Problem z trawnikiem

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
sabcio
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 15 sie 2011, o 14:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Problem z trawnikiem

Post »

Witam
Kto jest mi w stanie rozwiazać taki problem. Mam problem z trawnikiem (ok.200m) na działce ROD. Przez ostatnie dwa miesiące trawnik nie był w ogóle koszony, był zapuszczony. Poprzedni właściciele zaniedbali teren. Teraz już dwa razy był skoszony i jest problem. Po skoszeniu trawa jest w kolorze słomy!. Dolne połacie trawy są w fatalnym stanie, jakby rozła słoma:) Nieciekawie to wygląda. Między trawnikiem sąsiadów, a moim jest ogromna różnica w kolorze, jakby była pomalowana...
Czy ktoś wie, co na to poradzić?
LeroyMerlin
200p
200p
Od: 24 maja 2011, o 14:22

Re: Problem z trawnikiem

Post »

Witam,
Jakie podłoże jest na działce? Trawnik z uwagi na ostatnie ulewy nie miał szans być odwodniony i przy tym zasuszony.
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
11krzych

Post »

W zasadzie to nie jest problem.
Koś w tym roku wyżej. W przyszłym roku na wiosnę skosić i wyczesać z siana taką specjalną maszynką lub specjalnymi grabiami. Następnie dosiać jakiejś "rasowej" trawy, bo to co masz teraz to zapewne jakiś chłam. Polecem trawy "sportowe", wadą jest tylko konieczność częstego koszenia.
No i oczywiście właściwe nawożenie i podlewanie. W tym roku tylko nawóz "jesienny" z małą ilością azotu.
Nie zapominaj o napowietrzaniu - widły amerykańskie, specjalne buty z kolcami lub coś mechanicznego.

Z trawnikiem, to jest więcej roboty niż z warzywami, więc się za bardzo nie przejmuj. Chyba, że lubisz mieć taką perfekcyjną zieloną płytę, to do roboty.

Pozdr:)
11krzych

Post »

LeroyMerlin pisze:Witam,
Jakie podłoże jest na działce? Trawnik z uwagi na ostatnie ulewy nie miał szans być odwodniony i przy tym zasuszony.
Podłoże to bardzo ważna rzecz. Wydaje mi się jednak, że to suche po skoszeniu może być starsze niż ostatnie ulewy i spowodowane brakiem dostępu słońca:
Przez ostatnie dwa miesiące trawnik nie był w ogóle koszony
.
Proponuję kosić wysoko i obserwować co się będzie działo. Oczywiście pomiar pH i sprawdzenie struktury podłoża nie zaszkodzi.
Trudno ocenić trawnik i jakie zabiegi mu pomogą po poście na forum, bez oglądania na żywo, ale stawiam na wertykulację i aerację.
11krzych

Post »

roland pisze:woda woda i jeszcze raz woda poza tym proponuje sypnąć saletry amonowej zobaczysz jak trawnidzek będzie wyglądał mój po około miesiącu od sypnięcia saletra amonową na 3 ary ( odliczając skalniak i altane ) zużyłem około 2kg koszt około 10zł a jaki efekt :heja
Jestem za, ale nie teraz. Na wiosnę. Nawóz azotowy jesienią może zniszczyć trawnik. Chociaż można zaryzykować. A nuż jesień potrwa do końca listopada.
Awatar użytkownika
AGP-ON
200p
200p
Od: 29 paź 2010, o 09:17
Kontakt:

Post »

Ja się wstrzymałem.... czekam do września a potem zasilę nawozem jesiennym.
Awatar użytkownika
AGP-ON
200p
200p
Od: 29 paź 2010, o 09:17
Kontakt:

Post »

Zaeksperymentowałem i na "łysawym kawałku" zasiliłem biohumusem. Po drugiej dawce trawnik dostał "kopa" :D
sabcio
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Dzięki za infa. Dziś jeszcze bardziej przyjżałem się trawnikowi. Okazało się, ze jest na nim częściowo... mech, mimo, że trawnik jest nasłoneczniony. Ponadto po skoszeniu wygląda po prostu jak słoma. Dolne połacie trawy sa jakby ze słomy.
Moze spróbuję je na dniach nawieść, moze brakuje im wartościowych składników. Jaki nawóz polecacie? Oczywiście chodzi o usuniecie mchu, odżywienie dolnej części trawy, no i zmiana koloru na ciemną zieleń.
sabcio
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

