Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Obecnie w domu tylko ja mogę jeść ciasta,a upieczona cała tortownica to dla jednej osoby zbyt dużo.
A że lubię słodkości zaczęłam robić desery,które zamrażam i potem jem po kawałku.
Teraz jestem zafascynowana produkcją lodów na własne potrzeby.
Mam maszynkę do lodów,ale znalazłam przepis na Galerii Potraw,który świetnie wychodzi bez niej.
Przepis pochodzi ze strony:
http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,112 ... 2.html?v=2
Podaję go w całości za autorką:
"Składniki :
1/2 l śmietany kremowej takiej 36% najlepiej wiejskiej z braku takowej u mnie
tortowa 36%
plus 2 łyżki cukru ubić na sztywno (śmietanę najpierw schłodzić w lodówce).
4 świeże umyte jajka-ubić białka z 2 łyżkami cukru i dodać żółtka ubić na
kogel mogel wraz z 1 cukrem waniliowym.
Ważne: połączyć wszystko razem- do śmietany ubitej dodać ubite jaja kolejność
jest ważna (do śmietany dodać jajka )wpływa na konsystencje lodów.
Następnie można dodać różne dodatki smakowe ja zrobiłam truskawkowe i z
orzechami włoskimi masę podzieliłam na pół jedna wymieszałam z pure
truskawkowym do drugiej części dałam podsmażone w syropie orzechy włoskie .
Można tez zrobić kulę kasate podzielić na trzy części do jednej dać
rozpuszczoną czekoladę do drugiej truskawki do trzeciej posiekany ananas z
syropu wszystko warstwami do miski o okrągłym dnie i do zamrażalnika na min 6 godz.
Najlepsze na drugi dzień lody muszą się przegryźć.
Ja używam starych pojemników po lodach lub kubki po margarynie.
I takim sposobem mamy lody o swoich ulubionych smakach z małą ilością cukru,
no na pewno ta śmietana jest kaloryczna ale naturalna tak jak jajka a nie
jakieś preparaty tłuszczowomleczne w kupnych lodach."
Ja wypróbowałam telody w różnych wersjach smakowych.
Zamiast śmietany 36% daję 30%,ponieważ u mnie ta pierwsza bywa w niewielu sklepach.
Oczywiście na pierwszy raz były moje ulubione cynamonowe,a następnie miętowe.
Zamiast śmietany stosowałam serek mascarpone i dodałam trochę jogurtu.
Ktoś zastosował jogurt z zagęstnikiem do śmietany i serek homogenizowany,a więc pole do popisu jest ogromne.
Życzę smacznego Grażyna
			
			
									
						
										
						A że lubię słodkości zaczęłam robić desery,które zamrażam i potem jem po kawałku.
Teraz jestem zafascynowana produkcją lodów na własne potrzeby.
Mam maszynkę do lodów,ale znalazłam przepis na Galerii Potraw,który świetnie wychodzi bez niej.
Przepis pochodzi ze strony:
http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,112 ... 2.html?v=2
Podaję go w całości za autorką:
"Składniki :
1/2 l śmietany kremowej takiej 36% najlepiej wiejskiej z braku takowej u mnie
tortowa 36%
plus 2 łyżki cukru ubić na sztywno (śmietanę najpierw schłodzić w lodówce).
4 świeże umyte jajka-ubić białka z 2 łyżkami cukru i dodać żółtka ubić na
kogel mogel wraz z 1 cukrem waniliowym.
Ważne: połączyć wszystko razem- do śmietany ubitej dodać ubite jaja kolejność
jest ważna (do śmietany dodać jajka )wpływa na konsystencje lodów.
Następnie można dodać różne dodatki smakowe ja zrobiłam truskawkowe i z
orzechami włoskimi masę podzieliłam na pół jedna wymieszałam z pure
truskawkowym do drugiej części dałam podsmażone w syropie orzechy włoskie .
Można tez zrobić kulę kasate podzielić na trzy części do jednej dać
rozpuszczoną czekoladę do drugiej truskawki do trzeciej posiekany ananas z
syropu wszystko warstwami do miski o okrągłym dnie i do zamrażalnika na min 6 godz.
Najlepsze na drugi dzień lody muszą się przegryźć.
Ja używam starych pojemników po lodach lub kubki po margarynie.
I takim sposobem mamy lody o swoich ulubionych smakach z małą ilością cukru,
no na pewno ta śmietana jest kaloryczna ale naturalna tak jak jajka a nie
jakieś preparaty tłuszczowomleczne w kupnych lodach."
Ja wypróbowałam telody w różnych wersjach smakowych.
Zamiast śmietany 36% daję 30%,ponieważ u mnie ta pierwsza bywa w niewielu sklepach.
Oczywiście na pierwszy raz były moje ulubione cynamonowe,a następnie miętowe.
Zamiast śmietany stosowałam serek mascarpone i dodałam trochę jogurtu.
Ktoś zastosował jogurt z zagęstnikiem do śmietany i serek homogenizowany,a więc pole do popisu jest ogromne.
Życzę smacznego Grażyna
- 
				dawidbanan
- ---
- Posty: 7565
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Babeczki kruche z kremem i owocami

