Grzyby na działce: PIERŚCIENIAK, SHI-TAKE I INNE.

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 18:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Grzyby na działce: PIERŚCIENIAK, SHI-TAKE I INNE.

Post »

Jestem cierpliwa ;:65 :wink:

Anitko: nawiercasz, wkładasz grzybnie na ziarnie na full i palcami ugniatasz. W razie czego dokładasz i znów ugniatasz. Gdy masz już taki rządek dziurek zapełniony, kładziesz na nie pasek grubej folii i przypinasz zszywkami tapicerskimi. Chroni przed utrata wilgoci. Potem te kołki (gdy wszystkie gotowe) układasz na płask, jedno na drugim, w jakimś zacienionym miejscu. Ja położyłam na palecie, by od dołu nie gniły. Polewasz i przykrywasz folią. Albo okrywasz mata słomiana i ja regularnie polewasz. Albo przykrywasz folią a pod nią wstawiasz wiadro z wodą. Chodzi o to by kołki były cały czas w większej wilgotności. Dopiero po 2-3 m-cach, gdy zobaczysz, że w dużym stopniu Ci zbieleją (czyli grzybnia rozrośnie sie i przeniknie drewno) wyjmujesz i wkopujesz w docelowe miejsce.
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Asia,jak wysokie masz te pniaki?
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Co do ślimaków to nie wiem, bo my szczęśliwcy takich nie mamy. Podobno pomaga sypanie popiołem wokół.

-- 15 kwi 2012, o 22:33 --
Pelasia pisze:Asia,jak wysokie masz te pniaki?
Witaj! :wit ok. 35-40cm.
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

bo mam takie pniaki, Już w tamtym roku chciałam zaszczepić je grzybnią ,ale jakoś mi umkło. Mam jeszcze dwa inne ,wyższe ,też z drzew liściastych. Musze w tym roku się tym zająć. Kiedy je najlepiej zarazić grzybnią?
Asia
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p
Od: 29 sie 2010, o 11:30

Post »

Asia,a masz jakiś pomysł na te ślimaki? Może potem powiesić te klocki na drzewie, albo pod dachem drewutni, tylko raczej obsychać będą, kurczak no... :cry:
I czy folia ma być czarna, czy bez różnicy..

edit - o doczytałam już o ślimorach.
W ogródku używam drobnych trocin, całkiem dobrze się sprawdzają - matko zupełnie o nich zapomniałam.. :heja
Jest swiatło w tunelu - dzięki ;:196
pozdrawiam, Anita
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2012, o 17:00

Post »

:wit
Brzoskwinko, ale masz tu fajnie :)
Grzybki rewelacja :D
Ja ok. miesiąc temu przygotowałam pieńki długości ok. 80 cm (z orzecha i topoli), na razie leżakują. Za miesiąc - dwa chciałabym je zaszczepić. Czy to nie będzie za późno? Np. w pierwszej połowie czerwca? Chciałabym Shi-Take koniecznie i na pewno Boczniaka Ostrygowatego. Jakie jeszcze odmiany są warte uwagi? To będzie moje pierwsze podejście, więc bladego nie mam jak się praktycznie za to zabrać, żeby nie spaścić... :oops: :oops: :oops:
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu, a nie ma na nich innych grzybków? Jak nie zostały zainfekowane to zrób to nawet już. Czym szybciej - tym szybciej plony. I teraz łatwiej wilgotność utrzymać niż latem.
NITKA pisze:I czy folia ma być czarna, czy bez różnicy..
Nie ma znaczenia, chodzi tylko o utrzymywanie wilgotności. Ja w upały ja zdejmowałam i polałam z konewki i znów do okrycia. Równie dobrze możesz taki pniaczek do worka wsadzić. Ja ich miałam za dużo na worki.
NITKA pisze:Może potem powiesić te klocki na drzewie, albo pod dachem drewutni, tylko raczej obsychać będą, kurczak no...
Wyschną... a popiół?
Pozdrawiam, Joasia
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ja ze Slimakami walczę granulatem..posypuję miejsca np. scieżki,brzegi trawnika,itp.
Asia
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Cantati, ja swoje szczepiłam chyba w maju 2011, bo nie zdążyłam wcześniej. Myślę, że ostrygowaty i shii-take to idealnie na początek. Jak trochę wyczujesz temat dorobisz nowe. :D Ja już mam upatrzone brzozy, które M wytnie i pójdzie w ruch nowa produkcja. U mnie jest duże zapotrzebowanie. ;:114

Asiu a ja nie mam problemu ślimakowego. U mnie to piaski Mazowsza i ślimakom nie służą.
Pozdrawiam, Joasia
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p

Post »

