Magiczny zakątek dwostr cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Magiczny zakątek dwostr cz.2

Post »

Witaj Danusiu! :wit
Z dużą przyjemnością zwiedziłam Twój ogród pełen dorodnych roślin i pięknego kwiecia... Cieszę się ogromnie, że miałyśmy okazję poznać się wczoraj osobiście - teraz będziemy bywać w naszych ogrodach, więc okazji do rozmów będzie wiele, a następnym razem musimy usiąść obok siebie :)
Pozdrawiam Cię serdecznie i idę do poprzedniej części Twojego ogrodu poczytać o jego historii :)
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

DANUSIU dlaczego chcesz wykopać szafirki one są takie śliczne .Mam też białe i sadzę je wszędzie gdzie tylko mogę .Jak zasuszą sie łodyżki irysów zaraz Ci prześlę .Scieżka pięknie Ci wyszła,ale jakim kosztem ;:168
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38

Post »

Dziękuję AGUŚ za wspaniałe spotkanie i wizytę w wątku. Myślę ,że będziemy miały jeszcze wiele okazji porozmawiać ze sobą. Ja wciąż mam przed oczyma te wspaniałe brzozy okalające Wasz dom.
JADZIU ,pamiętam o żółtych iryskach dla Ciebie ,rozmawiałam wczoraj z Alą ,że teraz jeszcze za wcześnie, trzeba poczekać ,tak jak Ty piszesz ,aż zaschną liście.
Czemu pozbywam się szafirków? Kiedyś porobiłam z nich obwódki rabat .W czasach gdy ładnie kwitły nawet cieszyły oko ale później jest taki moment ,że liście zasychają i nie ma obwódek,pozostaje suche siano.Postanowiłam więc przenieść najdorodniejsze cebulki w jedno miejsce ale już mniej eksponowane i niech sobie tam rosną. Białe szafirki też mam ale one nie są tak ekspansywne, wciąż czekam aż się rozrosną.
A teraz porcja fotek ogrodowych
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jak widać niepodzielnie królują tulipany ;:173
Serdecznie pozdrawiam Danuta
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit Tak, Danusiu!!! Tulipany są śliczne i ja codziennie boję się ,że ktoś mi wejdzie na działkę i je pozrywa. Nie ucięłam ani jednego do wazonu. Przepięknie masz w ogrodzie. Zajrzyj do mnie, wkleiłam dzisiejsze fotki. ;:196
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Witaj Danusiu w upalną noc.Powiedz mi obok kogo siedziałaś na spotkaniu?Znałam tylko Wandzię Margo i Agunię.
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgoś siedziałam obok Ali(georginia) naprzeciw męża Wandzi - to ta w zielonej bluzce i okularach :D :wit Tak więc nawet przy stole nie mogłyśmy zamienić słówka bo siedziałyśmy dokładnie na przeciwległych sobie miejscach :(
Tosiu ,właśnie się zastanawiałam dlaczego nie dostaje do Ciebie powiadomień :?:
Dzięki za miłe słowa i ... lecę do Ciebie :wit
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

Danusiu, a co to są te powiadomienia. Nie mam pojęcia ;:223
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Witaj, Danusiu. Piszę teraz, bo dopiero wczoraj wieczorem wróciliśmy.
Bardzo się cieszę z naszego osobistego poznania się. Nie pogadałyśmy w sobotę zbyt wiele, prawda?
Ale ponieważ będziesz w Sulejowie (chyba się nie mylę?), mam nadzieję, że znajdziemy tam okazję na dłuższe rozmowy. Tymczasem lecę jeszcze do innych, a potem chyba trzeba będzie sadzić, to co kupiłam.
A ty Danusiu, co dokładnie kupiłaś?
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie wiem co się stało ale głowę dałabym sobie uciąć ,że odpowiadałam na te posty a tu nie ma po nich śladu...
Więc jeszcze raz:
Tosiu toż to i- mail na pocztę o aktywności użytkowników forum. No nie mów ,że nie wiedziałaś :wit
Wandziu niestety w Sulejowie mnie nie będzie ale na pewno jeszcze spotkamy się nie raz a wtedy nadrobimy zaległości ;:108 Moje zakupy były skromniutkie ale i tak bardzo się z nich cieszę.Kupiłam wiąz holenderski Wredei i trawkę Carex Evergold miałam jeszcze w planach miskanta Morning Light ale nie było.Tak więc z sadzeniem nie miałam roboty zbyt wiele :D
Wandziu a jak Twoje trawy? Wystartowały?
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47

Post »

