Cięcie jałowca płożącego

Drzewa ozdobne
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Re: Co zrobić z ogromnym jałowcem Blue Carpet ?

Post »

Aganeta nie nazwałabym tych pięknie wyrośniętych iglaków chaszczami.Zostały po prostu źle posadzone, brak wyobraźni i znajomości realiów (roślina zawsze osiągnie nieco więcej niż jest napisane w katalogu).Magnolie zawsze powinno się sadzić na bardziej wyeksponowanych stanowiskach.
Ja bym co nieco usunęła również z tego względu by sąsiednie rośliny zbyt nie konkurowały korzeniami.Wyobrażasz sobie co jest pod ziemią w takim ścisku? Można w miejsce usuniętej rośliny posadzić jakiś niewielki niski krzew, coś z kwasolubów, albo dorodną funkię. Ten złocisty żywotnik można uformować w niższą kulę, choć moim zdaniem jego kolor 'gryzie' się z kolorem kwiatów magnolii.Lepiej prezentuje się na tle ciemnej zieleni, trawnika, albo ładnej ściany budynku.Ale ona krótko kwitnie, trzeba rozważyć.
Czasem dla urody miejsca lepiej coś usunąć niż formować wszystko i robić 'gabinet osobliwości' :?
Awatar użytkownika
lukas93cs
200p
200p
Od: 29 maja 2009, o 10:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jeśli chodzi o cyprysika to trzeba to robić etapami bo on w środku będzie łysy! Na początku wyjdzie bardzo łysa forma a zbiegiem czasu około 3 lat zrobi się piękna rzeźba. A co co jałowca to jest dużo łatwiej. Ja to robiłem tak podam w punktach:
1.najpierw szukałem grubych gałęzi nie krzyżujących się i żeby ładnie utworzy styl bonsai.
2.po zostawieniu wybranych gałęzi obcinałem wszystko od dołu ,tak żeby zostawić na konch duże spiczaste poduchy.
3 a następnie zabieram się za formowanie tego co zostało na czubkach gałęzi.
Tamte zdjęcia to są przykładowe ja tego nie formowałem.
A te poniżej już są w moim ogrodzie :
Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
edi13
1000p
1000p
Od: 14 maja 2007, o 13:21

Post »

Znalazłam fotki jałałowca z działki mojej mamy, ogolony prezentuje się nieźle :wit

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Serdecznie i zapraszam do mnie
Edyta
No to jestem ogrodnikiem
iwanda
100p
100p
Od: 5 lip 2011, o 12:10

Post »

Witam !!!
Mój jałowiec ( kilkunastoletni ) , przyciełam w ubiegłym roku. Po sobotnich postrzyżynach wygląda tak:

Obrazek
Pozdrawiam Dorota ;:138 ;:138 ;:138 ;:138
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”