Babeczki kruche:
Składniki na ciasto:
- 3,5 szklanki mąki
- niepełna szklanka cukru pudru
- 4 żółtka
- 1 całe jajko
- szczypta soli
- cukier waniliowy
- łyżka proszku do pieczenia
- 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
- 60g margaryny
- 140g masła
- łyżka smalcu
Zagniatam najpierw tłuszcz z mąką, potem dodaję pozostałe składniki i wyrabiam ciasto. Schładzam w lodówce przez 30 minut (to ciasto można też mrozić!). Po wyjęciu z lodówki rozwałkowuję na grubość ok. 3mm i dużym kubkiem wycinam kółka, którymi wylepiam foremki na babeczki. Nakłuwam ciasto widelcem, wstawiam do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piekę przez ok. 25 minut (na złoty kolor). Po ostygnięciu napełniam kremem(przepis poniżej) i dekoruję owocami.
Krem cukierniczy-Crema pasticcera:
Składniki:
250 ml mleka
100 g cukru (zwykłego)
50 g mąki pszennej
2 żółtka
skórka z cytryny
Przygotowanie:
Do rondelka (najlepiej o grubym dnie) wsypuję cukier, dodaję żółtka i mieszam dokładnie. Stawiam na małym ogniu, wsypuję mąkę i skórkę z cytryny. Cały czas mieszając, dodaję stopniowo mleko (robię to powoli, uważam żeby nie powstały grudki). Gotuję na małym ogniu (cały czas mieszając) tak długo, aż krem zgęstnieje (kilka-kilkanaście minut). Jeśli pojawia się grudki można przetrzeć przez sito. Studzę i gotowe
Mi wyszło z tego przepisu 37 babeczek!
			
			
									
						
										
						
Babeczki kruche:
Składniki na ciasto:
- 3,5 szklanki mąki
- niepełna szklanka cukru pudru
- 4 żółtka
- 1 całe jajko
- szczypta soli
- cukier waniliowy
- łyżka proszku do pieczenia
- 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
- 60g margaryny
- 140g masła
- łyżka smalcu
Zagniatam najpierw tłuszcz z mąką, potem dodaję pozostałe składniki i wyrabiam ciasto. Schładzam w lodówce przez 30 minut (to ciasto można też mrozić!). Po wyjęciu z lodówki rozwałkowuję na grubość ok. 3mm i dużym kubkiem wycinam kółka, którymi wylepiam foremki na babeczki. Nakłuwam ciasto widelcem, wstawiam do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piekę przez ok. 25 minut (na złoty kolor). Po ostygnięciu napełniam kremem(przepis poniżej) i dekoruję owocami.
Krem cukierniczy-Crema pasticcera:
Składniki:
250 ml mleka
100 g cukru (zwykłego)
50 g mąki pszennej
2 żółtka
skórka z cytryny
Przygotowanie:
Do rondelka (najlepiej o grubym dnie) wsypuję cukier, dodaję żółtka i mieszam dokładnie. Stawiam na małym ogniu, wsypuję mąkę i skórkę z cytryny. Cały czas mieszając, dodaję stopniowo mleko (robię to powoli, uważam żeby nie powstały grudki). Gotuję na małym ogniu (cały czas mieszając) tak długo, aż krem zgęstnieje (kilka-kilkanaście minut). Jeśli pojawia się grudki można przetrzeć przez sito. Studzę i gotowe

Mi wyszło z tego przepisu 37 babeczek!
- 
				dawidbanan
- ---
- Posty: 7565
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Jak tak patrzę na te babeczki co piekłem, to mogę stwierdzić, że mi się udały-a teraz burczy mi w brzuszku..
			
			
									
						
										
						Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Porządkują szufladę natknęłam się na karteczkę z zapisanym kiedyś przepisem na wafle, a że miałam wszystkie potrzebne składniki to od razu przystąpiłam do dzieła.Wyszło bardzo smaczne.
Puszka mleka słodzonego- u mnie gotowana 2,5 godziny,ale można kupić gotową
200 g masła-na przyszłość raczej dam mniej,lub część zastąpię rozpuszczoną gorzką czekoladą
2 szklanki mleka w proszku
Zmiksować masło z karmelem i dodawać mleko w proszku cały czas miksując.
Posmarować wafle,obciążyć i konsumować po kawałeczku,bo bardzo słodkie i kaloryczne.
			
