Soliter
Re: Soliter
Ten cyprysik świetnie wygląda a jak jeszcze podrośnie to dopiero będzie na czym oko zawiesić. Ja jako soliter widzę drzewa takie jak platan, buk pospolity atropurpurea także atropurpurea pendula, w odpowiednim miejscu cypryśnik błotny, ładnie wygląda duży cedr no ale wiadomo.. fajny jest też okazały dąb ale kto będzie czekał:) Ciekawa jest w ogóle nie cięta katalpa z konarami odchodzącymi nisko nad ziemią (platan zresztą też taki jest niezły ale rzadko spotykany nie okrzesany), miłorząb czy duży grujecznik...
Ten cyprysik to dobry wybór, jest piękny. W Toruniu posadzono trzy w dość ruchliwym miejscu, przy Cinemacity
Podobny w pokroju, ale chyba wolniej rosnący jest świerk brewera...
No właśnie, możemy zacieśnić pytanie o soliter, np. przez wskazanie na pokrój, kolor ulistnienia, docelową wysokość/szerokość, ewentualne kwitnienie, glebę, itp. Dokładnie opisać co nas interesuje - i będzie to ciekawsze pytanie
@Tomek - świetna uwaga, co do nie cięcia dolnych konarów - wiele drzew wygląda potem niesamowicie, np. nasz rodzimy dąb szypułkowy, albo Metasekwoja (pień u podstawy jest zjawiskowy, wystarczy zobaczyć zdjęcia w necie)... Tylko zrobić to można w większych ogrodach... O bukach pisałem już w tym wątku...

No właśnie, możemy zacieśnić pytanie o soliter, np. przez wskazanie na pokrój, kolor ulistnienia, docelową wysokość/szerokość, ewentualne kwitnienie, glebę, itp. Dokładnie opisać co nas interesuje - i będzie to ciekawsze pytanie

@Tomek - świetna uwaga, co do nie cięcia dolnych konarów - wiele drzew wygląda potem niesamowicie, np. nasz rodzimy dąb szypułkowy, albo Metasekwoja (pień u podstawy jest zjawiskowy, wystarczy zobaczyć zdjęcia w necie)... Tylko zrobić to można w większych ogrodach... O bukach pisałem już w tym wątku...
Te nie cięte dolne konary urzekły mnie właśnie podczas oglądania zdjęć istniejących do dziś jednych z pierwszych zakładanych parków angielskich, które znajdują się w anglii. Na kontynencie nie wiedzieć czemu rzadko bardzo puszczano drzewa 'samopas' mimo zarzekania się o naturalistycznym charakterze parku. Taki rozłożysty okaz wygląda całkiem inaczej niż cięty, wtedy zwykły cis, buk czy dąb nabywa całkiem innych walorów estetycznych.
-
- 200p
- Od: 24 maja 2011, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jeżeli chodzi o pokrój - Soliter niekoniecznie musi mieć ''naturalny''. Ciekawy nie zawsze jest naturalny
Niektóre z drzew pozostawione samopas (nie ogałacane od dołu z przyrostów) rosną z czasem w formie krzaczastej (np. głogi, klony jesionolistne...) - wtedy to nie mają nic wspólnego z formą reprezentacyjną
Gatunki kolejne, moim zdaniem na solitery idealne:
Surmia bignoniowa - Catalpa bignoides
Magnolie - drzewiaste i krzewiaste
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin

Gatunki kolejne, moim zdaniem na solitery idealne:
Surmia bignoniowa - Catalpa bignoides
Magnolie - drzewiaste i krzewiaste

Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Ekspert Leroy Merlin
-
- 200p
Dodam jeszcze jeden gatunek drzewa idealny na solitera - dzisiaj miałem przyjemność podziwiać go w Ogrodzie Botanicznym w Powsinie - Tulipanowiec amerykański (Liriodendron tulipifera). Ma niezwykłe i oryginalne liście - polecam do dużych ogrodów
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin

Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Ekspert Leroy Merlin
No i co to za informacja?
Lepiej napisz "ekspercie" jak dokładnie różnią się w starszym wieku pokrojem/wzrostem/szerokością odmiany tulipanowca, np. 'Aureomarginatum', 'Crispum', 'Glen Gold', 'Heltorf', 'Jackson', 'Mediopictum', 'Purgatory', czy 'Roothaan'. TAKA informacja byłaby użyteczna i dobra w temacie "soliter"
Ja planuję zestawienie 'Aureomarginatum' z 'Purgatory', czy wiesz które rośnie bardziej intensywnie?
Lepiej napisz "ekspercie" jak dokładnie różnią się w starszym wieku pokrojem/wzrostem/szerokością odmiany tulipanowca, np. 'Aureomarginatum', 'Crispum', 'Glen Gold', 'Heltorf', 'Jackson', 'Mediopictum', 'Purgatory', czy 'Roothaan'. TAKA informacja byłaby użyteczna i dobra w temacie "soliter"

Ja planuję zestawienie 'Aureomarginatum' z 'Purgatory', czy wiesz które rośnie bardziej intensywnie?
-
- 200p
Odmiana 'Aureomarginatum' osiąga 25 m wys., szybkorosnąca, o szerokiej piramidalnej koronie. Z odmianą 'Purgatory' nie spotkałem się dotąd osobiście - nie wypowiadam się więc.
Jedna z bardziej znanych jest także odmiana 'Fastigiatum' - oryginalny kolumnowy pokrój, z czasem szerokostożkowy, dorasta także do 25 m wys. Jeżeli znacie dobrze pozostałe odmiany Tulipanowców - oczywiście zapraszam do udzielenia głosu w wątku
pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Jedna z bardziej znanych jest także odmiana 'Fastigiatum' - oryginalny kolumnowy pokrój, z czasem szerokostożkowy, dorasta także do 25 m wys. Jeżeli znacie dobrze pozostałe odmiany Tulipanowców - oczywiście zapraszam do udzielenia głosu w wątku

pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Ekspert Leroy Merlin
O, widzę "ekspercie", że poczytałeś stronę zszp
Jakoś zbiegiem okoliczności opisana jest tam tak samo 'Aureomarginatum', jest wspomniany 'Fastigiatum' (idiotą nie jestem, podstawowe nazewnictwo łacińskie znam, nie pytam o pokrój tej odmiany) a brakuje opisu 'Purgatory' i innych
http://www.zszp.pl/?id=203<r=&adv=0&r ... era&lang=1
Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź

http://www.zszp.pl/?id=203<r=&adv=0&r ... era&lang=1
Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź

-
- 200p
Zapewne trzeba cierpliwie poczekać
Encyklopedią chodzącą nie jest nikt - chyba że ktoś jest?
Jako ''ekspert'' odmian nie hoduję więc...przykro mi że nie mogłem tym razem pomóc.
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin

Encyklopedią chodzącą nie jest nikt - chyba że ktoś jest?

Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Ekspert Leroy Merlin
Dyskusja odbiegła od wątku, ale jeśli ma on być kontynuowany kolejnymi wpisami typu: "na soliter też nadaje się ambrowiec", gdyż akurat dana osoba poznała, że takie drzewo istnieje, to tak można pisać i pisać, gdyż jak tutaj wspomniałem temat jest za szeroki... Ale ok, wątek należy do jego autora, nie do mnie, więc już przerywać nie będę
Nie trzeba hodować odmian, aby coś o nich wiedzieć... Należało napisać, że odmian się nie zna, lub odesłać do stron gdzie są opisane/literatury a nie pisać: "Z odmianą 'Purgatory' nie spotkałem się dotąd osobiście - nie wypowiadam się więc." Sugeruje to, że spotkał się Pan z poprzednią odmianą; podobnie: "Jeżeli znacie dobrze pozostałe odmiany". To po prostu niepoważne...
EDIT
"Chciałbym tylko zaznaczyć że odsyłanie do wątków na innych stronach jest z reguły zakazane." Toż powyżej, w mojej wypowiedzi jest alternatywa, tj. słowo "lub" - chyba nie muszę tłumaczyć znaczenia
Poza tym na stronę zszp akurat można kierować, jakoś ukarany nie zostałem
W wypowiedzi tej wskazałem, że nie powinien Pan kłamać, co chyba jest dosyć jasne...
"Ideą wątku jest WYMIANA nazw ładnych gatunków do nasadzeń soliterowych." No właśnie o tym pisałem tutaj kilka razy, że wymieniać można i można, jak Pan chce to ponabijam tutaj kilkaset postów, nawet ze zdjęciami, tylko co z tego? Jeśli ktoś chce coś posadzić, to pyta w osobnym wątku podając dokładne warunki...
W Pana podpisie widnieje reklama pewnego marketu i to najlepiej o Panu świadczy i celu obecności na tym forum. Jak we wspomnianym markecie mają takich "ekspertów", to jednak dobra reklama to nie jest
Może wyjaśni Pan ekspert od czego?

