Działka nad Drwęcą - Christin

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Działka nad Drwęcą - Christin

Post »

Krysiu czy ja też mam już wykopywać dalie, zawsze robiłam to po pierwszych przymrozkach, a teraz się zastanawiam, kwitnienie mają dawno już za sobą, stoją kikuty wyglądają nieciekawie, doradż.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja tez wykopuję dalie później! Strasznie mi żal jak jeszcze kwitną. Choc część już bym chętnie wykopała, bo mnie wkurzają :;230 Ale na kwiat białej od Ciebie nadal czekam. Ma 3 dorodne, rozchylajace się pąki. Może zdążą przed przymrozkiem. W zeszłym roku kilka sztuk mi nie zdążyło, ale sadziłam je w lipcu (dostałam kłącza ze sklepu). Wyslę Ci na pw nazwy niskich dalii, które chcę Ci wysłać.
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Krysiu ;:196 ...jestem zauroczona Twoimi zdjęciami przedstawiającymi ogród ...Twój sposób pokazywania roślin zawsze zbudza w mojej osobie nadzieję że jutro zaświeci słońce i dla mnie... :)
...cudowne dalie.... niesamowite mają czuprynki ...zaglądam do Ciebie bo wiem ze zawsze coś nowego zobaczę
w innym ujęciu ...
...a wnuki wspaniałe... ;:167
...jestem jeszcze uzależniona od innych ale pomału już działam ... :;230 mimo wrzasku domowników... :)
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

maniusika Janeczko wykopywanie rozkładam na etapy aby było lżej.
Korzystam z ładnej pogody i z tego,że na działce jest dość sucho a po deszczach to wiadomo jak się pracuje.

ewamaj66 faktycznie ta biała frędzelkowa dalia tez mnie urzekła jak zobaczyłam jej zdjęcie.
W realu jest jeszcze ładniejsza - to odmiana Tsuki Yori No Shisa .
Mam nadzieje,że w tym roku też zorganizujesz sobie pomoc fachową przy różach. To prawda,że wymagają przygotowania do zimy ale przy daliach jest jej dużo więcej - gdyby tak zmienić u nas klimat - co Ty na to ?

korzo_m Dorotko tak szczerze to pierwszy raz wykopuję tak szybko choć moja sąsiadka działkowa zawsze kończy sezon już w połowie września , potem tylko kopanie i koniec sezonu.
Tak bardzo dokuczają mi stawy (RZS) prawej dłoni i stopy i boję się pracy w chłodniejszych warunkach.
Poza tym po przymrozkach wszystko się marze i klei wiec ? wtedy ta praca zamienia się w przykry i nieprzyjemny obowiązek.
Kłącza oczywiscie zostają na działce do końca miesiąca. Spora część będzie wysłana pod zamówienia naszych forumowiczów. Wyjątkowo ładnie się dzieliły bo zaraz je płukałam w stawie, oglądałam i rozrywałam

takasobie Miłka mnie też przykro ale ścinam.
W tej chwili na działce stoi kilka wiader ze ściętymi daliami. Dzięki temu przedłużam ich żywot i cieszę oczy.
Czytałam PW - sprawdzę kwiaty i odpowiem.

lora Misiu tyle pochwał ? aż się zarumieniłam - dziękuję .
Wspieram Cie myślami abyś jak najszybciej doszła do zdrowia i pełnej samodzielności.
Popatrz jak to życie się układa - wieli całe chodziłaś przy innych a teraz sama potrzebujesz opieki.
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47

Post »

Krysiu, nie wystarcza już Wam wymiana roślinek teraz przyszła kolei na dzieci :;230, a na poważnie fajne masz wnuki, ja też mam wnuczkę i wnuka (jak na razie), bo to od jednego syna, a mam jeszcze drugiego więc myślę, że doczekam się kiedyś kolejnych. Mówisz rajd rowerowy? a ja myślałam, że to taka przejażdżka w gronie przyjaciół, podziwiam Cię tym bardziej ;:63.
Dalie jak zwykle przeurocze i znowu dowiedziałam się coś nowego, że płuczesz je po wykopaniu, a ja zawsze morduje się z tą ziemią, aż obeschną, podkradam Twój patent ;:196
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ilona2715 oczywiscie ,że to taki prywatny rajd rowerowy i najczęściej tylko we dwoje ale czasami w towarzystwie.
Przez wiele lat jeździłam na zorganizowane rajdy 2 lub 3 dniowe z noclegiem, konkursami itp organizowane przez Polski Związek Niewidomych lub na zaproszenie innych organizacji. Oczywiście do PZN należą nie tylko niewidomi ale słabo widzący też więc jazda na rowerze jest jak najbardziej możliwa.
Wiesz ... u mnie staw na działce i ze 3 wygodne zejścia do wody wiec zero problemu.
Płuczę kłącza bo wtedy mogę sprawdzić czy pod spodem nie ma niespodzianek.
W tym roku sezon mokry więc obowiązkowo i dokładnie przeglądam , kilka miało pojedyncze kłącza zgniłe więc usuwam na bieżąco i od razu zasypuje węglem drzewnym ( resztki po grillowaniu).
Jak podeschnie to na 100% zimę przeżyje.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

