
- BozenkaA
- 1000p
Fogrod, wielkie dzięki. Skopiowałam i w weekend zabieram się do pracy.
Bożenka, nie ma sprawy. aha i dla wygody polecam pracować przy stole ogrodowym.
Anym, moja odmiana ('Walker's Low') jest sterylna i rozmnażanie wegetatywne jest jedyną metodą jej propagacji.
Anym, moja odmiana ('Walker's Low') jest sterylna i rozmnażanie wegetatywne jest jedyną metodą jej propagacji.