Nie trzeba hodować odmian, aby coś o nich wiedzieć... Należało napisać, że odmian się nie zna, lub odesłać do stron gdzie są opisane/literatury a nie pisać: "Z odmianą 'Purgatory' nie spotkałem się dotąd osobiście - nie wypowiadam się więc." Sugeruje to, że spotkał się Pan z poprzednią odmianą; podobnie: "Jeżeli znacie dobrze pozostałe odmiany". To po prostu niepoważne...
EDIT

"Chciałbym tylko zaznaczyć że odsyłanie do wątków na innych stronach jest z reguły zakazane." Toż powyżej, w mojej wypowiedzi jest alternatywa, tj. słowo "lub" - chyba nie muszę tłumaczyć znaczenia

"Ideą wątku jest WYMIANA nazw ładnych gatunków do nasadzeń soliterowych." No właśnie o tym pisałem tutaj kilka razy, że wymieniać można i można, jak Pan chce to ponabijam tutaj kilkaset postów, nawet ze zdjęciami, tylko co z tego? Jeśli ktoś chce coś posadzić, to pyta w osobnym wątku podając dokładne warunki...
W Pana podpisie widnieje reklama pewnego marketu i to najlepiej o Panu świadczy i celu obecności na tym forum. Jak we wspomnianym markecie mają takich "ekspertów", to jednak dobra reklama to nie jest

-
- 200p
''Dyskusja odbiegła od wątku'' - to dobra uwaga. [Griseum] - Pozostałą wypowiedź pominę...
Zapraszam więc do kontynuowania wypowiedzi ''NA TEMAT''
Chciałbym tylko zaznaczyć że odsyłanie do wątków na innych stronach jest z reguły zakazane.
Ideą wątku jest WYMIANA nazw ładnych gatunków do nasadzeń soliterowych. Z pewnością nie jedna osoba mogłaby skorzystać z wymienianych tu nazw roślin, o których istnieniu nie wiedziała lub po prostu zapomniała...
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Zapraszam więc do kontynuowania wypowiedzi ''NA TEMAT''

Chciałbym tylko zaznaczyć że odsyłanie do wątków na innych stronach jest z reguły zakazane.
Ideą wątku jest WYMIANA nazw ładnych gatunków do nasadzeń soliterowych. Z pewnością nie jedna osoba mogłaby skorzystać z wymienianych tu nazw roślin, o których istnieniu nie wiedziała lub po prostu zapomniała...
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Ekspert Leroy Merlin
- iwciach
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 sty 2009, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Ja polecam wiąza caperdownii. Zdjęcie wkleiłam tutaj http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 9#p2339429 . Jest jeszcze młody, ale jak podrośnie to będzie cieszył oczy.
-
- 200p
Dziękuję za odzew
Bardzo oryginalny parasolowaty pokrój tego wiąza z czasem stworzy piękny soliterowy okaz.
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin

Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Ekspert Leroy Merlin
- gienass
- 100p
- Od: 12 cze 2010, o 20:32
- Lokalizacja: Pomorze Zachodnie(okolice Dębna/Szczecin) strefa 7a
Wydaje mi się że to forum dotyczy naszych zainteresowań tylko i wyłącznie, a nie jest reklamą sklepów. Jeśli mnie coś interesuje i ktoś mi podpowie że jest to do kupienia w LM to ok. Ale nazwa marketu w nicku i podpisie w każdym poście jest wręcz nachalną reklamą. Może powinien się tym zainteresować moderator lub admin.
Pozdrawiam
Eugeniusz
Eugeniusz
Ja mam eksponowane miejsce w ogrodzie i w zeszłym roku mocno sie zastanawiałam, co tam posadzić. Jednak brałam pod uwagę głównie krzewy, a nie drzewa, na które trzeba zbyt długo czekać, aby w pełni pokazały swoje walory. Po długim namyśle wybrałam, kupiłam i posadziłam dereń kousa odmiana chińska. To piękny krzew , efektowny praktycznie przez cały sezon. Ma śliczne listki, pięknie przebarwiajace się jesienią, wspaniały pokrój, niesamowite białe kwiaty, ciekawe owoce...