Ogródek chatte - cz. 10, wiosna 2011

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek chatte - cz. 10, wiosna 2011

Post »

IZULKO nareszcie dotarłam do Ciebie i dostałam oczopląsu . Matko tyle kwiecia a ta wylewająca sie macierzanka ;:224 . Piękny bodziszek z różowymi żyłkami na płatkach ,o orlikach już w ogóle nie będę wspominać . Jak Tosia bedzie mieć nasionka to parę mi podrzuci . Pięknie wygladają takie wielkie kępy kwiatów . Ostróżki dopiero u mnie rosną a Twoje juz pięknie kwitna u Tosia również wszystkie takie giganty dzis widziałam na własne oczy niedosyć ,ze grube pędy to i wysokie ;:196 . Ta roslinka o którą pytałaś u mnie to bylica super zimuje i sie rozrasta . Nie chciałabyś czasem żółtego oregano i kolorowego tymianku
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit Izuś, Jadzia prawdę mówi!!!
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Kasiu, być może masz rację ... Najważniejsze, ze Księciunio wrócił :heja

Madziu, Księciunio jest mój i nigdzie go nie puszczę :lol:
Twoja księżniczka z pewnością znajdzie swojego amanta. Może już ma? ;)

Celinko, ;:196 Na pewno sie umówimy :D

Witaj Ewelinko :D
U mnie to jakoś tak dziwnie jest, że zawsze wiosna jest opóźniona, a potem różnie bywa. Na ogół jednak moje rosliny kwitną zawsze z lekkim opóźnieniem w stosunku do innych ogrodów.
Z różami jest podobnie. Zakwitły mi tylko trzy, wszystkie z tych "żelaznych" (historyczne, rugosy).
Chociaz teraz kwitnie już także Alba Maxima - ale i to historyczna. Wielkokwiatowe jeszcze w pąkach.
Też wszystkie musiałam nisko przyciąć, ale już niedługo i one się ruszą :D
Zestawienie irysów z makami też mi się podoba, dlatego namiętnie fotografuję ten duet :lol:
Orlików trochę kolorów sie nazbierało, brakuje tylko niebieskiego ... ale mam dostać :tan
Nie wiem na pewno, jaki to różanecznik, jestem jednak prawie pewna, że to Catavbiense Grandiflorum, bo znam jego matkę ;) Jak chodzi o kwiaty, to z przyczyn, które wymieniłaś, wydaje mi się najbardziej prawdopodobne, że miał za mało wody :oops:
Postanowiłam w tym roku spróbować wyłamywania pąków, chociaż trochę się boję ... Może zrezygnować i dopilnować tylko, żeby latem miał dość wody? ...
Ewelinko, jesteś koneserką wszelkiego rodzaju dzbanów i innych naczyń ceramicznych w ogrodzie, więc jak Ty mówisz, że mój dzbanek jest dopasowany, to znaczy, że jest to bardzo trafiony element skalniaka. Dziękuję! :D
Znam walory arcydzięgla i głównie z tego powodu, że jest zaliczany do ziół, marzyłam, żeby go mieć w ogrodzie. Mój ogródek jednak okazał się dla niego i za mały, i za suchy :|
Spróbuję w przyszłym roku ulokować go za ogródkiem, w części warzywnej, dając mu odpowiednio doprawioną gliną ziemię :D
Za wiersz bardzo dziękuję ;:180

m :D
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ewciu, dożyjesz bardzo szybko! Jeśli chcesz, to Ci w tym pomogę ;)
Przetacznikiem sama jestem zachwycona, więc wciskam go każdemu, żeby tez się mógł cieszyć jego cudnym kolorem :;230

Asieńko, meldunek przyjęty! :D Cieszy, że wszystko trzyma się dobrze :D U Ciebie padało? ...
U mnie spadły 3 kropelki, zagrzmiało 2 razy, znów spadły 3 kropelki i ... po wszystkim.
Pytać możesz w każdej chwili, znam swoje rosliny :D
Przypomniała mi się nazwa, która mi uciekła ... Te srebrzyste liście to anafalis perłowy! :D
W imieniu kotów - serdecznie dziękuję, drapanko będziemy uskuteczniać jutro ;) :D

Jadziulek, jest mi niezmiernie miło, że moje zdjęcia zrobiły na Tobie dobre wrażenie :D
Tak pełno kwiatów to u mnie jeszcze nie ma, ale przecież nie będę fotografować pustych miejsc :lol: Nasiona orlików postaram dostarczyć Wam w odpowiedniej ilości, żebyście miały się czym dzielić :D
Ostróżki z początku u mnie cherlawe były. Teraz mają po 2, a może i 3 ? lata i są wyjątkowo wypasione. Nap[rawdę gioganty! Sama jestem w szoku :lol: To chyba jest rok ostróżek :roll:
Dziękuuję, ale mam oregano i tymianek, te zielone i nie chcę innych, ale gdyby Ci zbywał kawałek tej bylicy :oops: ...
A tego bodziszka chcesz? Rośnie pierwszy rok, a juz jest ze 3 razy większy, niż kiedy go sadziła
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Ale się rozbuchał Czarodziejski Ogród - na dwa czy trzy dni spuściłam z oczu a tu takie rozpasanie :D
Macierzankowa struga zaparła dech ;:138 A po prawej stronie orliki? Takie wielkie? :shock:

