Ogród dewuka

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2008, o 13:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moniko - zrobię więcej zdjęć wejścia na warzywnik. Natomiast wejściem na rabaty z kwiatami nie chwalę się, bo tam siedzą wybitnie rachityczne powojniki i jest mi wstyd coś takiego wstawić. Podlałam je ostatnio rozcieńczoną gnojowicą - może ruszą.
Gabrysiu - zawsze zapraszam do odwiedzin. :lol: Po wczorajszych "obfitych opadach" deszczu dziś o rana znowu latam z konewką. :roll:
barbarka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2007, o 22:38

Post »

Dorotko .... ach nacieszyłam oczy :D I stwierdziłam patrząc na Twje parzydło , że moje ma za ciasno i czeka go chyba przeprowadzka niebawem :roll: Pięknie masz u siebie :D
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Dorotko, tyle pięknych roślinek u ciebie, że wyjść nie można z ogrodu :D
Nie wiem co wybrać, bo każde zdjęcie po kolei przykuwało moją uwagę.
Masz duuuże dorodne parzydło. Powiedz, czy ono musi rosnąć w cieniu czy nie koniecznie. Mam na nie straszną ochotę, ale dnie dysponuję na razie dobrze zacienionym miejscem i boję się ryzykować. Słyszałam , że udaje się właśnie w cieniu.

Pergola z różą to coś co uwielbiam i zawsze mi się podoba.
Karczoch też zrobił na mnie wrażenie :shock: i ta ostatnia różyczka. Pięknego jest koloru :D
Awatar użytkownika
Narine
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2007, o 20:51

Post »

Witaj Dorotko
Pospacerowałam sobie dla wytchnienia po Twoim ogrodzie. Chciałoby sie powiedzieć "Sielsko i Anielsko" u Ciebie ;:119 Pięknie mieszkasz
Wiele roślinek mnie zachwyciło - rutewka np. :roll: i to własnego chowu ;:169 Piękna jest. Piwonie - które u mnie nie chcą w ogóle kwitnąć już 4 rok... Może masz jakieś sposoby na zmuszenie ich do tego?
Wrócę trochę do przeszłości, ale... tak mi sie podoba to zdjęcie ;:215 Spojrzenie pieselka powala :wink:
Obrazek

Czekam na zdjęcia Twoich fuksji.
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p
Od: 21 maja 2007, o 00:50

Post »

tak, zdjęcie pieska z kotkiem jest śliczne ;:166
szukam wiadomości o fuksjach, bo uwielbiam te kwiatki i nie wiem dlaczego, ale jedną w formie drzewka zimą zmarnowałam, druga niby pielęgnowana wg wskazówek zawodowych hodowców to nadal nie ma pąków kwiatowych i w sumie nie to jest moim zmartwieniem, lecz to, że nie umiem ukorzenić tych kwiatów, próbowałam z sama wodą i z wodą z ukorzeniaczem i w ziemi z dodatkiem ukorzeniacza i bez i nic ;:155 piękne długie przyrosty tylko zmarnowane ;:155 pomocy ;:225
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Obrazek
Dorotko, błagam, powiedz Jej imię !
Wygląda jak powojnik, a nie róża!
I pewnie pachnie, jak 100 tysięcy podniet?
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basiu i Wiolu dziękuję za miłe słowa. Odnośnie parzydła to mam 2 rośliny. Jedna rośnie w cieniu obok tarasu, zasłonięte wiśnią i od północnej strony. I ma się rewelacyjnie. Jest naprawdę imponujące (ale skromna jestem - ale to zasługa rośliny a nie moja). Drugie siedzi w słońcu i też rośnie i kwitnie ale jest niewielkie i widać, że się męczy. Muszę je stamtąd wyciągnąć i poszukać mu bardziej cienistego miejsca chociaż siedzi tam już 3 rok i jakoś sobie radzi.
Narine - Moje piwonie kwitną i nigdy nie miałam z nimi kłopotu. Może Twoje są posadzone za głęboko? Słyszałam, że to jest często przyczyną niekwitnięcia. próbuję zebrać nasiona rutewki ale nie wiem, czy będą, bo susza jest straszna i wygląda na to, że w tym roku nasion nie będzie. :(
Soniu - Ja ukorzeniałam fuksje wczesną wiosną w wodzie. Praktycznie ukorzeniły sie wszystkie. Teraz mają pąki kwiatowe i nie chcą się ukorzeniać. Ostatnio wyrzuciłam kilka sadzonek, które nie ukorzeniły się. Nie wiem czemu Twoja fuksja nie ma pąków. Dokarmiasz ją nawozem dla roślin kwitnących? A może niedawno uszczknęłaś wierzchołki i dlatego fuksje nie robią pąków, bo pracują nad rozkrzewieniem się? Wstawię wkrótce zdjęcia moich fuksji. Mają mnóstwo pąków ale jeszcze nie kwitną.
Obrazek
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p

