Aprilkowy las

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Aprilkowy las

Post »

No i poległam wczoraj w pracy przywalona masą spraw po urlopie i nie było części dalszej zdjęć. Ale zaraz to nadrobię bo potem znów mnie wciągnie i zaginę w akcji.
Magdo, ja ze swoim pieriesem też walczyłam dwa lata. Sechł, przemarzał, na szczęście tylko częściowo, musiałam przesadzić w zaciszniejsze miejsce bo nie lubi wiatrów. Na tą zimę go solidnie przysypałam ziemią i korą a jak już dostał towarzystwo to dopiero odżył. Może i Twój jeszcze odbije, nie spisuj go na straty, on się dość łatwo regeneruje. No chyba że już wykopałaś ;:223
Marzenko, miałam dwie cebule ismeny na próbę. Jedna zakwitła, druga niestety nie i chyba już nie da rady. Winię za to mrówki które zrobiły sobie domek w donicy. Zobaczymy na przyszły rok. Jestem bardzo ciekawa czy potworzyła cebulki przybyszowe ;:65 Lilię piegowatą mam niestety tylko jedną ale może coś się uda z niej zebrać to się podzielę. Czekam na instrukcje od Uli jak z tymi cebulkami przybyszowymi. Muszę chyba jeszcze spytać Agness bo u niej też widziałam kępę tych gigantów.
Witaj Renatko, jeszcze nie zdążyłam odwiedzić wszystkich zaprzyjaźnionych ogródków ale z pewnością będę się pilnie starała nadrobić zaległości. Lilie jeszcze nie wszystkie zakwitły więc będzie co pokazywać mam nadzieję jeszcze przez jakiś czas, chyba że robale zjedzą. Wczoraj przyglądałam się Triumphatorom i jakoś dziwnie wyglądają ale żyjątek nie dojrzałam. Może się uda :uszy
Cześć Tomku, widziałam że już zamknąłeś wątek i pewnie założyłeś nowy ale jeszcze nie dotarłam do niego. Zaraz się poprawię. Z tymi pierisami to ktoś na FO mi podpowidział, chyba Monika, że one lubią być w większej grupie. Nie ważne kolega czy koleżanka, alimentów płacił nie będziesz więc co Ci szkodzi :;230 A efekt kwitnących na czerwono krzaczków bezcenny. Juka u mnie dopiero drugi rok i pierwszy w tym miejscu. Wcześniej była w cieniu w dość ciężkiej glebie i nie kwitła. Teraz jest na słońcu w niemal piasku i podsypywałam dolomitem to zaszalała. Mam też młodsze i mniejsze krzaczki to zauważyłam że z zacięciem tworzą nowe rozety. Wiele sobie obiecuję po nich w przyszłym roku ;:224 A co do lili to faktycznie nie sprawdzałam jakiej postury ma być. Ale generalnie chodzi o to że piękny duży kwiat na tak krótkiej łodydze wyglądza niezbyt ciekawie. Odwrotna sytuacja z Flore Pleno. Wielki badyl i kwiaty średniej wielkości. Choć może jak byłyby większe to ten badyl nie dałby rady utrzymać ;:131
Dominiko, ciekawe rzeczy piszesz o tym żwirku, nie wiedziałam. Jak miałam kota to używałam silikonowego ;:170 A do poprawienia struktury gleby podlewam rosahumusem. Ale dopiero pierwszy rok więc nie wiem czy jest efekt. Ja ziemię kupuję wywrotkami a potem mieszam z torfem kwaśnym lub odkwaszonym zależnie od potrzeb roślin. Niestety to dość drogie przedsięwzięcie i bardzo pracochłonne, więc roślinki u mnie przybywają powoli.
Ewo, fajne porównanie lili ;:215 A pierisy polecam, bardzo mi się podobają i cieszę się że wreszcie się z nimi dogadałam :tan

To jeszcze mała dawka tego co ustrzeliłam
Obrazek dalie rozpoczęły kwitnienie
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek zaczynają przebarwiać się winobluszcze
Obrazek
Obrazek Te w cieniu jeszcze się bronią. Staram się obsadzać nimi drzewa dla urozmaicenia brązu pni.
Obrazek
Obrazek borówki amerykańskiej z roku na rok mam coraz więcej, choć muszę dzielnie bronić jej przed ptaszydłami
Obrazek
Obrazek dzwonek brzoskwiniolistny zakwitł drugi raz, dobrze że nie wszystkie pędy mu ściełam bo bym już nie miała kwiatów
Obrazek to już ostatnie kwiatki na pięciornikach. Poprzycinałam je już starając się zachować kulisty kształt.

