Mediolobiwki i reszta chwastów - czarny

Zablokowany
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mediolobiwki i reszta chwastów - czarny

Post »

Nowości fajowe, a że pewnie jakieś tam kundelki, to tylko urozmaicą Twoją kolekcję ;:108 w której już mnóstwo literek, numerków ;:136 w końcu nie samymi "firmowymi" człowiek żyje ;:65 ;:224
Awatar użytkownika
czarny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2009, o 21:15

Post »

A ja wciąż bez wysiewu bo... nie mam do czego siać. Przygotowany piach jakoś zaczął mi walić cementem/klejem/czyms budowlanym i boje się do niego siać, żeby nie popaliło korzeni. Normalnie chyba pójde do zoologicznego i kupię żwir akwarystyczny za milion dolarów amerykańskich kilogram @#@!$# !!!
Moje wątki: najstarszy, stary, nowy
Albumy: Mediolobivia, Aylostera
Awatar użytkownika
Rejden
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sie 2012, o 18:02

Post »

Wiem co masz na myśli... ostatnio wywaliłem wiadro piachu, bo jakieś takie dziwne szare granulki w nim były.
Niby piasek z kopalni, ale coś chyba na aucie go zanieczyściło.
Lepiej uważać bo szkoda nasion, czy roślin.
Awatar użytkownika
banditoo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lis 2008, o 01:33

Post »

a tam odrazu do zoologa, idz do jakiegos kamieniarskiego tam jest tani jak barszcz, ja place 40gr za kilogram
Awatar użytkownika
arbores
100p
100p
Od: 26 sty 2013, o 18:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A ja za 10 kg drobnego,płukanego żwirku w kopalni piasku Kotlarnia zapłaciłem coś 3,40 zł. Oczywiście pani w zoologicznym powiedziała mi że wszystkie rybki w akwarium mi po tym pozdychają, bo nie jest to super żwirek od nich po 6 zł za pół kilo ale po trzech miesiącach wciąż jest wszystko ok :wink: Też będę musiał pobawić sie w siewy ;:108
Pozdrawiam Szymon.
DżA ludzie DżA miłość DżA życie DżA świat!- Izrael
Moje kolczaste i inne sukulenty
Awatar użytkownika
banditoo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lis 2008, o 01:33

Post »

pani w zoologicznym za duzo pije, oczywiście że trzeba go przepłukać do akwarium bo będzie mętna woda ale ten z akwarystycznego też wypada. W porządnym kamieniarskim dostaniesz praktycznie wszystko i w każdej mozliwej wielkości, co nie zmienia faktu że kupuję w akwarystcznym bo mam lenia żeby podjechać po większą ilość, ale na wiosnę obiecałem sobie wiekszy zakup bo zostalo mi tylko ok 30kg drobnego bazaltu
Awatar użytkownika
chaveiro
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2011, o 17:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Co do żwirku z akwarystycznego to wręcz trzeba go wypłukać, jest w takich paczkach sporo "miału" tak drobnego piasku, że nie widać granulacji tylko woda zmienia kolorek. Co do cen to fakt kosztuje dość drogo od 4-6 zł za 2 kg, ale są też opcje jeżeli ma się znajomego, który jeździ na giełdy zoologiczno-akwarystyczne można taka paczkę 2 kg dostać za 1,2 zł więc różnica spora, tylko że na giełdach są "palety" po 10 paczek (jedna granulacja), ja w tym roku zaznajomiłem się z osobą, która jeździ na giełdy i pracuje w zoologicznym i ugadałem z nim, że będę brał po 2-3 paczki (granulacja taka jak mi potrzebna) później się rozliczymy, a on sobie na sklep zakupi "paletę" i będzie wszystko ok.
Witam w kolekcji kaktusów i sukulentów - mój wątek
Mariusz "Chaveiro"
Awatar użytkownika
czarny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niestety u nas już za bardzo nie ma kopalni, jak U Was za granicą ;P No i jakby ten żwir z zoologicznego to pochodził z... Skąd wg tej pani jest żwir akwarystyczny w ogóle, skoro on jest lepszy od tego no, z Ziemii? A piach zawsze kupowałem super gruby, prosto od matki natury, a tu teraz taka partia się trafiła. Dziś zakupy cotygodniowe, więc się i piach/żwir kupi w akwarystycznym, żeby już pewność była, bo je się ile będzie kosztować. I może się uda wysiać te parę nasion. I mieć już (prawie) wszystko z mediolobiwek. A przynajmniej będę wiedział ile kasy trza na nasiona medio w przyszłym roku. Bo jak super mało to może jakieś ajlosterki, sulki bądź turbiniaczki się trafią...
Awatar użytkownika
mCm86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:23

