Tulipany

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lip 2006, o 12:06
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No to ja nie wiem dlaczego one są takie niewdzięczne. :(
Awatar użytkownika
anulka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 mar 2007, o 21:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zobaczymy co powie na to Mietek :wink:
Pozdrawiam, Ania
Moje dalie i lilie
Mój ogród:2007/08/09/10/11/12
eMZet
1000p
1000p
Od: 7 lip 2006, o 22:17

Post »

Anulko, przyznaję, że zdecydownie nie podoba mi się wygląd tulipanów na pokazanych zdjęciach, które obejrzałem już wieczorem ale z odpowiedzią wstrzymałem się do czasu dokładnego przejrzenia moich wschodzących roślin w świetle dnia.

1./ Tulipany na lewym zdjęciu, barwą i pokrojem, przypominają mi rośliny zawirusowane. J3eśli nawet zakwitną to będą niskie, a kwiaty zniekształcone i o "rozbitych" barwach. Widać na nim również okółek z wychodzących, małych listków tulipanowych. W tym przypadku można domniemać, że została zniszczona cebula główna a listki pochodzą od maleńkich cebulek przybyszowych, znajdujących sie przy zniszczonej cebuli.

2./ Nie potrafię określić odległości (brak punktów odniesienia) pomiędzy zdrowo wyglądającym liśćmi, na prawym zdjęciu tulipanów. Nie wiem więc czy pochodzą z jednej cebuli, wtedy opis analogiczny jak wyżej, czy z pięciu oddzielnych cebul i w tedy nie mam "zielonego pojęcia", dlaczego przy posadzeniu dużych cebul otrzymujemy taki wynik.

3./ Jak wynika z innych informacji, tulipany sadzisz na głębokość 6 cm. Uwzlędniając nawet łagodny klimat rejonu Szczecina, jest to zdecydowanie za płytko. Cebule tulipanów należy sadzić na głebokość 10 cm.

4./ Z analizy przedstawionych zdjęć, porozrzucane pojedyńcze, maleńkie listki tulipanów od małych cebulek przybyszowych, wysnuwam wniosek, że próbujesz sadzić tulipany co roku na tych samych miejscach, a przynajmniej obecne są posadzone po ubiegłorocznych.

5./ Brakuje mi informacji, czy w pobliżu tulipanów, przed lub po nich, sadzisz lilie.

Co bym zrobił uwzględniają powyższe spostrzeżenia:
- pozwolił roślinom rosnąć i ocenił je w trakcie kwitnienia.
- zaniechał uprawiania tulipanów i innych roślin cebulowych w obecnych miejscach przez minimum trzy-cztery lata.
- na następny sezon spróbował posadzić tulipany w doniczkach, w innej części ogrodu przydomowego.

Poproszę o zdjęcie tych samych roślin w końcu marca.
Mietek.
anafur
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 29 sty 2008, o 09:40

Post »

A moje tulipany to w ogóle jeszcze nie pokazały się.Sadziłam je w koszyczkach, mam gliniastą ziemie,czy to może być przyczyną. :cry:
anafur
eMZet
1000p
1000p

Post »

Bardzo wiele zależy od odmiany, a jeszcze więcej od regionu. Temperatury na pokarpaciu są niższe niż w rejonie Szczecina czy na Dolnym Śląsku. U mnie na Mazowszu też jeszcze nie wszystkie odmiany "wyszły" z ziemi.
Mietek.
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2007, o 11:51
Kontakt:

Post »

Tulipany wschodzą +- w kolejności kwitnienia. Jeżeli wszystkie cebule posadzi się w jednym terminie to pierwsze wzejda odmiany wczesne.
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2007, o 11:51
Kontakt:

Post »

anulka pisze:Oto niektóre z moich tulipanów i żonkili.One tez nie będą miały pąków.Moze trzeba podsypac nawozem?Zaznaczam ,ze cebule są nowe posadzone jesienią Obrazek
Wydaje mi się, że jest to Tulipa bakeri; a on potrafi w jednym roku zakwitnąć a w kolejnym zrobić sobie wolne wydając tylko po jednym liściu. Cechą charakterystyczną u tego gatunku jest to, że bardzo wcześnie wschodzi i rozwija liście, nawet w grudniu.

pozdrawiam Paweł
anafur
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 29 sty 2008, o 09:40

Post »

EMZet może masz i racje, poczekamy zobaczymy. :shock:
anafur
Awatar użytkownika
anulka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 mar 2007, o 21:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mietku ,ale masz ze mną kłopot :wink:
Własnie wróciłam z działki ,gdzie ziemia to paskudna glina.Oczywiscie tak ,jak przypuszczałam te same cebule tam ładnie wzeszły i widać ,ze będą kwiatły.Sadzonki wyglądaja podobnie ,jak u Ciebie.