Na razie wystarczy bo jak mi zje posta to się zapłaczę.

mam jeszcze pytanko, czy ktoś wie kiedy i jak przycinać żylistki? bo się rozbuchały a boję się coś zrobić nie tak
Obrazek Jest jescze młody i nie kwitł w tym roku ale badyle ma ponad metrowe i chcę by się zagęścił
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ale się patriotycznie zrobiło ;:113
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Z żylistkami nie pomogę, bo nie mam, ale przy okazji poczytałam o tym, co pisze dominikams, i pędzę co Carrefoura, bo to idealne rozwiązanie na mój piaseczek w ogrodzie.
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Jolu :wit Ukwieciło Ci leśny ogród - jest pięknie! Ja w tym roku mam zaledwie dwie sztuki dalii, które przypadkowo kupiłam... jakoś nie chciało mi się bawić w przechowywanie i w ubiegłym roku wszystkie wyrwałam po przymrozkach i wyrzuciłam... Twoje są przepiękne!
Żylistki tnie się po kwitnieniu, wycinając pędy z przekwitniętymi kwiatostanami.... skoro Twój jeszcze młodziak, to śmiało skróć pędy o 1/3.
Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

super, że dominikams w otwarty poście napisała o żwirku, chyba też polecę do marketu :heja .
Dalie masz piękne, moje szykują się do kwitnięcia i jakoś nie mogą. muszę je w bardziej śłonecznym miejscu za rok posadowić. Pamiętasz, że czerwone mi obiecałaś?
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Magdo, ja ze swoim pieriesem też walczyłam dwa lata. Sechł, przemarzał, na szczęście tylko częściowo, musiałam przesadzić w zaciszniejsze miejsce bo nie lubi wiatrów. Na tą zimę go solidnie przysypałam ziemią i korą a jak już dostał towarzystwo to dopiero odżył. Może i Twój jeszcze odbije, nie spisuj go na straty, on się dość łatwo regeneruje. No chyba że już wykopałaś ;:223
Mój został wykopany po zimie, bo był czarniusieńki.

Cudnie dalie kwitną i dzwonki, u mnie te drugie w ogóle nie chcą kwitnąć, od razu więdną. Nie wiem czemu, może za ciężka gleba :?: :roll:
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 23:21

Post »

Od razu widać, że właścicielka ogrodu wróciła wypoczęta.... Piękna porcja zdjęć z pięknego ogrodu. Uwielbiam dalie..... chociaż z nimi trochę roboty. Te u Ciebie wyjątkowej urody ;:108
Awatar użytkownika
ZbigniewG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2010, o 18:42

Post »

April pisze:.. Nie mogę się doczekać gdy rozkwitną jej wszystkie kwiaty. Ma mnóstwo cebulek przybyszowych nad każdym liściem, które nie wiem kiedy zbierać :oops:
Jolu czekaj spokojnie, we wrześniu niektóre mogą puścić małe korzonki, można je wtedy śmiało oderwać i posadzić na rozsadniku, pozostałe możesz zostawić na pędzie , oberwać liście i pęd zakopać(poziomo)
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, to biała rabata z elementami czerwieni dla mocniejszego akcentu, ale są momenty kiedy ten mocny akcent trochę przytłacza. Dzieje się to właśnie gdy kwitną dalie. Ale one są posadzone tylko z jednego końca rabaty która ma ponad 30 metrów więc jest to nawet interesujące.
Wando, fakt ciekawe te odkrycia Dominiki. Ale ja musiałabym zamówić całą wywrotkę ;:224 Choć np w poliżu juk taki pomysł może byłby dobrym rozwiązaniem ;:173
Cześć Aguniu, zakwitło parę kwiateczków ale w porównaniu z Twoimi nowymi kwietnymi rabatami to mizeroty. Dalii też mi się nie chce przechowywać ale te parę jakoś upchnęłam. Poza tym nie pozbędę się ich bo to prezent od Mamy i zrobiłabym jej przykrość. Nie przeszkadzają mi a biorąc pod uwagę jak długo kwitną i jak obficie to nawet je troszkę polubiłam. Dzięki za radę co do żylistków. To samo muszę zrobić z jaśminowcem, który również w tym roku nie zakwitł.
Marzenko pamiętam ale na wszelki wypadek przypomnij się jeszcze jesienią jak będę wykopywać ;:108
Magdo, szkoda że udało się uratować pierisa ;:145 Za to dzwonki lubią właśnie moją piaszczystą ziemię. Mam je różne i w różnych miejscach zarówno w cieniu jak i na słońcu i wszystkie szaleją. To rekompensata za róże i powojniki które nijak rosnąć nie chcą. ;:172
Asiu, witaj. Fakt, trochę wypoczęłam ale chętnie jeszcze bym poleniuchowała ;:65 Zdjęć troszkę zrobiłam, choć z porównaniu z Twoimi tarasami obsypanymi kwieciem to nie bardzo mam co focić. Ale tak naprawdę to pierwszy sezon jak się wzięłam za ogród więc mam nadzieję że w przyszłym roku trochę się jeszcze podciągnę :oops:
Zbyszku, dziękuję za radę. Ty jak zwykle w krótkich żołnierskich słowach i do sedna ;:333 Bardzo to lubię ;:138 Poczekam zatem cierpliwie, choć już jedną cebulkę musiałam wsadzić do ziemi bo albo jakiś ptak oberwał albo burki buszowały w pobliżu. Jestem ciekawa czy z takiej małej coś będzie czy jeszcze była za słaba. Czy wiesz że buczka Fountaine posadziłam zgodnie z Twoimi wskazówkami ;:180 Będzie mobilny w razie wpadki a zarazem jest chyba zadowolony bo puścił sporo nowych listeczków. I wiem już co to piętka i tak przycinałam krzewuszkę i pęcherznice żeby łatwiej ukorzenić. Pęcherznica już po tygodniu miała korzonki ;:oj Dzięki jeszcze raz za porady ;:180