Post »

czarny pisze:Poniżej efekt dzisiejszej chandry. Nie wiem na co mi to i po co mi to i co to :/

Obrazek
Powiem Ci Czarny, że jak patrzę na te Twoje zakupy i czytam "nie wiem na co mi to i po co mi to i co to" to normalnie robię wielkie oczy takie o :shock: Masz teraz u siebie dużo nowych roślinek, które BARDZO chętnie miałbym u siebie :) Ja Ci tu zazdroszczę a Ty narzekasz "po co mi to?"... No kur... Nie ma sprawiedliwości na tym świecie :D
Ból kupowania żwirku w zoologicznym niestety znam. Sam zaopatruję się w niego właśnie w takich sklepach a wcale tanio to nie wychodzi. Do kamieniarskiego niestety mam nie po drodze. Przesadzają z tymi cenami. W końcu to tylko trochę kamyków :|
Moja kolekcja cz. I cz. II
Pozdrawiam
Mateusz (dawniej Abaddon)
Awatar użytkownika
czarny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No sprawiedliwości nie ma, to fakt :]

W dodatku już koniec lutego, a ja wciąż bez wysiewu, bo żwirki w sklepie były tylko jakieś z białej skałki, a nie kwarcowe (w takich ryby żyją?). Dziś już desperacja, będę jeździł do skutku.

W międzyczasie zwiedziłem ogród po roztopnieniu sie śniegu. Wiosny póki co brak, ale cykłem foto opucyjek.
Obrazek
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56

Post »

Skalniaczek? Kwitły Ci już?
Awatar użytkownika
czarny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niet, bo długo tam nie siedzą i się nie ukorzeniły porządznie. Druga sprawa, że w tym roku robimy elewacje, więc na czas remontu trza je będzie wyjąć, żeby a) robotnicy nie uszkodzili opuncji b) opuncje nie uszkodziły robotników.
Awatar użytkownika
czarny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek
I dokonało się! Wreszcie! Jak wzejdzie wszystko będzie prawie wszystko! Acz tak naprawdę z tych blisko 100 porcji potrzebuje przynajmniej 3 siewki M. albidulki (kilka porcji z różnymi numerkami), M. einsteinii z Santa Rosa de Tastil (kilka porcji MN 214 i LF 167, to już 4 podejście, jak się nie uda trzeba będzie męczyć Tomka o te z numerkami TB :)), M. huasiensis WR 313 (kilka porcji z 2 różnych źródeł), M malochii (kilka porcji z różnymi numerkami), steinmanni v. tuberculata (kilka porcji z różnymi numerkami), WR 163, WR 752 i WR 794 (wszystkie po kilka porcji). Czyli tak naprawdę potrzebuje 8 pozycji po przynajmniej 3 siewki, a starałem się zdywesyfikować źródła albo zamówić ilości hurtowe. Reszta to zakupiona przy okazji, bo nie wypada zamawiać poniżej 100pln ;P. Skiełkują to fajno, nie to nie będę płakać.

Uda się? Bo jak się uda to w przyszłym roku może coś innego posieje :]
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Co się ma nie udać. Nie pierwszyzna przecież. :)

A co do ewentualnych nadwyżek...
Myślę, że chętni do przygarnięcia sierotek się zawsze znajdą.
Ot, choćby ja już ustawiam się na początku kolejki. :wink:
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
Rejden
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sie 2012, o 18:02

Post »

Po jakim czasie będziesz pikował?