Danusiu,wklejam właśnie zdjęcia w moim wątku ogrodowym z kwitnącymi drzewami .Jutro zrobię nowe bo te są z przed kilku dni.A dzisiaj już pełny rozkwit.Miałam dzisiaj pracowity dzień.Kupiłam na rynku ,kwiaty balkonowe i posadziłam.Opryskałam mospinalem bo bez mała czarne mszyce wrąbały by mi czarny bez Eva .Wyszorowałam balkon i tarasy.Posadziłam pory i selery.Kupiłam też Humus aktiw,za 2 l dałam 36 zł,ale piwonie już podlane.Wkurzyły mnie też mrówki,bo bezczelnie sobie żerowały na moich pięknych piwoniach i zaczęły sobie gniazda pod nimi robić.Obsypałam dookoła każdą piwonię proszkiem przeciw mrówkom i na razie się wyniosły ,tylko nie wiem na jak długo.Zaraz będą zdjęcia. ;:333
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alu mrówki na piwoniach pomagają w rozkwicie piwoniowego kwiatu .Też sie zawsze denerwowałam ich widokiem ,ale właśnie na forum dowiedziałam sie o tym i już mnie nie drażnia .Sorry ,ze sie wtrącam
mrówki nie niszczą piwonii. Żyją w symbiozie. Pomagają oczyścić pąki kwiatowe z lepkiej wydzieliny i ułatwiają zakwitanie
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... &p=2630735 tutaj wypowiada sie na ten temat Tade k
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47

Post »

Jadziu ,ja to kiedyś chyba o tym czytałam, tylko nie pamiętałam czy szkodzą czy nie.Tylko dlaczego zaraz muszą gniazdo zakładać pod piwoniami.Już pod dwoma były charakterystyczne dziurki.Niech spadają,i tak mam nerwy zszarpane przez to wszystko.Czarne mszyce oblepiły mi prawie cały bez Eva,na różach wszystkie kolory mszyc widziałam,zielone ,różowe i czarne.Niedługo będą w paski i w kropki i w przecinki.Jeszcze nie wiem co wykombinowały te wielkie rude mrówy bo łażą po różach.Kopca jeszcze nie widziałam ale nie wierzę że po kilku latach wojny w końcu się gdzieś wyniosły.Ostatnio widziałam jak zaskroniec gonił żabę,ta biedna uciekała w podskokach a za nimi mój kot.Kota w ostatniej chwili złapałam za ogon i zaniosłam do domu.W końcu nie wiem kto kogo zjadł i raczej nie chcę wiedzieć.Kotu też odbiło, bo ostatnio zamiast nornic przynosi zagryzione jaszczurki,tylko patrzeć a pojawią się ślimaki. ;:124 Czy ogrodnik może być zdrowy psychicznie,jak dzieją się takie rzeczy. ;:145
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:16

Post »

Danusiu :wit ; bardzo się cieszę, że mogłyśmy się poznać i porozmawiać :D . Lecę czytać archiwalny wątek (najpierw kawa :wink: :lol: ).
Pozdrawiam - Agata :)
Mój ogród na mazowieckich piaskach część 1, część 2 - aktualna
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kolejny pracowity ale też bardzo przyjemny,(bo spędzony w ogródku :D ),dzień poza mną.
Alu zdjęcia w Twoim wątku podziwiałam,dziś jeszcze nie byłam,zaraz pobiegnę na następną porcję!
No,z mrówkami to jest PROBLEM! Pod moimi kamieniami w dróżce mają one bezpieczne (chyba już niedługo) schronienie.Niby nie mam nic przeciwko tym pracowitym stworzonkom ale dlaczego, na Boga, robią sobie gniazda pod moimi roślinami???? I jeszcze do tego tak dotkliwie kąsają!!!
Alu a może wśród mszyc też obowiązuje moda? i rok 2012 będzie pod znakiem np pasków :;230 :;230
A tak na poważnie... dzisiaj usiedliśmy z M na ławeczce w cieniu i obserwowaliśmy ,że w górze nieprzerwanie krążyły całe masy różnej maści owadów...ile tego tatałajstwa lata ;:oj -

Jadziu ,nie wiedziałam wcześniej o tej pożytecznej pracy mrówek na piwoniach ale( tak intuicyjnie chyba) nigdy mi na niej nie przeszkadzały.... ale spod roślin...wonnn ;:14 ;:14 ;:14
Aguś dziękuję za wizytę! ;:196 Proszę rozgość się i zaglądaj jak najczęściej!

A jako dodatek- kilka nowych fotek
To jedyne chyba tulipany,które nie mają śladów chorób
Obrazek

A to miały być Angelique :;230 :;230
Obrazek

Tutaj w centralnej części mój najnowszy nabytek-wiąz Wredei kupiony w szkółce u p. Szmitów
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wejście do sadu...
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rude mrówy trzeba trzymać z daleka od ogródka .Teraz wybierałam kompost zza siatki, a tam same rudzielce sie gnieżdziły .Fakt ,ze uczciwie pracuja ,ale z ogródka won.Mszyc jak na razie nie mam bo pryskam mydłem z piołunem ,ale dzisiaj znów obrywałam skulone liscie różane .Biedronek jest jakoś mało, a w ubiegłym roku było ich zatrzęsienie .Piękne są te śnieżno białe i te mazane tulipany co to za gatunek wiesz może Danusiu .Wszędzie kuszą tym pięknym wiazem
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”