Ogródek AGNESS- wspomnienia
- Jatra
 - Przyjaciel Forum - gold

- Od: 18 sie 2011, o 22:01
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Kontakt:

Re: Ogródek AGNESS- wspomnienia
- zwkwiat

- Od: 12 lut 2011, o 09:30

Agniesiu, chociaż oczęta możemy nacieszyć na forum, bo w naturze dopiero na wiosnę. Prześliczne lilie. Posadziłam trochę mam nadzieje na ładne kwitnienie wiosną. Wszyscy w zasadzie narzekają na dziesiątkowanie lilii przez nornice ale zobaczymy.

Agnieszko liliowe wspomnienia cudowne,   
  szkoda że przez łącze nie można przesłać zapachu  
  Co do świerków to bardzo przykre, ale konieczne. U nas toczyła się "wojna" o wycięcie pochylonych brzóz sąsiada. Skończyło się na tym że jedna z nich wylądowała na budynku gospodarczym. Mimo że budynek potężny to i tak miło nie było- uszkodziło dach. O dalszych perypetiach nie wspomnę ... 

A i finansowo.....

Przesadzić się da, tylko tych cudnych rabatek spod świerków bardziej szkodaartam pisze:...Szkoda, że nie da się ich przesadzić....
O tej porze roku to człowiek z cebulowych lubi najbardziej lilie, tulipany, narcyzy, hiacynty, krokusy, itd.  

Na co nie spojrzysz, wymarzone i najpiękniejsze na świecie

Lilium Regale zapewne piękna tak z pysznogłówką jak i na regale

Na co nie spojrzysz, wymarzone i najpiękniejsze na świecie
Lilium Regale zapewne piękna tak z pysznogłówką jak i na regale
- 
				edulkot

- Od: 4 lut 2011, o 17:31
 - Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Taki kożuszek to mają i białe ale ten kolor - cudo, takiej jeszcze nie spotkałam, muszę sobie jej poszukać i do doniczki żeby mi jej nie zjadły gryzonie.
Inne też śliczne i urocze i wszystkie do zachcenia ale ta mnie ujęła za
Nie wiesz przypadkiem w jakim okresie dzieli się sasanki 
 na forum często była wzmianka że wyginęły . Znajoma mówiła że to przez pietruszkowy korzeń, nie w każdym czasie można dzielić 

Biała lilia śliczna...wiem że bardzo intensywnie pachnie, sadziłam cebulki w tym kolorze kilka razy ale
nornice bardzo je lubią i zawsze je zjadły.

Biała lilia śliczna...wiem że bardzo intensywnie pachnie, sadziłam cebulki w tym kolorze kilka razy ale
nornice bardzo je lubią i zawsze je zjadły.
- dodad

- Od: 21 cze 2009, o 18:22

I i ja się pozachwycam Marco Polo. Piękna lilia  

Zastanawiam sie jak moje doniczkowe przetrwają zimę w szklarni. Obawiam się w zasadzie tylko o orientalne, bo reszta z pewnością sobie poradzi.
Ale i tak będę wiosną kupować nowe
 Dobrze, że takie cebule w zasadzie wszędzie się zmieszczą  

Zastanawiam sie jak moje doniczkowe przetrwają zimę w szklarni. Obawiam się w zasadzie tylko o orientalne, bo reszta z pewnością sobie poradzi.
Ale i tak będę wiosną kupować nowe
- 
				Monia68

- Od: 25 wrz 2007, o 18:21
 - Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Aguś, dziękuję za odwiedziny i wszyskie miłe słowa  

Mówiąc żartem, Toje lilie tak piękne jak moje, więc z przyjemnością je oglądam
  Okryłaś już swoje orientalne na zimę? U mnie jest tak ciepło, że M definitywnie zakończył sezon ogrodowy i ciągle mnie pilnuje  

Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie

Mówiąc żartem, Toje lilie tak piękne jak moje, więc z przyjemnością je oglądam
Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie
- AGNESS

- Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Teresko bardzo się cieszę, ze podobają ci się  

Zosiu mam nadzieję, ze nornice nie dorwą się di twoich lilii, które latem wspaniale zakwitną
 JA na szczęście nie mam problemów z tymi zębatymi paskudami....
Aniu no właśnie takich sytuacji się boję......mam nadzieję, że dostanę zezwolenie na wycinkę i będę mogła spokojnie spać.....
Siberio i jeszcze szachownice ....te drobniutkie cudeńka

