Zeolit zakarpacki

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
JanOkowita
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 cze 2011, o 18:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Zeolit zakarpacki

Post »

Ze trzy miesiące temu zachęcony programem o ogrodach w TV, a temat dotyczył pielęgnacji trawnika postanowiłem nabyć reklamowany w tym programie zeolit. Trawnika mam ok. 800 m2, do tego dwa duże psy, więc jest co robić. Koszenie co tydzień, 3 kompostowniki po 800 l... Ale cóż, jeśli chce się usiąść na tarasie z zimnym piwkiem i popatrzeć to trzeba na to zapracować ! ;:14

Na Allegro zakupiłem w/w zeolit. Miała być rewelacja, a tymczasem jest to totalna porażka. Trawa w miejscach podsypanych tym minerałem wyschła zupełnie (a miał trzymać wilgoć), szkoda wyrzuconych pieniędzy.

Może ktoś z Forumowiczów ma lepsze doświadczenia z tym minerałem ? Będę wdzięczny za odpowiedzi.

Pozdrawiam

Jan Okowita
Drożdże najlepszym przyjacielem człowieka.
Awatar użytkownika
Napoleon
500p
500p
Od: 23 lis 2010, o 14:04

Re: Zeolit zakarpacki

Post »

A czy Waćpan na pewno kupił zeolit czy cos zeolitopodobne? Czy Wacpan wierzy we wszystko co powiedza w reklamach? :wink:
"Naj­pierw Cię ig­no­rują. Po­tem śmieją się z Ciebie. Później z Tobą wal­czą. Później wyg­ry­wasz." Mahatma Ghandi
Awatar użytkownika
JanOkowita
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 cze 2011, o 18:22
Kontakt:

Post »

To jest Zeolit i "zeolit" ? :roll:

Więc chyba się nabrałem na reklamę w TV, czyli program sponsorowany. ;:223

Pozdrawiam

Jan Okowita
Drożdże najlepszym przyjacielem człowieka.
Awatar użytkownika
mikrobia
200p
200p
Od: 24 maja 2007, o 22:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Polecam zeolit z Austrii, w Polsce handluje nim firma AgroKombi z Kluczborka ( granulat z zeolitem jest elementem systemu nawożenia AKRA), niestety nie sprzedają małych ilości... ;:223 Najlepiej zamówić całego tira :uszy
Moim zdaniem nie wystarczy posypać zeolitem trawnika, on powinien być wymieszany z glebą ;:215 Dobry zeolit jest w ogrodzie na wagę złota.

dla zainteresowanych podaję stronę.

Pozdrawiam, Wanda

zmod./pomid.
Najlepszym ogrodnikiem jest natura. LD Probiotics apifarma.pl
EM-Foto-Album/mikrobia/
Kupię, sprzedam lub wymienię...
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Ja miałam zeolit z Ukrainy,prawdziwy zakarpacki,sprzedaje go Polan,opakowania są różnej wielkości,także małe do doniczkowych .
Awatar użytkownika
Menysek
200p
200p
Od: 24 paź 2007, o 11:56

Post »

No i jak tam u was z tym zeolitem?
Możecie coś więcej napisać - gdzie stosujecie (w ogrodzie, nie basenie :wink: ), jakie są efekty.
Jakaś ciemna masa jestem i mam wrażenie, że to takie cudo jak kule piorące i wkładki do butów na wszytko ;:131 mylę się?
"W przedziwnym mieszkam ogrodzie, gdzie żyją kwiaty i dzieci, i gdzie po słońca zachodzie uśmiech nam z oczu świeci...
I pielęgnuję murawę, plewiąc z niej chwasty i osty, by każdy, patrząc na trawę, duszą, jak trawa, był prosty."
. L. Staff

Monika - "Przy malowniczej drodze"
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p
Od: 15 maja 2013, o 09:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Sądząc z informacji nt. zasady działania zeolitu wynikającej z jego bardzo porowatej struktury, nie bardzo wyobrażam sobie, jak mógłby on działać po posypaniu nim gleby, trawnika etc. Powinien on stanowić składnik podłoża, wówczas woda zgromadzona w jego "kanalikach" mogła by być stopniowo oddawana do podłoża. Wysypany na powierzchni w okresie bezdeszczowym sam może "odsysać " wilgoć z gleby i dodatkowo ja zubażać w wodę. Poza tym wciągnie go kosiarka przy pierwszym koszeniu ;)
Zuzanna Ten, kto się śmieje, ten ma nadzieję :) Nie porzucaj, nie rozmnażaj - sterylizuj
moje wątki miastowe i wiejskie
Awatar użytkownika
Menysek
200p
200p
Od: 24 paź 2007, o 11:56

Post »

Brzmi logicznie ;:138
Wiem, czemu miałam wątpliwości :|
"W przedziwnym mieszkam ogrodzie, gdzie żyją kwiaty i dzieci, i gdzie po słońca zachodzie uśmiech nam z oczu świeci...
I pielęgnuję murawę, plewiąc z niej chwasty i osty, by każdy, patrząc na trawę, duszą, jak trawa, był prosty."
. L. Staff

Monika - "Przy malowniczej drodze"
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”