Jak urządzić brzydki balkon ?

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Mineralka
200p
200p
Od: 5 lut 2008, o 10:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Jak urządzić brzydki balkon ?

Post »

nie wiem czy to dobre miejsce na ten temat - jeżeli nie to proszę o przeniesienie - jeszcze dobrze nie orientuję się na tym forum - ale ciągle się uczę - niestety ciągle brakuje mi czasu - i nawet siedzenie po nocach nie pozwala na częściowe przeglądnięcie tych ogromnych zasobów wiedzy jakie wspólnymi siłami zebraliście tutaj.
ja do was znowu z zapytaniem - albo raczej z prośbą o pomoc - mam paskudny balkon - długość 10 metrów szerokość 1 metr - co z nim zrobić żeby stał się przyjazny otoczeniu i ludziom ? - mdli mnie już od pelargoni więc proszę o coś innego :D

z góry dziękuję Obrazek

na zdjęciu widać tylko połowę balkonu reszta znajduje się za plecami aparatu fotograficznego :)
dodam może dosyć istotną rzecz - balko jest od strony południowej tak od 8 rano do 3 po południu jest tam małe piekiełko - jakie rośliny będą pasować do takich warunków ? - poszukałabym ich sama ale nie wiem co mam wpisać w wyszukiwarce : ciepłolubne ....... jakie ?
Magda - pilna uczennica Matki Natury
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Zrobic lub kupić: donice drewniane z izolacją styropianową min.5cm, lub kastry budowlane ca` 60-70 l. Wypełnić ziemią i posadzić :
- jabłonkę miniaturową lub inne o słabym wzroście np. igalki , a na dole np. zadarniające barwinki, które za 2lata zasłonią pojemnik
- winniki, powojniki, sezonowe pnącza tropikalne np. sandaville
- można na na górze balkonu( nad barierką) rozciągnąć druty lub zrobić kratkę, jako stelaż dla pnących, długopędowych np.dławisz okrągłolistny, milin, powojniki alpejskie

O raju, pomysłów tyle, że jej... :lol:

Zobacz filmy o obsadzaniu balkonów i o pojemnikach, tu;
http://poradnikogrodniczy.pl/filmy.php
Mineralka
200p
200p

Post »

Hanka 55 dziękuję ci bardzo za odpowiedź - dodam że bardzo mnie zainspirowałaś Sundavilla jest bardzo piękna a o tych miniaturowych drzewkach to nawet nigdy niesłyszałam - dlatego postanowiłam wziąć je pod uwagę - ba - zamarzyły mi się
no i Dzięki tej podpowiedzi i poszukiwaniom zaprojektowałam coś takiego :
Obrazek

co wy na to ? - przyznam się że kierowałam się głównie kolorami - teraz sobie tak pomyślałam że można by sprawdzić jeszcze okres kwitnienia - tak żeby zawsze było kolorowo - na płytkach chę położyć taką cienką zielona wykładzinę - gdzieś tu u kogoś na tarasie to widziałam - ale nie mam pojęcia jeszcze co to jest i z czym to się je

polecam się waszej opini teraz

czy to ma jako taki sens ? ten mój balkon
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ta zielona wykładzina to sztuczna trawa. Jest w każdym Obi, Castorami i dużych centrach ogrodniczych. Cena ok. 15-20zł/ m2.

Zasada - im większa donica, tym łatwiejsza obsługa roślin, bo więcej ziemi, to większa pojemnośc wodna, więc mniejsze zagrożenie przesychaniem.
Powierzchnię pod drzewkami, warto obsadzić roślinami zadarniającymi, bo to także ogranicza wysuszanie ziemi, w dni gorące. Nagrzana donica glinana/ terakotowa, także pobiera i odparowuje wodę, tak jak rośliny!
Lepiej 2 duże donice w kilkoma roślinami, niż 10 małych.

Jeśli nie masz jeszcze docelowej koncepcji, to przez pierwsze tygodnie, wkładaj do dużych donic/ skrzyń rośliny w doniczkach produkcyjnych- możesz je wtedy bez obaw przesadzać/ przestawiać w dowolnej chwili.

