Różano-liliowcowy ogród pod dębem cz. 6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Różano-liliowcowy ogród pod dębem cz. 6

Post »

Jakie piękne fiołki (sępolie), będziesz może dzielić? mam różowe 2 odmiany (pojedyńcze i takie z pofalowanymi płatkami) i fioletowe "pojedyńcze" gdysbyś chciała w zamian.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Wandziu, co to za cudne tiarelle? Mam inną odmianę i również ma takie śliczniusie kwiatuszki, ale ciemniejsze liście. Ta jest piękna ;:63
A fiołki... śliczne baletnice :D
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Sosenki4, to są fiołeczki afrykańskie odmianowe. Mam odmian ponad 200, a więc nie mam już gdzie stawiać i nie rozglądam się za kolejnymi. Te, które podzieliłam, mam już zamówione przez forumowiczki :D
Monisiu, ta tiarella z lewej to odmiana "Neon Lights" (specjalnie poszłam sprawdzić znacznik, bo nie pamiętałam), a ta z p rawejto już nie pamiętam. Nie wetknęłam po zakupie znacznika no i nie wiem. Mam jeszcze inne, ale dopiero się zbierają do kupy :) po zimie.
Debra
200p
200p
Od: 9 sty 2012, o 15:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wandziu Kochana, przede wszystkim śpieszę z podziękowaniem, za pamięć i wklejone zdjęcie Penduli. OMG co za okaz! Piękna i liściasta jest.
Wiesz jak ze wszystkim, to czas decyduje o naszych dokonaniach. W ogrodzie nie ma efektu od zaraz, jeśli tworzy się go samemu, z sercem. Dlatego tak podziwiam Twój ogród, bo to lata pracy i zmudnej walki z naturą. Ciesz się tym co Ci się udało stworzyć, bo to naptrawdę osiągnięcie.
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38

Post »

Wandziu,widzę,że masz tiarelle,czy one są mniej problemowe od żurawek? A fiołeczkowej kolekcji po prostu gratuluję!
Serdecznie pozdrawiam Danuta
Awatar użytkownika
Gosia123A
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 19:37

Post »

Wandziu, ;:196 ale śliczne rabatki. ;:168 ;:63 ;:138
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

:wit Wandziu nic nie napiszę...tylko głęboki oddech robię na widok Twoich kwiatów ;:138
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Stachu 1956

Post »

Moja WIERZBA "Hakuro" poprzedniej zimy wymarzła , ale odrosła od korzenia i już drugi sezon tak wątło rośnie .
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Nie wiem u kogo zamawiałam, bo robiła to koleżanka, ale to ktoś, kto udziela się na forum.
Myślę, że oni cały czas czekają, że może coś wyjdzie.
Co zamówiłaś z traw?
Pamiętam Ciebie w zeszłym roku u Szmita, że trawy to było dla Ciebie nowum, a tu proszę. Niedługo będziesz miała niezlą kolekcję. :D
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Debro, dziękuję ci za te słowa. Doskonale rozumiesz, ile pracy wymaga stworzenie samodzielnie ogrodu. Jeśli człowiek nie ma kasy, robi wszystko własnoręcznie. Tak jak my z moim M. Każdą cegiełkę, każde drzewko robiliśmy sami. I nadal wszystko robimy. Kupujemy tylko materiały, a potem żmudna dłubanina. Ja na szczęście pracuję w domu, czasem jeżdżę tylko na zebrania. Mam więc sporo czasu na ogródek. I ogromnie lubię się nim zajmować, patrzyć jak wszystko rośnie i wspominać, jak było. A gdy oglądam dawne zdjęcia, to aż mi się nie chce wierzyć, że tak się wszystko zmieniło. Ten ogród mam tylko osiem lat, ale kiedyś mieszkałam gdzie indziej i tam się uczyłam podstaw uprawy, nie zaczynałam więc tutaj od zera. Nadal jednak się uczę, poznaję nowe rośliny i jestem szczęśliwa :D :D Życzę ci, abyś w swoim ogródku też znalazła w ogrodzie spełnienie i satysfakcję :D :D
Obrazek

Dwostr. TIARELLE Danusiu wydają mi się niestety bardziej wymagające. Stwierdziłam to tej zimy. Bardzo powoli gramoliły się do nowego życia. A może różne odmiany sprawują się różnie. Tego nie wiem. W każdym razie kwitną pięknie i dość długo. Ja mam je posadzone razem z żurawkami i hostami. Na zdjęciacj moja ulubiona HOSTA "June".
Obrazek

