Topinambur, słonecznik bulwiasty

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Topinambur, bulwy.

Post »

Miałam topinambur dwa sezony i za każdym razem w innym miejscu - po sąsiedzku na takiej samej ziemi. Sadziłam podobnej wielkości bulwy, na takiej samej głębokości, w tym samym czasie...
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Awatar użytkownika
Tomek-Warszawa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2008, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Może by się mu przydała lepsza gleba. :roll:
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991

Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na pewno :wink:
Awatar użytkownika
Tomek-Warszawa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kiedyś wyrwałem ten dziko rosnący i też miał drobniutkie bulwy. Kusi mnie żeby sobie jeden posadzić w ogródku.

Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Marmela
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 1 kwie 2013, o 00:43

Re: Słonecznik bulwiasty - topinambur

Post »

Zamarzył mi się topinambur, jednak nie chciałabym żeby rozprzestrzenił się po działce, bo jest niezbyt duża i mógłby moim i tak niewielkim uprawom wyrządzić krzywdę. Dlatego też pomyślałam sobie o hodowaniu go w wieży, tak jak ziemniaki w poniższym linku:

http://urbanfarmerseward.posterous.com/ ... ence-posts

Mam wobec tego pytanie, czy skoro ów słonecznik tak dobrze sobie radzi, czy myślicie, że można liczyć, że tego rodzaju uprawa się uda? Pomyślałam o dwóch takich wieżach na kawałku nieużywanego trawnika, powinno to wyglądać całkiem ozdobnie a zarazem uniknęłabym zbytniego rozprzestrzeniania się. Jak myślicie, ile bulw wypadałoby wrzucić do takiej wieży - tyle co tych ziemniaków w linku, czy może mniej? ...

Wcześniej w wątku pojawiło się pytanie o uprawę topinamburu w pojemnikach, niestety pozostało bez odpowiedzi. Może ktoś z Was próbował? Myślałam też o hodowli w wielkim worku polipropylenowym, ale chyba wieża z siatki bardziej do mnie przemawia.

Będę wdzięczna za wszelkie komentarze :wink:
Awatar użytkownika
fanrats
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 18 wrz 2010, o 17:33

Post »

Marmelo, nie sądzę żeby to był dobry pomysł, ponieważ topinambur wyrasta na wysokość 2-2,5 m, więc taka konstrukcja byłaby niestabilna. Mój rosnący w ziemi przewrócił się podczas letniej burzy, choć był podpierany. Lepszym sposobem byłoby posadzenie topinamburu we wkopanej w ziemię beczce bez dna. Być może obręcz z grubej folii też by się sprawdziła.
Pozdrawiam :) MARTA
x-p-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 20 lis 2011, o 20:12

Post »

Marmelo !

Tak jak poprzedniczka fanrats uważam , że kosz byłby niestabilny ale beczka wkopana albo dołek wyłożony grubą folią mógłby być dobrym rozwiązaniem.
Ale mnie podoba sie kosz-wieża jako patent na grządkę ziemniaczaną.Tylko jak zdobyć taki kosz?
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2009, o 17:10

Post »

pietruncia pisze: Ale mnie podoba sie kosz-wieża jako patent na grządkę ziemniaczaną.Tylko jak zdobyć taki kosz?
też mi się wydaje, że kosz mógłby być dobry dla rzeczywistych ziemniaków, a jak go nie ma w sprzedaży, trzeba wymyśleć sposób do robienia i z czego.
pozdrawiam, Gunnar
Marmela
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi!

Wiedziałam, ze topinambur rośnie duży, ale jakoś nie pomyślałam, że będzie to niestabilna konstrukcja. Wobec tego chyba jednak w tym sezonie zrezygnuję, może do przyszłego roku coś wymyślę. Beczka to fajny pomysł, tylko nie sądzę, iż znalazłabym chętnych do pomocy w jej zakopywaniu i odkopywaniu :wink: poza tym musiałabym rozkopać trawnik, bo innego wolnego miejsca na działce póki co nie ma. No chyba, że pokombinuję z zakopywaniem worka na ziemniaki...

Po intensywnych internetowych poszukiwaniach odnalazłam stronę:
http://smsf-mastergardeners.ucanr.org/E ... rtichokes/

Jak widać, da się uprawiać topinambur w pojemnikach, jednak osoba to robiąca była na tyle rozsądna, by usadowić pojemniki wzdłuż siatki ogrodzeniowej i wbić w donice kijki w kształcie tipi dla stabilności.

A co do tych wież na ziemniaki, to własnie mam trochę rzadkiej siatki ogrodzeniowej, więc byłaby idealna. Myślę, żeby w ten sposób spróbować hodować truskawki, bądź poziomki (w internecie jest pełno zdjęć pionowych upraw tych roślin, wygląda to pięknie a i chyba rosną nie najgorzej).
Ponadto czytając wątek o wężymordzie, gdzie wiele osób narzekało iż jego wykopywanie jest bardzo trudne, pomyślałam, że uprawa w takim koszu ułatwiłaby wydobywanie korzeni, wystarczyłoby rozmontować siatkę i rozsypać ziemię.
taki mały off topic z mojej strony :wink:
x-p-a

Post »

Marmelo !

Szukajmy dalej może ktoś podpowie skąd kosz.Bo jak widać mógłby być bardzo przydatny do, w sumie ,różnych upraw.

A wracając do karczocha jerozolimskiego , słonecznika bulwiastego , ziemnej gruszki , cytrusa północy czyli topinambura (Helianthus tuberosus)? to duża doniczka (ale i szeroka i wysoka) ustabilizowana przy jakiejś podporze zda egzamin.

A o tym słoneczniku wiadomo równiez , że :
Oprócz walorów smakowych i estetycznych - urok jego kwiatów zachwycił nawet wielkiego malarza Claudea Moneta i stał się tematem jednego z jego dzieł .
Życzę ci więc aby zakwitł.Bo mnie w pierwszym roku uprawy nie udało się wyhodować kwiatów.A bukiet Moneta jest piękny.
Szperając na temat tego cytrusa znalazłam bardzo ciekawe informacje na jego temat.Wygląda , że jakiś renesans karczochowy sie szykuje.

https://www.sites.google.com/site/helia ... pinamburze
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moda modą a ja nie mogę przekonać się do smaku topinambura. Smakuje mi tylko (i to bardzo :wink: ) w postaci cieniutkich czipsów smażonych w głębokim tłuszczu.
x-p-a

Post »

Moda to za swobodnie powiedziane. Gdy chodzi o zdrowie to smak chyba na drugim miejscu, no nie ?
Marmela
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

pietruncia Już miałam zrezygnować z uprawy, a Ty mi tu takie rzeczy linkujesz :) Będę intensywnie myśleć.
A wracając do karczocha jerozolimskiego , słonecznika bulwiastego , ziemnej gruszki , cytrusa północy czyli topinambura (Helianthus tuberosus)(...)
Na jednej stronie internetowej znalazłam też określenie "fartichoke", ze względu na dużą zawartość błonnika... :D
Awatar użytkownika
Tomek-Warszawa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak smakuje topinambur? podobny trochę w smaku do ziemniaka?

ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czipsy z topinambura są lekko słodkie i ja ich nie soliłam tylko jadłam o własnym smaku - dla mnie biły na głowę ziemniaczane.
O smaku gotowanych i innych nie wypowiem się - niech napisze ta osoba która potrafiła je dobrze przygotować (to co ja robiłam było dla mnie niezjadliwe).
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”