Na zachód od Wisły

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
maryla-56_56
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2009, o 19:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Na zachód od Wisły

Post »

Ja ognika nie wyrzucam wiem, że czasami przemarznie, ale potem nadrobi i potrafi zachwycać.
Olu Twoja ziemia widać, że też jest bardziej piaszczysta, chyba przepuszczalna?
Ale już wiem, że taka jest lepsza niż moja gliniasta mokra na działkach.
Wystarczy dać jej co trzeba i wody a wszystko urośnie. :wit
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Krysiu :) bocian rzeczywiście poprawiał gniazdo jeszcze zanim przyleciała jego druga połówka. Ognika przesadzałam już chyba 3 razy, za każdym razem po zimie odbijał. Tylko miniona zima ze swoja nagłością była wyjątkowa i nie wiem do końca jak wpłynęła na tego liściaka. Obok rósł (?) winobluszcz który na razie też 'milczy'. Noce zimne, a sałata czeka na wysadzenie do ziemi.

Remi ;:7 wczoraj okazało się że przemarzły krokusy botaniczne..zakwitły tylko te późniejsze. Nie wiem jak wyjaśnić brak kwitnienia u szafirków, u mnie są. Nawet ostatnio zebrałam mały bukiecik na imieniny mamy. U mnie bób rośnie na dość ciężkiej, zimnej ziemi, może to jest przyczyną że nie spieszy mu się.

Marylko :) tak, ziemia jest przepuszczalna, wiosną często nie padają tu deszcze, stąd wachlarz roślin które mogą tutaj rosnąć nie jest zbyt duży. Ten miskant to niezły kaprys z mojej strony ;:oj Gdyby nie M nie mogłabym go posadzić..

Dzisiaj niebo zachmurzone całkowicie (może nieco popada ;:218 ), za to wczoraj było piękne:

Obrazek

Ostatnio zainteresowałam się tematem włókniny ściółkującej pod wieloletnimi roślinami.
Zdaje się że moda na nie wzięła się ze szkółek gdzie rotacja roślin jest stosunkowo szybka, a rośliny rosną w donicach i ich system korzeniowy jest oddzielony od otaczającej gleby. Moim zdaniem w warunkach działkowo/ogrodowch nie wskazane jest jej stosowanie ponieważ zakłócone zostają skomplikowane warunki ekologiczne (m.in. napowietrzenie gleby które skutkuje zamieraniem życia w glebie; najbardziej niebezpieczna jest na glebach gliniastych). Na zdjęciach widziałam że wieloletnie rośliny których korzenie były nakryte włókniną bardzo płytko się korzeniły tzn. były na wierzchu. Czym prędzej wyciągnęłam położoną na jesieni włókninę ściółkującą spod żywopłotu jałowcowego.
Awatar użytkownika
maryla-56_56
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2009, o 19:18

Post »

Fajnie :D coś nie mam przekonania do niej też, wolę już wyrwać chwasty.
Ten miskant chyba był ogromny. Będzie zdjęcie?
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marylko zdjęcie może będzie ale na jesieni? Na razie to młodzież. Dwa duże miskanty: malephartus i zebrinus/strictus. Trochę się obawiam czy przezimują gdyż aktualne informacje w wątku o miskantach nie są zachęcające.

Przypomniało mi się że miałam też włókninę pod żywotnikami, już jej nie ma. Mam poważne podejrzenia że włóknina na ziemi uniemożliwia powstawanie próchnicy. Bób czekał ponad miesiąc, aby mnie rozradować swoim towarzystwem :) Na razie wzeszedł jeden rząd, drugi zaczyna (bardzo nieco mniej doświetlony). Mam dwie odmiany w tym jedna jest późniejsza.
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Olu, masz tak piaszczystą glebę w ogrodzie? Przyznam, ze trochę zazdroszczę, bo u mnie głębiej zazwyczaj glina... ;:173
Chyba nie doczytałam, dlaczego tak przygotowywałaś stanowisko miskantom? Chodzi o odpowiednie podłoże, czy przegrodę. żeby nadmiernie się nie rozrastał? Ja swoim nic specjalnie nie robiłam, może to błąd? :oops:
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agata :) He he ja nieraz myślę aby wymienić się z bratem na jego glinę - choć troszeczkę - tak pod rośliny. Piaszczysta ziemia jest sucha w przeciwieństwie do gliniastej, a miskanty wymagają jak czytałam, wilgotnego podłoża. Te miskanty z tego co wiem rosną kępowo, żadnych barier nie wprowadziłam. Nie dziwi mnie że nie przygotowywałaś podłoża, choć w samą glinę chyba nie sadzisz roślin? Dodajesz zapewne trochę lżejszej ziemi?
Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p
Od: 1 gru 2011, o 13:06

