Jeszcze raz od początku

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2011, o 07:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Jeszcze raz od początku

Post »

Helena, pokazuj, pokazuj! :D
Bardzo lubię takie wirtualne spacery po różnych ogrodach i siedliskach. Widzę, że masz mnóstwo sporych i dorodnych roślin, a Sahara przepiękna :)
Widzę też, że masz - podobnie jak ja - starą studnię, ale na szczęście chyba u Ciebie jest umieszczona bardziej dyskretnie. Czy rośliny na niej są w jakichś pojemnikach?
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzień dobry, Helenko! :wit
Uśmiałam się czytając o Twojej wnusi - niezła z niej aparatka, ale i pociecha na pewno :)
Przepiękny różany pokaz dałaś z samego rana, znowu będę myśleć co zrobić, by mieć ich za rok więcej :)
Miłego dnia!
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Obrazek

.Ta fotka jest fajna....jakie zgrane te robaczki :uszy
Awatar użytkownika
beata68
1000p
1000p
Od: 13 lut 2011, o 17:15

Post »

Helenko, jak pięknie. Masz zajęcie z wnusią, mi też rośnie taka mała absorbująca panienka, na razie ma 8 miesięcy. Mój M stwierdził, że w następnym roku nie będę miała problemu z chwastami, a może nawet z roślinkami, jak się wnuczka weźmie do pracy. :;230
Bardzo fajna jest Sahara, taka radosna, od razu rzuca się w oczy.
A te robale,no one przecież ustawiły się do zdjęcia - masz robaczkowe modele. :D A może to modelki? Trudno poznać. :twisted:
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

Heleno słowo daję o tej porze i ja już wstałam :;230 ale dzielnie trzymałam się żeby nie buszować w necie...
...pierwsze były obowiązki domowe a potem duchowe...
..jestem urzeczona Saharą ;:215 ...a druga róża ciekawa jest Hokusek masz ją?
...zdjęcie modelek super...moja świecznica jeszcze nie kwitnie...masz pachnącą?
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 cze 2010, o 18:56

Post »

;:3

Gosia znowu zasnęła dzisiaj przy obiedzie :;230 Jeśli to powtórzy jutro, spróbuję zrobić fotkę.
Usiłowałam ją położyć wcześniej, ale zwietrzyła podstęp i nawet bajeczką nie dała się skusić. ;:174
Problem w tym, że teraz będzie spała nieprzytomnie przez kilka godzin, za to wieczorem...
Wczoraj udało mi się ją jakoś delikatnie wybudzić po dwóch godzinach, ale była bardzo rozżalona i powiedziała, że babcia jest niedobra. ;:145

Ewuś - mamy podobne upodobania. Tez uwielbiam zdjęcia ogrodów "całościowe". Później zdjęcia pojedynczych roślinek nie są abstrakcją, ale trybikiem całego ogrodu.
Wbrew pozorom, stara studnia nie stoi na uboczu. Jest od frontu, tuz przy domu. Nie korzystamy z niej, wody jest minimalnie, dlatego zdecydowaliśmy się na studnię wierconą. To była słuszna decyzja! Stoi na niej ogromna donica. W założeniu smagliczka miała stanowić tylko białe obrzeże, natomiast punktem centralnym - ciemnoczerwone pelargonie. Cóż, jest odwrotnie. ;:174

Aga moje róże w porównaniu do Twoich, to namiastka. Ponieważ wszystkie róże są piękne, nie będę tematu rozwijać, bo jeszcze się obrażą.
Małgosia mogłaby ze swoim braciszkiem zamienić charakterkami, wtedy byłoby to jakieś bardziej naturalne. Cóż tak bywa, szalony charakterek odziedziczyła po mamuni...

Dorotko Ty mi tutaj się nie zachwycaj robakami, tylko mi powiedz czy to szkodnik, czy owad pożyteczny :roll:

Beatko - nie łudź się, że ktoś Ci wyrwie chwasty. Wnusia to i owszem - całą rączką główkę kwiatka :;230
Też nie wiesz co to za robak? :?
Sahara faktycznie jest piękna poczynając od pąka po pełen rozkwit. Co ważne, nie zaszkodziły jej ulewy, no i w realu jest o wiele piękniejsza.

