Róże, róże, róże... - Asia - 2011

Zablokowany
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 16:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Róże, róże, róże... - Asia - 2011

Post »

Może będzie w czerwcu :D
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Asieńko, :wink: przyszłam z rewizytą i żałuję, że tak późno.
Robisz piękne portrety różyczkom. Miło się je ogląda. Do tego Twoje opisy pomagają w wyborze odmian.
Dziękuję za wycieczkę do rozarium w Powsinie. Bardzo chciałabym je zwiedzić w tym roku.
Pod tym linkiem znajdziesz piękny okaz Raubritter'a z ogrodu w Niemczech :
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... start=1036

:wit
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Krysiu :wit Dziękuję za miłe słowa, choć wiem, że moje zdjęcia i opisy pozostawiają jeszcze wiele do życzenia :wink:
Powsin warto zwiedzić. Daleko mu do pięknych, zachodnich ogrodów i po tym, co widziałaś pewnie szału nie będzie. Ale myślę, że warto dlatego, by zobaczyć, jak w naszym klimacie radzą sobie róże (to jednak chłodniejsza strefa). Także, jeśli ktoś planuje zakup tzw. terminatorek... dobrze zobaczyć co może z nich wyrosnąć: największe giganty, jakie zapamiętałam: Poppius, Polstjärnan, Therese Bugnet, Frühlingsduft, Rosa moyesi.
Do Powsina mam niedaleko, dlatego myślę, że będzie jeszcze nie jedna taka wycieczka (o ile mnie nie wyeksmitują z akademika na Euro 2012 :lol: )
Twoje zdj Raubrittera z Niemiec znam już z rosy... :D

Jutro wieczorem postaram się zakończyć podsumowanie.
Awatar użytkownika
Orszulka
200p
200p
Od: 25 lip 2010, o 22:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Asiu,
róże cudowne ;:63
I jaka liczna kolekcja!
Możesz zdradzić,gdzie kupiłaś swoją 'Pastellę' ?
Pozdrawiam, Ula.
Moje kaktusy oraz cała reszta.
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Orszulko :wit swoją Pastellę kupiłam już w pojemniku, w centrum ogrodniczym koło Powsina. Ale nie polecam tego źródła, ze względu na słone ceny :?

Q

Queen of Hearts - zdrowa, piękny kwiat i delikatny zapach.

R

Red Eden Rose - to bidulka, kwitła kilkoma pięknymi kwiatami, zastanawiaqm się, czy jej nie przesadzić bo ma dużo słoneczka i mogą się przypalać płatki.

Red Leonardo da Vinci - na razie średnio mnie zachwycił, podłapał też mączniaka. Ale nie jest źle.

Rosarium Uetersen - silnie rosła, pięknie kwitła.

Rose de Resht - dla mnie bomba! Najsilniejszy zapach w ogrodzie, fantastyczne kwiaty, zdrowie, pokrój i w ogóle... ;:167

Rosenfee - kwitła dwa razy i wtedy była gwiazdą ogrodu. Zdrowa, ładnie mi się rozkrzewiła. Strasznie śmieci płatkami ale dla mnie to nie wada.

Rosenstadt Freising - krzew o dużej sile wzrostu, tylko kwiaty tak średnio mnie zachwyciły. Ale chciałam to mam.

Rotkäppchen - kolejne zjawisko! Co prawda nie pachnie, ale kwiaty w liczbie ponad 30 na pędzie, wiśniowe, mocno wypełnione to coś, co robi wrażenie. Kwitła niemal nieustannie, z małą przerwą. Pod koniec złapała plamistość, ale winię za to sąsiadkę, która za karę wylatuje w inne miejsce.
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Asiu - masz może zdjęcie tej róży Queen of Hearts? Co o niej sądzisz? Widziałam zdjęcie jej w wątku u Agi13 ale jej nie podobał się kolor.
Co do Powsina - w tym roku będzie mały problem z czerwcem bo zaczyna się euro, a róże historyczne zaczynają kwitnąć pod koniec maja na początku czerwca. Chyba warto być w Powsinie kilka razy - nie zrobi się wszystkich zdjęć od razu.
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu, niestety nie mam zdjęcia Queen of Hearts. Podczas czystki komputera zginął mi jeden duży plik - właśnie ze zdjęciami róż. To dopiero pierwszy rok, ale jestem z niej zadowolona. Nie chorowała. Barwa kwiatu u mnie była może trochę jaśniejsza, niż np. u AniDS, bardziej zbliżona do tej katalogowej. W miarę przekwitania nabierała "kolorków", jak np. na tym zdjęciu ale nieskromnie powiem - u mnie kwiat prezentował się lepiej :wink:

W Powsinie byłam w tym roku kilka razy. Ogólnie można te kwitnienia podzielić na trzy fazy: pierwsza - botaniczne i ich pochodne giganty. Druga - historyczne. Trzecia - róże współczesne.
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja byłam na początku czerwca - żałowałam że nie widziałam Raubrittera zakwitniętego bo ta ilość kwiatów po prostu zadziwiała. Widziałam kwitnące wszystkie rugosy - przy szklarniach - niektóre historyczne - a botaniczne już kończyły. Jak pamiętam zaczynały kwitnienie angielki, a współczesne były w pąkach. Nie da się od razu wszystkiego zobaczyć. Dzięki za Queen - szkoda że ten plik zaginął, taka fotograficzna dokumentacja dużo daje - szczególnie przy różach.
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obiecałam sobie, że w w tym roku nic podobnego nie może się zdarzyć - zdjęcia będę dodatkowo zgrywała na płyty CD, stamtąd raczej już nic ich nie usunie.
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Asieńko, to będą wspaniałe relacje z Powsina z pierwszej ręki. Żebym tylko ich nie przegapiła. ;:14
Czy zauważyłaś tam może różę o nazwie Warszawa? Podobno tam taka rośnie. Jakbyś mogła o niej pamiętać. ;:180
:wit
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu, Warszawy nie widziałam. Jeśli tam rośnie, to może w przyszłym roku ją znajdę? Na pewno jest w OB przy UW i tam też zajrzę. Póki co, Warszawę możemy oglądać tu http://www.roses.webhost.pl/2008/07/warszawa/
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Co za paskudna atmosfera na forum :x Do tego taki zastój... A ja wierzę, że nasze forum nie zniknie :tan Muszę to odreagować, więc teraz zasypię wątek zdjęciami ( w zamierzeniu tymi, których nie pokazywałam, ale może się coś powtórzyć).

First Lady

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Piękny,zwarty krzaczek:) Ja się nie zgadzam z wycofaniem forum ...nie ma mowy ;:14
Jak sie dzis dowiedziałam to mi kopara opadła...ale mam nadzieje,że to nie przejdzie ;:108
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit witajcie, Asiu dawaj te zdjęcia, bo można dostać kota.
Aniu i ja też nie wyobrażam sobie, żeby nas nie dopuścili do kontaktowania się ze sobą i
jeszcze na dodatek oglądania tego co najbardziej lubimy. ;:196
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Maju nawet tego sobie nie wyobrażam...przecież my kochamy przyrodę ;:167
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”