			
									
						
										
						Puszka mleka słodzonego- u mnie gotowana 2,5 godziny,ale można kupić gotową
200 g masła-na przyszłość raczej dam mniej,lub część zastąpię rozpuszczoną gorzką czekoladą
2 szklanki mleka w proszku
Zmiksować masło z karmelem i dodawać mleko w proszku cały czas miksując.
Posmarować wafle,obciążyć i konsumować po kawałeczku,bo bardzo słodkie i kaloryczne.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Bardzo ciekawa wersja na masę do wafli -   nie znałam jej - wkrótce spróbuje
  nie znałam jej - wkrótce spróbuje   
 
Ja robię tradycyjną podobną jak do "bloku czekoladowego" - przepis na moim wątku na str.2 na samym dole
			
			
									
						
							 nie znałam jej - wkrótce spróbuje
  nie znałam jej - wkrótce spróbuje   
 Ja robię tradycyjną podobną jak do "bloku czekoladowego" - przepis na moim wątku na str.2 na samym dole

"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem " 
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
			
						Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - SAŁATKI, PRZEKĄSKI, INNE NA ZIMNO
Błyskawiczny sernik na zimno
2 op. galaretki owocowej
1 op. 500 g serka śmietankowego naturalnego o zawartości 24% tłuszczu (np. Delfiko)
Galaretki rozpuścić w 400 ml wrzącej wody.
Serek przełożyć do większego pojemnika, miksować i wlewać gorące rozpuszczone galaretki aż utworzy się lekka pianka.
Przelać do przetartej olejem formy, np. do pieczenia babki z kominkiem.
Jeżeli wybierzemy tortownicę, po zastygnięciu serniczka można na wierzch położyć owoce (np. brzoskwinie) i zalać galaretką w dowolnym kolorze .
Smacznego.
-- 5 lis 2011, o 14:39 --
Wychodzący jabłecznik (bo zawsze i każdemu "wychodzi")
5 szt dużych jabłek
cynamon
5 szt jaj
15 łyżek cukru
15 łyżek mąki (tortowej, wrocławskiej lub innej)
15 łyżek oleju (np. Kujawski)
1 łyżka proszku do pieczenia
1 cukier cukier wanilinowy
Blachę do pieczenia smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką.
Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na ćwiartki. Później ćwiartki "byle jak" na drobniejsze kawałki i wysypujemy na blachę i posypujemy cynamonem.
Pozostałe składniki łączymy 3 min. mikserem i wylewamy na jabłka.
Wstawiamy do zimnego piekarnika na 1 godzinę, temp. 150 - 160 stopni.
Po upieczeniu gorący jabłecznik wyjmujemy, można posypać cukrem pudrem.
Uwielbiam gorący z gałką lodów.
Smacznego.
-- 5 lis 2011, o 14:40 --
			
			
									
						
										
						2 op. galaretki owocowej
1 op. 500 g serka śmietankowego naturalnego o zawartości 24% tłuszczu (np. Delfiko)
Galaretki rozpuścić w 400 ml wrzącej wody.
Serek przełożyć do większego pojemnika, miksować i wlewać gorące rozpuszczone galaretki aż utworzy się lekka pianka.
Przelać do przetartej olejem formy, np. do pieczenia babki z kominkiem.
Jeżeli wybierzemy tortownicę, po zastygnięciu serniczka można na wierzch położyć owoce (np. brzoskwinie) i zalać galaretką w dowolnym kolorze .
Smacznego.
-- 5 lis 2011, o 14:39 --
Wychodzący jabłecznik (bo zawsze i każdemu "wychodzi")
5 szt dużych jabłek
cynamon
5 szt jaj
15 łyżek cukru
15 łyżek mąki (tortowej, wrocławskiej lub innej)
15 łyżek oleju (np. Kujawski)
1 łyżka proszku do pieczenia
1 cukier cukier wanilinowy
Blachę do pieczenia smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką.
Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na ćwiartki. Później ćwiartki "byle jak" na drobniejsze kawałki i wysypujemy na blachę i posypujemy cynamonem.
Pozostałe składniki łączymy 3 min. mikserem i wylewamy na jabłka.
Wstawiamy do zimnego piekarnika na 1 godzinę, temp. 150 - 160 stopni.
Po upieczeniu gorący jabłecznik wyjmujemy, można posypać cukrem pudrem.
Uwielbiam gorący z gałką lodów.
Smacznego.
-- 5 lis 2011, o 14:40 --
- marzena06
- Przyjaciel Forum - gold 
- Posty: 3064
- Od: 4 cze 2008, o 22:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wielkopolska
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - SAŁATKI, PRZEKĄSKI, INNE NA ZIMNO
 zacieawił mnie ten przepis ,jak mam to rozmieć wszystkie składniki jednocześnie,nie ma żadnej kolejności?
 zacieawił mnie ten przepis ,jak mam to rozmieć wszystkie składniki jednocześnie,nie ma żadnej kolejności?,,Pozostałe składniki łączymy 3 min. mikserem i wylewamy na jabłka.
Wstawiamy do zimnego piekarnika na 1 godzinę, temp. 150 - 160 stopni.''
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - SAŁATKI, PRZEKĄSKI, INNE NA ZIMNO
Dokładnie tak, wszystko wrzucamy do pojemnika i miksujemy 
			
