Tradycyjny wiejski ogródek przydomowy

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Od: 16 lis 2012, o 19:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Tradycyjny wiejski ogródek przydomowy

Post »

Dziękuję wszystkim za życzenia! I wzajemnie! :D Mam nadzieję, że spędzacie tę Uroczystość Uroczystości pełni nadziei i zadowolenia, przyjemnie smakując przygotowane uprzednio specjały :uszy Aurą kompletnie się nie przejmujcie! Jest bardzo urokliwa, choć faktycznie na nią już nie pora :wink:

U nas, po Wielkopiątkowym śniegu, w Wielką Sobotę rozpoczęła się przyjemna odwilż, przepełniając wszystkich wiosennym uczuciem.
Obrazek Obrazek

Wypatrywałam tulipanów i krokusów posadzonych jesienią.
Obrazek Obrazek

Niezwykle malowniczo przedstawiał się widok rozpoczynającej kwitnienie wierzby iwy na tle błękitu nieba. Wierzba, podobnie jak przytulona do niej brzózka wysiały się same, co dodaje im naturalnego uroku :wink:
Obrazek Obrazek

Wielkanoc jednak obdarzyła nas na powrót masą sypiącego śniegu i uraczyła wdzięcznymi widokami :wink:
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pacynko widoki śliczne - iście zimowe, ale taka aura panuje chyba w całej Polsce. Zupełnie mi to nie przeszkadza. Tym bardziej, że większość czasu spędzamy w domu. A spacer z takimi zimowymi widokami wspaniały ! ;:oj
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
anastazja B
1000p
1000p
Od: 3 mar 2013, o 09:44

Post »

Piękne te zimowe widoki , w niedzielę jak wieczorem wyjrzałam przez okno było cudnie bajkowo!
No właśnie tylko to są ZIMOWE WIDOKI a my mamy już WIOSNĘ!
Wiosenko przyjdź już do nas i rozkwitnij milionami kwiatów ;:108 ;:108 ;:108
pozdrawiam Beata

Mój ogród w półcieniu
Awatar użytkownika
patkaza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2010, o 23:13

Post »

:D tytuł mówi o wszystkim
;:196 powodzenia
Opowieść o moim miejscu...cdnn
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Pacynko wszędzie tak dużo białego na co nie mamy wpływu ,żeby tylko rośliny nie udusiły się pod tą pierzyną.Przeglądnęłam twój narysowany plan przed ogródka i wydaje mi się,że będzie trochę za gęsto ,musisz brać pod uwagę że rośliny się rozrosną ,zaczną się pchać na siebie i nie będzie przewiewu co spowoduje pleśniowe choroby,jak sadzi się małe rośliny to wydaje się,że miejsca jest dość a gdy one dorosną robi się chaos i ciasnota,uważaj na to,chyba ,że potem będziesz przesadzać,i układać od nowa
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Kontakt:

Post »

Mufko, anastazjo B, mnie także nie przeszkadzają te cudne śnieżne widoki! :] Ale pewnie dlatego, że głównie jestem w mieście i nakręcam się na korzystanie z sezonu. Wiosna fenologiczna się droczy, astronomiczna już jest od dłuższej chwili. Ciekawe czy prawdą jest to, że Przedwiośnia już niedługo wcale nie będzie. Szkoda.

patkaza, witaj miły Gościu! W krótkich żołnierskich słowach :wink:

koziorozcu, dziękuję za czujność i celne spostrzeżenia! Tak, wiem, że jest nieco zagęszczone, a to głównie dlatego, że chcę osiągnąć szybki efekt wizualny. Nie ukrywam, że po części na potrzeby FO, żeby Was nie rozczarować tegorocznymi widokami :wink: Zagęszczenie w sumie ciężko ocenić, ponieważ nie podałam wymiarów tej rabatki. Ma ona 380x180 cm. Nie jest zatem taka całkiem mała i na początek myślę, że wielkiego tłoku może nie będzie ;:173
Ale rzeczywiście muszę uważać, bo mączniak już atakował mi floksy, mimo, że wydawało mi się, że na brak przewiewu nie powinny narzekać.
Rozsadzać zagęszczone rośliny z pewnością będę, bo miejsca poza ogródkiem mam pod dostatkiem. Poza tym drobne zmiany są nie tylko nieuniknione, ale wręcz pożądane! :wink:
Awatar użytkownika
mamafrania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2011, o 13:50

Post »

