Dalie z nasion cz.1

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
suzuno
100p
100p
Od: 17 cze 2012, o 21:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Dalie z nasion

Post »

Ja również dzisiaj lecę do sklepu po dalie ;P
ainat
100p
100p
Od: 29 kwie 2011, o 22:42

Post »

:wit LOKI- te duże sprawdzałam nawet wczoraj, są w dobrym stanie zasypane trocinami.Trzymam je w kartonach .Maluchy mi chyba za bardzo zasychały- niestety nie mogę im zapewnić niższej temperatury i w tym problem.W tym roku, zachęcona tym co piszą inni forumowicze, wykopię bulwy najładniejszych egzemplarzy do przechowania.Ubiegłej jesieni naprawdę żal mi ;:145 było paść kompostownik częścią egzemplarzy - były tak ładne. Bezimienne, ale mi to nie przeszkadzało.
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Moje leżały w trocinach na szafie ? w ogrzewanym (23-27°C), suchym (10-20% wilgotności względnej) mieszkaniu. I to właśnie te największe mi szlag trafił ? a te mniejsze, choć wyglądały na wyschnięte na wiór, obudziły się w końcu po posadzeniu. Niektórym to całkiem sporo zajęło ? nawet i ponad miesiąc ? zanim powróciły do życia ? ale jednak. A te większe ? nic.

W tym roku wykopane z ogrodu (bom się w międzyczasie domku z ogródkiem dorobił) karpy poowijałem w ręczniki papierowe i wsadziłem do pojemnika na warzywa w lodówce. Zobaczymy, co to da.

Pozdrawiam!
LOKI
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
ainat
100p
100p

Post »

To u mnie temperatura w pomieszczeniu jest dużo niższa - max 18 °C, natomiast wilgotność większa ( min. 40%), te mniejsze przechowywane w analogicznych warunkach ani dychły. Faktem jest również to, że te duże mają wielkie karpy i zawsze coś sie uchowa.
Przy większej ilości dalii musisz dokupić parę lodówek :;230 .Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Kontakt:

Post »

Dalie siane okropnie szybko wschodzą ! Tylko kiedy je uszczykiwać ?
ania2478
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 11 lut 2013, o 12:09

Post »

witam, dziś pikowałam moje dalie , sporo tego było ale dałam rade ;:138 a co z tym uszczykiwaniem?
genia19
200p
200p
Od: 20 cze 2012, o 01:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Lorrie
Ja dalie uszczykuje po czwartą parą liści,to prawda że dalie szybko rosną i ładnie kwitną aż do przymrozków.
Awatar użytkownika
Ogoonek
100p
100p
Od: 27 gru 2012, o 21:57

Post »

ania2478 pisze:witam, dziś pikowałam moje dalie , sporo tego było ale dałam rade
Super, super! :D Masz jakąś fotkę? :)

Swoje niedawno posiałam i to takie wredne, małe zarazy! :D Nie chciały wyjść z ziemi :( A Dziś się okazało, że to ja popełniłam błąd, bo za głęboko posiałam:( Tak więc póki co mam tylko 3 kiełki z 9... ale bez obaw, posiałam już nowe :D :heja
genia19 pisze:Ja dalie uszczykuje po czwartą parą liści,to prawda że dalie szybko rosną i ładnie kwitną aż do przymrozków.
No właśnie, a ja myślę, co te moje się tak ociągają :D Nie wiedziałam, że dalie się uszczykuje ;:131 Dobrze wiedzieć!
Pozdrawiam, Ogoonek :)
ainat
100p
100p

Post »

:wit jak zwykle są dwie szkoły - wg pierwszej można nie uszczykiwać, ponieważ same ładnie się rozrastają .Druga szkoła zaleca uszczykiwanie nad czwartym liściem właściwym.Ja uszczykuję.Kwitną do mrozów, ale trzeba wycinać przekwitłe kwiatostany.
ania2478
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 11 lut 2013, o 12:09

Post »

Witam , dziękuję za odpowiedzi , zdjęć nie mam ....braki w edukacji komputerowej :oops:
blondinez
200p
200p
Od: 27 lut 2013, o 13:36

Post »

Witam,
tak wyglądają moje dalie siane 10 lutego.
Obrazek
Zaczynają już wypuszczać po jednym listku właściwym. Czy to już odpowiedni czas na pikowanie? Czy jeszcze mogą sobie tak rosnąć, bo z racji, że mało nasion wzeszło mają luz.
Pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
Ogoonek
100p
100p
Od: 27 gru 2012, o 21:57

Post »

blondinez pisze:Zaczynają już wypuszczać po jednym listku właściwym. Czy to już odpowiedni czas na pikowanie? Czy jeszcze mogą sobie tak rosnąć, bo z racji, że mało nasion wzeszło mają luz.
Ja bym je jeszcze trochę potrzymała z racji takiej, że mają dopiero jeden listek i dużo miejsca dla siebie:)
Pozdrawiam, Ogoonek :)
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2011, o 23:48

Post »

blondinez, moim zdaniem poczekaj z pikowaniem. Rozsada wygląda zdrowo i nie wyciągnęły się zbyt bardzo :) Pikuj, gdy zauważysz drugą parę listków :)
blondinez
200p
200p
Od: 27 lut 2013, o 13:36

Post »

Dziękuję bardzo za podpowiedzi ;) To jeszcze sobie poczekają na swoją kolej. A mi się wydawało, że właśnie są wyciągnięte, ale to chyba taki urok dalii.
Pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2011, o 23:48

Post »

Moje dalie (karpy), które wysiałem w zeszłym roku wyglądają wręcz książkowo :) Bulwy są twarde, niepomarszczone i zero pleśni. Popełniłem tylko jeden błąd... Za mało nasion wysiałem :( W tym roku będzie więcej ;:333 Przechowuję je w lekko wilgotnym torfie. Są cztery większe karpy i kilka osobnych bulw, które urwały się podczas wykopywania. W moim wątku można zobaczyć wszystkie okazy, które aktualnie przechowuję :)
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”