Proszę o pomoc w założeniu trawnika

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
grzesiek1980
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 maja 2012, o 23:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Proszę o pomoc w założeniu trawnika

Post »

http://imageshack.us/photo/my-images/43/dsc02786yw.jpg/ Od czego mam zacząć mam w domu florowit wapno do odkwaszania gleby czy mam nim posypać ziemię a następnie przekopać czy wypożyczyć glebozgryzarkę. Kupłlem trawę wembley firmy graminex, siewnik do wysiewu. Czy kupić dodatkowo nawóz do wysiewu substral. Jak się do tego zabrać żeby nie popelnić błedów. Za wszystkie rady będę bardzo wdzięczny
Awatar użytkownika
gemciu83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2008, o 09:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Prosze o pomoc w zalozeniu trawnika

Post »

Użyj glebogryzarki najpierw by wzruszyć darń.
Wygrab kępy darni.
Rozsiej nawóz może być wapno, jeżeli gleba jest kwaśna. Jeżeli nie jest kwaśna to lepiej dać nawóz NPK pełnoskładnikowy.
Użyj ponownie glebogryzarki by już przygotować podłoże do siewu.
Wyrównaj teren tak by był w miarę zbity ale nie zbity na kamień chodzi o to by jak rozsiejesz nasiona traw nie zrobiły się później doły i góry :)

Teraz:
1) albo na tak przygotowane podłoże rozsiewasz nasiona traw i je lekko grabiami zagrabujesz dosłownie tylko tak by lekko się wymieszały z podłożem nawet nie muszą się zakopywać w glebie.
Bierzesz walec/deskę (na końcach sznur by był uchwyt i udeptujesz) wałujesz teren by nasiona nie wywiał wiatr i plac był równy.
Podlewasz ale nie zalewasz tylko zraszasz.

2) Na tak przygotowane podłoże rozsiewasz nasiona traw i możesz wziąć skrzynkę plastikową np po kwiatach nasypujesz do niej ziemi i rozsiewasz jak przez sito.
Wałujesz, podlewasz.

To tyle.

Na jesień stosuj nawozy PK, wiosną warto robić areację i wertykulację.
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”