A teraz kolejna dawka zdjęć pourlopowych
Obrazek zaczyna kwitnąć ostróżka z własnego siewu. Bardzo mnie zaskoczyła bo myślałam że na kwiaty poczekam do przyszłego roku. Ma piękne delikatne kwiaty.
Obrazek Zaczynam kolekcjonować lawendę. To pierwsze próby (poza nieudanym wysiewem) nie wiem czy się uda bo u mnie może być jej zbyt kwaśno. Ale jest taka urocza że nie mogłam się oprzeć.
Obrazek zakwitł mój pierwszy przetacznik Blue Pyramide". Uratowałam kilka sadzonek przed niechybną śmiercią w ogrodniczym. Niestety to jedyne przetaczniki jakie udało mi się w tym roku zdobyć. W przyszłym roku muszę się przemóc i zamówić w necie - jak ja tego nie lubię ;:223
Obrazek
Obrazek Kolejne osiągnięcie początkującego ogrodnika to kwitnące nasturcje. Co jest pewnie dziwne dla niektórych, nie mają ani jednej mszycy. w ogóle w tym roku nie widziałam jeszcze mszyc poza sklepami ogrodniczymi :;230
Obrazek
Obrazek Białe ostróżki szykują się do powtórnego kwitnienia :heja
Obrazek
Obrazek
Obrazek Udało mi się odratować wierzbę Hakuro, która w pewnym momencie zaczęła mocno schnąć mimo podlewania i zasilania :tan
Awatar użytkownika
reniuniek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 08:01

Post »

Jolu, piękna ostróżka i to wychodowana przez ciebie ;:oj brawo ;:138
Mój zielony kwadrat cz.5-aktualna
Zapraszam :-) Renata
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Brawo za własne siewy. Ja nasiałam się wiosną, a potem na moment zapomniałam o podlewaniu, i ... ;:223 . Będę siać za rok. Ukłon za uratowanie Hakuro. CO jej było i jak sobie z tym poradziłaś?
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Witaj po urlopie Jolu :wit
Czy wokół Hakuro posadzilaś macierzankę? Fajnie wyglada ten zielony krąg ;:333
Co do lawendy, u mnie bez problemu rosła pod sosnami, choc niby woli gleby wapienne..przezimowala tam bez szwanku.
Pięknie ukwiecony masz ogród, takie powitanie po urlopie to najlepsza zachęta do pracy w ogrodzie ;:138
Miłego dnia!
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Kasiu, ja od rana siedziałam w Twoim ogrodzie i się delektowałam. Wczoraj zaczęłam zwiedzanie i dopiero dziś udało mi się skończyć wpatrywać w cudne Twoje obrazki. Teraz głowę mam pełną pomysłów, ale bez obaw, zachowanie takie jak Twojej sąsiadki Ci nie grozi :heja . A wokół Hakuro posadziłam jakiegoś dziwnego rozchodnika, który błyskawicznie się rozrasta. Nie wiem jak się nazywa, dostałam od przyjaciółki. Cyknę wieczorkiem fotkę na makro to może ktoś rozpozna. Pocieszyłaś mnie tą lawendą bo już miałam się poddać. Od wiosny o niej intensywnie myślę i jakoś do tej pory poza siewem nie podejmowałam prób. Jak przeżyją te dwie zakupione teraz to w przyszłym roku będzie ekspansja lawendowa :tan

Marzenko, ja też dużo siałam ale poza pomidorkami koktajlowymi, smagliczką białą, kocimiętką, kobeą, szarłatem zwisłym i ostróżką to nic mi się nie udało. Tak teraz jak to piszę to chyba jednak coś wyrosło :;230
A Hakuro zaczęły brązowieć listki te biało-różowe, nie wiem z jakiej przyczyny. Obciełam wszystkie pędy do zdrowego miejsca i jest ok. Może prosiła o strzyżenie? Ona dopiero wiosną posadzona więc mizerna a ja się bałam ciachać to mnie pogoniła ;:224

Reniu, jak widać nawet mi czasem coś się uda :tan
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to i tak siewy były spore. Ja siałam zdobyczne nasionka jakiejś jodły z parkingu i platana klonolistnego- udało się, mam parę siewek. Mam nawet katalpę z własnego siewu malutką. Z kwiatkami dużo gorzej niestety. nasturcja, groszek, słonecznik, kocimiętkę też siałam i mam. Ta od Ciebie już szaleje ;:196 i sie rozrasta.
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu, wstawiłam zdjęcia rabaty, zerknij proszę i podpowiedz co Ty bys tu widziała
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”