No właśnie przypomniałam sobie o trocinach ;:124 i pomyślałam jeszcze, że taką fosę z wodą mogę zrobić, będzie dobrze. :wink:
Pelasiu, ja mam małe dzieci, teoretycznie to są grzeczne mądrale, ale nigdy nie ma 100%-wej pewności, czy na jakiś głupi pomysł nie wpadną i nie zechcą sprawdzić, co sie stanie jak, taki granulek - truciznę zjedzą.., do tego pies, kot i żółw, który łazi wszędzie - nie chce ryzykować trutkami..
Asia, to jeszcze jedno 'mądre' pytanie, ale ja lubię jasność mieć - ta folia nie musi być szczelnie owinięta, można tylko tak narzucić i co jakiś czas klocki podlać.?
pozdrawiam, Anita
loginal
200p
200p
Od: 2 sie 2011, o 10:19

Post »

Moim zdaniem nie trzeba moczyć, wystarczy utrzymywać stałą wilgotność, chociażby okresowo zraszać. Grzyby pojawią się wtedy, gdy są sprzyjające warunki czyli temperatura i wilgotność. Mniej więcej wówczas, gdy wysypują grzyby w lasach. Moczenie w zimnej wodzie na 48 godzin lub inne zabiegi mają na celu zmianę terminu wysypu grzybków, bądź sprowokowanie by rzut był jak największy jednorazowo. Dlatego stosuje się np. szokowe zmiany warunków. Jeśli jesień jest ciepła to czasem wskazane może być (dla niektórych gatunków) wstawienie pieńka do lodówki na 48 godz, najlepiej połączone z moczeniem w wodzie (dotyczy shiitake). Jeśli nie posiada się lodówki albo tak dużej wanny - pozostaje czekać aż warunki pogodowe same zainicjują wysyp grzybów - czyli np. kilka deszczowych dni, niższa temperatura albo nocny przymrozek.
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki :D
To zaszczepię te 2 gatunki na razie. I mówisz, żeby lepiej kupić grzybnię na ziarnie? Nie kołeczki? Bo ja właśnie o tych kołeczkach myślałam, bo mi się prostsze wydawały... A czy z tą grzybnią na ziarnie trzeba coś wcześniej zrobić, zanim się ją "wpuści" do pniaczka? Czy tak prosto z woreczka w którym ją kupię (pewnie na All...) dać do otworków w pniu?
PS. U nas też potrzeby poważne, ja co prawda na razie jednego urwisa mam, ale siostra ma trójkę, Męża siostra czwóreczkę... Jak się towarzystwo na grilla zjeżdża to wesoło mamy :D
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p

Post »

Cantati, no ja też właśnie o kołeczkach myślałam, ale Asia mówi, że ziarno lepsze, więc ja się posłucham. :D
Loginal, dzięki za Twoje wskazówki. :wink:
Właśnie namierzyłam grzybnię na Allo, zaraz zamawiam . 8-)
pozdrawiam, Anita
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

NITKA pisze: Asia, to jeszcze jedno 'mądre' pytanie, ale ja lubię jasność mieć - ta folia nie musi być szczelnie owinięta, można tylko tak narzucić i co jakiś czas klocki podlać.?
Wystarczy narzucić i zabezpieczyć przed wiatrem. Czasem tam zajrzeć i podlać.
cantati pisze:I mówisz, żeby lepiej kupić grzybnię na ziarnie? Nie kołeczki?
Kołeczki są gorsze, wg mnie. Mniej wydajne. Grzybnia na ziarnie jest pewna.
cantati pisze:A czy z tą grzybnią na ziarnie trzeba coś wcześniej zrobić, zanim się ją "wpuści" do pniaczka? Czy tak prosto z woreczka w którym ją kupię (pewnie na All...) dać do otworków w pniu?
Nic szczególnego nie robisz. Jak kupisz to przechowuj w lodówce aż do wykorzystania.

Loginal dzięki. Jeden słupek wrzucę do wanny na dobę i zobaczymy jakie będą efekty. Reszta niech stoi jak stała.
Pozdrawiam, Joasia
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Dziewczyny ;:168
Czyli też zamówię ziarnistą :D
A jeszcze 2 pytania laika.. :oops:
Moje pieńki mają średnicę od 25 do 15 cm i długość ok. 80-100cm i mam ich w sumie 9 sztuk (chyba 4 topolowe i 5 orzechowych). Ile mam zamówić grzybni, żeby zaszczepić po 2 pieńki Shi-Take i 2 pieńki B. Ostrygowatym? I drugie pytanko: po jakim czasie od zaszczepienia pojawiają się pierwsze owocniki?
Pozdrawiam, Dorota
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”