Post »

Dorotko, fakt ta moja stara nie kwitnie bo dość długo uszczykiwałam końce, bo tak marnie wyglądała, a teraz jest bardzo gęsta i chyba wkrótce powinny pojawić się pączki, zasilam florovitem do kwitnących dwa razy w tygodniu, a z tymi sadzonkami to się pomęczę, bo uparta jestem ;:183
śliczne róże, ja dziś szukałam tych szczepionych na pniu, ale nic mi nie pasowało, bo szukałam różowych i białych, ale za to kupiłam kilka funkii i kilka malutkich iglaczków :heja jutro poszukiwań ciąg dalszy ;:225
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Soniu - no to wkrótce fuksja zakwitnie. A próbować zawsze warto.
A ja dostałam od Soni paczkę pełną rojnikowych cudów. Doliczyłam sie ...28 różnych rojników. :shock: :shock: :shock: Jutro wstawie zdjęcia. I cos czuję, że ruszy w końcu "budow" skalniaka. Miejsce już jest wybrane, trzeba tylko ruszyć dupkę i wziąć się za wożenie taczek kamieni i ziemi. :lol:
Awatar użytkownika
ariel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 paź 2006, o 22:46
Kontakt:

Post »

Ale masz piękny domek!

I trytoma Ci już kwitnie, moja ma dopiero malutkie pączki. Albo to liatra, bo rosną koło siebie i pierwszy raz, więc jeszcze ich nie rozróżniam :)
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p

Post »

Dorotko część tych rojników chyba sie powtarza, bo ja jak je kupowałam to stopniowo w różnych miejscach i jak są małe to inaczej wyglądają potem się zmieniają i ja się pogubiłam w tym, co juź mam a czego nie ;:183
a fuksje to chętnie bym kupiła sadzonki i poobrywała boczne przyrosty tylko problem w tym, że te, które chcę to kupiłam w wiszących koszach po 3 sztuki i inaczej nie sprzedają ;:155 poza tym u nas jest mały wybór fuksji ;:192
Awatar użytkownika
Narine
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2007, o 20:51

Post »

Soniu o fuksjach prawie wszystko dowiesz się tu http://www.fuksje.prv.pl/
U mnie też nie ma wyboru w fuksjach... niestety :cry:
Co do sadzonkowania, to raczej łatwo się ukorzeniają , zwłaszcza latem. Ja preferuję wodę i węgiel drzewny :)
Sonia... mam nadzieję, że pokażesz fuksje jak zakwitną :?: :roll:
Dorotko przepraszam za fuksjowe wcięcie się w Twój wątek... :oops:
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Opiszę dzisiaj parę odmian fuksji
Obrazek
Forget mi not.
Obrazek
Fulgens. Taką właśnie zaczęłam formować na drzewko.
Obrazek
Kings Ramson
Obrazek
Bluten
Obrazek
Swingtime Makro - jest niewysoka.
Obrazek
Annabel
Obrazek
Hilda

Obrazek
Tuonela

Obrazek
Lucky Strike.
Dodam od razu, że nie mam wszystkich tych odmian. W tej chwili mam 4 odmiany.
Wkrótce zdjęcia moich fuksji.
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2008, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Piękne te fuksje, nie wiedziałem że jest aż tak wiele odmian. Podoba mi się ta druga, choć te, o tych pełnych kwiatach, też są rewelacyjne. :shock: :D
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
A tak wyglądają moje fuksje. :lol:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”