Kukurydza cz.1
- majs
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 kwie 2011, o 22:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kukurydza cukrowa
Używamy tylko ziaren zaprawionych, i tylko takie kupujemy. Co do sadzenia fasoli czy ogórków pomiędzy kukurydza to nigdy tego nie praktykowałem, z doświadczenia jednak wiem ze kukurydza obrośnięta inna roślinka (chwastem) daje dużo mniejsza kolbę i nie do końca wypełnianą ziarnem. Chyba bym był ostrożny z tymi ogórkami zwłaszcza przy kukurydzy karłowatej,może coś innego, co nie lubi się wspinać, albo odmianę kukurydzy wysokiej.Kolby w karłowatej będą wyrastać na wysokości okolo20-30 cm nad ziemia. Uczymy się cale życie możne jednak warto spróbować. Pamiętaj o pozostawieniu tylko jednej sadzonki, niektóre gatunki lobią z jednego ziarenka wypościć kilka łodyg które usuwamy pozostawiając ta najmocniejsza, no i ogórki będą miały tez więcej światła. Na tak małych uprawach stosowanie większych odstępów miedzy rzędami niż 50-75 cm, możne złe wpłynąć na zapylanie. Co do terminu sadzenia to można go przesunąć, przykrywając ziemie włóknina lub zwykła folia przyspieszy to zbiory o min 10 dni i dodatkowo uchroni przed ploniarka zbożowa. Roślinki odkrywamy jak urosną do wysokość około 15 cm. Nie wiem czemu moczycie te nasionka wystarczy wsadzić do ziemi i troszkę raz podlać efekt będzie taki sam.
brak polskich znaków
- zelwi
- 500p
- Od: 27 cze 2007, o 09:50
Planuję wysiać kukurydzę 'AMBROZJA F1' na przygotowanym poletku pod koniec kwietnia. Czy po usunięciu starych truskawek (koniec czerwca) mogę na ich miejsce wysiać/wysadzić jeszcze tą odmianę kukurydzy?
Tomek
- majs
Nie wiele wiem o tym gatunku, a zwłaszcza po jakim czasie do wsadzenia osiąga dojrzałość Jak już wcześniej pisałem dla każdego gatunku kukurydzy ten czas jest inny. Możne znajdziesz takie informacje na opakowaniu. najlepiej jak kolby osiągają dojrzałość najpóźniej na koniec wrzenia. jeśli jest takowa wzmianka o czasie jaki jest jej potrzebny to super, jeśli nie to osobiście bym polecił na koniec czerwca odmiany takie Comanche-75 dni Northern Super Sweet, 85 dni lub Sun Sweet 90dni. Chyba ze posiejesz ja w donicach na początku czerwca i przesadzisz do gruntu po wykopaniu truskawek. przesadzamy razem z ziemia kukurydza niema dużego systemu korzeniowego staramy się go nie uszkodzić. I nie zapominamy , ze kukurydza lubi dobrze zjesc musimy ja zasilic nawozami dwukrotnie.
brak polskich znaków
- zelwi
- 500p
Z nawożeniem to racja. Wody chyba kukurydza aż tak bardzo nie potrzebuje.
Tomek
- majs
Kukurydza potrzebuje wodę jak wszystkie roślinki, no nie tak dużo jak np truskawka, ale przesuszyć jej tez nie można, wszystko zależy od gleby. jeśli nie ma suszy to na glebach ciężkich podlewam ja raz na sezon czasami nawet rośnie bez dodatkowego nawadniania, na glebach lekkich a taka lubi kukurydza nawadniam 4-5 krotnie. Ważne jest aby nie zasuszyć kolb i dostarczyć odpowiednia ilość wody w momencie wzrostu kolb. Roślinki są leniwe, i jak maja zbyt dobre warunki to się nie spiesza z wydaniem owoców.
brak polskich znaków
- Rybka
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Na jaka wysokosc rosnie karlowa? Nigdy jeszcze jej nie mialam a jestem w trakcie rozplanowywania nasadzen i zastanawiam sie gdzie ja upchnac 

"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
- zelwi
- 500p
Czas już przystąpić do siewu kukurydzy do gruntu. Ziemia się ładnie nagrzała i przymrozki na razie nie występują.
Tak myślałem o tym siewie po dwa ziarna, ale wpadłem na coś lepszego. Jeżeli chcę mieć 20 roślin kukurydzy, to musiałbym wysiać 40 nasion. Po co marnować tyle, jak można wysiać po jednym nasionku do gruntu a dodatkowo do 5 doniczek wysiać też po jednym nasionku. Jak wszystko nie wzejdzie, to uzupełni się braki roślinkami z doniczek
Tak myślałem o tym siewie po dwa ziarna, ale wpadłem na coś lepszego. Jeżeli chcę mieć 20 roślin kukurydzy, to musiałbym wysiać 40 nasion. Po co marnować tyle, jak można wysiać po jednym nasionku do gruntu a dodatkowo do 5 doniczek wysiać też po jednym nasionku. Jak wszystko nie wzejdzie, to uzupełni się braki roślinkami z doniczek