Obrazek

Gosiu, dziękuję, rabatki z każdym dniem pięknieją. Już nie jest tak szaro, jak było jeszcze niedawno.Trudno teraz nadążyć z robieniem zdjęć, gdyż stale pojawia się coś innego.
Obrazek

Obrazek

Misiu, nic nie napiszesz, to znaczy, że ci się podoba. Taką mam nadzieję. Kwiatuszki rzeczywiście czasem mogą nam zapierać dech w piersi :D A jeszcze jak się je dostaje od forumek, to robi się podwójnie przyjemnie. Na przykład tę oto białą SKALNICĘ dostałam w zeszłym roku od AGNESS. Taki sobie malutki kawałeczek, a popatrz, jak ładnie dzisiaj kwitnie :D
Obrazek

Stachu, w zeszłym roku te WIERZBY "Hakuro" wymarzły kilku osobom, nie wiem dlaczego. Ta moja od początku jest nienadzwyczajna, ale ją lubię. Nie wymarza. Jeśli chodzi o wymarzanie, to mam podobną sprawę z tym oto PERUKOWCEM PODOLSKIM. Co roku mi przymarza, a potem się znów odradza i tak rośnie byle jak. Ni to krzew, ni to drzewko. Ale za to ma ładne bordowe listki, a potem śmieszne peruczki :D
Obrazek

Margo, ja też pamiętam, jak mówiłam, że dla mnie TRAWY to rzecz raczej obojętna. Później dopiero się im bliżej przyjrzałam, a kiedy dowiedziałam się od Przemka, że na przykład miskanty chińskie trzymają się kępy, spojrzałam na trawy ozdobne całkiem nowym okiem. No i jak widzisz, wsiąkłam w ten temat zupełnie. Teraz zamówiłam rozmaite trawy: miskanty, prosa, drżączka, turzyce, kostrzewy itd. Małe toto wszystko na razie. Zasadziłam nowe nabytki na Rabacie Trawiastej, na której ich prawie nie widać. Pomiędzy nimi zasiałam WERBENĘ PATAGONSKĄ, którą od ciebie dostałam Małgosiu, i będę czekać, aż wszystko podrośnie. Mam nadzieję, że jesienią bęzie już jakiś efekt.
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Nie nadążam z zaglądaniem do ogrodów, które lubię :( Dzień za krótki.
Na róże czekaj koniecznie do końca czerwca, potrafią doprowadzić człowieka do ostateczności :evil: W ogóle nauczyłam się, że nie trzeba się spieszyć z wyrzucaniem-to zawsze zdążysz zrobić. Twój ogród wygląda tak pięknie, że kilka suchotek nie zrobi mu krzywdy :wink:
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Kasik_38
500p
500p
Od: 4 paź 2011, o 23:49

Post »

Wandziu za każdym razem podziwiam Twoje hosty - są piękne. Nie przepadam za trawami, ale tworzysz przepiękne kompozycje ;:138 Może i ja kiedyś do nich się przekonam. A co to za kwiatuszki takie różowiutkie maleństwa???
Pozdrawiam, Kasia {Nie pytaj świata dokąd zmierza, bo nie daj Boże Ci odpowie[...]Co ma przeminąć, to przeminie. A co ma zranić do krwi zrani [...]}
Kawałek zielonego marzenia
Debra
200p
200p
Od: 9 sty 2012, o 15:34

Post »

Wando, ta żmudna dłubanina, jak piszesz, to właśnie jest największa przyjemność. W urządzaniu domu nie da się nie korzystać z fachowców, ale w ogrodzie można, bo nawet jeśli nie od razu się uda, nie wszystko przynajmniej, będzie nauka i doświadczenie, a jaka satysfakcja, jak rośnie, zaczyna być pięknie. Piszesz 'tylko osiem lat'!!! Jak na ogród to jednak trochę czasu. Widać efekty pracy i włożonego serca. Masz takie urokliwe te zakątki z kratkami, a ten powojnik Guernsey, to cudo. Miłej ogrodowej pracy, pogoda się poprawia.
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2011, o 07:34

Post »

Wanda - z przyjemnością zawsze oglądam Twój ogród :D
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Awatar użytkownika
7koliberek9
200p
200p
Od: 17 mar 2008, o 12:37

Post »

Wandziu, piękne majowe widoczki u Ciebie ;:138 Hosta "June" jest śliczna i już wpisałam ją na moją listę zachcianek :) Widzę że azalie powoli rozkwitają a moje wbrew temu co wcześniej pisałam nie straciły w zimę wszystkich pąków i tez zakwitną :D

Czy Twoja śliwa dziecięca to krzew czy drzewko? Bardzo chciałabym ją zobaczyć w całej okazałości jak już rozwinie się w pełni :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”