Moja kolekcja kaktusów - blabla
Re: Moja kolekcja kaktusów - blabla
Wszystkiego najlepszego Tomku z okazji urodzin 

- moritius
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 sie 2010, o 12:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tak, rozjaśniło się. I rzeczywiście, trafiłem na tą lobiwkę podpisaną jako Trichocereus huascha... w książce Glassa&Innesa.
Pozdrawiam, Aleksander
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
W tej książeczce są takie cuda nomenklaturowe, że włosy stają dęba.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- moritius
Doszedłem do tego wniosku, patrząc na niektóre pozycje typu Echinopsis arachnacantha ;).
Jeszcze takie jedno pytanie mi się nasunęło. Pod koniec wakacji mam zamiar zamówić parę (około 40 gatunków
) porcji nasion z SuccSeed. Ty tam zamawiałeś, więc się orientujesz, no nie? Dobrze rozumiem ten zapis?:
Jeszcze takie jedno pytanie mi się nasunęło. Pod koniec wakacji mam zamiar zamówić parę (około 40 gatunków

Faktura dostarczona z zamówieniem i wtedy płaci się (czyli przesyłka za pobraniem)? Pytam, bo jestem zielony w tych sprawach ;).Invoice
Invoice is sent with the ordered items.
Pozdrawiam, Aleksander
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
To oznacza tylko, że faktura jest dołączana do przesyłki z zamówionymi pozycjami. Generalnie jeśli nie jesteś zaufanym klientem to należy płacić z góry. Metody są trzy - przelewem bankowym (najdrożej), gotówką przesłaną w liście (relatywnie niski koszt ale jest ryzyko okradzenia na poczcie) lub przez PayPal - chyba najbezpieczniej i najtaniej, ale trzeba mieć konto na tym serwisie. Poniżej info oryginalne:
Payment:
You have several alternatives, choose the one you like best:
Direct to our bank account number:
NORDEA AB
sobie-105 71 STOCKHOLM
Sweden
BIC/Swift code: NDEASESS
IBAN code: SE50 3000 0000 03068 22 65632 (NEW!)
Account no: 3068 22 65632
NB! Please note that you must pay all bank charges when paying.
Credit card - Payment possible with VISA or MasterCard. You can also use PayPal (http://www.paypal.com ) to our emailaddress succseed@succseed.com. PayPal is easy to use and easy to sign up.
Payment:
You have several alternatives, choose the one you like best:
Direct to our bank account number:
NORDEA AB
sobie-105 71 STOCKHOLM
Sweden
BIC/Swift code: NDEASESS
IBAN code: SE50 3000 0000 03068 22 65632 (NEW!)
Account no: 3068 22 65632
NB! Please note that you must pay all bank charges when paying.
Credit card - Payment possible with VISA or MasterCard. You can also use PayPal (http://www.paypal.com ) to our emailaddress succseed@succseed.com. PayPal is easy to use and easy to sign up.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- moritius
Dzięki za rozjaśnienie. Chyba łatwiej byłoby mi dołączyć się do czyjegoś zamówienia ;). Jakoś nie obawiam się trochę/jestem przekonany do tego typu zamówień/płatności/etc ;).
Będziesz może zamawiał coś w tym roku?

Będziesz może zamawiał coś w tym roku?