Tomek
kukurydza w miarę szybko wschodzi, więc jak teraz się wysiewa, to za dwa tygodnie można jescze dosiać
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Ja zawsze mam 2 roślinki w jednym miejscu i nie usuwam tylko tak rosną bliźniaczo.zelwi pisze:Czas już przystąpić do siewu kukurydzy do gruntu. Ziemia się ładnie nagrzała i przymrozki na razie nie występują.

Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
- zelwi
- 500p
Rano wysiałem kukurydzę 'Ambrozja'. Robiłem dołki czubkiem łopatki, bo jak palcem to się ziemia obsypywała do środka. Są umieszczone na głębokości 4 cm. Rozstawa 25x50 cm. Wyszły cztery rzędy po 6 roślin 

Tomek
Ktoś tam pytał i nie uzyskał odpowiedzi - czy można pomóc roślinie w zapylaniu? Pędzelkiem albo coś? Jak to zrobić?
Nie posiadam ogródka, strasznie mi się za nim tęskni, wysiałam sobie więc kilka ziaren w takie duże skrzynie na balkonie, przykryte folią malarską wyrosły na ok 3-4 cm, wzeszło 10 sztuk - czy coś z tego będzie? ;) Balkon północny wschód zresztą, więc słońce dochodzi do godz. 11 i potem ciutkę przed zachodem...
Ale nie załamujcie mnie od razu, tylko podpowiedzcie, może akurat
Jest jeszcze tam groch i trzy kiełki ogórka ;)
Nie posiadam ogródka, strasznie mi się za nim tęskni, wysiałam sobie więc kilka ziaren w takie duże skrzynie na balkonie, przykryte folią malarską wyrosły na ok 3-4 cm, wzeszło 10 sztuk - czy coś z tego będzie? ;) Balkon północny wschód zresztą, więc słońce dochodzi do godz. 11 i potem ciutkę przed zachodem...
Ale nie załamujcie mnie od razu, tylko podpowiedzcie, może akurat

coś ostatnio ta odmian popularna się zrobiłazelwi pisze:Rano wysiałem kukurydzę 'Ambrozja'. Robiłem dołki czubkiem łopatki, bo jak palcem to się ziemia obsypywała do środka. Są umieszczone na głębokości 4 cm. Rozstawa 25x50 cm. Wyszły cztery rzędy po 6 roślin

kukurydza jest rośliną dnia długiego nie ma sensu wysiewanie jej wczesniej ale to tez zalezy od odmiany
- zelwi
- 500p
Zaopatrzyłem się w następną odmianę kukurydzy 'Comanche'. Trochę kosztowała, ale jest bardzo wczesna, na opakowaniu pisze, że w sprzyjających warunkach wytwarza kolby po 70-75 dniach od wzejścia.

Jak wykopię truskawki wsadzę tam rozsadę 'Comanche' i zdąży do końca września wydać owoce. Czytałem, że kukurydzę można wysiewać najpóźniej w pierwszych dniach czerwca.
W przyszłym roku zrobię chyba tak, że najpierw wysadzę wcześnie rozsadę 'Comanche', potem albo równolegle posieję 'Amrozję' a później znowu wysadzę albo posieję 'Comanche', zależnie od wolnego miejsca.
P.S. Właśnie zauważyłem, czytając pierwszy post w tym temacie, że nieświadomie kupiłem nową odmianę kukurydzy dokładnie trzy lata po kupieniu 'Candle' ;). A byłem w sklepie tylko po nasiona kawona. Jakoś ta data na mnie zadziałała, że w moje oczy przykuła jak magnes kukurydza

Jak wykopię truskawki wsadzę tam rozsadę 'Comanche' i zdąży do końca września wydać owoce. Czytałem, że kukurydzę można wysiewać najpóźniej w pierwszych dniach czerwca.
W przyszłym roku zrobię chyba tak, że najpierw wysadzę wcześnie rozsadę 'Comanche', potem albo równolegle posieję 'Amrozję' a później znowu wysadzę albo posieję 'Comanche', zależnie od wolnego miejsca.
P.S. Właśnie zauważyłem, czytając pierwszy post w tym temacie, że nieświadomie kupiłem nową odmianę kukurydzy dokładnie trzy lata po kupieniu 'Candle' ;). A byłem w sklepie tylko po nasiona kawona. Jakoś ta data na mnie zadziałała, że w moje oczy przykuła jak magnes kukurydza

Tomek