Pasja - cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Pasja - cz. 2

Post »

Będę siać cynie :) ulubione jednoroczne w różnych odmianach, długo kwitną i cieszą oczy. Zamówiłam na all ciemny fiolet i zielone :)
Podesłałam ci link na pw i wołam syna co to niemiecki zna , a on na to: to nie po niemiecku matka, ot poliglotka :;230 :;230 :;230

Agu a widziałaś cleome? Będę polować u ogrodnika bo boskie są , dorastają do 100cm .
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

magenta pisze:
Aguniada podrzuciła mi stronkę e-clematisową i znalazłam mojego bylinowego ulubionego Clematiska :)

A to dzisiejszy zakup :tan
[url=http://imageshack.us/photo/my-images/85 ... e11ej.jpg/]Obrazek[/url
Czy ta wielodonica taka olbrzymia czy maluteńkie doniczki? ;)
Możesz zdradzić, jakiego clematiska chcesz kupić?
Pozdrawiam - Agata :)
Mój ogród na mazowieckich piaskach część 1, część 2 - aktualna
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Kasiu tylko nie zapomnij o ziemi :wink:
Bardzo podoba mi się pomysł z cyniami w dwóch różnych kontrastowych kolorach :uszy
...a jakby sobie coś podobnego posadzić ;:224
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Agata Średnica otworu to 4,5-5 cm, spore dziury na spodzie i już myślę co pod spód położę ;:24
clematisy potrzebuje trzy. Do nowej pergoli dwa wielkokwiatowe i myślałam tu o niebieskich Kiri Te Kanawa lub Raphsody i białych Roko-Kolla lub Chalcedony/ten jest lekko liliowy/ wolałabym biały. I długo poszukiwany bylinowy Hendersonii. Ale pewnie na tym się nie skończy, uwielbiam clematisy.
Iwonko witaj :D
Sama jestem ciekawa efektu! Oczywiście, że posadź będzie mi bardzo miło ;:108
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

może masz jakąś niepotrzebną tacę do położenia pod spód?
cynie też bardzo lubię, kurczę, może i ja się w końcu zdecyduję na to sianie :roll: przecież to nic trudnego, skoro tylu osobom się udaje...
Cleome nie znałam - piękna roślina! myślisz, że w naszych sklepach będą mieli sadzonki?
powodzenia w doborze powojników i róż :)
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie wiem jakiej wielkości masz tę mnożarkę, ale ja w ubiegłym roku kupowałam takie zestawy z tacami, yyy znaczy się tace były w sprzedaży oddzielnie i kompletowałam sobie.

Fajne powojniki wybrałaś przy pergoli, tyle, że (nie wiem , z Twojego rysunku to nie wynika ;)) jeśli mają być parą rosnącą razem, to chyba powinnaś się zdecydować - Kiri Te Kanawa z Chalcedony albo Rhapsody z Roko-Kolla, bo pierwsze tnie się słabo a drugie silnie i możesz mieć problem z rozróżnieniem pędów po kilku latach. W ogóle musisz się zastanowić czy na jednej pergoli chcesz mieć silnie i słabo cięty powojnik nawet jeśli będą rosły po dwóch stronach pergoli; poza tym Roko i Rhapsody są niskie jak na powojniki, nie wiem, jak wysoko mają sięgać. Uff ale się namądrzyłam :P.
Ten bylinowy śliczny ;:167 .
Niestety ja mam chorobę powojnikową :;230
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tacke sobie moze dobierzesz z takich plastikowych jakie sprzedaja do metalowych wiszacych szuszarek na naczynia. U mnie w Auchan-ie chyba widzialam takie w roznych rozmiarach za pare groszy.
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Kasiu u mnie podobnie, jak u Agaty zawsze są w sprzedaży wielodoniczki i pasujące do nich tacki (stoją dwie kupki).
Koniecznie musisz wrócić do tego sklepu i zapytać się ;:108
Dzisiaj wybieram się po ziemię, więc przy okazji sprawdzę, czy można u mnie dostać cynie w jednym kolorze,
bo do tej pory widziałam tylko mieszanki :?
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38

Post »

Co roku wysiewasz cynie? W zeszłym roku moja córcia wysiała chyba pelargonie :?: :roll: to takie liche cuś wyrosło,że wywaliłam. Niby kwitło, ale 2 listki, 1 badylek i to wsio.
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47

Post »

