Aszka pisze:Analizując nasadzenia na białej rabacie myślę,że jest spora

Spora, spora
Reni4 pisze:Witaj..

Kiedyś też mnie nachodziło na kolorystyczne rabatki..jednak zrezygnowałam...bo stwierdziłam ze dużo bym musiała zmienić..i roboty od groma..):
Jak się zakłada ogród i zaczyna od początku to jeszcze to ma sens..dla mnie to już zbyt duże wyzwanie
Choć powiem Ci że pięknie musi to u Ciebie wyglądać

Pozdrawiam..
Reniu, na pewno łatwiej jest tak jak u mnie, gdy wszystko powstaje od podstaw.
Wiem, że jak coś chcę zmienić tam, gdzie są nasadzenia to nie jest takie łatwe i często sama rezygnuję lub rozkładam to w czasie.
ursulka pisze:Monia, tak sobie popatrzyłam na Twoją 'Sea Foam' i wychodzi mi na to, że moja biała okrywowa jest jednak inna.
Mój terminator w jeden sezon zarósłby całą Twoją wyspę. Twoja jest subtelna i ma 'gałązki'. Moja ma 'batogi' o średnicy centymetra i długości 3 metrów, które co roku pracowicie i w bólu przycinam. Kolce są lekko zakrzywione do tyłu, więc kiedy róża mnie złapie, to już nie puszcza bez ofiary z krwi
I tak ją lubię!
To stare zdjęcie - to był pierwszy sezon Sea Foam. Jest dokładnie taka jak piszesz - ma pędy bardzo długie, grube, rośnie w wielkie krzaczysko, kwitnie obficie i ma gaczykowate kolce. Myślę, że Twoja właśnie jest tą odmianą.
Jule, Swany ma bardziej rozetkowe kwiaty i mimo wszystko jest mniej rozrastająca niż Sea Foam.
robaczek_Poznan pisze:Monia, biała rabata wygląda super
Mogłabyś napisać jakie to odmiany róż? i ta roślinka tuż przed różami, na pierwszym panie - co to? bardzo ciekawa
Masz może białą budleję? wygląda obłędnie, mam ją u siebie

Mam białą budleję. Mam nadzieję, że przeżyła zimę
Róże jakie tam rosną to Ledrebrog, Kosmos, Sebastian Kneipp, Sea Foam.
Przy różach mam drobne bylinki posadzone, białe lawendy i wiosenne prymulki, hiacynty i sasanki. Te drobne kwiatuszki, jeśli o nie pytasz, nie pamiętam jak się nazywają.