Pozdrawiam, Aleksander
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Jak pojawi się nowa oferta to pewnie będę coś ściągał od Matsa. Ale ja to robię prawie natychmiast po pojawieniu się aktualizacji. Jak zdążysz się przypomnieć to możesz się podłączyć.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- czarny
- Od: 24 kwie 2009, o 21:15
Nie ma co się bać. Za pierwszym razem w SuccSeed też miałem emocje i wziąłem przesyłkę rejestrowaną dodatkowo. Ale dwa kolejne zamówienia przyszły bardzo szybko już zwykłą pocztą lotniczą. Przy płatności PayPal to tylko 8,50 $ - przy obecnym kursie dolara to grosze. Problem pojawia się tylko, jak człowieka interesują 2 pozycje, bo reszte już ma - wtedy żeby koszty wysyłki/transakcji optycznie nie wyszły dużo się domawia co się da :]
Generalnie zakupy za granicą i płatności Paypal'em to prosta rzecz, tylko trzeba spróbować - teraz też żonie przez ebay'a np. zamawiam nasiona passiflor z różnych stron świata. A w ogóle to jeden z producentów nasion kaktusów faktycznie mi przysłał nasiona właśnie z fakturką i dopiero na tej podstawie płaciłem, mimo że pierwszy raz u niego zamawiałem.
Generalnie zakupy za granicą i płatności Paypal'em to prosta rzecz, tylko trzeba spróbować - teraz też żonie przez ebay'a np. zamawiam nasiona passiflor z różnych stron świata. A w ogóle to jeden z producentów nasion kaktusów faktycznie mi przysłał nasiona właśnie z fakturką i dopiero na tej podstawie płaciłem, mimo że pierwszy raz u niego zamawiałem.
- Artur89
- Od: 8 lis 2009, o 11:37
PayPal dobra rzecz - przynajmniej nie trzeba bulić za przelewy międzynarodowe a założenie konta wiąże się tylko z wydatkiem 6zł na aktywację czy coś w ten deseń. Także warto, szczególnie, że coraz więcej osób np. na ebay ma tą formę płatności w swoich aukcjach.
- mgr_
- Od: 24 paź 2010, o 18:37
Faktycznie PayPal jest dobry, ale trzeba pamiętać że samo założenie konta nie wystarczy, trzeba jescze to konto jakoś zasilać, a najwygodniej jest za pomocą karty kredytowej, więc trzeba jeszcze mieć taką kartę. No i trzeba mieć na uwadze że przy tym rodzaju płatności jest jescze opłata w wysokości bodajże 3% wartości transakcji. Przy niewielkich kwotach są to grosze, ale przy większych już się trochę uzbiera kosztów.
A w temacie przelewów
Okazuje się że za przelewy międzynarodowe wcale nie trzeba aż tak dużo bulić jak się powszechnie uważa, trzeba tylko dokonywać płatności w systemie SEPA (trzeba się dopytać w swoim banku jak to zrobić). Ja osobiście mam konto, w naszym największym banku i całkowita opłata za przelew w tym systemie wynosi ... całe 8 zł (słownie osiem złotych) niezależnie od kwoty. Jest oczywiście kilka warunków:
1. banki płatnika i odbiorcy muszą obsługiwać ten system, ale z tego co wiem to większość europejskich banków to obsługuje (ja jeszcze nie trafiłem na taki który by nie obsługiwał)
2. walutą przelewu musi być EURO - obecnie nie trzeba mieć jakiegoś specjalnego konta walutowego, ja robię przelewy ze zwykłego ROR-u.
A w temacie przelewów
Okazuje się że za przelewy międzynarodowe wcale nie trzeba aż tak dużo bulić jak się powszechnie uważa, trzeba tylko dokonywać płatności w systemie SEPA (trzeba się dopytać w swoim banku jak to zrobić). Ja osobiście mam konto, w naszym największym banku i całkowita opłata za przelew w tym systemie wynosi ... całe 8 zł (słownie osiem złotych) niezależnie od kwoty. Jest oczywiście kilka warunków:
1. banki płatnika i odbiorcy muszą obsługiwać ten system, ale z tego co wiem to większość europejskich banków to obsługuje (ja jeszcze nie trafiłem na taki który by nie obsługiwał)
2. walutą przelewu musi być EURO - obecnie nie trzeba mieć jakiegoś specjalnego konta walutowego, ja robię przelewy ze zwykłego ROR-u.
- czarny
- Od: 24 kwie 2009, o 21:15
Nie musi być karta kredytowa do PayPala. Ja bynajmniej nie zasilam, a korzystam ze zwykłej karty płatniczej (czy jak tam banki ją nazywają) podpiętej pod konto PayPal i nie ma problemów.
- banditoo
- Od: 23 lis 2008, o 01:33
w paypalu za zakupy nie ma opłaty, jest oczywiście za przeliczanie waluty jak w każdym banku. Ale co najważniejsze za pomocą Paypala zapłata zajmuje mi jakieś 15-20 sekund
- mgr_
- Od: 24 paź 2010, o 18:37
Niestety okazuje się że są opłaty, tylko że płaci odbiorca pieniędzy czyli sprzedający. Są tacy sprzedawcy którzy oficjalnie proszą o dodanie tych kilku procent do ceny towaru, a niektórzy wkalkulowują po prostu tą opłatę w cenę towaru lub kosztów wysyłki. Nie łudź sie że ktoś dokłada do tego interesu.
- banditoo
- Od: 23 lis 2008, o 01:33
To bardzo dobrze że sprzedający, chce zarobić to niech płaci(ktoś musi utzymywać paya).Paypal to przecież ułatwienie i dla sprzedawcy i dla kupującego. Mnie interesuje cena po której kupuję produkt i nie istotne jest czy sobie coś doliczył czy nie, ja osobiście nie spotkałem się żeby sprzedawca doliczał coś za to że wybrałem płatność przez paypala a nie inną drogę przesłania pieniędzy. Jeżeli mam wybór korzystania z różnych form płatności, to na razie uważam że najlepszą usługą jest paypal szczególnie jeżeli chodzi o płatności zagraniczne.A i nie wspomnę o odzyskaniu pieniędzy za niedostarczony produkt, a proszę spróbować odzyskać to w banku, właściwie nierealne.