Wybór odmiany winogrona

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Space99
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 mar 2009, o 12:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Wybór odmiany winogrona

Post »

Taddeo pisze:Aloszenkin wyżej napisałem o przyczynie usunięcia
Izjuminka - chorowała bardzo słabo rosła (na pewno lepiej by rosła pod folią)
...
Izjuminka jak nie choruje to rośnie dość silnie ale wrażliwe to na mróz (-18) i niska plenność (lub przez mróz) - usunąłem ją
Aloszenkina przesadziłem do tunelu bo w gruncie pokazywał co może zdziałać rzekomy. To co widziałem na fotkach i smak jaki ma daje nadzieje że w tunelu będzie cieszył posiadaniem.

Szachtior - to późna odmiana i u mnie w gruncie nie dojrzała do końca (2010, 2011) ... może w 2012 by dała rade ale już nie dostała tej szansy.

Tason - recenzje ma fajne ale chorowite to ma być więc mam go pod folią... posadziłem w tamtym roku więc może coś będzie kontrolnego w tym roku.
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Awatar użytkownika
andrew54
500p
500p
Od: 10 mar 2010, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marcin,traktowałeś czymś swoją Wiktorię bo u mnie jagody mają troszkę inny kształt i są bardziej owalne?Ogólnie to odmiana mimo tego że jest bardzo smaczna najprawdopodobniej pójdzie do usunięcia.Pęka jak nieszczęście i jest wabikiem dla wszelkich owadów i szarej pleśni.Jeśli chodzi o Aloszeńkina to moim zdaniem dorównuje on nowym odmianom tylko wielkością gron i niczym więcej.
Awatar użytkownika
Space99
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

andrew54 pisze:Marcin,traktowałeś czymś swoją Wiktorię....
Ona taki kształt ma u mnie - gleba ciężka. Pochodzenie R.P. Zawada jako Wiktoria-5
No a z tym pękaniem to jest problem i w 2012 fatalnie popękała z tym że dłuuuga susza i mocna ulewa spowodowały pękanie większości odmian wielkoowocowych .

Aloszenkin faktycznie mniejsze ma te jagody ale konsystencja bardzo poprawna :) no i wielkość gron rewelacja + wczesność! Po tym sezonie może powiem coś więcej jak spisuje się pod osłoną.
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Awatar użytkownika
andrew54
500p
500p

Post »

Space99 pisze: No a z tym pękaniem to jest problem i w 2012 fatalnie popękała z tym że dłuuuga susza i mocna ulewa spowodowały pękanie większości odmian wielkoowocowych .
No tak tyle tylko że ja ją mam w tunelu i praktycznie jej nie podlewałem.Rośnie w rzędzie na środku tunelu gdzie jest sucho i mimo to popękała.W tym roku daję jej ostatnią szansę.Mam sporo sztobrów nowych obiecujących odmian,jeśli mnie znowu zawiedzie to bez żalu ją usunę.
Awatar użytkownika
Space99
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Może więcej drewna jej pomoże? Na filmikach ze wschodu widziałem piękne grona na pergolach. Znajomy w tunelu wypuścił wysoką łoze na konstrukcje i też mu nic nie pęka (nie narzekał a i ja nie zauważyłem).
Szkoda by jej było bo wygląd i smak rewelacja, no i nie choruje na m.rz.
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28

Post »

Jadłam Wiktorię u Posego i zapamiętałam ją jako ciemniejszą, ale cóż... pamięć jest zawodna...
Awatar użytkownika
tomekb1
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 30 gru 2012, o 18:33

Post »

aguskac pisze:Jadłam Wiktorię u Posego i zapamiętałam ją jako ciemniejszą, ale cóż... pamięć jest zawodna...
Może Posy ściemniał, że to Wiktoria? :D :D :D
Pozdrawiam
Tomek
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2012, o 21:58
Kontakt:

Post »

aguskac pisze:Jadłam Wiktorię u Posego i zapamiętałam ją jako ciemniejszą, ale cóż... pamięć jest zawodna...
No to już wiesz, że tak wygląda Twoja Wiktoria :D

Obrazek
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
andrew54
500p
500p

Post »

Moja jest identyczna jak na tym zdjęciu. Nie robiłem zdjęć bo wyglądała nieciekawie. Kapitanie,u Ciebie Wiktoria pęka?
Awatar użytkownika
andrew54
500p
500p

Post »

Może jednak nie jest taka zawodna.W opisach odmian u R.Piątka figuruje Wiktoria i Wiktoria Klon 5.W sumie odmiany te są do siebie podobne z tym że ta pierwsza jest samopylna i ma różowe owoce,druga zaś jest obcopylna z ciemniejszymi jagodami.Podejrzewam że ja mam tą pierwszą.
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28

Post »

kapitan pisze: No to już wiesz, że tak wygląda Twoja Wiktoria :D
i to ma być sprawiedliwość??? Już kilka "moich" sadzonek u innych owocowała a u mnie jeszcze nie : Wiktoria, Glenora, V68-021... nawet Swenson, który na moje warunki owocuje rewelacyjnie u bratowej ma po 4 grona na łozie i to jakie ;:oj
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2012, o 21:58
Kontakt:

Post »

andrew54 pisze:Moja jest identyczna jak na tym zdjęciu. Nie robiłem zdjęć bo wyglądała nieciekawie. Kapitanie,u Ciebie Wiktoria pęka?
To kontrolne owocowanie, z sadzonki od Lucynki (agsikac). To gronko na zdjęciu już jest mocno niekompletne. Byłem zmuszony zjadać na bieżąco pękające jagody. Innej metody zapobiegania pękaniu, chyba w odniesieniu do niej nie ma :).
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Taddeo
100p
100p
Od: 23 sty 2013, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja mam 2 Wiktorie-5 jedna, w miejscu zacienionym słońce zaczyna operować na nią około godz. 10.30 natomiast druga ma doskonałe warunki słońce na nią pada cały dzień owoce zaczęły dojrzewać około 2 tygodnie wcześniej. Gdy zaczęły się ulewy które trwały kilka dni ta która już zaczynała mieć dobre owoce po deszczach ponad 70% owoców popękało. Na tej pierwszej nie było żadnych zmian i tak się złożyło, że delektowałem się po około 2 - 3 tygodniach właśnie tymi owocami które były jeszcze ładniejsze. Nie sądziłem, że może być aż taka różnica w dojrzewaniu.
Pozdrawiam. Tadeusz.
tutunn
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 21 lut 2013, o 09:13

Post »

Kilkanaście stron o odmianach :D
No, będę miał co poczytać.
Uwagi forumowiczów są cenniejsze, niż opisy w książce.
Awatar użytkownika
Taddeo
100p
100p
Od: 23 sty 2013, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

tutunn pisze:Kilkanaście stron o odmianach :D
No, będę miał co poczytać.
Uwagi forumowiczów są cenniejsze, niż opisy w książce.
Różnie z tym jest. Trzeba czasami wypośrodkować wiadomości zaciągnięte z literatury na temat winorośli (np. Roman Myśliwiec uprawia winorośl chyba z 40 lat ma ogromne doświadczenie i wydaje podręczniki o tej tematyce lub dr. Jerzy Lisek z Instytutu Sadownictwa i Kwiaciarstwa jego np. książka "Uprawa winorośli" to bardzo coś ciekawego) i te od kolegów z forum. Mnie jest zawsze bliżej do wiadomości podanych w książkach.
Pozdrawiam. Tadeusz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”