Keiki (nowy przyrost) - porady

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Piętrowy storczyk?

Post »

Ciesz sie, będzie keiki :) Pielęgnuj go normalnie. Gdy bobas będzie miał ze 3 korzonki długości ponad 5 cm, wówczas mozesz go odciąć z 1 cm za keiki i wsadzić do oddzielnej doniczki w podloże do storczyków.
martucham1
500p
500p
Od: 20 mar 2012, o 14:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Piętrowy storczyk?

Post »

U mnie było tak samo teraz mam dwa , właśnie kwitnące :tan
Paaulinek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 kwie 2012, o 14:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

STORCZYK, bardzo dziwna sprawa! PILNE!!!

Post »

Witam, u mnie problem w storczyku polega na tym, jak w tamtym roku zakwitła mi roślinka bo własnie taką dostałam, bardzo długo kwiatki sie utrzymywały, później obciełam usychający kijek i na jednym z nich (uciełam go w połowie resztę zostawiłam) i wyrósł tam listek, co to jest odnóżka czy co? :?:

Obrazek

Obrazek

http://imageshack.us/photo/my-images/9/img1395qf.jpg/

http://imageshack.us/photo/my-images/718/img1400v.jpg/
Awatar użytkownika
ajania
1000p
1000p
Od: 10 lut 2011, o 14:44

Re: STORCZYK, bardzo dziwna sprawa! PILNE!!!

Post »

To keiki, czyli młoda roślinka, można powiedzieć odnóżka. :D . Niech sobie tam rośnie tak długo aż będzie miałam ok. czterech samodzielnych korzonków po ponad centymetr długości. Wtedy będzie można oddzielic od rośliny matecznej o posadzić w shagnum lub mieszankę drobnej kory i shagnum. Więcej info znajdziesz w wątkach o rozmnażaniu storczyków, wątkach dotyczących postępowania z keiki itd. Gratuluję maluszka ;:215 .
Więcej informacji znajdziesz np. tu :
http://www.storczyki.org.pl/uprawa/rozm ... index.html
Paaulinek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 kwie 2012, o 14:05

Post »

Dziękuję ;:oj bardzo mnie to cieszy ! Dzięki za odpowiedź :tan
Awatar użytkownika
Patrycja91
50p
50p
Od: 6 lut 2012, o 12:35

Post »

Witam, mam pytanie, czy to na pewno keiki?
http://imageshack.us/photo/my-images/19/dsc01450qy.jpg/
Wysyłam link, ponieważ obrazek nie chce się otworzyć.
Pozdrawiam.
Patrycja - storczykomaniaczka :)
=>Moja storczykolandia<=
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2010, o 09:09

Post »

To jest tzw. basal keiki :D
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie ruszaj go, niech sobie rośnie. Basal keiki jest często bardzo trudno oddzielić od rośliny matecznej.
pucca87
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 lut 2009, o 14:36

Post »

Witajcie! Rok temu w lipcu dostałam storczyka, pięknie kwitł na niebiesko(wiem, sztucznie barwiony,ale piękny) w czasie zimowych mrozów falek trochę przemarzł. Z wiosną wydawało się że doszedł do siebie, wypuścił masę grubych korzeni i nagle kilka dni temu zauważyłam że liście lekko się pomarszczyły, zrobiły się lekko owiędłe, a u podstawy storczyka, z pomiędzy korzeni wyrasta mała roślinka-po zaczerpnięciu informacji wiem że jest to basal keiki...jednak kompletnie nie wiem co dalej z roślinką...czy moglibyście coś poradzić? Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam, Ula ;-)
Kocham Ciebie... i storczyki :-*
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie rusz, nie sobie rośnie. Na pomarszczone liście zastosuj przecieranie co kilka dni wacikiem zwilżonym wodą z dodatkiem paru kropel cytryny. Nabiorą jędrności.
Awatar użytkownika
Ewelina7
200p
200p
Od: 28 mar 2012, o 23:28

