Jagodka pisze:Ależ masz cudowne te ostróżki , chylę czoła

.
Krysieńko , czy okrywasz je na zimę ? Mam wiele optymizmu - przeciwnie do mojego M , który ciągle mnie osłabia . Pyta tylko po co Ci tego tyle , a pomidorów mam , że ho , ho - już sama się martwię - gdzie to wszystko upchnę

.
Ostróżki powinny znaleźć się w każdym ogrodzie - sa piękne i prawie samoobsługowe a do tego przywodzą na myśl wspomnienia dawnych lat bo takie rosły w dawnych ogródkach przydomowych.
Mam ze 3 kępy ale najładniej wyglądają te, które rosną tuz za krzewami porzeczek - same wybrały sobie to miejsce ...
Wiatr chroni je od przodu, poza tym wdzięcznie wyglądają kwiatostany wystające ponad krzewy i nawet podsuszenie w sezonie nie drażni. Po obcięciu zanim powtórnie zakwitną zapominam o nich i nigdy niczym nie przykrywam.
Jagódko nasi mężowie to jakby przez kalkę odbił ... ręce czasami opadają.
malgocha1960 nadzieję trzeba mieć .
Jeśli któryś z kolorów wpadł Ci w oko to daj znać - zaznaczę i zbiorę nasiona.
Dorotko nie wiem jak u Ciebie ale moje kłącza tych karłowych jak nigdy wyschły - długa i ciepłą jesień więc w piwnicy inne warunki były przez długi czas - pozostałe idealnie się przechowały.
U Ciebie jakie kolory Ostróżek rosną ?
JAKUCH Jadziu a widzisz ile znaczy kobieca intuicja - czasami warto jej posłuchać.
Dzięki niej będziemy podziwiać Asarinę u Ciebie - zbieraj nasiona - byłam dziś w ogrodniczym i nie mieli nigdy...ot zacofańce
danutab Danusiu ładny okaz Ostróżki - zdjęcie już moje i nie ruszaj !!!
Ono jakieś poglądowe bo każde nasadzenie ma swój numerek - w jakim celu to robisz ?
Ewiczka52dziękuję w imieniu Ostróżek - niebieski kolor kwiatów to jakby odbicie nieba i do tego działa na mnie kojąco i wycisza.
Dziękuję za życzenia i pozdrawiam.
malgocha1960 Małgosiu wielkie dzięki za piękną własnoręcznie wykonaną kartę i życzenia
hala67 Halinko można spróbować w takim woreczku, przynajmniej będziesz widzieć co się dzieje ale Sasanka to taka roślinka, której nasiona szybko tracą zdolność kiełkowania i w związku z tym wysiewa je je tuz po zbiorze ale na próby każdy termin dobry - sadze,że chociaż część wykiełkuje.
Poczytaj o nich na naszym Forum
Sasanka (Pulsatilla) - BAZA
Cebule Kwiatowe Panie Januszu witam i bardzo dziękuję - róża cudna.
Faktem jest,że imieniny obchodzę latem ( w lipcu) ale,że marcowe głośniejsze więc od wielu lat dostaję życzenia 2 razy w roku i już nie prostuję ale pięknie dziękuje bo dobrych życzeń, ciepłych slow i miłych znajomych nigdy dość.
Arabelko zdążyłaś ...dziękuję.
Dla wszystkich przemiłych gości