Szparagi-uprawa,problemy
Re: Szparagi

- GunnarSK
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Podobno niektóre szparagi uprawiane dla ozdoby nie są szparagami lekarskimi, a należą do innych gatunków w tym samym rodzaju, a chyba wszystkie są jadalne, o ile nie są za cienkie.
pozdrawiam, Gunnar
- GunnarSK
Bardzo ładne. Twoje szparagi wcale nie są za cienkie, i bardzo chętnie bym je zjadł zamiast tych kupnych, które zjadłem dzisiaj, bo nie było innych.
pozdrawiam, Gunnar
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
jaśka2503
szparagi ładne ale chyba za póżno ścięte, ponoć takie dłuższe szparagi tracą na smaku, sa łykowate po ugotowaniu. trzeba scinać małe.
szparagi ładne ale chyba za póżno ścięte, ponoć takie dłuższe szparagi tracą na smaku, sa łykowate po ugotowaniu. trzeba scinać małe.
Wysiałam szparagi do doniczek. Ciekawe co z nich uda mi się wyhodować. I jeszcze ciekawostka - wczoraj kupiłam na obiad szparagi sprowadzone z ... Peru 

-
- Od: 21 mar 2010, o 23:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No nie załamuj mnie Alibabkaolibabka pisze: I jeszcze ciekawostka - wczoraj kupiłam na obiad szparagi sprowadzone z ... Peru

- GunnarSK
Szparagi się uprawia w dwa sposoby: na zielono i na biało. Białe szparagi się kopczykuje, przysypuje dla koloru, a mogą być łykowate, jeśli były kopczykowane ziemią twardą, grudkowatą lub kamienistą. Idealna ziemia do kopczykowania to czysty piach. Zielone szparagi rośną w powietrzu i nie muszą się pzedzierać przez ziemię, ale trzeba je scinać, zanim zaczynają się krzewić. Dzisiaj zjadłem szparagi po raz drugi na działce, tym razem trzy blisko tego miejsca, gdzie było najwięcej samosiejek, a jeden był łykowaty, bo już zaczął się rozgałęzić.suzana pisze:Chyba za póżno ścięte, ponoć takie dłuższe szparagi tracą na smaku, sa łykowate po ugotowaniu. trzeba scinać małe.
pozdrawiam, Gunnar
- GunnarSK
Może nikomu nie chce się uprawiać białe szparagi tutaj, i przypuszczam, że polskie i zagraniczne są pryskane.olibabka pisze: I jeszcze ciekawostka - wczoraj kupiłam na obiad szparagi sprowadzone z ... Peru :shock:Kupowałam w Kauflandzie - była oryginalna folia i mam jeszcze bardzo śmieszne peruwiańskie gumeczki, którymi były związane w pęczek.
pozdrawiam, Gunnar
A może jest jakaś odmiana o nazwie PERU? Nie przyszło mi to do głowy
, ale w wyszukiwarce nie znalazłam...

- MagdaMisia
- Od: 17 mar 2009, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
O odmianie Argentuil słyszałam, może kobicie się pomyliło Peru z Argentyną 

Peru jest drugim na świecie (zgadnijcie po jakim kraju) producentem szparagów.
--
Pozdrawiam
mm
Pozdrawiam
mm
po Mozambiku. :P nie mam pojęcia na pewno nie Polska ale może niemcy??
Chiny oczywiście, Niemcy są najwięksi w Europie.
--
Pozdrawiam
mm
--
Pozdrawiam
mm