chory benjamin

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Olaminika
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 6 maja 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

chory benjamin

Post »

Witam.
Moje dwa Benjaminy od jakiegoś czasu chorują. Szczególnie dotyczy to mniejszego z nich, drobnolistnego, z białą obwódką dookoła listków. Na liściach każdego z nich pojawiły się plamy. Poza tym nowo rosnące liście, nie zdążają się wykształcić tylko od razu opadają, przez co na parapecie mam cały czas bałagan. Po prostu opadają takie igiełki jakby. Dlatego górne gałązki są łyse. Dołączam zdjęcia. Proszę o pomoc.
Pozdrawiam

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Awatar użytkownika
Amee
50p
50p
Od: 2 sty 2011, o 15:01

Re: chory benjamin

Post »

Witaj
Może jest mu za gorąco na tym parapecie ? Ja mialam bardzo dużego benjaminka ok.1,5m i jak tylko przestawiłam go w inne miejsce natychmiast gubił prawie wszystkie liście . Sprawdziłaś czy na listkach nie ma żadnych szkodników ? (popatrz od spodu liścia)
Pozdrawiam :wit
Olaminika
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 6 maja 2011, o 10:13

Post »

Tak sprawdzałam dokładnie. Oprócz tych plamek nie mają niczego. Możliwe, ze jest im za gorąco, bo stoją na południowym parapecie (nie pamiętam czy w tamtym roku tez działo się coś takiego). Niestety nie mam możliwości przestawienia ich gdzie indziej, bo po prostu nie mam miejsca. W każdym razie dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
MonikaCiech
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 20 cze 2011, o 09:17

Post »

Miałam rok temu taki sam problem z moim beniaminem. Tylko te plamki były mniejsze i tylko na kilku liściach. Zaniosłam listek do sklepu ogrodniczego i pan powiedział mi, że jest to jakiś grzyb. Dostałam preparat taki, w malutkiej butelce, jak dzisiaj znajdę w internecie opakowanie, to podam Ci nazwę. Wiem, że się zdziwiłam, bo ulotka wskazywała na to, że był przeznaczony do warzyw uprawnych. Opryskałam 2 razy i problem zniknął. Musiałam obciąć kilka suchych gałązek, ale już wrócił do formy :D Odsunęłam go też trochę od okna, bo po zimie beniamin nie lubi dużego słońca ani przeciągów i od tego też gubi liście. Pamiętaj też, żeby go nie przelewać, mimo, że jest ciepło. Dam znać, gdy znajdę nazwę tego preparatu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”