Mój kłujący i nie tylko parapet:) - Paula15

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój kłujący i nie tylko parapet:)

Post »

Również, mimo że przeglądam z uwagą różnorodność roślin w wątku, nie pozostawiłem po wizytach żadnego "odcisku", nadrabiam zaniedbanie :oops: . Podziwiam różnorodność roślin, bardzo ładne "żywe kamyki", sadzonki Adenium nadrobią zaległości w rozwoju jak będą przesadzone w nowe doniczki i będą "opalać" się na słonku. Mina pieska zaskoczyła mnie - takie słodziutkie "Niewiniątko". Mam i ja takiego "lokatora" z tym że pekińczyka, fajny przyjaciel, ale ma swoje "żelazne zasady", nie lubi być zbyt "poddanym" :), raczej taki mały przywódca, co często skutkuje "domowymi awanturami" ;:oj pozostałymi z domownikami, toleruje tylko mnie i nie robi mi "scen".
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
theoria_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sie 2010, o 00:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Dobrze, że masz swoje zdanie co do podlewania. Moja mama zawsze podlewała kaktusy na parapecie pod moją nieobecność w zimie mimo usilnych próśb. Na szczęście nic się nie stało, ale na prawdziwym zimowisku nie skończyło by się to dobrze.
Paula15 pisze: theoria_ mam nadzieję, że większość lithopsów w doniczce zakwitnie-to będzie widok :D
Było by wspaniale! Trzymam kciuki żeby się udało :D
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 16:15

Post »

Akwelan_2009 pisze:Również, mimo że przeglądam z uwagą różnorodność roślin w wątku, nie pozostawiłem po wizytach żadnego "odcisku", nadrabiam zaniedbanie :oops: . Podziwiam różnorodność roślin, bardzo ładne "żywe kamyki", sadzonki Adenium nadrobią zaległości w rozwoju jak będą przesadzone w nowe doniczki i będą "opalać" się na słonku. Mina pieska zaskoczyła mnie - takie słodziutkie "Niewiniątko". Mam i ja takiego "lokatora" z tym że pekińczyka, fajny przyjaciel, ale ma swoje "żelazne zasady", nie lubi być zbyt "poddanym" :), raczej taki mały przywódca, co często skutkuje "domowymi awanturami" ;:oj pozostałymi z domownikami, toleruje tylko mnie i nie robi mi "scen".

Adenium przesadzone w kwadraty 5x5 cm :D, w ogóle dzisiaj skończyłam przesadzać wszystkie kłujaki i jestem padnięta :|
Co do pieska, to raczej słucha się wszystkich, no chyba, że akurat ogłuchł :wink: czasami tylko się obraża(i to dosłownie :) ) A potrafi tak podejść, tak się przymilić i zrobić maślane oczy, że zazwyczaj dostaje to co chce :;230 Ogólnie jest Kochana ;:167 A Twój pekińczyk najwyraźniej wie komu nie należy się narażać :wink:

theoria_ pisze: Było by wspaniale! Trzymam kciuki żeby się udało :D
Póki co pokażę kwiatek, jeszcze nie do końca rozwinięty, Lithops gesinae :D
Obrazek Obrazek

I nadal kwitnące Conophytum connatum
Obrazek

A i pochwalę się nowościami ;:138

Kolejne serduszko :) Conophytum frutescens

Obrazek

Gymnocalycium baldanium- rośnie w doniczce 7x7 cm, jak zobaczyłam zdjęcie kwitnienia z zeszłego roku, gdzie kwiat był naprawdę czerwony, stwierdziłam dlaczego nie :wink:
Obrazek

Przy okazji kupione Gymnocalycium kieslingi var. castaneum LF 25

Obrazek Obrazek

Mammillaria bocasana cv Fred :D
Obrazek

Gratisik :D
Obrazek
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Litopsy i konofyta urokliwe! Bardzo lubię te roślinki i przez lata je hodowałem. Pod wzlędem piękności (i zapachu) kwiatów nie mają wielu rywali wśród sukulentów. :)

Novinki ładne. Szczególnie moją uwagę zwróciły gymnokalicja - widać, że choroba gymnokalicjowa się po wątku roznosi... :lol:
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
theoria_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Śliczne słoneczka! Ale Fredzio to normalnie bomba - normalnie szacun :lol: Aż się boję pytać ile kosztował ;:224
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

hen_s pisze:Litopsy i konofyta urokliwe! Bardzo lubię te roślinki i przez lata je hodowałem. Pod wzlędem piękności (i zapachu) kwiatów nie mają wielu rywali wśród sukulentów. :)

