Początki zazielenienia mieszkania
Przemo- dziekuje:-) Zdarzylam sie juz przekonac o tym jak wspaniali ludzie sa na tym forum:-))) Wiele razy juz - pomogliscie mi za co bardzo dziekuje!
Anoli- kolekcja malusienka- wczesniej ze wzgledu na male dzieci ograniczalam roslinki w domu- teraz kiedy sa juz starsze i najmlodszy juz wie ze kwiatkow sie nie przytula:-) moge bez obawy zazeleniac dalej pokoje:-)
Ogrodeczek malutki ale ubostwiam go wrecz:-)
Tak piszecie o Benjaminku ze ladny - siedze teraz i mu sie przygladam- piekny jest to fakt- obym mu tylko krzywdy nie zrobila- będę sie starac i mysle ze z Wasza pomoca uda mi sie w utrzymaniu roslinek:-)
Anoli- kolekcja malusienka- wczesniej ze wzgledu na male dzieci ograniczalam roslinki w domu- teraz kiedy sa juz starsze i najmlodszy juz wie ze kwiatkow sie nie przytula:-) moge bez obawy zazeleniac dalej pokoje:-)
Ogrodeczek malutki ale ubostwiam go wrecz:-)
Tak piszecie o Benjaminku ze ladny - siedze teraz i mu sie przygladam- piekny jest to fakt- obym mu tylko krzywdy nie zrobila- będę sie starac i mysle ze z Wasza pomoca uda mi sie w utrzymaniu roslinek:-)
- koniczynka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 kwie 2008, o 19:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Agnieszko widzę, że zmieniłaś awatraka i możemy podziwiać Twoją uśmiechnięta buzię...
I popatrz... mówiłam, że Przemo zjawia się jak roślince dzieje się krzywda... i zjawił się u Ciebei uspokoić, że czuwa nad Twoimi roślinkami.
Uważaj Agnieszko na beniaminka. Naprawde. Jeśli dotądnie miałaś z nim styczności zrób jak napisałam... bo będziesz płakać... Ja płakałam wiele razy!!!
Teraz dzięki Przemo wiem jak postępować i mam cudne beniaminki
I popatrz... mówiłam, że Przemo zjawia się jak roślince dzieje się krzywda... i zjawił się u Ciebei uspokoić, że czuwa nad Twoimi roślinkami.
Uważaj Agnieszko na beniaminka. Naprawde. Jeśli dotądnie miałaś z nim styczności zrób jak napisałam... bo będziesz płakać... Ja płakałam wiele razy!!!
Teraz dzięki Przemo wiem jak postępować i mam cudne beniaminki
z uśmiechami Iza
u liski
u liski
Przemo czuwa nad Wszystkich roślinkami i w miarę możliwości stara się każdemu pytającemu pomagać, czasami sam pisze ale jak mało pytacie i gdy nie wiem o tym że komuś się coś dzieje z roślinami lub czasami to przeoczę(rzadko ale się zdarza) to mogę nie odpisać dlatego najlepiej oprócz pytania zawsze dać info mi na pw że coś się dzieje.liska pisze:I popatrz... mówiłam, że Przemo zjawia się jak roślince dzieje się krzywda... i zjawił się u Ciebei uspokoić, że czuwa nad Twoimi roślinkami.

- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Agnieszko, Beniaminek to BENJAMINISKO ogromne i piękne
Rzeczywiście , lepiej mu , gdy ma niedosyt wody, niż gdy jest jej za dużo. Często jednak zrzuca liście po zmianie miejsca - bardzo nie lubi być przestawiany, nawet obracany w stosunku do okna. Jeśli zamieszkał u Ciebie niedawno - to może być przyczyna gubienia liści i za jakiś czas powinien się uspokoić:)
Co do Storczyka - będziesz miała wkrótce piękny kwiat ! Ale na zdjęciu widoczny jest żółknący liść , a to z reguły świadczy o nadmiarze wody. Poczytaj o storczykach - na forum jest cały temat o ich uprawie.Podlewaj zanurzając całą doniczkę w destylowanej lub przegotowanej wodzie , na ok. 30 minut.Podlewaj "rzadko a mocno".No i oczywiście pochwal się , gdy już rozwinie pąki
Pozdrawiam, E.

Co do Storczyka - będziesz miała wkrótce piękny kwiat ! Ale na zdjęciu widoczny jest żółknący liść , a to z reguły świadczy o nadmiarze wody. Poczytaj o storczykach - na forum jest cały temat o ich uprawie.Podlewaj zanurzając całą doniczkę w destylowanej lub przegotowanej wodzie , na ok. 30 minut.Podlewaj "rzadko a mocno".No i oczywiście pochwal się , gdy już rozwinie pąki

Pozdrawiam, E.
Ewelinko witam.
Ja myslalam ze ten lisc to od slonca- ale skoro mowisz ze nadmiar wody- mozliwe. Faktem jest ze wlasnie zanuzam go tak w wodzie na 20 minut i zraszam. Ale moze po rpostu jak go zraszam to slonce zbyt mocno grzeje mu w listek? okno jest wchodnie- i bardzo bardzo sloneczne do godziny mniej wiecej 13stej.
Ja myslalam ze ten lisc to od slonca- ale skoro mowisz ze nadmiar wody- mozliwe. Faktem jest ze wlasnie zanuzam go tak w wodzie na 20 minut i zraszam. Ale moze po rpostu jak go zraszam to slonce zbyt mocno grzeje mu w listek? okno jest wchodnie- i bardzo bardzo sloneczne do godziny mniej wiecej 13stej.
- effa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 wrz 2007, o 22:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Agnieszko, miło, że postanowiłaś podzielić się widokiem swoich roślinek
Sprezentowany benjaminek jest uroczym i dorodnym okazem. Bardzo lubi być zraszany
Swojego podlewam co 3 dni, a zimą mniej więcej raz na 10 dni pozwalając żeby ziemia przeschła i do korzeni dochodziło powietrze. Zasilam nawozem co 2 tygodnie. Jak pisano wcześniej nie lubi przestawiania ani przeciągów. Jeśli zrzuci sporo liści nie przejmuj się, wkrótce wypuści nowe, jak już zaakceptuje nowe miejsce
Jeśli chodzi o bluszcza, to swojego podlewam co 3-4 dni, a zimą raz na tydzień. Nawożę również raz na 2 tygodnie. Bluszcz także lubi być zraszany

Sprezentowany benjaminek jest uroczym i dorodnym okazem. Bardzo lubi być zraszany

Jeśli chodzi o bluszcza, to swojego podlewam co 3-4 dni, a zimą raz na tydzień. Nawożę również raz na 2 tygodnie. Bluszcz także lubi być zraszany

Effa dziekuje Ci ze do mnie wpadlas:-) a przede wszystkim za rade:-) mam tylko pytanie jakim nawozem nawozisz bluscz i fikusa? tym samym? do roslin doniczkowych?
Nie wiem teraz czy dobre miejsce wybralam dla benjaminka- pisalas ze przeciagi mu nie sluza. U nas stoi tuz za oknem tarasowym- drzwi jak otwieram oslaniaja go- moze to miejsce mu nie sluzy? jeśli tak to nie wiem gdzie mogla bym go postawic:-(
Nie wiem teraz czy dobre miejsce wybralam dla benjaminka- pisalas ze przeciagi mu nie sluza. U nas stoi tuz za oknem tarasowym- drzwi jak otwieram oslaniaja go- moze to miejsce mu nie sluzy? jeśli tak to nie wiem gdzie mogla bym go postawic:-(