Siedlisko z sosnami cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Siedlisko z sosnami cz.2

Post »

Marzenko, a co nowego przesadzasz sadzisz, może pokażesz? Choćby te storczyki. Jak M pojechał, a rodzice nie przyjechali to masz więcej czasu dla nas. ;:108
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Fijołka to już mam, a nawet wielkiego fioła :;230 Dzięki kochanie ale poza storczykami to u mnie w domu inne roślinki padają :;230 Musiałyby chyba same umieć o siebie zadbać bo ja nawet nie pamiętam żeby psy karmić. To domena mojego M. Jak wyjeżdża to albo syn pilnuje albo musze sobie przypominajki w palmtopie ustawiać ;:223
Poza tym ja praktycznie nie mam parapetów, tylko takie wąziutkie bo mam ogrzewanie podłogowe ;:131 więc i stawiać nie ma gdzie.
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Marysiu, M jutro wyjeżdża rano, więc dopiero popołudniu będę mieć luzy :tan . Oczywiście pokażę storczyki. Siostra na nowej działce ma orzechy włoskie samosiejki i musi je wykopać, bo blaszak tam będzie, więc wzbogacę się o 2 orzechy :heja . W tym roku straciłam po zimie takiego co miał już ponad 20lat. Z siedmiu młodych tylko 2 żyją, no to będą teraz znów 4. Ciekawe kiedy owoców się doczekam?

Jolu, no to masz fioła, ale myślę, że ogrodniczego, a to całkiem dobry symptom. Też myślałam o ogrzewaniu podłogowym, ale ekonomia okazała się okrutna. w 2004 roku to było jeszcze kosmicznie drogie. A ja bujam się z tą budową i bujam.
Awatar użytkownika
skorpion811-51
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2009, o 17:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Marzenko widzę że temat storczykowy się rozwiną ja nie mam cierpliwości do nich
ani ręki albo one mnie nie lubią.Pozdrawiam ;:196
Rzekła pszczółka do motyla nikt nie widzi więc zapylaj.
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Marzenko normalka, ja z budową też jeszcze parę lat się pobujam. Z ogrodzeniem właśnie kończymy pierwszą stronę. Ciekawe kiedy trzy pozostałe dam radę zrobić :evil: Nie mówiąc o tarasach i....... e tam, lista długa i dystyngowana jak... no każdy chyba zna ten dowcip

ja straciłam pół orzecha, małego 2 letniego. Mam nadzieję że te ocalałe pół da radę i coś z tego będzie :(
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Stasiu, dziękuję za odwiedzinki. Czy ja mam rękę i czy one mnie polubią, to się jeszcze okaże. Mam je od niedzieli i muszę szybko zrobić zdjęcia póki jeszcze jest czemu. Przy moich zdolnościach może byc różnie, choć z tego co piszą dziewczyny, to raczej łatwe w uprawie powinny być. Wszystko w praniu wyjdzie.

Jolu, no to witam w klubie dłuuuugich budów. Siostra to już drugi dom zaczyna budować, pierwszy wybudowała w niecały rok, urządziła i sprzedała. Zarobiła na tym trochę i teraz przwie za gotówkę bierze się za budowę drugiego.
Ja jednak pobudowałam się na "dziadowiźnie" i tak łatwo sprzedaż by mi nie przeszła przez myśl. Poza tym nie mam tyle czasu co ona na bieganie po hurtowniach i pilnowanie "fachowców".
Z moim ogrodzeniem jest tak, że front ogrodzony, bo od ulicy i musiałam dla bezpieczeństwa dziecka, jeden bok zrobiony cały, tyłu nie mam wcale, drugi bok 1/2 zrobiona od frontu. Czy wciąż zostaje tył i pół boku, ale to sąsiad obiecał zrobić. Poza tym ja kasy nie mam i spokojnie czekam na cud, że kiedyś będę mieć całość ogrodzoną. Teraz wchodzi mi zwierzyna i niszczy drzewka, krzewy. Okręcanie siatką wszystkiego wygląda okropnie, bo na podwórku już mam siatkowe zapory p/psom.

co teraz kwitnie? begonie szaleją. po znalezieniu im "kwietników" prezentują się całkiem całkiemObrazek

