Dalie z nasion cz.1
Re: Dalie z nasion

- Locutus
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Moje leżały w trocinach na szafie ? w ogrzewanym (23-27°C), suchym (10-20% wilgotności względnej) mieszkaniu. I to właśnie te największe mi szlag trafił ? a te mniejsze, choć wyglądały na wyschnięte na wiór, obudziły się w końcu po posadzeniu. Niektórym to całkiem sporo zajęło ? nawet i ponad miesiąc ? zanim powróciły do życia ? ale jednak. A te większe ? nic.
W tym roku wykopane z ogrodu (bom się w międzyczasie domku z ogródkiem dorobił) karpy poowijałem w ręczniki papierowe i wsadziłem do pojemnika na warzywa w lodówce. Zobaczymy, co to da.
Pozdrawiam!
LOKI
W tym roku wykopane z ogrodu (bom się w międzyczasie domku z ogródkiem dorobił) karpy poowijałem w ręczniki papierowe i wsadziłem do pojemnika na warzywa w lodówce. Zobaczymy, co to da.
Pozdrawiam!
LOKI
To u mnie temperatura w pomieszczeniu jest dużo niższa - max 18 °C, natomiast wilgotność większa ( min. 40%), te mniejsze przechowywane w analogicznych warunkach ani dychły. Faktem jest również to, że te duże mają wielkie karpy i zawsze coś sie uchowa.
Przy większej ilości dalii musisz dokupić parę lodówek
.Pozdrawiam
Przy większej ilości dalii musisz dokupić parę lodówek

- Lorrie
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Dalie siane okropnie szybko wschodzą ! Tylko kiedy je uszczykiwać ?
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 11 lut 2013, o 12:09
witam, dziś pikowałam moje dalie , sporo tego było ale dałam rade
a co z tym uszczykiwaniem?

-
- 200p
- Od: 20 cze 2012, o 01:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lorrie
Ja dalie uszczykuje po czwartą parą liści,to prawda że dalie szybko rosną i ładnie kwitną aż do przymrozków.
Ja dalie uszczykuje po czwartą parą liści,to prawda że dalie szybko rosną i ładnie kwitną aż do przymrozków.
Super, super!ania2478 pisze:witam, dziś pikowałam moje dalie , sporo tego było ale dałam rade

Swoje niedawno posiałam i to takie wredne, małe zarazy!

No właśnie, a ja myślę, co te moje się tak ociągajągenia19 pisze:Ja dalie uszczykuje po czwartą parą liści,to prawda że dalie szybko rosną i ładnie kwitną aż do przymrozków.

Pozdrawiam, Ogoonek 

-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 11 lut 2013, o 12:09
Witam , dziękuję za odpowiedzi , zdjęć nie mam ....braki w edukacji komputerowej 

-
- 200p
- Od: 27 lut 2013, o 13:36
Witam,
tak wyglądają moje dalie siane 10 lutego.

Zaczynają już wypuszczać po jednym listku właściwym. Czy to już odpowiedni czas na pikowanie? Czy jeszcze mogą sobie tak rosnąć, bo z racji, że mało nasion wzeszło mają luz.
tak wyglądają moje dalie siane 10 lutego.

Zaczynają już wypuszczać po jednym listku właściwym. Czy to już odpowiedni czas na pikowanie? Czy jeszcze mogą sobie tak rosnąć, bo z racji, że mało nasion wzeszło mają luz.
Pozdrawiam, Agnieszka
Ja bym je jeszcze trochę potrzymała z racji takiej, że mają dopiero jeden listek i dużo miejsca dla siebie:)blondinez pisze:Zaczynają już wypuszczać po jednym listku właściwym. Czy to już odpowiedni czas na pikowanie? Czy jeszcze mogą sobie tak rosnąć, bo z racji, że mało nasion wzeszło mają luz.
Pozdrawiam, Ogoonek 

- patasko
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
blondinez, moim zdaniem poczekaj z pikowaniem. Rozsada wygląda zdrowo i nie wyciągnęły się zbyt bardzo
Pikuj, gdy zauważysz drugą parę listków 

-
- 200p
- Od: 27 lut 2013, o 13:36
Dziękuję bardzo za podpowiedzi ;) To jeszcze sobie poczekają na swoją kolej. A mi się wydawało, że właśnie są wyciągnięte, ale to chyba taki urok dalii.
Pozdrawiam, Agnieszka
- patasko
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
Moje dalie (karpy), które wysiałem w zeszłym roku wyglądają wręcz książkowo
Bulwy są twarde, niepomarszczone i zero pleśni. Popełniłem tylko jeden błąd... Za mało nasion wysiałem
W tym roku będzie więcej
Przechowuję je w lekko wilgotnym torfie. Są cztery większe karpy i kilka osobnych bulw, które urwały się podczas wykopywania. W moim wątku można zobaczyć wszystkie okazy, które aktualnie przechowuję