Kasiu i ja "podążam" Twoim tropem :;230, żeby Cię oczywiście nie zgubić, clematisy masz przecudne, jakbyś chciała się pozbyć tego napisu pomiędzy zdjęciami to wystarczy go tylko usunąć z tej ramki, gdzie wklejasz cały link. Jesteśmy na tym samym etapie, właśnie wczoraj wyciągnęłam swoje wielodoniczki (kupione w zeszłym roku już z tackami), ale nie mam jeszcze wszystkich upatrzonych nasionek (miedzy innymi właśnie te cynie zielone i fioletowe), bo czekam na Gardenię, zobaczę czy tam będą jeśli nie to ściągam z allegro.
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witajcie :)
Agu, będę musiała czegoś poszukać, bo w LM tacek nie widziałam, w ogóle tych wielodonic było mało, może więc tacki zostały wykupione? :evil: Zajrzę tam jeszcze dziś.
Cynie wschodzą bez problemu, niestety sucha wiosna i deszczowe lato zeszłego sezonu moim zaszkodziła. I miałam ich malutko.
Za to cleome jest niesamowitą roślinką. Dwa lata temu na wiosnę zakupiłam u Melona 3 spore doniczki z jedną rośliną w każdej. Tylko wtedy przypominała jakby krzaczek i miała wys. 50cm. Pod koniec sierpnia (też dwa lata temu)przejeżdżałam koło szkółki którą mam tuż obok i zobaczyłam fantastyczne blado różowe kwiaty (już pojedyncze), które przewieszały swoje głowy przez pręty ogrodzenia i miały wysokość ok 100cm. Byłam zachwycona, weszłam zapytać co to jest i dowiedziałam się, że to Cleome. Szkółka zakupiła sadzonki u znajomego ogrodnika z Julianowa (czyli przez miedzę). No to dawaj do Julianowa, a tam ogrodnik, że owszem proszę przyjechać na wiosnę po sadzonki. Niestety w zeszłym roku nie wiem czemu przegapiłam sprawę i już wszystkie wyprzedał. Ale w tym roku nie dam innym się wyprzedzić. Będę trzymać rękę na pulsie. Możemy więc w tej kwestii być w kontakcie. Zależałoby mi na białych, nie wiem co ja z tą bielą ostatnio :shock: Są zjawiskowe, ale posadzone w grupie , np. pięciu.
Co do pergoli, jestem powojnikomaniaczką i nie wiem jak dokonam wyboru, ale myślę, że z różą będzie zdecydowanie trudniej.
Agato, no właśnie tac nie było :evil:
Co do powojników, dzięki za radę ;:108 Muszę jeszcze sporo się nauczyć jak wynika z tego. Po prostu chciałam mieć dwie obok siebie wcześniej kwitnącą i później kwitnącą. Nawet zależało mi, żeby kwiecie się mieszało. Ale z tego co mówisz to słaby pomysł :? Co do rysunku nie zawiera odmian i ilości, taki tam zarys i bazgroły. Po drugiej stronie rośnie róża elfe (mam nadzieję, że przeżyła mrozy :?). Ostatecznie zdecyduję się na dwie sztuki jednej odmiany, żeby było bujniej.
Julka dzięki za radę jak nie dostanę w LM, to kupie tacę w ałchanie ;)
Iwonko wrócę na pewno, ale podejrzewam, że wykupione niestety. Cynie w jednym kolorze widziałam tylko na all. W sklepie same mieszanki.
Madziu, zwykle będąc na wiosnę w Łodzi, zaglądałam na ryneczek z roślinkami i kupowałam takie malutkie sadzoneczki.
Ale od dwóch lat sieję sama i całkiem nieźle to wychodzi. Sadzę do odpowiedniej ziemi, potem do gruntu jak już wiem ,że przymrozków nie będzie. To prosta w uprawie roślinka i raczej rzadko się nie udaje. Chyba, że nasionka słabe....
Witaj Ilonko, Miło cię widzieć u mnie :wit
Dzięki za radę z napisem ;:108 Człowiek całe życie się uczy, a i tak umrze niedouczony :;230
Co to jest Gardenia? ;:65

A to moje cynie
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu, możesz kupić dwa powojniki o różnym terminie kwitnienia, tylko dobrze by było, żeby je jednakowo ciąć :).
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38

Post »

Kasia, a ja z innej beczki teraz. Czy głóg opryskujesz profilaktycznie na początku wiosny? Możesz mnie trochę oświecić jak jest z jego pielęgnacją i profilaktyką? ;:109
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Kasia, dzięki za sympatyczną pogawędkę ;:196
sprawdzę dziś na Al. Krakowskiej tacki dla Ciebie; mam nadzieję, że będzie duży wybór nasion i cebul, bo jestem napalona na sianie :lol:
co do Cleome, jesteśmy umówione na najazd na ogrodnika ;) mam taki biało-zielony zakątek i dorodna kępa tej oryginalnej rośliny bardzo by mi tam pasowała :)
Kasiu, czytam, że masz Elfe - ta róża szalenie mi się podoba, jak się sprawdza u Ciebie?

ps. szkółka o której rozmawiałyśmy, to chyba Kordus?
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Agato wieczór poświęcę na dokształcenie się w tej kwestii, żeby nie popełnić błędu :) W ogóle to nie zdawałam sobie sprawy, że powinnam clematis ciąć. Mam jeden, ten fioletowy- ze zdjęcia, który faktycznie przycięłam na wiosnę, bo kładliśmy matę na płot i kwitł rewelacyjnie. Nie przyszło mi do głowy, że to dlatego.
Madziu z opryskiem mam zamiar ruszyć jak najwcześniej. Choinę kanadyjską ciągle mi żre mszyca i potraktuję ja promanalem. Głóg i lipę mam zamiar też jakimś preparatem mineralnym potraktować , bo panicznie boję się gąsienic, które co roku robią na nich spustoszenie. Do tego opaski lepowe na pnie. Krótko mówiąc walka z robalami. A potem głóg na grzyby coś jeszcze dostanie, bo pamiętacie, że w lipcu już był bez liści :?
Agu trzymam kciuki za sianie, tylko nie przesadź z ilością torebek :;230 Na cebule sama mam chętkę ale w pobliżu /czyli w LM/ nic nie było jeszcze. Na cleome jesteśmy umówione :D Co do róży nie mam pojęcia jak się sprawdza, bo wsadzona na jesieni była po kwitnieniu. Wierzę i modlę się, że przeżyła mrozy. Cały czas jeszcze okryta snopkiem.
Nigdy nie zapamiętam tej nazwy , dla mnie zawsze to będzie Krokus :lol:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”