Adenium, Crassula i sukulenty by eikoden
- eikoden
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 kwie 2011, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Adenium, Crassula i sukulenty by eikoden
Czekam na naprawdę oczekiwaną paczkę z Crassula: barbata, picturata, cornuta, rauchii, ... i innymi perełkami
zamawiałem ją jeszcze przed wyjazdem i liczę, że w końcu ją dostane w tym tygodniu.
I jeszcze jedno zdjęcie dla Bebos w oczekiwaniu na haworthie

Do najnowszych eksperymentów na adenium można dopisać: wrzucenie do ziemi zasuszonych pancerzy krewetek
na razie do 3 sztuk ale wkrótce planuje wszystkim adenium dołożyć.
Na wielu tajlandzkich stronach jest wspomniane, że już w podłożu do którego się wysiewa nasiona jest nawóz krowi i wysuszone ryby. U mnie padło na krewetki o rezultatach będę informować.
Co prawda dokładniejszy eksperyment planuje w przyszłym roku przeprowadzić bo teraz jest już trochę za późno na wysiew.

I jeszcze jedno zdjęcie dla Bebos w oczekiwaniu na haworthie

Do najnowszych eksperymentów na adenium można dopisać: wrzucenie do ziemi zasuszonych pancerzy krewetek

Na wielu tajlandzkich stronach jest wspomniane, że już w podłożu do którego się wysiewa nasiona jest nawóz krowi i wysuszone ryby. U mnie padło na krewetki o rezultatach będę informować.
Co prawda dokładniejszy eksperyment planuje w przyszłym roku przeprowadzić bo teraz jest już trochę za późno na wysiew.
- nyskadu
- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
Część ci napisze, a nie było tam takich małych gasterii one były inne całkiem gładkie?
- eikoden
Chyba wszystkie fotki wstawiłem ale jeszcze sprawdzę

-
- Od: 1 lut 2011, o 15:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
7. Aloe 'Doran Black' (Doran bez i) - całkiem możliwe, że to ten kultywar - ma szerokie, mięsiste liście - ale tak ja Ci pisałam- to trudna grupa z tych hybryd Aloe rauhii...
12. Gasteria carinata var. verrucosa! - daaaleko jej do G. batesiana
Reszty nie uzupełniam, skoro Aga ci podpowie - a są tam i Monadenium - i Faucaria - i Haworthia limifolia - ii... - najbardziej przykuła moją uwagę roślina 3.
Co to? Co to?
A H. attenuata cudownie różne!
12. Gasteria carinata var. verrucosa! - daaaleko jej do G. batesiana

Reszty nie uzupełniam, skoro Aga ci podpowie - a są tam i Monadenium - i Faucaria - i Haworthia limifolia - ii... - najbardziej przykuła moją uwagę roślina 3.

A H. attenuata cudownie różne!
- nyskadu
No właśnie o tego noworodka mi chodziło, mam ją od Sebka, ona jest podobna do tamtej tylko gładka i rośnie duża, chociaż słabiej się rozmnaża
1 Sedum rupestre
2 Aloe aristata
3 Aloes tenuior
5 Echeveria Doris Taylor
6 to Monadenium rubellum cdn
8
tak wyglada w naturze

14 nie mam pojęcia, dałam do identyfikacji ale nikt sie nie odezwał to z Hiszpanii
1 Sedum rupestre
2 Aloe aristata
3 Aloes tenuior
5 Echeveria Doris Taylor
6 to Monadenium rubellum cdn
8
tak wyglada w naturze

14 nie mam pojęcia, dałam do identyfikacji ale nikt sie nie odezwał to z Hiszpanii
- eikoden
A dziękuje dorian było na aukcji to podłapałem
mam jeszcze większe te attenuata i są jasno zielone :]
Już poprawiam...
8. fajne będzie jak podrośnie
14. przypomina mi trochę Trichodiadema, jutro się przyjrzę dokładniej co to jest
Żeby tak z opisami hoy raz dwa poszło
i tych z paczki w ciemno 

Już poprawiam...
8. fajne będzie jak podrośnie

14. przypomina mi trochę Trichodiadema, jutro się przyjrzę dokładniej co to jest

Żeby tak z opisami hoy raz dwa poszło

-
9. maluchy wyglądają na H. limifolia
11. to Faucaria
14. - nie - na pewno nie - to raczej coś z Twojej działki - z gruboszowatych - tak myślę...
11. to Faucaria
14. - nie - na pewno nie - to raczej coś z Twojej działki - z gruboszowatych - tak myślę...
- nyskadu
4 Senecio Himalaya
- Spy
- Od: 25 lip 2009, o 15:47
Interesujące aloesy Tomku
Fajny ten A. tenuior, szkoda tylko, że ma takie cienkie liście. Eszewerki też ładne.
Tyle tego w sieci, strasznie się to rozsiało. Jak przeczytałem, jest to celtyckie imię i najwyraźniej niektórzy je zanglizowali.