Ach jak ja się cieszę ze Cie znalazłam i Twój ogródeczek :heja
Awatar użytkownika
Ewelina7
200p
200p
Od: 28 mar 2012, o 23:28

Post »

Pacynko,
Ja też zawsze sadzę za gęsto, w obawie chyba, że się nie wszystko przyjmie. A bardzo nie lubię dziur między roślinami, chwasty się wtedy pchają.
Rozsadzić się zawsze zdąży, prawda?
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Kontakt:

Post »

mamofrania, witam Cię ciepło! ;) Niebywale mi miło, że moja osoba i skromny ogródeczek tak Cię ucieszył ;:173

Ewelina7, owszem, prawda :wink:

Teoretycznie zastanawiam się czy np. łubin i orliki spróbować wysiewać z tych staruszków, które może jakoś przeżyją tę zimę. I tylko te umieścić w ogródku. Chciałabym, bo to byłoby clou całego założenia. Ale jednocześnie jako jednostka dość niecierpliwa chcę i sobie i Wam pokazać bogato kwitnący ogródek już w tym roku. Więc już teraz w ogródku umieszczę sporo roślin, które najwyżej później ustąpią prawowitym rodzimym potomkom tego miejsca :wink:
Awatar użytkownika
Ewelina7
200p
200p
Od: 28 mar 2012, o 23:28

Post »

A jakie masz orliki? U mnie na przykład alpejskie wysiewają się same, i to nie znając granic ni kordonów. Nie walczę z nimi, bo je bardzo lubię :wink:
Łubin wycinam po kwitnieniu, kwitnie potem drugi raz, więc nie mam doświadczenia. Ale chyba też sie rozsiewa bez problemu? Tak jakoś w pamięci mi siedzą łany niebieskiego łubinu... więc chyba też są bardzo żywotne?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Kontakt:

Post »

Orlików mam kilka, ale czy alpejskie? Nie, mam te takie najzwyklejsze. Kilka kupiłam w zeszłym roku w trakcie kwitnienia, a 1go staruszka przesadzonego z innej części ogrodu staram się uratować. I z niego wysiewać kolejne. Nie wyobrażam sobie, żeby ktokolwiek chciał z nimi walczyć. Te ich czepeczki... ;:173
A z łubinem było tak, że pamiętam go z dawnych lat, jak rósł w ogródku przy ganku. Chyba niebieski, najpospolitszy. Ostatnimi laty łubinu nie widywałam i przekonana byłam, że kolejna roślina wyniosła się z powodu braku zainteresowania i opieki. Przez parę lat w tym miejscu rósł winogron, który najwidoczniej go zagłuszył. Został jednak wykopany, bo nie było czasu na panowanie nad nim. I w zeszłym roku zobaczyłam charakterystyczne listki! Wytworzyła się okazała rozeta. Dokładnie w tym miejscu, które niedawno zostało przekopane przy usuwaniu winogronu! Wygląda na to, że stary łubin czekał sobie i kiedy już sytuacja okazała się dogodna wyrósł z powrotem. Być może nawet robił uniki przy wbijaniu szpadla ;] Może w tym roku zakwitnie i zbiorę nasionka, analogicznie jak z orlika. Wygląda więc na to, że faktycznie łubiny to żywotne istoty :wink:
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02

Post »

;:3

Historia o orlikach i łubinach - wzruszająca ! Roślinki potrafią się wspaniale odwdzięczyć za opiekę. ;:167
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28

Post »

ogla pisze:Groszek ........... cukrowy siać można już w marcu ...
to tylko teoria ;:173 Zapewniam, że w tym roku nie było można ;:306 Ciekawe czy do połowy kwietnia się da...
Awatar użytkownika
anastazja B
1000p
1000p
Od: 3 mar 2013, o 09:44

Post »

U mojej babci rósł okazały krzaczek łubinu,przez wiele ,wiele lat.
A orliki u mnie wysiewają się same,zresztą nie mam nic przeciwko,kocham te kwiaty, dla mnie mają wręcz egzotyczne piękno !
pozdrawiam Beata

Mój ogród w półcieniu
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pacynka pisze:......... Więc już teraz w ogródku umieszczę sporo roślin, które najwyżej później ustąpią prawowitym rodzimym potomkom tego miejsca :wink:
Uważam, że to jest bardzo dobra koncepcja. Ja też nie lubię gołych miejsc na rabatkach. Ale zawsze można tam wetknąć jakieś jednoroczne, które później sukcesywnie można zastępować tymi bylinami, na których najbardziej nam zależy :lol:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”