OCZKO WODNE A PSTRĄG !

Oczka wodne, stawy kąpielowe, strumienie, kaskady, skalniaki, rośliny wodne, itp
ODPOWIEDZ
boniex1
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 kwie 2011, o 22:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

OCZKO WODNE A PSTRĄG !

Post »

Witam wszystki i proszę o rady doświadczonych. W tym roku mam zamiar wykopać oczko wodne na początek do 30 metrów wymaga jedynie zgłoszenia w Starostwie. Na działce wybija woda z drenażu , działka na terenie otuliny parku krajobrazowiego wokół lasy, woda przepływa małym strumykiem przez sporą część działki z kąd trafia do rowu a nastepnie rurą dalej do rzeki. Z tego co się dowiedziałem woda wybija przez cały rok. Zamierzam wykopane oczko wyścielić odpowiednią folią do tego przeznaczoną , całość wyłożyc kamieniami, dno jedynie drobnymi. Mam zamiar włozyć w to ile bedzie trzeba pracy z myślą a pstragach. Wcześniej oglądałem dużo oczek wodnych z pstragami w okolicach granicy czeskiej, pstragi u kazdego w dużych ilościach. Chciał bym wiedzieć czy ryba ma szansę w wodzie z drenażu. Rozpoczełem od wyczyszczenia rowu do którego wpływa woda, dno i boki wyłozyłem kamieniami. Wcześniej zarastały tam chaszcze i było bagno i chwasty.

http://img849.imageshack.us/i/img8126.jpg/

http://img824.imageshack.us/i/img8130qm.jpg/
pawel12
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 26 mar 2011, o 10:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: OCZKO WODNE A PSTRĄG !

Post »

Jeśli woda jest czysta to mogą być pstrąg to wybredne ryby
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 24 sty 2007, o 11:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

boniex1 nie chcę Cię martwić, lecz to może się nie udać. Pstrąg to ryba czystej, zimnej i w miarę szybko płynącej wody. Te oczka które widziałeś przy granicy, również znam i są one zasilane przez strumienie górskie przepływające w pobliżu oczka. Woda w tych oczkach w zasadzie bieżąca i zimna, co pstrągom pasuje. Ze źródła może być za mała wydajność wody.
Poza tym nie proponuję wykładać wnętrza oczka kamieniami kładzionymi na folii. Nie praktyczne, w przypadku czyszczenia dna z osadów które na pewno tam będą tam się osadzać, w zupełności wystarczy sama folia EPDM, jest w zasadzie nie zniszczalna, jeśli się ją prawidłowo ułoży i następnie prawidłowo eksploatuje.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
boniex1
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 kwie 2011, o 22:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dziękuje za poradę, z tymi kamieniami to faktycznie nie będzie przyszłościowe. Woda wypływająca z tego źródła jest lodowata, mam nadzieję ,że uda mi się dodatkowo oczyścić miejsce z którego wybija bo jest prawdopodobnie od 13 lat nic nie ruszane na działce. Do tej pracy chyba będę musiał poszukać dobrego kompana do nadzoru mojej pracy który zna lepiej temat, to pozwoli uniknać pomyłek i usprawni pracę. dziękuję i pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „OCZKA wodne, kaskady, skalniaki, rośliny wodne”