Pośród nadwarciańskich łąk

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2007, o 11:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Pośród nadwarciańskich łąk

Post »

Przebieg pogody w styczniu-lutym był fatalny. Ciepły styczeń potem fala mrozów bez śniegu.
Kilka w mojej kolekcji wymarzło. Pozostały pancerne.
Awatar użytkownika
amster
500p
500p
Od: 21 lip 2011, o 22:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

dawno nie zamieszczałem nowych zdjęć, bo i niewiele kwiatów u mnie teraz w ogrodzie. Ale...

taką oto lilię znalazłem

Obrazek

i liliowiec, którego chyba jeszcze tu nie było

Obrazek

zaczęły kwitnąć moje pierwsze floxy, a na dwa inne wciąż czekam

Obrazek

Obrazek

Obrazek

cynie w końcu wyrosły i zakwitły, szkoda, że w sumie jest ich niewiele, część zginęła, ale chyba przede wszystkim dla efektu powinienem ich więcej wysiać

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

najwięcej jednak dzieje się teraz w donicach na parapetach, murkach i innych takich

pelargonie rabatowe

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

lobelie, wciąż nie takie jakich oczekuję, mam jeszcze przypadkowe dwa inne kolory, lila i szafirowy czy też prawie fioletowy, te z własnego siewu, ale nie mogę uchwycić aparatem ich właściwej barwy. No i wciąż kwitną kupne niebieskie z białym oczkiem. Tutaj tylko dwa kolory, wszystkie przewieszają się

Obrazek

Obrazek

surfinia... moja duma :) chociaż w rzeczywistości robi większe wrażenie

Obrazek

i kolejna moja duma

Obrazek

a tak wyglądają oba powyższe w połaczeniu

Obrazek
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Malwy, maki, cynie, lilie! Jakie wszystkie piękne! ;:173 Niezły zbiór odmian!
To daje niezły efekt jak lilie są posadzone w grupie.
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
ewaidc1198
200p
200p
Od: 21 cze 2006, o 13:11

Post »

Witaj Tomku! I ja chciałabym się przywitać :wit
Ewa z Gorzowa Wlkp.
Oglądam Twój wąteczek z rozdziawioną buzią. Urzeka mnie bogactwo gatunków , kolorystyka i te Twoje przestrzenie.
Czy Ty od zawsze mieszkasz w tym miejscu czy jesteś ,,przeflancowaym" mieszczuchem. Bo jeśli to drugie to koniecznie musisz mi powiedzieć jak to zrobić żeby znaleźć dla siebie tak cudne miejsce do życia.
Strasznie zazdraszczam, ale i podziwiam zapał. Niestty tylko 400m działkowiczka Ewa.
P.S Mam nadzieję, ze zaglądasz tu czasem bo jakoś pustką powiało....................
Na działce! - PEŁNY ODLOT
Opowieści z mchu i paproci
Awatar użytkownika
amster
500p
500p

Post »

Pustką powiało, bo jakoś tak wyszło, że już nic nowego nie kwitnie. Powiem więcej, że coraz mniej kwitnie :) W części ogrodowej jakieś nędzne resztki pozostały. Teraz skupiam się na pielęgnacji doniczkowców. A jest przy czym chodzić. Niestety mój ogród jest bardzo młody, to dopiero jego pierwszy rok i wymaga znacznie więcej nasadzeń.

Z kilkuletnią przerwą mieszkam tutaj już 7 lat. W tym miejscu ostatnie 4 lata. Ogólnie na wsi... długo już długo. Ja od zawsze ciągnąłem na wieś, a pochodzę z małego miasteczka które na pewno znasz. Z Dębna.
Jak to zrobić... nie ma na to recepty. Historia zamieszkania w tym miejscu myślę mogłaby posłużyć za kanwę powieści... przygodowej, sensacyjnej, obyczajowej. Kilka niesłychanych zbiegów okoliczności się temu przysłużyło. Mimo, iż uważam się w życiu raczej za pechowca to muszę powiedzieć, że w tym przypadku szczęście nam sprzyjało.
Cieszę się, że się podoba i zapraszam, choć chyba już w tym roku nie wiele więcej się będzie działo. Mam nadzieję jednak na przyszły rok postarać się jeszcze lepiej.
Awatar użytkownika
ewaidc1198
200p
200p

Post »

oczywiście, ze znam troszkę Dębno, mamy tam rodzinkę, zresztą też działkową :)
Nasza ciotka, chociaż już od lat emerytka , właśnie w zeszłym roku wzięła sobie działkę :) i jest teraz przeszczęśliwą choć zajętą osobą. Mówi nam, że to dla Niej lek na głupie i niepotrzebne myśli, a jak wróci obolała z działki to się nie zastanawia na co choruje, że Ją boli- bo wie , że na działkę.
Masz śliczne pieski, a Mielno............ no cóż - urodziłam się i 20 lat mieszkałam w Koszalinie i nawet nie wiedziałam, że tam takie konkursy psiowe urządzają. A może to od niedawna?
Pozdrawiam i czekam na kolejne zdjęcia- Twój ogród (łąka) są takie naturalne i tak naturalnie piękne i nie przekombinowane, że zawsze warto popatrzeć.
Pzdr Ewa
Awatar użytkownika
amster
500p
500p

Post »

Owa zimowa wystawa w Mielnie odbyła się w zeszłym roku po raz pierwszy. Ale całkiem niedawno byliśmy w Koszalinie na letniej wystawie skąd przywiozłem dzięki uprzejmości jednej z forumowiczek cały karton fiołków.
Jutro jeden z nielicznych wolnych dni, może jeszcze kilka fotek się zrobi. No i czas zacząć myśleć o jesiennych nasadzeniach bylinowych. Mam w planie to i owo. No i zaczynam dokształcać się z wysiewów i sadzonkowania. Zobaczy się w przyszłym roku co z tego wyniknie.
Awatar użytkownika
amster
500p
500p

