Działka na Kaszubach - kolejna odsłona(2012)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Działka na Kaszubach - kolejna odsłona(2012)

Post »

Jadziu - bardzo Ci dziękuje za informacje odnośnie złocienia arktycznego. Jakoś nigdy nie zgłębiłam tego tematu. Dostałam go od koleżanki wieki temu - i tak sobie rośnie, poskramiany raz-dwa razy w ciągu roku, coby nie opanował całej rabatki :lol:
Mariolu - kopiec kompostowy pod warzywka to genialny wynalazek w moich warunkach. Idea kopca zgapiona od Agnieszki-Stokrotki77.
A proste to jak budowa cepa. Ja robiłam tak: Miejsce pod kopiec odchwaściłam, starałam się jak najdokładniej usunąć perz. Następnie ułożyłam warstwę gałęzi. Wykorzystałam gałęzie brzozowe i ścinki za strzyżenia z żywopłotu. Na to warstwa najsłabiej rozłożonego kompostu plus świeżo koszona trawa oraz odpadki organiczne. Na to dobrze rozłożony kompost wymieszany z obornikiem. Na to warstwa ziemi - u mnie o grubości ok. 15 cm, bo straszny miałam problem - skąd ją wziąć...
Kopiec skończyłam i obsiałam pod koniec czerwca a i tak miałam przez całe lato swoją pietruchę, koperek, sałatę, szczypiorek (nawet mi się udało resztkę dymki kupić w naszym wsiowym sklepiku ;:138 ) oraz fasolkę. A tegoroczny kopiec miał tylko dwa metry kwadratowe powierzchni. Teraz jest w trakcie przedłużanie o kolejne dwa metry. Wiosną wykopię krzak jeżyny i będę miała dodatkowe 1,5 metra. Tam planuję zrobić sobie zielnik :tan
Dla mnie jest to super sprawa, bo na moim piachu nawet koperek nie chciał rosnąć. Polecam wszystkim, którzy mają słabą glebę.
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agusiu - zdajesz sobie sprawę z tego że te kopce to tylko i wyłącznie Twoja zasługa. Sama nigdy w życiu nie wpadłabym na taki pomysł..
Wiesz ja jestem z zawodu rolnikiem, zdaję sobie sprawę z tego ile chemii jest w tej żywności, którą kupujemy. Chociaż zieleninkę miałam zdrową w tym roku. Mam jeszcze zapas zielonej piertuchy(zamroziłam dwa litrowe wiaderka) chyba mi do wiosny wystarczy :tan
I pigwę sobie wysuszyłam - używam zamiast cytryn. Jest też pomysł na posadzenie dodatkowych 2-3 krzaczków. Wykorzystam odrosty od mojego starego krzewu.

Oprócz jesiennego lasu mam jeszcze fotki jesiennego jeziora..

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
stokrotka-77
200p
200p
Od: 21 lut 2011, o 21:42
Kontakt:

Post »

Marysiu fotki takie że dech zapiera, po prostu cudo. A co do kopców przeczytałam w jakiejś starej książce i zobaczyłam bodajże w roku w ogrodzie, więc zasługa tych co sobie zrobili :;230
Awatar użytkownika
constancja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 23:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marysiu, naprawdę piękne zdjęcia. Jedynie horyzont do delikatnego prostowania.
Patrzę na nie i czuję się jak u siebie. ;:oj

O kopcach też myślałam. Już o nich kiedyś słyszałam. No ale jak ja nawet kompostownika jeszcze nie mam.... ;:218
Gdzieś w Borach-wątek ogrodowy Bory Constancji - Bory Tucholskie w obiektywie
Pomieszanie z poplątaniem czyli nerwowe ręce Constancji spis tematów
FAQ: canon EOS 450D + ob. canon (18-55) Pozdrawiam. Ewa
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2009, o 11:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Marysiu,masz przepis na nalewkę z czarnego bzu ,którą tak się zachwycałaś?Może zrobimy latem?
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Od: 29 lip 2011, o 15:51
Kontakt:

Post »

Ech rozmarzyłem się jak zobaczyłem to jeziorko...
Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p
Od: 1 gru 2011, o 13:06

Post »