To one pachną? ;:oj Nawet nie wiedziałam :oops: Teraz nie sprawdzę, bo mam katar i nic nie czuję, ale będę pamiętać ;:108

hen_s pisze:Novinki ładne. Szczególnie moją uwagę zwróciły gymnokalicja - widać, że choroba gymnokalicjowa się po wątku roznosi... :lol:

No właśnie nie do końca u mnie z tą chorobą :wink: Kupiłam je ale hm...sama nie wiem dlaczego ;:224 Tak to jest jak przy okazji sprawdza się co jeszcze sprzedawca ma w ofercie :wink:

theoria_ pisze:Śliczne słoneczka! Ale Fredzio to normalnie bomba - normalnie szacun :lol: Aż się boję pytać ile kosztował ;:224

Taaak, tak mi się spodobał, że musiałam Go mieć, ale jak zobaczyłam cenę to trochę...eee..yyy.. oczy mi na wierzch wyszły, no ale cóż ;:224
Awatar użytkownika
theoria_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Też mam go w planach, ale odkładam zakup do chwili kiedy będę miała lepsze warunki i zimowanie z prawdziwego zdarzenia. Na razie podziwiam u Ciebie i Iwonki :wink:
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56

Post »

Fredi extra ale serduszka ;:167 ;:215 urokliwe, a jeszcze jak zakwitną ;:224 to będzie widok :uszy
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05

Post »

Mi też Fred wpadła w oko, mimo że nie przepadam za mamilariami. W zasadzie ta forma to bardziej sukulenta przypomina. Kamyki też ładne, ja nie mam do nich ręki zupełnie. Już nie został mi ani jeden :?
Ciekawe, czy baldianum zdąży. Ten to kolejny leń jeśli o rozwijanie pąka chodzi.
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

theoria_ pisze:Też mam go w planach, ale odkładam zakup do chwili kiedy będę miała lepsze warunki i zimowanie z prawdziwego zdarzenia. Na razie podziwiam u Ciebie i Iwonki :wink:

Podziwiaj do woli :D

nyskadu pisze:Fredi extra ale serduszka ;:167 ;:215 urokliwe, a jeszcze jak zakwitną ;:224 to będzie widok :uszy
Widzę, że Fredek zauroczył wszystkich ;:224 Serduszka też mi się podobają :D
sokolica pisze:Mi też Fred wpadła w oko, mimo że nie przepadam za mamilariami. W zasadzie ta forma to bardziej sukulenta przypomina. Kamyki też ładne, ja nie mam do nich ręki zupełnie. Już nie został mi ani jeden :?
Ciekawe, czy baldianum zdąży. Ten to kolejny leń jeśli o rozwijanie pąka chodzi.
Masz rację Fred nie wygląda na Mammillarię- w ogóle dziwnie wygląda :;230 Ale właśnie dlatego, że jest "inny" tak się mi podoba ;:167
A o kamyki pewnie za bardzo dbałaś :wink: One lubią jak się o nich zapomni i tylko od czasu do czasu przypomni :wink:

Baldanium to leń-dobrze wiedzieć :;230 Nie jestem pewna czy pąk po prostu nie odpadnie :roll: najpierw kujak przyszedł w paczce, potem leżał w tej paczce kilka dni-podałam adres do pracy, a poszłam na L4 i dopiero wczoraj paczkę odebrałam. Poza tym musiałam go przesadzić bo doniczka, w której rósł była już rozsadzona przez korzenie, a i podłoże miał bardzo zbite i "wyeksploatowane"... :roll:
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z zamieszania z powodu przesadzania zapomniałam o jeszcze jednej nowości u mnie :)

Sulcorebutia rauschii :D
Obrazek Obrazek

I Lithopsowy kwiatek :)
Obrazek
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37

Post »

Sliczne :D Moja sulka od dołu jest zabarwiona na czerwono.Muszę dokupić taką zieloną :D
Lithopsowy kwiatek przypomina łąkę wiosną ;:215
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A mi się podobają całe różowe :) Tak, lithopsowe kwiaty potrafią poprawić humor ;:108
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56

Post »

Nowość cudna a kamyczek uroczy, szczególne ten z języczkiem ;:138
Awatar użytkownika
przemo1413
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2011, o 16:34
Kontakt:

Post »

nolina pisze:Sliczne :D Moja sulka od dołu jest zabarwiona na czerwono.Muszę dokupić taką zieloną :D
Lithopsowy kwiatek przypomina łąkę wiosną ;:215
A ja mam i zieloną i tą zabarwioną na czerwono :D
Moje kaktusy:)Cz.1Cz.2
Moje lilie :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”