Misiu Hokusa oglądałam u Janusza, bardzo interesująca.
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie Obrazek Obrazek

Czy moje kwiatki przetrzymają te nawałnice?. Rozumiem, że pada, ale dlaczego tak strasznie ;:110
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny cz.3
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18

Post »

U mnie tez niezle dawał deszcz i pieruny waliły....ale fajnie było ;:173
nic sie nie stało....wyszłam po burzy i posadziłam co nieco ,pod spodem ziemia sucha jak pył :twisted:
Na temat robaka nie wiem nic...ja tam lubię takie i owakie a jeszcze jak taki ładny to zawsze biorę w obronę ,no pasiaki maja swietne ,u mnie takich nie widziałam :uszy
Awatar użytkownika
beata68
1000p
1000p

Post »

Helenko, niestety nie wiem co to za robal, ale śliczny jest. :;230 U mnie bardziej grzmiało, niż padało. Gdzie można wysyłkowo kupić Saharę?
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rzecz w tym, że nawet nie wiem czy to owad, czy skorupiak, czy coś innego. Zauważyłam również takie na kwiatostanach tawliny. Owszem, ładne są, tylko czy nie robią krzywdy moim roślinom. ;:224

Dorotko przed chwilą przeszła trzecia burza. Też ostro waliły "pieruny", aż się nieswojo poczułam. ;:oj
Deszczu stanowczo dość. Między burzami powylewałam wodę z róż. Część leżała, musiałam przywiązać do palików, a nie lubię tego robić różom. ;:174
Niektóre lilie też się wywróciły. Pootrząsałam Anabelkę z wody, ale co z tego kiedy znowu wlało okrutnie. ;:222

Beatko - Saharę kupiłam w Rosarium, większość moich róż również. Sadzona jesienią ub. roku bardzo pięknie przetrwała zimę. Ulewy znosi najlepiej ze wszystkich moich róż. Na razie same superlatywy.
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
beata68
1000p
1000p

Post »

Dzień dobry Helenko. :D
Odwołuję to co pisałam o burzy, to był tylko wstęp. Mam nadzieję, że rośliny za bardzo nie ucierpiały. Sahara na jesieni musi być u mnie, taki radosny kwiatek, że uśmiech sam wychodzi przy nim na twarz.
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

:wit słonecznie ... już zaczyna prażyć ..Ty miałaś ulewy i burze a ja podlewałam moje roślinki...
..zaczynają przybywać do mnie goście... :)
..piję kawę i znikam dom wzywa... :)
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2011, o 07:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A ja przyszłam zobaczyć, co u Ciebie po burzy :D

Narobiłyście mi apetytu na Saharę...i już sobie kombinuję, że przecież i tak będę zamawiać coś jesienia w Rosarium, to w końcu...jedna mniej, jedna więcej... :D A pasowałaby mi bardzo, żeby ożywić trochę rabatę - przedobrzyłam z różami kremowo-bladożółto-białymi i zlewają się ze sobą, a każda z osobna taka piękna...
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Znowu burza i ulewa. Woda się już nam wylewa uszami. Do tego plaga komarów. To wymarzone dla nich środowisko. Małgosia pocięta dokładnie, ja też.
M jakoś im nie bardzo smakuje. ;:224

Misiu oddałabym Ci trochę deszczu gdyby to było możliwe. Z ogromna przyjemnością. Ten pas burz ma się u nas ciągnąć bez końca. ;:174

Ewuś Sahara wg mnie to naprawdę cudo. Przepięknie wytrzymuje te wszystkie ulewy. Jej kwiaty są jak plastikowe (może głupie określenie, ale nie potrafię znaleźć odpowiedniego). Liście ciemnozielone, sztywne, błyszczące. I długo kwitnie. Zobaczę jak przetrzyma kolejną zimę. Mam ochotę na więcej :;230

Parę fotek z nowymi i nie nowymi kwiatkami. :wink:

Na pierwszym zdjęciu Planten un Blomen - przepiękna, ale wyjątkowo nie fotogeniczna róża.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Świecznica nie wytrzymała naporu deszczu. Misiu - jej zapach, mówiąc oględnie, jest bardzo nieciekawy. ;:224

Obrazek

Na koniec, moje słodkie utrapienie:

Obrazek

Obrazek
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29

Post »

Helenko róże, róże, róże ...... ;:oj
Tyle ich masz, że nie wiem, na co patrzeć. ;:oj
Piękne wszystkie jak tylko róże potrafią. Ingrid Bergman powaliła mnie na kolana - ile cichej godności, dumy, czaru w tym pąku...
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”