Ogród Joli i Zbyszka cz.2
- gosia07
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 gru 2009, o 20:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogród Joli i Zbyszka cz.2
Dzięki
A nie wiesz gdzie mogę kupić niedrogie i czy teraz się rozglądać czy czekać do wiosny?

- jola1
- Od: 4 kwie 2008, o 08:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Gosiu już raczej poczekaj do wiosny, chyba że kupisz w doniczkach ale to też chyba już za późno. My w ubiegłym roku też chcieliśmy kupować o tej porze ale nam odradzili. Gosiu to zależy ile Ci potrzeba jak większą ilość to możesz się wybrać do Pożoga albo w tamte strony zawsze będzie taniej i świeżo kopany towar.
- gosia07
- Od: 1 gru 2009, o 20:55
Joluś jeszcze raz dzięki ja potrzebuje dosłownie 3-4 sztuki więcej nie wejdzie 

- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jolu, mi się wydaje, że to chyba nie spartyna. Moja ma inne wiechetki. Ale może to jakaś inna odmiana. U mnie rośnie Aureomarginata. Teraz jest cudna, ale co jakiś czas muszę przycinać jej wyłażące z ziemi rozłogi. 

- jola1
Wandziu to chyba jednak sparyna przed chwilą podziwiałam ją u Tajki, nie znam nazwy odmianowej ale rozłazi się okrutnie.
gosia07- Gosiu to po taka ilość to szkoda gonić do Pożoga, kup na wiosnę w jakimś Centrum Ogrodniczym, dzisiaj zauważyłam że jest jakieś nowo otwarte przy ul.Wojciechowskiej na tzw.Zimnych Dołach.
gosia07- Gosiu to po taka ilość to szkoda gonić do Pożoga, kup na wiosnę w jakimś Centrum Ogrodniczym, dzisiaj zauważyłam że jest jakieś nowo otwarte przy ul.Wojciechowskiej na tzw.Zimnych Dołach.
- jola1
No zakończyłam zabiegi teraz będę miała więcej czasu na forum i szydełko.
Obfotografowałam moje nasadzenie truskawkowe

Mata ma długość 15 metrów i szerokość 5,20, posadziłam w 90% truskawkę odmiany Dukat bo ta najlepiej mi smakuje i kilkanaście krzaczków Pandory.Teraz cierpliwie czekam na zbiory.
A to jesień w naszym ogrodzie

Obfotografowałam moje nasadzenie truskawkowe

Mata ma długość 15 metrów i szerokość 5,20, posadziłam w 90% truskawkę odmiany Dukat bo ta najlepiej mi smakuje i kilkanaście krzaczków Pandory.Teraz cierpliwie czekam na zbiory.

A to jesień w naszym ogrodzie

- Tajka
- Od: 23 sty 2010, o 17:32
Jolu bardzo dużo truskawek posadziłaś, dobrze, że na macie, gdyż chyba nie ma nic gorszego, jak plewienie truskawek.
Ja mam tylko trzy rządki i nie mogę sobie z nimi dać rady.
Twój ogród piękny o każdej porze roku.
Dojrzałam krzew dziurawca, muszę kupić na wiosną, gdyż ma bardzo ładne owocki.
Dużo zdrówka życzę.
Ja mam tylko trzy rządki i nie mogę sobie z nimi dać rady.
Twój ogród piękny o każdej porze roku.

Dojrzałam krzew dziurawca, muszę kupić na wiosną, gdyż ma bardzo ładne owocki.
Dużo zdrówka życzę.

- Jagusia
- 1000p
- Od: 24 lis 2007, o 18:02
- Kontakt:
hehehehehe ledwie posadziła już chce zbiory 
a to tuptanie to wcale o cierpliwości nie świadczy

a to tuptanie to wcale o cierpliwości nie świadczy

Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
- Norbitka
- Od: 7 lip 2012, o 14:01
No to plantację założyłaś wielką.
Co to są te dwa krzewy na 3 foto? Domyślam się, że jeden to tak jak Tajka napisała - dziurawiec... a drugi?
Co to są te dwa krzewy na 3 foto? Domyślam się, że jeden to tak jak Tajka napisała - dziurawiec... a drugi?
- renatas
- Od: 25 paź 2010, o 17:33
Jolu
wspaniały pomysł,nie będziesz musiała walczyć z chwastami
czyli więcej czasu na przyjemności.

czy to właśnie taką tkaninę dawałaś pod żurawki?
wspaniały pomysł,nie będziesz musiała walczyć z chwastami

czy to właśnie taką tkaninę dawałaś pod żurawki?
Pozdrawiam, Renata
Skrętniki renatas cz.II,Storczyki,Nadwyżki skrętników i żurawek,mój album w picasa
Skrętniki renatas cz.II,Storczyki,Nadwyżki skrętników i żurawek,mój album w picasa
- jola1
Mimo przyrzeczeń ze już w tym sezonie koniec z zakupami nie udało się sprostać temu postanowieniu i jeszcze przybyły nowe rośliny do ogrodu.
Do rabaty hortensjowej przybyła hortensja "Dart`s Little Dot" niestety już przekwitła więc kwiaty pokażę w przyszłym roku.
i iglasty nabytek- sosna japońska czerwona- Pinus desiflora "Umbraculifera"

A to szyszki na tej sośnie- na wiosnę mają kolor czerwony /tak piszą fachowcy/

Tajka- Tajeczko ja już od kilkunastu lat sadzę truskawki na tkaninie właśnie ze względu na plewienie, kiedyś używałam herbicydu ale ciężko dostać w takich małych opakowaniach.
Dziurawca podziwiałam u Janusza Drozda i jak zobaczyliśmy go ze Zbyszkiem w szkółce to decyzja mogła być tylko jedna- kupujemy.