Zastanów sie nad wypełnieniem pojemników na rośliny - w płytkich korytkach , podlegających dużemu nagrzewaniu sprawdza się podłoże mieszane/ półhydropnika, czyli keramzyt budowlany zamiast ziemi ( ok.20-30zł/ 50L ). Donice wypełnia sie keramzytem ( porowate kulki wypalownej gliny, o dużej pojemniści wodnej i dużej izolacyjności termicznej, zapobiegającej przegrzewaniu korzeni) , a doniczki z rośliną, wkłada się w keramzyt, tak by przykryć nim warstwę ziemi w doniczce.
Z góry, widzisz tylko gliniane kulki.
Mineralka
200p
200p

Post »

przyznam hanko że ostatnią twoją wypowiedź czytałam ze słownikiem albo raczej tłumacząc ją googlach - :) - no niestety ale ja to jestem takim raczkującym ogrodnikiem - do tej pory takimi rzeczami zajmowała sie moja mama a teraz jak już mam swój ogródek to muszę troszkę sama pokombinować :) - ale z waszą pomocą na pewno sobie poradzę - tak się zastanawiam czy ten keramzyt może być równiedobrze zastąpiony perlitem ? nie znam się na tym zupełnie muszę dopiero poczytać o tych uprawach hydro... coś tam - ehhh że to wszystko takie proste nie jest :)
Awatar użytkownika
Onak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lip 2006, o 17:58
Kontakt:

Post »

Ja bym jeszcze w którymś z końców balkonu wygospodarowała miejsce na jakiś "zaciszny" kątek - np, wikliniany, rattanowy, z czymś miękkim szezlong, obok mini stoliczek, ale taki mini mini, całość razem kolorystycznie i wizualnie zgrana - tak, żeby późnym popołudniem, kiedy słońca już nie ma tak bardzo na balkonie, można było wygodnie legnąc i poczytać gazetkę. takie kątek na małe "sama ze sobą"... w otoczeniu kwiatów, koniecznie z maciejka obok... :)
Pozdrawiam! Karina
Na moim balkonie ;:173
Mineralka
200p
200p

Post »

onak - marzenia, marzenia - niestety 50 metrów od balkonu jest krajowa 19 - balkon jest więc tylko ozdobą nie może być funkcjonalny - chyba że o 2 w nocy - wtedy robi się cicho - i w niedzielne poranki - i z tej okazji już kupiłam dawno stoliczek i dwa krzesełka do kawy :) - byle do wiosny :)...

dodam może jeszcze foto tego nieszczęsnego balkonu - mowa o tym z pościelą ten na górze na razie nie zaprząta mojej wyobraźni :)
Obrazek
Awatar użytkownika
cynia
200p
200p
Od: 26 lis 2008, o 00:14

Post »

Faktycznie musisz mieć bogatą wyobraźnie Mineralko by ten "tramwaj" ,"kiszkę"
zagospodarować i zamienić w przytulne miejsce.
Zdecydowanie powinnaś mocno obsadzić zielenią jego obydwa krańce ,
to optycznie go skróci a miejsce na posiedzenie zorganizuj przy takiej zielonej wyspie lub pośrodku balkonu
przy ścianie między drzwiami balkonu.

Na rańcach ustaw duże donice w których posadzisz np jałowce,żywotnik czy inne zimozielone .
Przed nimi możesz ustawić inne w donicach ... ale na pewno skróć ten balkon
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

"Polecamy pnącza!

Niektórzy mawiają: pokaż mi twój balkon, a powiem ci kim jesteś, czyli innymi słowy nasz balkon świadczy o nas. Nadeszła pora (kwiecień), aby się wykazać na tym polu (czytaj balkonie) i w tym mają dopomóc zamieszczone na naszej stronie informacje i porady praktyczne. (...)"

- W czym sadzić?
- Polecamy pnącza!
- Co sadzić?
http://www.marolex.pl/htm_pl/porady_ogr ... balkon.htm

a tu, praktyczne rozwiązania - zdjęcia i historia Balkonowej Czarodziejki ;
http://www.kwiaty-na-balkonach.waw.pl/s ... kwiaty.htm
Awatar użytkownika
miluck
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2008, o 21:03

Post »

Witam!
Przejrzałam wątek balkonowy z dużym zainteresowaniem.
Haniu Świetne linki , bardzo dziękuję.
Myślę ,że temat bardzo na czasie , sama zastanawiam się jeszcze nad końcową wersją obsadzenia balkonu.
Mineralka pomyśl o wykorzystaniu balustrad i ozdobieniu ich zwisająca pelargonią.
Posiadam balkon południowy i jeśli w upał podleję dwa razy dziennie to pelargonie świetnie sobie radzą.Efekt gwarantowany , wygląd balkonów poprawi się i cały dom nabierze innego , weselszego wyglądu (z zewnątrz).Pnącza świetne i można z nich zrobić , przytulny kąt tak jak radziła Hania.Ścianka z pergoli zamontowana na balustradzie , obsadzona pnączem da trochę cienia o urodzie nie wspomnę.Zrobiłam podobnie .Pokarzę mój kawałek balkonu, wprawdzie jeszcze nie urządzony do końca.Wilec dopiero rośnie , a dla Dipladenii jeszcze zachłodno.
Pozdrawiam
Jagoda :P Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
surita
200p
200p
Od: 8 kwie 2008, o 14:36