Deszczu nam trzeba... u mnie sucho jak pieprz. I chyba to jest powodem, że mój arcydzięgiel nie zakwitnie ;:98 A powinien, bo w tamtym roku poczęty...
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

IZULKO kawalątek bym chciała tego bodziszka . To oregano jest jako obwódka na rabacie z kwasolubnymi ,a tymianek mam na skalniaku posadzony . Traktuję te obie rośliny jako ozdobne a nie jadalne chociaż czy ja wiem może nadają sie też do konsumpcji ;:196
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Rozpasanie! :;230
Izulku, moje orliki sa w większości wysokie, ale ... trafił mi się w tym roku jakiś miniaturowy :shock: Malutki, nie więcej jak 25cm wzrostu ma! :D Pokażę go, jak się uporam ze zdjęciami.
U mnie też byłaby Sahara, gdybym przed ostatnim deszczem solidnie ogródka nie podlała.
Od 3 (4?) dni jest sucho i znów bedę musiała podlewać :(
Arcydzięgiel powinien zakwitnąć, ale ... dostawał 2 wiaderka wody? Albo chociaż jedno? ;:109
Może jeszcze nie jest za późno ;) Podlewaj go! :D

Jadzieńko, oregano mam dla kwiatów, chociaż to zioło, a ja kolekcjonuję zioła :D
Czy pisząc "tymianek" nie miałaś przypadkiem na mysli macierzanki? Czasem te nazwy są stosowane wymiennie, chociaz to błąd. Macierzanek jest bardzo wiele odmian. Mam jedną żółtą, a właściwie zielono-żółtą, ale może Ty masz całkiem inną. Masz może zdjęcie?
Bodziszek zaklepany! Dostaniesz przy najbliższej okazji ;) :D
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 16:00

Post »

chatte pisze:Zakwitły mi tylko trzy, wszystkie z tych "żelaznych" (historyczne, rugosy).
Chociaz teraz kwitnie już także Alba Maxima - ale i to historyczna.
Super :tan ale poproszę fotki. Maxima i co jeszcze? Jestem ogromnie ciekawa.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Asiu, fotki wstawię jutro, bo u mnie przesyłanie na serwer trwa godzinami :?
Prócz zwykłej rugosy zakwitła Teresa Bugnet i dwie malutkie, ukorzenione z patyczków. Nazw nie jestem pewna. Jedna, to miał być Jacques Cartier, ale powstały wątpliwosci, a druga - kto to wie? :roll:
Teraz kwitnie Maxima i Francois de Jouranville :D
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 16:00

Post »

Koniecznie zrób fotki każdej z nich ;:108 Ta ostatnia co to za jedna? I jak Ci rosną róże na własnych korzeniach?
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Róże na własnych korzeniach rosną bardzo dobrze, nie gorzej od szczepionych :D
Francois de J. to róża pnąca.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ok jak pójdę do ogródka to cyknę temy Tymiankowi fotkę a z bodziszka już sie cieszę . Bylicy postaram sie zrobić sadzonkę a może uda mi się ją kupić dla Ciebie . To taki puchaty stworek . Izulko zdjęcia tych roślnek wstawiłam u mnie ,żeby nie zaśmiecać ;:196 Wczoraj zrobiłam sadzonkę i mam nadzieję ,że sie przyjmie
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45

Post »

Mrówki niszczą korzenie?! :shock: A ja myślałam, że tylko nornice.
Muszę w takim razie baczniejszą uwagę na nie zwrócić.

W zeszłym roku moje "miniaturowe" różyczki pierwsze kwiatki miały takie same.
Też myślałam, że coś je podjadło. Następne były już piękne.

Nie dziwię Ci się, że tak chwalisz te orliki dwukolorowe.

A ten widoczek jest uroczy :D

Obrazek
[/quote]
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
Hanka 1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 20:03

Post »

chatte pisze:Róże na własnych korzeniach rosną bardzo dobrze, nie gorzej od szczepionych
A czy dobrze się krzewią?Nigdy takiej sztuczki nie robiłam.
chatte pisze:Postanowiłam w tym roku spróbować wyłamywania pąków, chociaż trochę się boję ... Może zrezygnować i dopilnować tylko, żeby latem miał dość wody? ...
Iza i miałabyś serce to zrobić królowym.Wcale nie jestem pewna czy to coś daje.
kochajmy ludzi, tak szybko odchodzą...
oaza spokoju Hanki
ciasta domowe Hanki
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31

Post »

Ja dodam od siebie, że nigdy tego nie robiłam.
Gdzieś wyczytałam, że to ma sens przy uprawie wielkokwiatowych w szklarni na kwiat cięty.
A tak?
Jeżeli róża wytworzy za dużo pąków, to często krzew sam to reguluje, po prostu je zrzucając. Podobnie jak drzewa owocowe zawiązki.
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”