Jagusia[/b Beatko no może jeszcze poczekam do lata z tymi zbiorami. Ja do cierpliwych nie należę , jak większość z nas.
Buczki w jesiennej szacie

Norbitka- E tam zaraz "wielka" taka sobie w sam raz na nasze potrzeby, żeby się u nikogo nie prosić.
Beatko za dziurawcem rośnie rododendron a obok chyba szałwia.

renatas- Reniu tak plewienie truskawek źle na mnie zawsze działało bo one wybitnie mają tendencje do szybkiego zarastania a poza tym truskawki z takiej maty są czyste i można je jeść prosto z krzaka i ziemia nie zgrzyta w zębach.
Właśnie taką matę dawałam pod żurawki.

Jeszcze ostatnie kwiaty

I niezmordowane maślaki

Do rabaty hortensjowej przybyła hortensja "Dart`s Little Dot" niestety już przekwitła więc kwiaty pokażę w przyszłym roku.
i iglasty nabytek- sosna japońska czerwona- Pinus desiflora "Umbraculifera"

A to szyszki na tej sośnie- na wiosnę mają kolor czerwony /tak piszą fachowcy/

Tajka- Tajeczko ja już od kilkunastu lat sadzę truskawki na tkaninie właśnie ze względu na plewienie, kiedyś używałam herbicydu ale ciężko dostać w takich małych opakowaniach.
Dziurawca podziwiałam u Janusza Drozda i jak zobaczyliśmy go ze Zbyszkiem w szkółce to decyzja mogła być tylko jedna- kupujemy.

Jagusia[/b Beatko no może jeszcze poczekam do lata z tymi zbiorami. Ja do cierpliwych nie należę , jak większość z nas.

Buczki w jesiennej szacie

Norbitka- E tam zaraz "wielka" taka sobie w sam raz na nasze potrzeby, żeby się u nikogo nie prosić.
Beatko za dziurawcem rośnie rododendron a obok chyba szałwia.

renatas- Reniu tak plewienie truskawek źle na mnie zawsze działało bo one wybitnie mają tendencje do szybkiego zarastania a poza tym truskawki z takiej maty są czyste i można je jeść prosto z krzaka i ziemia nie zgrzyta w zębach.
Właśnie taką matę dawałam pod żurawki.

Jeszcze ostatnie kwiaty

I niezmordowane maślaki

- IWONA1311
- Od: 28 mar 2011, o 12:10
Jolu to juz któryś raz mówiłaś że juz koniec zakupów i znów pojawiło się coś nowego, ale ta sosna bardzo ciekawa i do tego ma inaczej szyszki jak zwykła, fajnie tak wyglądają.
Grzybków to Ci normalnie zazdroszczę bo ja też bym chciała żeby u mnie rosły jakieś jadalne grzybki na działce a nie tylko jakieś małe nijadalne.
Grzybków to Ci normalnie zazdroszczę bo ja też bym chciała żeby u mnie rosły jakieś jadalne grzybki na działce a nie tylko jakieś małe nijadalne.
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Moj dziurawiec padł.
Jolu taaakie truskawkowisko, ło matko. Właściwie to ci zazdroszczę, nawet tej pracy przy krzaczkach. Takie truskaweczki, cieplutkie od słońca, to musi być niebiański smak
Jolu taaakie truskawkowisko, ło matko. Właściwie to ci zazdroszczę, nawet tej pracy przy krzaczkach. Takie truskaweczki, cieplutkie od słońca, to musi być niebiański smak

-
- Od: 17 sty 2009, o 17:26
A ja sobie truskawki posadziłam na 20 metrach.... w 2 rządkach
.
Truskawki to jedne z najsmaczniejszych owoców miękkich, trzeba je po prostu mieć!
U nas aż tak przymrozku nie widać. Postanowienia, by nie kupować... a po cóż je robić ????
Ciekawe, czy ten dziurawiec przezimuje, ja znam go tylko jako doddatek-dekorację w kwiaciarni.
Wiele roślin zimuje u Janusza, ale u mnie już niekoniecznie

Truskawki to jedne z najsmaczniejszych owoców miękkich, trzeba je po prostu mieć!
U nas aż tak przymrozku nie widać. Postanowienia, by nie kupować... a po cóż je robić ????

Ciekawe, czy ten dziurawiec przezimuje, ja znam go tylko jako doddatek-dekorację w kwiaciarni.
Wiele roślin zimuje u Janusza, ale u mnie już niekoniecznie

Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Ogród Elżbiety
- Marzena62
- 500p
- Od: 13 lip 2012, o 22:21
Jolu, a jak się ma ta "wykładzina" w truskawkach do ekologii? Czy ona oby nie wydziela do ziemi razem z deszczem szkodliwych substancji?
Irysy i inne moje kwiatki -
z pozdrowieniem - Marzena
z pozdrowieniem - Marzena