Nowy ogród Jacka 2011/12

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Nowy ogród Jacka 2011/12

Post »

Jasne, że nie w tym roku! Nawet nie wiem, czy jeszcze będziesz w tym roku na Śląsku? ...
Jacuś, a całkiem z innej beczki: czy rośnie u Ciebie nachyłek lancetowaty?
Od kilku lat mam z nim kłopoty i szukam przyczyny. Pomyslałam, że jak wysonduję w jakich warunkach rosnie u innych i czy też robi im psikusy, to odkryję jakąś prawidłowość :roll:
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

@ JacekP ? Wiesz, ja nie ręczę za prawidłowość identyfikacji? To tylko mi się tak wydaje? :-P

@ Christinkrysia
? Wielkie dzięki za ofertę pomocy ? Jacek też mi już nasiona proponował ? ale jako że jeszcze będę u T&M na pewno zamawiał, bo wiele z interesujących mnie roślin było ?out of stock? podczas ostatniego zamówienia, pewnie i iksję chińską w końcu uda mi się dorwać. :-)

Pozdrawiam serdecznie!
LOKI
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Iza, mam nachyłka lancetowatego i rośnie dobrze. Posadzony w słońcu i jak to u mnie - w wilgotnej, gliniasto-próchnicznej glebie. W zasadzie nic z nim nie robię.

Loki, myślę, że Twoja diagnoza lepsza od mojej (impatiens) więc na razie zostanie, że to ervatamia (tej drugiej nazwy nie mogę zapamiętać) 8-)

Nieco wcześniej, przed floksami swój spektakl zaczynają pysznogłówki. Też wydzielają mocną woń ale jakże inną od słodkich floksów! To Was trochę nimi pomęczę ;:173 :
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

W roli głównej: PYSZNOGŁÓWKA ;:138 Ślicznie ...
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2008, o 18:27

Post »

Jacku zapachniało floksami, ale masz pokaźną kolekcję a wszystkie piękne. Mam sentyment do nich gdyż przypominają mi rodzinny dom. Też miałam kilka odmian ale ostatniej zimy bardzo ucierpiały i słabo kwitną. Podziwiam piękne zdjęcia. :D
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Zastanawiałam się, czy ma za mało wody, czy za słabą ziemię? A może za zyzną?
Skoro u Ciebie sie nic nie dzieje, to u mnie miał pewnie za sucho, a poza tym może woli ziemię zwięźlejszą :roll: Teraz posadziłam go w mojej ziemioglinie i wygląda na to, ze wrócił do dawnego wyglądu. Jeszcze jest niewielki, bo zimę ciężko przeżył, jestem jednak dobrej myśli. Dzięki!
Pysznogłówki przepyszne :lol: Znów kolekcja! A ja mam tez tę liliową :heja jest chyba najładniejsza ze wszystkich! :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

A mnie się podoba pomysł z posadzeniem obok tojeści orszelinowatej.
Właśnie swoją tojeść muszę eksmitować z dotychczasowego miejsca.
Więc już mam pomysł do odgapienia. :heja
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Aniu, dzięki :)

Irenko, mi też floksy kojarzą się z dzieciństwem i pierwszymi chciejstwami ogrodniczymi, bo w naszym ogrodzie ich nie było. Teraz odkrywam bogactwo ich kolorów. Wymarzł mi tylko jeden - 'Joyce'. Dla Ciebie jeszcze jeden floks - różowopomarańczowy:

Obrazek

Izuś, wydaje mi się, żę nachyłki lubią glinę, bo nie zauważyłem, by coś było nie tak i rosną jak szalone. Lancetowaty dodatkowo rozsiewa się.
Pysznogłówki zadziwiają mnie ilością odcieni między różem a fioletem. Mam chyba 6 krzaków w tej palecie barw i każdy inny. A dla Ciebie jeszcze jedna w tonacji różowoczerwonej:

Obrazek

Grażynka, pysznogłówki dobrze komponują się z tojeścią orszelinową, bo kwitną w tym samym czasie i nawzajem się uzupełniają. Tojeść musi być posadzona przed pysznogłówką, bo jest nieco niższa i zakryje liście pysznogłówki często zarażone mączniakiem. Dla Ciebie jeszcze jedno to zestawienie z przewagą tojeści:

Obrazek

Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Jacku kompozycja tojeści z pysznogłówką wspaniała. Rewelacyjnie podkreślają nawzajem swoją urodę :D
U Ciebie jak zawsze kolekcja ;:oj prześliczne kolorki. Ja mam tylko różową, liliowa nie przetrwała zimy. Bardzo mi się podobają, chętnie bym posadziła więcej kolorków, ale niestety nie mam gdzie i bardzo tego żałuję :?
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Jacku kiedy zaprosiłam pysznogłówki do swojego ogrodu w pierwszym roku byłam zawiedziona pomyślałam takie maleństwa, nic specjalnego - ale w tym roku to już są krzaczyska, rzeczywiście są piękne, podobnie jak przetaczniki ekspansywne wymagają miejsca aby faktycznie mogły się "pysznić".

Floksy, floksy, floksy - jedne z tych ponad czasowych kwiatów w naszych ogrodach myślę, że teraz wracają podobnie jak np.pelargonie, malwy do łask.
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
Edyta1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 paź 2011, o 00:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Fajne zestawienie a w ogóle to ta tojeść jest fajna. Nie znałam tej roślinki, zaraz pogoogluję :wink: . Bardzo podoba mi się biała pysznogłówka, pierwszy raz widzę w tym kolorze :D .
Pozdrawiam - Edyta
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

Cudnie wygląda połączenie pysznogłówki z tojeścią orszelinową. Kwiaty tojeści wyglądają jak stadko podążających gęsi.
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
krysp50
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2007, o 12:05

Post »

Jacku :wit - pozwolisz, że włączę się w dyskusję o nachyłku lancetowatym. Masz rację, że rozsiewa się i w tym roku sporo siewek znalazło się przed działką. Nie usuwałam i pozwoliłam kwitnąć /zdjęcie kiepskie ale coś widać/ : http://www.garnek.pl/krytof/22047891 . U mnie ziemia to piasek a szczególnie przed działką. Ze względu na deficyt wody - podlewanie ograniczam do roślin znajdujących się na działce, a przed.... muszą sobie radzić same. Nachyłek powinien według mnie rosnąć w zasadzie wszędzie, byle nie zamęczyć go opieką - co niestety mamy we krwi jak nam na czymś bardzo zależy :)
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Jacku
Pysznogłówki zjawiskowe :!:
Paleta barw bogata, biała jest zaskakująca i robi zupełnie inne wrażenie od pozostałych :)
Nie miałam wcześnie tych pięknych roślin u siebie, ostatnio zakwitł mi Cambrige Scarlet od forumków z małego patyka.
U Stasi z Wrocławia pysznogłówki rosną w dużych kępach, pamiętam, że długo zdobiły ogród jesienią nawet już przekwitłe.
Jacku czy zaobserwowałeś może obecność pszczół na pysznogłówkach i tojeści orszelinowatej ?
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Witaj Jacku ;:196 pysznogłówki super , czy u Ciebie też nie które chorują ? bo u mnie szczególnie biała .
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”