Soliter

Drzewa ozdobne
Tomek_MM
500p
500p
Od: 6 mar 2009, o 13:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Soliter

Post »

Ten cyprysik świetnie wygląda a jak jeszcze podrośnie to dopiero będzie na czym oko zawiesić. Ja jako soliter widzę drzewa takie jak platan, buk pospolity atropurpurea także atropurpurea pendula, w odpowiednim miejscu cypryśnik błotny, ładnie wygląda duży cedr no ale wiadomo.. fajny jest też okazały dąb ale kto będzie czekał:) Ciekawa jest w ogóle nie cięta katalpa z konarami odchodzącymi nisko nad ziemią (platan zresztą też taki jest niezły ale rzadko spotykany nie okrzesany), miłorząb czy duży grujecznik...
Griseum
200p
200p
Od: 22 sie 2008, o 14:34

Post »

Ten cyprysik to dobry wybór, jest piękny. W Toruniu posadzono trzy w dość ruchliwym miejscu, przy Cinemacity :) Podobny w pokroju, ale chyba wolniej rosnący jest świerk brewera...

No właśnie, możemy zacieśnić pytanie o soliter, np. przez wskazanie na pokrój, kolor ulistnienia, docelową wysokość/szerokość, ewentualne kwitnienie, glebę, itp. Dokładnie opisać co nas interesuje - i będzie to ciekawsze pytanie :D

@Tomek - świetna uwaga, co do nie cięcia dolnych konarów - wiele drzew wygląda potem niesamowicie, np. nasz rodzimy dąb szypułkowy, albo Metasekwoja (pień u podstawy jest zjawiskowy, wystarczy zobaczyć zdjęcia w necie)... Tylko zrobić to można w większych ogrodach... O bukach pisałem już w tym wątku...
Tomek_MM
500p
500p
Od: 6 mar 2009, o 13:18

Post »

Te nie cięte dolne konary urzekły mnie właśnie podczas oglądania zdjęć istniejących do dziś jednych z pierwszych zakładanych parków angielskich, które znajdują się w anglii. Na kontynencie nie wiedzieć czemu rzadko bardzo puszczano drzewa 'samopas' mimo zarzekania się o naturalistycznym charakterze parku. Taki rozłożysty okaz wygląda całkiem inaczej niż cięty, wtedy zwykły cis, buk czy dąb nabywa całkiem innych walorów estetycznych.
LeroyMerlin
200p
200p
Od: 24 maja 2011, o 14:22

Post »

Jeżeli chodzi o pokrój - Soliter niekoniecznie musi mieć ''naturalny''. Ciekawy nie zawsze jest naturalny :) Niektóre z drzew pozostawione samopas (nie ogałacane od dołu z przyrostów) rosną z czasem w formie krzaczastej (np. głogi, klony jesionolistne...) - wtedy to nie mają nic wspólnego z formą reprezentacyjną :wink:
Gatunki kolejne, moim zdaniem na solitery idealne:
Surmia bignoniowa - Catalpa bignoides
Magnolie - drzewiaste i krzewiaste :)
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
LeroyMerlin
200p
200p

Post »

Dodam jeszcze jeden gatunek drzewa idealny na solitera - dzisiaj miałem przyjemność podziwiać go w Ogrodzie Botanicznym w Powsinie - Tulipanowiec amerykański (Liriodendron tulipifera). Ma niezwykłe i oryginalne liście - polecam do dużych ogrodów :)
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Griseum
200p
200p

Post »

No i co to za informacja?

Lepiej napisz "ekspercie" jak dokładnie różnią się w starszym wieku pokrojem/wzrostem/szerokością odmiany tulipanowca, np. 'Aureomarginatum', 'Crispum', 'Glen Gold', 'Heltorf', 'Jackson', 'Mediopictum', 'Purgatory', czy 'Roothaan'. TAKA informacja byłaby użyteczna i dobra w temacie "soliter" :)

Ja planuję zestawienie 'Aureomarginatum' z 'Purgatory', czy wiesz które rośnie bardziej intensywnie?
LeroyMerlin
200p
200p

Post »

Odmiana 'Aureomarginatum' osiąga 25 m wys., szybkorosnąca, o szerokiej piramidalnej koronie. Z odmianą 'Purgatory' nie spotkałem się dotąd osobiście - nie wypowiadam się więc.
Jedna z bardziej znanych jest także odmiana 'Fastigiatum' - oryginalny kolumnowy pokrój, z czasem szerokostożkowy, dorasta także do 25 m wys. Jeżeli znacie dobrze pozostałe odmiany Tulipanowców - oczywiście zapraszam do udzielenia głosu w wątku :)
pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Griseum
200p
200p

Post »

O, widzę "ekspercie", że poczytałeś stronę zszp :lol: Jakoś zbiegiem okoliczności opisana jest tam tak samo 'Aureomarginatum', jest wspomniany 'Fastigiatum' (idiotą nie jestem, podstawowe nazewnictwo łacińskie znam, nie pytam o pokrój tej odmiany) a brakuje opisu 'Purgatory' i innych :lol:

http://www.zszp.pl/?id=203&ltr=&adv=0&r ... era&lang=1

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź :lol:
LeroyMerlin
200p
200p