L Regale faktycznie piękna, zawsze i wszędzie

Maju Marco Polo ma faktycznie przepiękny kolor, ogromne kwiaty.....no i ten zapach

Aniu sasanki są bardzo trudne do dzielenia, często chorują , a czasami nawet giną, wszystko przez ten palowy korzeń. Chociaż to wcale nie jest przesądzone, ja wiele przesadzałam, niektóre dzieliłam i nic im się nie stało. Myślę, ze najlepiej je dzielić jesienią, kiedy już nie ma upałów.
Aniu może swoje lilijki umieść w metalowych koszyczkach.....te paskudy nornice nie powinny się do nich dobrać....
Dorotko, myślę, że donice z liliami powinny przezimować bez problemu....może dla pewności zadołuj je troszkę....
JA też planuję troszkę dokupić wiosną....już się nie mogę doczekać

Masz rację, że one wszędzie się zmieszczą...nawet jak ciasno w ogródku  

Moniś ja praktycznie nie okrywam lilii na zimę....one rosną w korze i jakoś im to starcza....mam nadzieję, ze tak będzie dalej .....nie chciałabym mieć niemiłej niespodzianki wiosną

Ja Ciebie również bardzo pozdrawiam
MERLUZA

MUSCADET

Zosiu mam nadzieję, ze nornice nie dorwą się di twoich lilii, które latem wspaniale zakwitną
Aniu no właśnie takich sytuacji się boję......mam nadzieję, że dostanę zezwolenie na wycinkę i będę mogła spokojnie spać.....
Siberio i jeszcze szachownice ....te drobniutkie cudeńka
L Regale faktycznie piękna, zawsze i wszędzie
Maju Marco Polo ma faktycznie przepiękny kolor, ogromne kwiaty.....no i ten zapach
Aniu sasanki są bardzo trudne do dzielenia, często chorują , a czasami nawet giną, wszystko przez ten palowy korzeń. Chociaż to wcale nie jest przesądzone, ja wiele przesadzałam, niektóre dzieliłam i nic im się nie stało. Myślę, ze najlepiej je dzielić jesienią, kiedy już nie ma upałów.
Aniu może swoje lilijki umieść w metalowych koszyczkach.....te paskudy nornice nie powinny się do nich dobrać....
Dorotko, myślę, że donice z liliami powinny przezimować bez problemu....może dla pewności zadołuj je troszkę....
JA też planuję troszkę dokupić wiosną....już się nie mogę doczekać
Moniś ja praktycznie nie okrywam lilii na zimę....one rosną w korze i jakoś im to starcza....mam nadzieję, ze tak będzie dalej .....nie chciałabym mieć niemiłej niespodzianki wiosną
Ja Ciebie również bardzo pozdrawiam
MERLUZA

MUSCADET

- korzo_m

- Od: 17 kwie 2006, o 10:14
 - Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Liliowe wspomnienia piękne, gdybym miała wybrać tę najpiekniejszą miałabym ogromny problem. Wszystkie takie urodziwe.
Co do zakupu w cebulach pl. ja też z nich po dwukrotnych zakupach zrezygnowałam, mam tyle dubli, no są ładne nie da się ukryć, ale miałam mieć więcej odmian.

Co do zakupu w cebulach pl. ja też z nich po dwukrotnych zakupach zrezygnowałam, mam tyle dubli, no są ładne nie da się ukryć, ale miałam mieć więcej odmian.
- dodad

- Od: 21 cze 2009, o 18:22

Jakoś takie mocno ciapate lilie do mnie najmniej przemawiają. Azjatki tango na przykład wcale mnie nie biorą, ale ten Muscadet  
 Jakby go na tle ciemnej zielni posadzić  

Jak ja się rozmarzyłam ....cuda pokazujesz coś pięknego i każda ma swój urok żółta i ta fioletowa ach ale powzdycham do pomarańczowej  FLORE PLENO .... 

- 
				tade k
 - Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 5 lis 2010, o 20:56
 - Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Wszystkie lilie piękne . 
  Takich ,,orientów'' już dawno nie miałem . Jak nie futrzane stwory to deszcze załatwiają cebule. Może bardziej ziemię im zakwasić , w takiej lubią rosnąć.  

- e-genia

- Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Agnieszko cudne te ostatnie  dwa lilie , u mnie orientalne zima ginęły , prawdopodobnie gniły bo jakieś  maleństwa zostawały .
Genia

Genia
Ach jak miło powspominać...