Obrazekpełna

Obrazek
zwisająca /wisząca

Obrazekmaxima

Obrazekstrzępiasta

Obrazeknew star
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ciąg dalszy spaceru po włościach. Idąc dalej, za 30-metrową rabatą, są już naszykowane dołki n miliny, które będą rosły przy pergoli. Pod nią stanie ławeczka a za ławeczką (której nie ma) rośnie już lipa - maleństwo, ginie w trawie
Obrazek

mijamy dołki i widzimy głogi samosiejki, oczywiście sunia też jest, a z prawek strony widać brzozę samosiejkę splecioną z czeremchą- dzieło natury
Obrazek

odwracamy głowę do tyłu i widać zza gałęzi sosenek domek synka
Obrazek

na końcu działki rośnie sosna, którą kiedyś próbowałam prowadzić na bonsai. Z brzuchem po drabinie i cięłam ją robiąc pędzelki na końcach gałęzi. Mądre to to nie było
Obrazek

zawracamy. z lewej strony łapią się gałęzie nieudanego bonsai. Oczywiście jak siedlisko z sosnami, to sosny dominują
Obrazek

ten sam fragment w nieco innym ujęciu
Obrazek

zbliżamy się do kolejnej grupki sosenek
Obrazek

Oczywiście jestem poganiana przez Młodego, bo co ty tam robisz mamo?
Obrazek

a ja robiłam zdjęcie kostrzewie
Obrazek

no i wracamy do starodrzewu, czyli krzaków zdziczałych wiśni, śliwek, akacji i innego tworu natury. To skupisko widzieliście już wcześniej.
Obrazek

po drodze sprytnie minęłam warzywniak. Jest , patrząc na ostatnie zdjęcie za plecami z lewej strony. Są tam aksamitki, słoneczniki, marchew, pietruszka, pomidorki i cukinie. A miałam takie ambitne plany na inne dary i płody rolne. Może za rok?

Zdjęcia sprzed urlopu, ale nie miałam kiedy ich pokazać. Teraz po urlopie jest skoszona i nie wystają już te wstrętne szczawie.
Awatar użytkownika
Cebulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2009, o 22:43

Post »

Ławeczka pod lipą... Rozmarzyłam się... Tyle miejsca... Jakiegoś buczka juz posadziłaś?

Z ogrodzeniem widzę masz tak samo jak ja... Ja mam ogrodzone już z 3 stron i każdy bok jest z innego materiału :roll:
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

O kurczę, ależ tych sosen jest u Ciebie! Ja muszę niestety wybierać tylko te karłowe albo kolumnowe, bo miejsce ograniczone. Lipa na początku wolno rośnie, moja przez pierwsze dwa lata była wrażliwa na suszę, później korzenie doszły do niższych warstw i jest ok.

Fajne masz te doniczkowe, ja jakoś nie radzę sobie z doniczkami :roll: :?
Awatar użytkownika
semper
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2011, o 10:12

Post »

A maślaki to pod tymi sosnami rosną?
Pozdrawiam! ,Jurek z górek ;)
Moje górki
Rojnikowisko i nie tylko
Awatar użytkownika
Gosia123A
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 19:37

Post »

Marzenko faktycznie begonie białe bajkowe ;:224 ;:108
slanka-flora
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 gru 2011, o 09:38

Post »

MARZENKO :!:
Coraz ładniej u Ciebie :!: A spacerować jest po czym,a ja lubię połazić,chociaż nie zawsze mi się chce.
Niedawno zaczęłaś,a już jesteś jedną z czołowych postaci naszego Forum.Moje gratulacje ;:215
Do miłego,
Sławek
Ewa05
500p
500p
Od: 13 lut 2011, o 14:25

Post »

Ja też lubię tutaj zaglądać.
Pozdrawiam Halina
Moje wiejskie rabatki
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p
Od: 24 sie 2012, o 13:45

Post »

O kurka, ale masz do obróbki ;:oj
Domek młodego super ;:333 , mój młody już za stary na domek niestety :wink: . Fajnie jak dzieci mogą wyjść do ogrodu przed domem a nie przed blok, to jest jeszcze jeden plus z nieskończonej listy zalet posiadania własnego miejsca na ziemi.

Jeśli chodzi o kostrzewę... to nie ona niestety, to raczej 'szczotlicha siwa'. Skąd wiem? Bo dokładnie tak jak Ty myślałam, nawet hodowle prowadziłam omijając ja przy pieleniu i planowałam dla tych kępek miejsce na rabatach :lol:
Bonsaj z sosny tez przerabiałam :lol:
A nie mówiłam, ze ten sam etap? ;:333
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Niezły krąg zatoczyłaś! Dobrze, że Ci rośną duże drzewa to łatwiej będzie coś komponować niż przy malutkich sadzonkach. A dlaczego tak sprytnie ominęłaś warzywnik? na pewno jest się czym pochwalić.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”