No masz, faktycznie. I ja przyczyniłem się do rozpowszechniania błędnej nazwybebos pisze:7. Aloe 'Doran Black' (Doran bez i)

Tyle tego w sieci, strasznie się to rozsiało. Jak przeczytałem, jest to celtyckie imię i najwyraźniej niektórzy je zanglizowali.
Pozdrawiam. Krzysztof.
/Pustynni Strażnicy/
/Pustynni Strażnicy/
-
Krzysztof - ta literówka pleni się niemiłosiernie po necie - a prawdziwa historia tej wielokrotnej hybrydy jest taka:
"Aloe 'Doran Black' named after the late nurseryman Doran Black, who ran Black's House of Cactus in Stanton, this hybrid by Dick Wright is perhaps one of his most mis-labeled ones, incorrectly called 'Dorian Black'. Its white conjoined marginal spines and dense, raised white tubercles have made this aloe a popular starting point for hybridists. A complex cross of aloe species, including A. albiflora, A. bakeri, A. descoingsii and A. juvenna"
A mnie właśnie zaciekawił Aloe tenuior - ze względu na wyjątkowe jak na aloesy liście - jeżeli to rzeczywiście on (powinien mieć je węższe - ale nie mam odniesienia co do ich wielkości na tej fotce) - kwitnie na żółto, co dodatkowo go wyróżnia - zaraz wypytam o niego Agnieszkę...
"Aloe 'Doran Black' named after the late nurseryman Doran Black, who ran Black's House of Cactus in Stanton, this hybrid by Dick Wright is perhaps one of his most mis-labeled ones, incorrectly called 'Dorian Black'. Its white conjoined marginal spines and dense, raised white tubercles have made this aloe a popular starting point for hybridists. A complex cross of aloe species, including A. albiflora, A. bakeri, A. descoingsii and A. juvenna"
A mnie właśnie zaciekawił Aloe tenuior - ze względu na wyjątkowe jak na aloesy liście - jeżeli to rzeczywiście on (powinien mieć je węższe - ale nie mam odniesienia co do ich wielkości na tej fotce) - kwitnie na żółto, co dodatkowo go wyróżnia - zaraz wypytam o niego Agnieszkę...
- Spy
- Od: 25 lip 2009, o 15:47
Faktycznie może to nie być on, przypatrzyłem się i zauważyłem chyba rzęski u podstawy liścia przy pędzie, a to jest cecha rozpoznawcza A. ciliaris. Przydała by się dokładniejsza fotka.bebos pisze: A mnie właśnie zaciekawił Aloe tenuior - ze względu na wyjątkowe jak na aloesy liście - jeżeli to rzeczywiście on (powinien mieć je węższe - ale nie mam odniesienia co do ich wielkości na tej fotce)
Pozdrawiam. Krzysztof.
/Pustynni Strażnicy/
/Pustynni Strażnicy/
- eikoden
Dostałem!

SPY gg po swoją dolę

SPY gg po swoją dolę
I kolejne cudeńka nam pokazujesz? Od razu przypomina mi się tekst jednej z piosenek: "Kiedy powiem sobie dość...." ? No właśnie Tomek? nastanie to kiedyś? 

- eikoden
hmm jak znajdę wszystkie crassule :] a lista jest jeszcze długaAleksandraBdg pisze:I kolejne cudeńka nam pokazujesz? Od razu przypomina mi się tekst jednej z piosenek: "Kiedy powiem sobie dość...." ? No właśnie Tomek? nastanie to kiedyś?

Postaram się jeszcze dziś zrobić...Spy pisze:Faktycznie może to nie być on, przypatrzyłem się i zauważyłem chyba rzęski u podstawy liścia przy pędzie, a to jest cecha rozpoznawcza A. ciliaris. Przydała by się dokładniejsza fotka.bebos pisze: A mnie właśnie zaciekawił Aloe tenuior - ze względu na wyjątkowe jak na aloesy liście - jeżeli to rzeczywiście on (powinien mieć je węższe - ale nie mam odniesienia co do ich wielkości na tej fotce)