Post »

A ja Mineralko jeszcze 2 tygodnie temu zmagałam się z podobnym problemem jak Twój :)
Ale powiem Ci, że im dłużej jestem na forum, tym więcej mam pomysłów co z tym fantem zrobić :)
Zapraszam do mnie, może Ci w to w czymś pomoże :)
Pozdrawiam, surita czyli Kasia.
Zapraszam na mój balkon :)
Mineralka
200p
200p

Post »

a ja przyznam się szczerze że stoje i nic mi się nie chce - tak naprawdę to najpierw czasobrak potem groszobrak a teraz wenobrak mnie dopadł i nic nie robie ani z moim ogródkiem ani paskudnym balkonem - zresztą jakie one moje jak nie moje :( - doła mam dzisiaj więc pesymistycznie piszę - droga suritko ja też mam synka 7 miesięcy ale dzisiaj dał mi tak w kość wieczorkiem że uschłam -

tak czy siak skończyło się na zakupie nasion, które leża w pudle i czekają na następny rok - może trzeba było kupić sadzonki - zawsze to jakaś mobilizacja - mój błąd

A DZISIAJ BYŁAM NA ZAKUPACH ROSLINKOWYCH WŁAŚNIE - PLANY MIAŁAM SPORE - ale albo czegoś nie było albo się skończyło albo było tak paskudne i zaniedbane po zimie że nie miałam nadzieji na odratowanie tego - więc zrezygnowałam - została mi jeszcze magnolia na myśli i być może w tym roku przynajmniej tyle uda mi się zrealizować

suritko - pięknie się twój balkonik rozwija - nie chcesz wpaść do mojego ???
Awatar użytkownika
miluck
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2008, o 21:03

Post »

Magdo Głowa do góry , synek szybko urośnie i jeszcze zatęsknisz za takim maluszkiem.
Wiem co mówię ,mój był dopiero taki malutki, często chorował ( każdego miesiąca byłam u lekarza). Stres , niedospanie szybko minęły . Dziś mój syn ma 21 lat i też się martwię , a o której wróci z imprezy , a jak sesja mu pójdzie itd,itd. Matki tak mają.
Wracam do tematu kwiatowego , coś na pewno wymyślisz na swoim balkoniku , słoneczko zaświeci i żyć się będzie chciało i roślinki sadzić .
Magnolie są przecudne u nas już kwitną,nie mam ogródka ale chętnie oglądam u innych.
Pozdrawiam w słoneczny poranek
Jagoda :P
Awatar użytkownika
surita
200p
200p
Od: 8 kwie 2008, o 14:36

Post »

Mineralka pisze: suritko - pięknie się twój balkonik rozwija - nie chcesz wpaść do mojego ???
Ach Mineralko, mój balkon jeszcze 3 tygodnie temu wyglądał gorzej od Twojego :) Miałam tam oblepioną farbą drabinę.. jakieś przezimowane kartony z sokami... Szkoda gadać :)

Ale powiem Ci, że im dłużej jestem na tym forum, tym więcej mam pomysłów, tylko.. przestrzeni coraz mniej.. ;)
Co mam u siebie, to widziałaś. Po głowie chodzi mi jeszcze kilka pomysłów, ale nie wiem, ile z nich uda mi się zrealizować :)

Ponieważ tak naprawdę jestem dopiero początkująca, więc moja znajomość roślin jest raczej niespecjalnie ogromna..
Ale ja, mając taki balkon, to hmm..

Pod dwoma przeciwległymi ścianami postawiłabym duże donice, i posadziła tam coś pnącego z kwiatami.. Jakieś dwie odmiany clematisów na przykład, a pod nogami wysiała- lub posadziłabym im jakieś wieloletnie, kwitnące byliny (jak np. takie juk mnie, barwinek, żagwin, mydlnica.. mnóstwo tego :)

Na balustradach zrobiłabym szpaler ze skrzynek.. A tam.. no to czym chata bogata: niecierpki, petunie, sundawillę, lobelię, dzwonki.. Coś co się ładnie rozrośnie i będzie zwisać :)

Pod nimi natomiast, na podłodze postawiłabym też skrzynki, a tam posadziła lub posiała coś co się pnie, ale takie coś delikatne, np. groszek pachnący, albo rozłogową odmianę truskawki...

Na pewno ktoś Ci jeszcze coś podpowie :)

Powodzenia :!: ;:12
Pozdrawiam, surita czyli Kasia.
Zapraszam na mój balkon :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”