Co do tulipanów w ogrodzie to ja odnoszę wrazenie ,ze cebula posadzona jesienią w ciagu zimy ginie i listki wychodzą z cebulek przybyszowych,albo z matecznej cebuli wychodzi sam lisc.
Zgadzam się ,ze sadzę cebule za płytko i to moze byc przyczyną nie kwitnięcia
Sadzę prawie zawsze w tym samym miejscu z braku miejsca innego.
W poblizu są lilie.
Do tej pory ''puste'' liscie urywałam ,ale cebulki mogły pozostac i dlatego znowu wychodzą z nich same liscie.

Mietku -będę obserwować te tulipany i pod koniec marca zrobię zdjęcia.Mam posadzonych kilka nowosci to zobaczymy co z nich wyrosnie.

Myslałam jeszcze o jakis robalach -nicieniach ,które lubią zjadac cebule ?

Bardzo dziekuje Tobie i innym za porady i odpowiedz ;:79
Pozdrawiam, Ania
Moje dalie i lilie
Mój ogród:2007/08/09/10/11/12
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

u mnie też już wychodzą tulipanki, żonkile, hiacynty i krokusy, a przebiśniegi już kwitną. Mam nadzieję, że w tym roku pokaże się więcej tulipanów biało-fioletowych i tych z postrzępionymi płatkami niż było w zeszłym roku...
Awatar użytkownika
WioLinKa
200p
200p
Od: 26 kwie 2007, o 18:37

Post »

A moje tulipany wychodzą z ziemi. Mam nadzieję, że zakwitną :roll:
Awatar użytkownika
Evva
50p
50p
Od: 1 cze 2007, o 21:59

Post »

Moje tulipany rosną w tym samym miejscu już trzeci rok (na razie pięknie kwitły). Czy to za długo? Jak często wykopywać tulipany? Czy co roku, czy też można robić to rzadziej? No i jeszcze jedno pytanko: czy trzeba zawsze zmieniać miejsce ich sadzenia? Z góry dziękuję za radę :)
Pozdrawiam Ewa
KOCHAM BIEDRONKI ;-)
Awatar użytkownika
zelwi
500p
500p
Od: 27 cze 2007, o 09:50

Post »

Ja też zostawiłem z lenistwa tulipany i narcyzy trzeci rok w tym samym miejscu, bo pięknie kwitły i nie ginęły. Jednak mocno się już zagęściły i trzeba je rozsadzić. Sadzimy zawsze na nowe miejsce w ziemię wolną od patogenów (tulipany są wrażliwe na wirus mozaiki).
U nas w Poznaniu na Rondzie Śródka rosną w tym samym miejscu od kilku lat tulipany Kaufmaniana i pięknie kwitną co roku.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
eMZet
1000p
1000p

Post »

Evva pisze:Moje tulipany rosną w tym samym miejscu już trzeci rok (na razie pięknie kwitły). Czy to za długo? Jak często wykopywać tulipany? Czy co roku, czy też można robić to rzadziej? No i jeszcze jedno pytanko: czy trzeba zawsze zmieniać miejsce ich sadzenia? Z góry dziękuję za radę :)
Wszystkich, uprawiających tulipany namawiam do ich co rocznego wykopania. Cebula tulipana w momencie sadzenia ma średnicę rzędu 3-5 centymetrów. Po przekwitnięciu cebula ta ginie, a w jej miejsce wyrosną cebule przybyszowe, tworzące klon średnicy około 8 cm. Proces ten powtarza sie w każdym roku. Sadzimy cebule w odległości około 10 cm. łatwo jest zauważyć, że nie wykopane już w drugim roku mają zbyt mało miejsca na rozwój, a co dalej? Z braku miejsca cebule drobnieją, a z tym całe rośliny i kwiaty, "uciekają" w głąb ziemi lub są wypychane do góry.

Człowiek w już czasach starożytnych zauważył, że rośliny uprawiane na tym samym miejscu rosną gorzej niż na "nowiźnie". Rewolucję agrarną w średniowieczu przyniosło zastosowanie "trójpolówki". Uprawianie roślin tego samego typu na tym samym polu odbywało się raz na trzy lata. Wydajność upraw wzrosła w sposób niebywały. Dotyczy to również roślin uprawianych współcześmie.
Jest jasne, że szczupłość przydomowych ogródków zmusza nas do odstępstw od zasad. Zastosowanie odpowiedniego nawożenia zapobiega jednostronnemu wyczerpywaniu składników pokarmowych a odpowiednia pielęgnacja zmniejsza ryzyko występowania chorób. Sam też często sadzę tulipany rok po roku na tych samych rabatach. Szczególną uwagę zwracam wtedy na obraz zdrowotny roślin. Jakakolwiek oznaka choroby wyłącza rabatę na minimum dwa lata.

Pozdrowienia
Mietek.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

a moje rosną w jednym miejscu od posadzenia, niektóre 2 lata, inne kilkanaście. z niektórych porobiły się kępki i jest dużo w kupie. w zeszłym roku z 1 łodyżki 1 tulipana wyrosły 3 kwiaty. nie zauważyłam, by szkodziło im ciągłe rośnięcie w jednym miejscu. U mnie pierwsze zawsze kwitną niewielkie tulipanki o liściach w paski.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”