październik to czas przygotowywania działki do sezonu zimowego więc ścinanie, wykopywanie, porządkowanie jest najczęstszym z naszym zajęciem.
Ale ... nadal na niektórych rabatach jest kolorowo a to dzięki chryzantemom.
To są odmiany zimujące w gruncie. Nadal czekam na kwiaty 2 pozostałych odmian
- nowe nabytki więc wielka niespodzianka, oby nie powtórzyły się te które mam ... :;230

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

Krysiu :wit proszę daj swoje zdjęcia do kalendarza który tworzy się na forum.... :) ;:108
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A to moja ulubiona Chryzantema grupa Rubellum 'Clara Curtis'  (Złocień czerwonawy)
To stara odmiana ogrodowa, bardzo obficie kwitnąca o pojedynczych kwiatach;
Ma niepozorne bo pojedyncze kwiaty w kolorze pastelowym, różowo-lila z żółtymi koszyczkami ale ? corocznie obsypana jest burzą kwiatów . Ponadto jest miododajna i roztacza piękny zapach wyczuwalny z kilku metrów.
Kwitnienie rozpoczyna pod koniec sierpnia a czasami wcześniej.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Rośnie u mnie w kilku miejscach więc mam okazje upajać sie jej zapachem i obserwować motyle i rózne inne owady przylatujace na jej kwiaty.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

lora pisze:Krysiu :wit proszę daj swoje zdjęcia do kalendarza który tworzy się na forum.... :) ;:108
Misiu o jaki kalendarz chodzi bo nie jestem w temacie ?
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Jeżeli jeszcze wbrew swoim przekonaniom zachęcę się do posadzenia chryzantem, to...koniec świata :D Piękne zdjęcia, które budzą chęć sadzenia tych roślin. Zmienić klimat? Nie zostawię już swojego ogrodu, dostosuję się do klimatu, choćby mi przeszkadzał. RZS okropne, współczuję i rozumiem pośpiech.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Krysiu - tutaj masz odpowiedni wątek.

Niestety ja nie mam ani jednego zdjęcia, z którego byłabym zadowolona.
Niestety zdjęcia pojedynczych kwiatów się nie nadają...
Awatar użytkownika
hania5
200p
200p
Od: 18 paź 2009, o 22:07

Post »

Witaj Krysiu Cieszę się :tan :tan ,że będę mogła wymienić się zTobą kwiatami.ale poza numerem 2 /tej bordowej/bo wcześniej obiecałam ją siostrze.A pozostałe bez problemu mogę wymienić.Tylko ciekawe jakie będą miały bulwy,bo to zakup tegoroczny, były malutkie jak sadziłam.Odnośnie szarłatów,to w tym roku ładnie porosły,jeden z większych miał ponad 1,60.Szarłata 'Ribbons and Beads' nie znam i nawet nie wiem jak wygląda,jeśli masz fotkę to prześlij.
Krysiu co do Ciebie zajrzę to same piękności widzę.
Pozdrawiam Hania
Mój ogródek
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

A już miałam wielką ochotę zaprosić Cię na kolejny nasz rajd
Żartujesz chyba :?: :shock: :shock: :shock:
Szkoda ścinać dalie, gdy jeszcze tak pięknie kwitną ale w pełni Cię rozumiem. Ja moje tradycyjnie wykopię po przymrozkach i to też niespiesznie, bo bulwom przymrozki nie szkodzą więc mogę spokojnie wykopywać w listopadzie.
'Clara Curtis' rzeczywiście cudowna w takiej masie :!: U mnie młodziutka i jeszcze nie ma mocnego zapachu. Rośnie blisko astrów i bardziej do nich podobna niż do pełnych chryzantem :)
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Krysiu już w zeszłym roku zachwycałam się tą delikatnie fioletową chryzantemą, ilość kwiatów kwitnących równocześnie przyciąga wzrok.
Chryzantemki z poprzedniej strony, jakieś znajome, mam podobne.
Krysiu ja też już wykopałam moje dalie, postanowiłam tego roku zrobić to wcześniej. Były bardzo suche, łodygi szpeciły. Dobrze, że to zrobiłam, bo dziś pada. Zdziwiły mnie karpy, ja jeszcze tak małych, wysuszonych nie wykopywałam nigdy. Kilka od razu poszły na kompost bulwy wysuszone, rozsypywały się w rękach. Moja kolekcja maleje, co zostanie po tej zimie nie wiem.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”