Budleja po zimie
- damek1718
- 1000p
- Od: 20 mar 2012, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Budleja po zimie
Ja też mam ( miałem
) trzy budleje i żadna jeszcze nic nie wypuściła. Były okryte.

Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
-
- 200p
- Od: 21 kwie 2010, o 11:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja na początku kwietnia przesadzałem moje budleje skrętolistne i wszystkie miały po tej ciężkiej zimie korzenie żywe i nie uszkodzone. Z 2 dużych krzaczków jeden zaczął wypuszczać listki od korzenia a drugi jeszcze czeka...
- wosiek67
- 500p
- Od: 26 lut 2012, o 14:24
Dzisiaj rozmawiałem z ogrodnikiem poradził mi żeby dać budlei czas nawet do czerwca twierdził, że zna przypadki, w których roślina ruszyła dopiero pod koniec czerwca a nawet na początku lipca 

Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
Pozdrawiam Wojtek
- markonix
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ten gatunek nie powinien przemarzać ..SLIMI pisze:Ja na początku kwietnia przesadzałem moje budleje skrętolistne i wszystkie miały po tej ciężkiej zimie korzenie żywe i nie uszkodzone. Z 2 dużych krzaczków jeden zaczął wypuszczać listki od korzenia a drugi jeszcze czeka...
Co do moich to Black Night -fioletowa póki co nie daje oznak życia , Sungold , White Profusion , Nanho Blue , Royal Red wypuściły listki i pomalutku rosną , natomiast mój ubiegłoroczny zakup samanta sadzi w górę aż miło ...

- Lorrie
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Kontakt:
Z moich 10 sztuk Budlei żadna nie dała do dziś znaku życia.
Budleja
Widziałam dziś zdjęcie czyjegoś motylego krzewu.
Mój nijak nie jest podobny do niego
Na jednym smętnym patyczku kiwać się będzie jeden kwiatek.Tak było w zeszłym roku.
Chciałabym mieć więcej coś więcej, niż jeden wiecheć.
Co najmniej krzaczek
Czy mam coś specjalnego zrobić, prócz przycięcia, jak zeszłej wiosny
zeschłego ( jednego
) patyka ?
Mój nijak nie jest podobny do niego

Na jednym smętnym patyczku kiwać się będzie jeden kwiatek.Tak było w zeszłym roku.
Chciałabym mieć więcej coś więcej, niż jeden wiecheć.
Co najmniej krzaczek

Czy mam coś specjalnego zrobić, prócz przycięcia, jak zeszłej wiosny
zeschłego ( jednego

Czy posiada ktoś zdjęcia odrostów od ziemi???
W moich "blue chipach" zalągł się chwast który do złudzenia przypomina odrosty budlei. Nie jestem pewien co wyrywam.
W moich "blue chipach" zalągł się chwast który do złudzenia przypomina odrosty budlei. Nie jestem pewien co wyrywam.
- esony1
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
Masz zdjęcie post wyżej.... dokładnie tak samo wygląda odrost z korzenia.
pozdrawiam
Edyta
Edyta
- wosiek67
- 500p
Re: Budleja
KCIUK napisał/a
Od zera do porządnego krzaczora o wys. ok 1,5m i dosyć szerokim pokroju azot w rozsądnych dawkach czyni cuda.
Budleja jest dosyć żarłoczna daj jej azotu moje doświadczenia z poprzednich lat.Chciałabym mieć więcej coś więcej, niż jeden wiecheć. Co najmniej krzaczek
Czy mam coś specjalnego zrobić, prócz przycięcia, jak zeszłej wiosny zeschłego ( jednego) patyka ?
Od zera do porządnego krzaczora o wys. ok 1,5m i dosyć szerokim pokroju azot w rozsądnych dawkach czyni cuda.
Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
Pozdrawiam Wojtek
- wosiek67
- 500p
Markonix mam pytanie jaka to odmiana budlei z tymi dwukolorowymi liśćmi?
W jakim kolorze i o jakiej długości ma kwiaty?
W jakim kolorze i o jakiej długości ma kwiaty?

Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
Pozdrawiam Wojtek
Jedna (biała ) ruszyła ma kilka listeczków, mam nadzieję, że pozostałe wezmą przykład i nie dadzą na siebie długo czekać ? Nie wiem czy okrywać je przed przymrozkami ?
No to super jak się posiada żółtolistną variegatę. Rzecz w tym, że moje budleje mają zwykłe, zielone liście, które 1) bardzo przypominają liście chwasta, który się nasiał pod nimi 2) na wiosnę różnią się z gałęzi na gałąźesony1 pisze:masz zdjęcie post wyżej.... dokładnie tak samo wygląda odrost z korzenia.
Dlatego będę wdzięczny za zdjęcie odrostu od ziemi najlepiej na nieco podrośniętym (tegorocznym) pędzie aby widać było ułożenie liści, najlepiej odmiany "blue chip".
Ruszyła druga budleja
Zdjęcie zostało usunięte z hostingu.
bab...
Zdjęcie zostało usunięte z hostingu.
bab...
misanto dziękuję. Z tego by wynikało, że młode liście budlei z czasem robią się proporcjonalnie węższe podczas gdy chwast ma od razu wąsko lancetowate.
- ewa2019
- 1000p
- Od: 6 sty 2012, o 21:42
Kupiłam budleje weyeriana "Sungold"-w jaką ziemię mam posadzić?Ziemia w doniczce, była przysypana korą.Czy przed posadzeniem, mam dać do dolka jakiś nawóz-może być azofoska?,o ile mam go dać.Proszę pomóżcie 

Pozdrawiam Ewa