Post »

pucca87 pisze:Witajcie! Rok temu w lipcu dostałam storczyka, pięknie kwitł na niebiesko(wiem, sztucznie barwiony,ale piękny) w czasie zimowych mrozów falek trochę przemarzł. Z wiosną wydawało się że doszedł do siebie, wypuścił masę grubych korzeni i nagle kilka dni temu zauważyłam że liście lekko się pomarszczyły, zrobiły się lekko owiędłe, a u podstawy storczyka, z pomiędzy korzeni wyrasta mała roślinka-po zaczerpnięciu informacji wiem że jest to basal keiki...jednak kompletnie nie wiem co dalej z roślinką...czy moglibyście coś poradzić?
Ula,
tak jak radzi Wanda, nie ruszaj matecznej rośliny.
Z mojego doświadczenia wynika, że pojawienie się balsal keiki często poprzedza obumieranie rośliny matecznej, ma to miejsce zwłaszcza w przypadku starych egzemplarzy - w ten sposób odmłodziły mi się już chyba trzy storczyki, lub na przykład w przypadku uszkodzenia rośliny matecznej - ułamania stożka wzrostu. Zawsze byłam ciekawa co stanie się z farbowanymi na niebiesko storczykami po jakimś czasie, jak roślina zareaguje na barwnik. Być może zażyczy sobie odciąć się od niemilej przygody ze sztucznym kolorem? :wink:
Pozdrawiam,
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04

Re: Keiki

Post »

Tak Patrycjo, to pęd kwiatowy z :wink: chorągiewką.Taka uroda.... a ona nie występuje często.

Natomiast "basal" keiki" to roślinka która wyrasta u podstawy rośliny macierzystej / często z podłoża.Ale bywa nawet ,ze utworzy swoje siedlisko ...na :roll: korzeniu tego głównego storczyka.
Nazwa...być może jest mało ciekawa,ale stosowana na forach zagranicznych rónież... a ...potwierdza,ze z bazy coś wyrasta.

Myślę ,ze w temacie keiki istnieje wiele zdjęć ,które dokumentują ten fakt.
Warto przeszukać materiały na forum.

Pozdrawiam JOVANKA
Awatar użytkownika
Patrycja91
50p
50p
Od: 6 lut 2012, o 12:35

Post »

Tak, gdy pęd był mały, byłam przekonana, że to basal keiki, ponieważ miał małego listka. Teraz ma już 3 listki i to mnie dziwiło dlatego, że na innych pędach nie mam listków. Dodatkowo, gdy dostałam tego storczyka, na pędzie również nie było listków.
Fascynują mnie te kwiaty :)
Teraz właśnie będę miała swoje pierwsze kwitnienie i bardzo się z tego powodu cieszę. :)
Pozdrawiam.
Patrycja - storczykomaniaczka :)
=>Moja storczykolandia<=
Awatar użytkownika
oxalis
1000p
1000p
Od: 24 mar 2012, o 00:47

Post »

Obrazek Obrazek
Witam, po 5 latach wzlotów i upadków w dbaniu o storczyki i mnie dopadło coś dziwnego :shock: , podobnie jak Patrycję. Z samego serca falka wyrasta pęd wyglądający jak keiki, tylko że na jego końcu widoczne są pączki. Ponadto nie wyrasta on z pomiędzy liści tylko centralnie z jej serca. Cieszę się, że będzie kwitł, ale jakim cudem będzie rósł dalej.
Chyba że wpadnie na pomysł piętrowego wzrostu ;:224
pink
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 maja 2012, o 14:30

Post »

Miałam podobną sytuację, to, co wyrasta ze stożka wzrostu wygląda nie na keiki, lecz na pęd kwiatowy z "chorągiewką". U mnie po przekwitnięciu ze stożka wzrostu wyrosła nowa rozeta obok pędu kwiatowego (z własnym systemem korzeniowym), a z boku basal keiki. Twój phal ma dużo liści, więc jeszcze długo pożyje, nawet jeśli nie wypuści nowych, a z bardzo dużym prawdopodobieństwem doczekasz się maluchów :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”