Ach jakie piękne zdjęcia jeziora i lasu
Cudo!
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witaj Marysiu! Zdjęcia jezior w jesiennej aurze niesamowicie piękne..! Ah, w takim miejscu mieszkać albo mieć działkę...
A z wcześniejszych postów podziwiałam kolekcję uroczych mieczyków (jednak nie mam ich w ogrodzie) oraz białą rabatę - śliczna wyszła!
Ciekawa informacja o kopcu kompostowym - jak tam z wilgocią, czy trzeba co dzień podlewać?
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agusiu - i co z tego! Dla mnie i tak na zawsze Ty będziesz źródłem "kopcowego" natchnienia :;230
Ewo-Constancjo - kopiec polecam zwłaszcza w takich warunkach jak u mnie i u Ciebie. Nie masz kompostownika - w czym problem?? Od razu załóż kopiec kompostowy...
Grażynko - mniej więcej pamiętam ten przepis, ale przecież w każdej chwili mogę poprosić o niego Jagodę. A nalewkę będziemy robić na 100% tym bardziej, że ona bardzo szybko jest gotowa do spożycia ;:136 nie trzeba czekać pół roku :wink:
Remiku - Jeziorko ma swój urok. A tak w ogóle to mamy trzy w pobliżu :lol:
Ewo-Drewutnio - dzięki ;:196
Tamaryszku - dzięki za odwiedziny.. Miejsce jest naprawdę urokliwe...
Fajnie się czyta takie miłe słowa.. :lol:
Kopiec kompostowy faktycznie wymaga podlewania, może nie codziennie(warstwa kompostu dobrze zatrzymuje wilgoć)
Ubiegłe lato było u nas dosyć wilgotne, więc nie trzeba było podlewać zbyt często.

Moje pełne białe kosmosy..czyż nie są urocze nawet po przymrozku??

Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p
Od: 1 gru 2011, o 13:06

Post »

To są te jednoroczne kosmosy.Takich pełnych nie widziałam.Ładne ;:138
Awatar użytkownika
stokrotka-77
200p
200p
Od: 21 lut 2011, o 21:42
Kontakt:

Post »

Marysiu ależ one są cudne. Wysiewa się je z nasion czy jak? Muszę je mieć są po prostu boskie.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

W przyszłym roku też zamierzam posiać te pełne kosmosy ,a potem przyciąć ,żeby nie rosły takie chochoły .One są takie piękne tylko ta wysokość i korzenie mnie przerażają
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo - ja je mam od dwóch lat. Nasiona dostałam od koleżanki z naszego FO. Bardzo je lubię, ale ja w ogóle uwielbiam kosmosy...od dziecka :)
Agnieszko - cieszę się że tak uważasz :lol: Po przymrozkach zrobiły się takie półprzezroczyste, na fotkach kojarzą mi się z...welonem
Jadziu - one u mnie nie są jakoś tak specjalnie wysokie ani korzenie mi nie przeszkadzają na rabatce. To na pewno jest spowodowane moją kiepską ziemią, że nie osiągają dużych rozmiarów.

Nie mam już aktualnych fotek i nieprędko pewnie wybiorę się na działkę. Spacerowałam ostatnio po ogrodach, w których są białe zakątki ( u Tamaryszka i u Christinkrysi) i tak sobie wymyśliłam zestawienie moich białych kwiatów w kolejności kwitnienia. Będę numerowała zdjęcia - to przy okazji się dowiem ile ich tam rośnie :lol:
No to jedziemy ;:71

Styczeń

Obrazek 1. Ciemiernik

Marzec

Obrazek 2. Krokusy
Obrazek 3.Cebulica

Kwiecień

Obrazek 4. Tulipany
Obrazek 5. Bratki
Obrazek 6. Fiołek rogaty
Obrazek 7. Zawilec gajowy
Obrazek 8. Żonkil
Obrazek 9. Żonkile w zestawie, że tak powiem :wink:
Obrazek 10. Prymulka ( z doniczki :) )

I niespecjalnie ciekawy widoczek ogólny z początku kwietnia, gdzie dominującym białym elementem jest włóknina otulająca mojego RH

Obrazek
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Marysiu świetny pomysł. Świetne zdjęcia! Lubię białe kwiaty. Mogę Ci wiosną co nieco białego podrzucić. Jeśli masz nasiona tego fiołka z fot. nr 6 to jestem chętna ( a najlepiej siewki :wink: )
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Nieważne jak wyglądają roślinki na zimę ważne aby przeżyły i cieszyły nas swoim widokiem a także kwiatami .Biel na czasie :wink:
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”