A moze trzeba po prostu zastosowac wapno, żeby zniszczyć ten mech i od tego zacząć?
sabcio
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Aha, do LeroyMerlen. nie wiem jak ci odpowiedzieć na pytanie "jakie jest podłoze"? Nieznam sie na tym tak dobrze, żeby oceniac podłoza. Pomóż mi trochw w ustaleniu podłoża.
Ponadto kolega 11krzych ma chyba rację. Trawnik był bardzo wysoki i był ograniczony dostęp słońca, przez co wysypał mech i żdzba poprzysychały w dolnych warstwach.
Aha, powiedz mi jakie to są te specjalne grabie, mógłbyś podesłac jakiś link?
Proszę o odpowiedz.
11krzych

Post »

sabcio pisze:Aha, powiedz mi jakie to są te specjalne grabie, mógłbyś podesłac jakiś link?
Proszę o odpowiedz.
Takie grabie z nożami zamiast zębów to jest właśnie aerator do trawnika. Służy do nacinania darni a przy okazji wyciąga siano.
http://www.nokaut.pl/pozostale-narzedzi ... ronny.html
sabcio
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Dziękuje 11krzych.
Napisałeś jeszcze, ze: "Oczywiście pomiar pH i sprawdzenie struktury podłoża nie zaszkodzi"
Na dniach zrobię pomiar pH, bo kupiłem już tester, ale wyjaśnij mi na czym polega sprawdzenie struktury podłoża? Jak to się wykonuje?
11krzych

Post »

sabcio pisze:Dziękuje 11krzych.
Napisałeś jeszcze, ze: "Oczywiście pomiar pH i sprawdzenie struktury podłoża nie zaszkodzi"
Na dniach zrobię pomiar pH, bo kupiłem już tester, ale wyjaśnij mi na czym polega sprawdzenie struktury podłoża? Jak to się wykonuje?
Ja nie jestem fachowcem od gleb, ale chodziło mi o to, czy jest przepuszczalna dla wody. Weź do ręki i spróbuj zrobić kulkę. Jak Ci się będzie rozpadać, to ziemia jest piaszczysta (może być dla trawy) jak kulka się trzyma i jest "puszysta", to jest najlepiej a jak zrobisz kulę jak z gliny , to źle i wtedy trzeba kupić gruboziarnisty piasek i posypać nim trawnik.
Najlepiej gdyby jakis rolnik to ocenił, bo ja tych klas gleby za dobrze nie potrafię rozróżnić.

Albo inaczej: jak po deszczu na trawniku stoi woda, to jest źle i trzeba coś zrobić, żeby ziemia stała sie przepuszczalna. Wydaje mi się, że trawa lepiej znosi suszę niż przelanie.
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

sabcio pisze:Dzięki za infa. Dziś jeszcze bardziej przyjżałem się trawnikowi. Okazało się, ze jest na nim częściowo... mech, mimo, że trawnik jest nasłoneczniony. Ponadto po skoszeniu wygląda po prostu jak słoma. Dolne połacie trawy sa jakby ze słomy.
Moze spróbuję je na dniach nawieść, moze brakuje im wartościowych składników. Jaki nawóz polecacie? Oczywiście chodzi o usuniecie mchu, odżywienie dolnej części trawy, no i zmiana koloru na ciemną zieleń.
Sabcio, ja bym nawiozła, ale nie sypkimi bo trochę późno. Ja bym dała azofozkę ale rozpuszczoną - do podlania, jeśli ci się chce podlewać te 200m2
Tu forumowicz na dole strony mówi jak zrobić roztwór 0,5% http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 8859&hilit
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Trawa najlepiej rośnie tam gdzie jest naturalnie ukształtowana na powierzchni dość żyzna warstwa próchnicowa, a niżej przepuszczalny grunt, gdzie nadmiar wody( bo wilgoć to ogólnie kocha) w miarę szybko odpłynie i korzenie się nie zaduszą.
Dlatego problemy mogą być po jakichś pracach terenowych, przerwaniu linii kapilarnych, w wyniku zmieszania naturalnie ułożonych (w przeciągu czasu) warstw, dowiezieniu ziemi itp.Musi upłynąć sporo czasu, by z pomocą 'żyjątek glebowych' wróciło do normy i czasem zakładanie trawnika bezpośrednio po jakichś pracach na takim przekopanym terenie może się nie udać.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”