Post »

moje goździki Chabaud z tegorocznego wysiewu powoli zaczynają rozkwitać.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

dalie kołnierzykowe

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i dekoracyjne

Obrazek

Obrazek

kolekcja surfini wzbogaciła się o dwie nowe odmiany

o pełnych kwiatach

Obrazek

i o drobnych kwiatach

Obrazek

a moja biała nie zawodzi, wciąż pięknie kwitnie i wciąż się rozrasta

Obrazek

i jeszcze rzut oka na "taras"

Obrazek
Awatar użytkownika
ewaidc1198
200p
200p

Post »

No widzę, ze masze zacięicie do wysiewu roślin, ale i efekty przednie ! A ta biała surfinia też z Twojego siewu ?
Kurcze, ładnie tam u Ciebie, a bliźniaczego gospodarstwa do kupienia nie ma w pobliżu ?
:lol: :lol:
Awatar użytkownika
amster
500p
500p

Post »

biała surfinia kupna, w tej doniczce są trzy sadzonki. właśnie eksperymentuję nad ukorzenieniem szczepek, chociaż nie mam bladego pojęcia czy to w ogóle ma jakieś szanse się ukorzenić. próbuję też z lobeliami, werbenami, osteospermami, oleandrami, pelargoniami :):) a wysiane mam goździki grenadine, to już pod kątem przyszłorocznego kwitnienia.

u nas w okolicy znalazłoby się co nieco do kupienia, nawet dość nie daleko słyszałem o jednym domu, ale nie mam pojęcia w jakim jest stanie.
Matrix2
500p
500p
Od: 29 sie 2010, o 11:44

Post »

taras dobrze wygląda o tej porze roku, w ogrodzie u schyłku lata niezawodne i moje ulubione są rudbekie. Dobrze się rozsiewają i nowe sadzonki pojawiają się w różnych częściach ogrodu, dorosłe rośliny po przekwitnieniu obfitym bardzo, często nie odradzają się w tym samym miejscu po zimie ale jak wspomniałem pojawiają się w innych miejscach ... poza tym oko cieszyć mogą jeżówki, dzielżany, słoneczniczki szorstkie, jeszcze kwitną dziewanny i naparstnice / nasiona tych ostatnich wysiałem i zobaczymy co z tego wyniknie /. Warto posadzić w ogrodzie cebulki krokosmi, są bardzo dekoracyjne w grupie o tej porze roku, jeszcze trochę i zaczną kwitnąć astry - popularne marcinki
w moim ogrodzie coś tam jeszcze kwitnie ale tegoroczna susza - absolutny brak opadów zrobiły swoje ...rzadko teraz tutaj zaglądam, niespodziewana, nagła śmierć Matrixa zupełnie mnie zdołowała ...
Rysiek
Awatar użytkownika
ewaidc1198
200p
200p

Post »

matko kochana !! Rysiek, ja słyszałam, że są takie miejsca w Polsce gdzie deszcz w tym roku mało padał- właściwie omijał, ale żeby zaraz susza ? U nas lało całe lato - właściwie to lata nie było, a za chwilę już dzieciaki do szkoły wrócą i po wakacjach.
Ja wczoraj na działce zidentyfikowałam mączniaka na winoroślach, chciałam zdrowo bez oprysków więc z powodu podłej aury nie będę miała wcale :( No niestety jak jedne grzybki albo robale lubią sucho i gorąco to drugie na odwrót wilgotno i chłodno. Nie ustrzeżesz się człowieku choćby nie wiem co.
Bardzo mi przykro z powodu Twojego psiaka sama mam dwa i choć to kundle czasami przychodzi mi do głowy , że chwila rozstania z nimi będzie dla mnie straszną traumą, a przecież ta chwila nieuchronnie nadejdzie.
Ja bym Ci zaordynowała powrót do forum jako lek na zgryzotę, ale Ty facet jesteś więc pewnie gadasz tylko wtedy jak można coś pomóc.
pozdrawiam Was Obu - znaczy Ciebie mój krajanie też , z którego gościnności wątku korzystamy.
Awatar użytkownika
amster
500p
500p

Post »

Przykro Ryszardzie słyszeć, że Matrix nie żyje. Tak ten świat niestety jest skonstruowany, że one żyją zdecydowanie za krótko. Ja w tym roku musiałem się pożegnać z dwiema starszymi suczkami. Niestety nie mamy na to większego wpływu.

Wracając zaś do spraw ogrodniczych, właśnie zaczyna się sezon zakupowy jesienny. Obawiam się, że konto zbyt szybko się opróżnia. Na efekty przyjdzie jednak czekać aż do przyszłego roku.
Awatar użytkownika
ewaidc1198
200p
200p

Post »

no własnie Tomku! stanowczo za szybko. Ja zainwestowałam tym razem w irysy odmianowe i trochę mi one pociągneły.............
o cebulowych to już prawie pomażyć. Chociaż jak nie będę jadła............. (bo ciuchów nie kupuję już od dawna) , to kto wie ?
Tomek! jest jakas mozliwośc kontaktu z tymi ludźmi co chca dom sprzedać- mógłbyś trochę popytać ? (oczywiście nic na siłę)
Awatar użytkownika
amster
500p
500p

Post »

niczego obiecać nie mogę ale spróbuję zasięgnąć informacji

co do zakupów, w gorzowie już całkiem sporo cebul zostało wystawionych na sprzedaż. udało mi się nagrać hiacynty po 1zł, niestety tylko 5 odmian. No i w sumie nie wiem, czy 1zł to tanio... chyba... ale musiałbym ich kupić 100szt :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”