Post »

Piękne zdjęcia jak zwykle :D
ale najlepszy profil glebowy,gdybym ja każdy mój profil fotografowała to bym chyba nie zeszła tu z pierwszej strony :;230 :;230 :;230
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Od: 29 lip 2011, o 15:51
Kontakt:

Post »

Olu, u mnie ciężka, gliniasta, gleba. A do tego chyba trochę za głęboko ten bób posadziłem. Ale mam nadzieję, że mimo wszystko wyjdzie. W ogóle jakoś warzywa niemrawo cos w tym roku rosną :( Rzodkiewki posiane ponad 3 tygodnie temu dopiero co wzeszły i mają po 2 maleńkie listeczki, sałata jeszcze mniejsza (tydzien temu dostały agro, może pomoże).
Natomiast szafirki się zbuntowały, maja mnóstwo liści aż się pokładają, natomiast kwiatów nie ma. Pierwszy raz coś takiego widzę, 2 sezony odkąd mam ta działkę (i je przesadziłem w jedno miejsce) to zawsze pięknie kwitły, wcześniej Mamie też... dziwne to.
Może ta ciepła jesień tak podziałała? Pod koniec listopada miały już sporo liści.

Słoneczka życzę ;:3
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewciu czy to oznacza że masz aż tak zróżnicowaną glebę :wink: ?

Remi kwiecień jest dość zimny, nie wspominając o marcu. Ziemia gliniasta do tego dłużej się nagrzewa niż piaszczysta, więc może to jest przyczyna dla której Twój bób zwleka. Nie dawno wysiałam drugi raz rzodkiewkę jest niewiele mniejsza od tej wysianej około 3 tyg. wcześniej, a wszystko dlatego że ostatnio zrobiło się trochę cieplej. Dzisiaj wysadziłam część rozsady sałaty i kilka sadzonek szpinaku. O tych szafirkach może znajdziesz coś na forum, w każdym razie zima tego roku była nagła, krótka i mroźna, najbardziej ucierpiały liściaki zimozielone, które chyba są najbardziej wymagającą stopniowego przygotowania do zimy grupą roślin.

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

OLu, czy twoje miskanty już się obudziły? Moje nadal stoją jak zaklęte i już sama nie wiem, co myśleć :(
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie zimowałam jeszcze miskantów. Rozplenice na razie nie dają znaku życia, kilka kostrzew niebieskich wymarzło, z około 10 tylko jedna efektownie wygląda, choć kolor ma bardziej zielony niż niebieski ;:173

kostrzewa ma nawet już zaczątki kłosów
Obrazek
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Od: 29 lip 2011, o 15:51
Kontakt:

Post »

Witaj Olu,

Szafirkom rzeczywiście było zimno, teraz przez kilka dni mocno ;:3 pogrzało i dostały kopa ;:134 zakwitły w ciągu tygodnia w całej masie (można zobaczyć w moim wątku). Bób także wyszedł ale.... ;:145 coś go od razu zżera, nie mam pojęcia co i czy coś z tego będzie :(
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Remi odpowiedzi znajdziesz u siebie, pisaliśmy chyba w jednym czasie.

Smagliczka, wiśnia, ubiorek.
Obrazek Obrazek Obrazek

Porzeczka czerwona, gęsiówka, kuklik
Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ubiorek wiecznie zielony. Fajnie że przypadł Ci do gustu, pamiętam że kropliki w zeszłym roku też Tobie się spodobały u mnie i chyba masz je. Pojemnik jest dla nich lepszy niż ziemia ogrodowa, no chyba że ktoś podlewa codziennie to co innego, może wtedy lepiej rosną gruncie, ale mnie rozczarowały, za to w donicy u mamy sprawowały się bardzo dobrze. Ja niedawno wysiałam porcyjkę żeby mieć coś po bratkach na tarasiku.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”