Post »

Zapewne trzeba cierpliwie poczekać :roll:
Encyklopedią chodzącą nie jest nikt - chyba że ktoś jest? :wink: Jako ''ekspert'' odmian nie hoduję więc...przykro mi że nie mogłem tym razem pomóc.
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Griseum
200p
200p

Post »

Dyskusja odbiegła od wątku, ale jeśli ma on być kontynuowany kolejnymi wpisami typu: "na soliter też nadaje się ambrowiec", gdyż akurat dana osoba poznała, że takie drzewo istnieje, to tak można pisać i pisać, gdyż jak tutaj wspomniałem temat jest za szeroki... Ale ok, wątek należy do jego autora, nie do mnie, więc już przerywać nie będę :wink:

Nie trzeba hodować odmian, aby coś o nich wiedzieć... Należało napisać, że odmian się nie zna, lub odesłać do stron gdzie są opisane/literatury a nie pisać: "Z odmianą 'Purgatory' nie spotkałem się dotąd osobiście - nie wypowiadam się więc." Sugeruje to, że spotkał się Pan z poprzednią odmianą; podobnie: "Jeżeli znacie dobrze pozostałe odmiany". To po prostu niepoważne...

EDIT :)

"Chciałbym tylko zaznaczyć że odsyłanie do wątków na innych stronach jest z reguły zakazane." Toż powyżej, w mojej wypowiedzi jest alternatywa, tj. słowo "lub" - chyba nie muszę tłumaczyć znaczenia :lol: Poza tym na stronę zszp akurat można kierować, jakoś ukarany nie zostałem :) W wypowiedzi tej wskazałem, że nie powinien Pan kłamać, co chyba jest dosyć jasne...

"Ideą wątku jest WYMIANA nazw ładnych gatunków do nasadzeń soliterowych." No właśnie o tym pisałem tutaj kilka razy, że wymieniać można i można, jak Pan chce to ponabijam tutaj kilkaset postów, nawet ze zdjęciami, tylko co z tego? Jeśli ktoś chce coś posadzić, to pyta w osobnym wątku podając dokładne warunki...

W Pana podpisie widnieje reklama pewnego marketu i to najlepiej o Panu świadczy i celu obecności na tym forum. Jak we wspomnianym markecie mają takich "ekspertów", to jednak dobra reklama to nie jest :lol: Może wyjaśni Pan ekspert od czego?
LeroyMerlin
200p
200p

Post »

''Dyskusja odbiegła od wątku'' - to dobra uwaga. [Griseum] - Pozostałą wypowiedź pominę...
Zapraszam więc do kontynuowania wypowiedzi ''NA TEMAT'' :D
Chciałbym tylko zaznaczyć że odsyłanie do wątków na innych stronach jest z reguły zakazane.
Ideą wątku jest WYMIANA nazw ładnych gatunków do nasadzeń soliterowych. Z pewnością nie jedna osoba mogłaby skorzystać z wymienianych tu nazw roślin, o których istnieniu nie wiedziała lub po prostu zapomniała...
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Awatar użytkownika
iwciach
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sty 2009, o 11:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ja polecam wiąza caperdownii. Zdjęcie wkleiłam tutaj http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 9#p2339429 . Jest jeszcze młody, ale jak podrośnie to będzie cieszył oczy.
LeroyMerlin
200p
200p

Post »

Dziękuję za odzew :D Bardzo oryginalny parasolowaty pokrój tego wiąza z czasem stworzy piękny soliterowy okaz.
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
gienass
100p
100p
Od: 12 cze 2010, o 20:32
Lokalizacja: Pomorze Zachodnie(okolice Dębna/Szczecin) strefa 7a

Post »

Wydaje mi się że to forum dotyczy naszych zainteresowań tylko i wyłącznie, a nie jest reklamą sklepów. Jeśli mnie coś interesuje i ktoś mi podpowie że jest to do kupienia w LM to ok. Ale nazwa marketu w nicku i podpisie w każdym poście jest wręcz nachalną reklamą. Może powinien się tym zainteresować moderator lub admin.
Pozdrawiam
Eugeniusz
x-d-a

Post »

Ja mam eksponowane miejsce w ogrodzie i w zeszłym roku mocno sie zastanawiałam, co tam posadzić. Jednak brałam pod uwagę głównie krzewy, a nie drzewa, na które trzeba zbyt długo czekać, aby w pełni pokazały swoje walory. Po długim namyśle wybrałam, kupiłam i posadziłam dereń kousa odmiana chińska. To piękny krzew , efektowny praktycznie przez cały sezon. Ma śliczne listki, pięknie przebarwiajace się jesienią, wspaniały pokrój, niesamowite białe kwiaty, ciekawe owoce...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”