Ogródek Gosi cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek Gosi cz.5

Post »

Gosiu, u Ciebie jeszcze nie widać jesieni . Bonica faktycznie piękna. A miałam ją dokupić ;:14 Nadrobię wiosną. Na razie podziwiam w Twoim ogrodzie. Ach te róże ... jakie one czary potrafią rzucać na ludzi . Nie można się oprzeć i ciągle jakieś nowe chce się mieć :D
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Trochę naparstnic kwitnie i u mnie, wcześniej im się nie zdarzało. Przesadzałam na miejsce stałe w maju, niektóre jeszcze nie kwitły (i pewnie już nie zdążą), ale lubię ich liście. Wielkie w tym roku :D Trochę starszych nasadzeń mam, ale jeszcze dużo można pozmieniać.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Kontakt:

Post »

Bonica na tą porę roku to jak balsam na duszę. U mnie naparstnice też poszalały - wielgaśne i kwitnące, no i dziewanna się szykuje :roll: Miło byłoby mieć dziewannę w listopadzie, ale ten numer chyba nie przejdzie...
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Maju, muszę zatem zajrzeć do Marka. A może mi podrzucisz link?
Ja też kopię dołki, sypię ziemię i dokładam obornika pomieszanego z kompostem, ale chyba za mało tej dobrej ziemi daję.
Muszę wiosną dać sporo obornika w korzonki.
Ostatnio mój tata wypróbował aktywny biohumus jako użyźniacz pod warzywa. Stwierdził zdecydowaną poprawę gleby. Tylko, że u niego jest glina. Bardzo się rozluźniła.
Ciekawe jak podziałało by to u mnie. Chyba wypróbuję wiosną.
U Szmita są tańsze okazy, ale bardziej pospolite. Ma fajne różyce, ale te kosztują około 40 zł. Te na 100% sprowadza od innych producentów.
Ja nie potrafię zrezygnować z niektórych roślin. Oczywiście róże są podstawą mojego ogrodu teraz, ale uwielbiam też iglaki i byliny. No i rh. Za dużo tego. Chociaż powoli chyba zaczynam dojrzewać ogrodowo, bo jestem już w stanie wyrzucić roślinę.
Na razie nie przesadzam. Zrobię to wiosną. Już wiem, że 2 rabaty musze powiększyć, bo wszystko się porozrastało.

Olu, jak ja u Ciebie dawno nie byłam :roll:
Chyba znowu mi wątek umknął.
Polecam Bonicę. Naprawdę bardzo dobrze rosnie i obficie kwitnie.
Ja już miałam nic nie kupować, a jak chodzę po wątkach różanych co chwila coś do mnie się przyczepi tymi kolcami :wink:

Ewo, ja przesadzałam na miejsce stałe w czerwcu, lipcu. Teraz kwitną własnie te. Ja też zauważyłam, ze w tym roku liście są olbrzymie. :shock:
U Ciebie są nieograniczone możliwości :D
Możesz poszaleć. Bardzo bym tak chciała. Chociaż pewnie co roku coś nowego będę starała się zrobić. :wink:

Izuś, kiedyś bardzo chciałam mieć dziewannę. Ta ogrodowa jest chyba mniejsza od tej polnej. Czyli Ten rok jest naparstnicowy :D
Bonica faktycznie leczy wszelkie smutki. Szkoda, że u mnie ona jedna. :roll: Do kwitnienia szykuje się jeszcze moja niby Nicole. Ciekawe, czy zdąży.
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gosiu widzę różyczki posadzone czyli jesienne prace ograniczają się tylko do liści. A przede mną jeszcze tyle roboty.
O tym biohumusie już czytałam i Maja w ogrodzie też go polecała no ale jak się ma obornik to szkoda pieniędzy na jakieś wymysły naukowców. Ja ostatnio kupiłam preparaty Ema które zawierają pożyteczne mikroorganizmy ale przy tym nie wolno stosować chemii. Dałam się skusić i teraz sama nie wiem czy to coś da ale próbować trzeba jakoś wzbogacić nasze piaskowe ziemie. ;:108
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21

Post »

Małgoś piszesz o biohumusie ,rozluźnia gliny ...czy to taki w pojemnikach plastikowych z ogrodnikiem na etykiecie... :?: Takim nawożę skrzynki i donice z kwiatami...
Wyślę Ci te gaury ,co byś jeszcze chciała? :D
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maju, faktycznie większe prace rabatowe mam za sobą w tym sezonie :D
Zostały tylko prace porządkowe, a te mniej lubię.
Myslę, że preparaty zawierające mikroorganizmy nie lubią chemii w nadmiarze. jeśli spryskasz liście az tak chyba tego nie odczują, bo one siedzą w glebie. W dodatku zazwyczaj chyba stosujesz nawozy naturalne. Chyba, że opryskasz glebę wokół rosliny. Małe ilości może zaszkodzą niewielkiej ilości mikroorganizmów. Reszta z czasem się rozmnoży.
Zresztą te preparaty chyba mają wpłynąc na lepszą zdrowotność, więc chyba będzie trzeba też mniej używać chemii.

Nelu, nie mam pojęcia jaki to dokładnie preparat. Kupił go mój tata i użył na swojej działce. Nie wiem, czy będzie wstanie powiedzieć jak wyglądał. Zapytam jutro.
Bardzo dziękuję, ale gaura wystarczy ;:196
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Gosiu, mnie ostatnio w ogrodniczym polecono preparat Rosahumus... może to ten sam, którego użył Twój tata?
ja zamierzam wypróbować go wiosną...
tu jest kilka słów na temat jego działania:
http://sklep.agrosimex.pl/rosahumus-naw ... 200-g.html
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03

Post »

Ciekawe z tym aktywnym biohumusem, napisz koniecznie, jaki preparat, bo ja też mam glinę.

hm.. ale to do upraw, o ozdobnych nie piszą? :roll:
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziewczyny tata używał tego

http://www.google.pl/url?sa=t&source=we ... Dw&cad=rja

Tam piszą o parkach, więc chyba do ozdobnych też.
Tata zauważył różnice, gdyż polał tym preparatem tylko grządki. Ścieżki oszczędził. Ziemia na grządkach stała się pulchna, a na ścieżkach była twarda i zbita jak przedtem
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Margoś pięknie Ci kwitnie naparstnica....masz może nasionka z tych kolorków....piękna jest ta biała nakrapiana.
No i róże nadal w rozkwicie....o powojnikach nie wspomnę.
:D
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elu, jak zbiorę to Ci przeslę :D
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

...ojej ...po cichu liczyłam na to.... :;230 ;:196
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03

Post »

Dzięki za link, Gosiu. Widzę, że trwa akcja zbierania nasionek, sama mam ochotę zebrać z moich traw jednorocznych, choć te najładniejsze nie wzeszły chyba. Tylko kiedy się to powinno robić? Już wyglądają na bardzo dojrzałe te źdźbła, ale ja się nie znam.. :roll:
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Margoś znaczy przymrozku u Ciebie nie było :uszy szczęśliwa jesteś, oby jak najdłużej ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”