			
									
						
										
						
- marzena06
- Przyjaciel Forum - gold 
- Posty: 3064
- Od: 4 cze 2008, o 22:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wielkopolska
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - SAŁATKI, PRZEKĄSKI, INNE NA ZIMNO
Super ,w takim razie jutro biorę się za szarlotkę 
			
			
									
						
										
						
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - SAŁATKI, PRZEKĄSKI, INNE NA ZIMNO
Ale musisz uważać, bo ona jest "wychodząca" z jeszcze jednego powodu.
Jak wracam z pracy następnego dnia po upieczeniu i pytam: "A gdzie jabłecznik?" zawsze słyszę w odpowiedszi: "Wyszedł"
			
			
									
						
										
						Jak wracam z pracy następnego dnia po upieczeniu i pytam: "A gdzie jabłecznik?" zawsze słyszę w odpowiedszi: "Wyszedł"

- marzena06
- Przyjaciel Forum - gold 
- Posty: 3064
- Od: 4 cze 2008, o 22:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wielkopolska
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - SAŁATKI, PRZEKĄSKI, INNE NA ZIMNO
U mnie to jest trochę inaczej ,piekę  do kawy zjadam 1 symboliczny kawałek i wychodzę na długi spacer - przy okazji modlę się by zniknął po moim powrocie  
   
  
			
			
									
						
										
						 
   
  
- marzena06
- Przyjaciel Forum - gold 
- Posty: 3064
- Od: 4 cze 2008, o 22:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wielkopolska
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - SAŁATKI, PRZEKĄSKI, INNE NA ZIMNO
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - SAŁATKI, PRZEKĄSKI, INNE NA ZIMNO
Marzenko, kamień z serca mi spadł. Bałam się, że będziesz może pierwszą osobą, której "nie wyjdzie" i każesz mi to zjeść.
Cieszę się, że podwójne "wyszedł" się sprwdziło 
  
			
			
									
						
										
						Cieszę się, że podwójne "wyszedł" się sprwdziło
 
  
- 
				X_Ro-a
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - SAŁATKI, PRZEKĄSKI, INNE NA ZIMNO
Alu!(kokolidek) melduję wykonanie zadania.Jabłecznik upieczony i zjedzony, oczywiście z lodami.
To co widać na fotce to była reszta ale teraz to już wspomnienie.Nadmieniam, że udział w orgii brały tylko 4 osoby 
 
Psy nie dostały ani kawałeczka.

			
			
									
						
										
						To co widać na fotce to była reszta ale teraz to już wspomnienie.Nadmieniam, że udział w orgii brały tylko 4 osoby
 
 Psy nie dostały ani kawałeczka.

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - SAŁATKI, PRZEKĄSKI, INNE NA ZIMNO
Przypadkiem zajrzałam do potraw na zimno i znalazłam interesujący przepis na ciepło-zimny jabłecznik.
Mam pytanie,czy odmierzając mąkę dać czubate łyżki?
Trochę przeraża mnie ta ilość oleju,bo objętościowo mąki i oleju jest tyle samo.
Oczywiście,gdy zakładamy że łyżka ma 15 ml to jednego i drugiego jest niecała szklanka.
			
			
									
						
										
						Mam pytanie,czy odmierzając mąkę dać czubate łyżki?
Trochę przeraża mnie ta ilość oleju,bo objętościowo mąki i oleju jest tyle samo.
Oczywiście,gdy zakładamy że łyżka ma 15 ml to jednego i drugiego jest niecała szklanka.



 
  

 
 
		
