Ogród Georginii (Alicji ) cz. 1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Cebulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2009, o 22:43

Re: Ogród Georginii (Alicji ) cz. 1

Post »

Alicjo, mam worek igliwia sosnowego. Zamierzałam tym wyściółkowac wokół magnolii i RH. Jak myślisz, to dobry pomysł, żeby wkopać trochę tego igliwia w moje glińso magnolii pod nóżki? Wprawdzie dałam tam jesienią dużo piachu, torfu, przekopałam trochę liści i trocin dębowych, ale to moje glińsko wciąga wszystko w wyłazi na wierzch uparcie :evil: Takie igliwie chyba też powinno rozluźnić glebę...
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu a nie masz nic z oknem i chłodnego ,tylko żeby w nocy nie było tam mrozu.Jeśli będą miały zielone listki to muszą mieć niestety dostęp do światła.Chyba że na dzień będziesz je wystawiać na zewnątrz tak jak ja to robię z moimi liliami.Jeśli nie będzie listków to mogą postać.Ale na pewno zaraz zaczną wegetację i wtedy musisz im dać światła inaczej będą blade i wybiegnięte.
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aluś przed dwoma godzinkami dostarczono moje dwa krzewy magnolię i hortensję.Są bezlistne,magnolia ma drobe,omszone pączuszki,nie wiem,czy to będą liście ,czy kwiaty?
Niestety nie mają w piwnicy światła.Będę musiała na dzień schodzić po nie i wynosić je na balkon tak?
No trudno jeśli tak trzeba to poświęcę się:) A na noc znów do piwnicy tak?
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dagmarko rozumiem że magnolie dopiero będziesz sadzić i przygotowujesz dla niej stanowisko.Pod już posadzoną nic nie wolno kopać.Wcześniej mówiłaś że masz dopiero posadzić/tak zrozumiałam/.Igliwie sosnowe doskonale nadaje się do sporządzania podłoża pod kwasolubne i spokojnie możesz dodać,wszystko co wymieniłaś jest OK.Ja igliwie dodawałam do mieszanki pod różaneczniki.Będzie te podłoże takie trochę "nastroszone" ale o to przecież Ci chodzi,no i zakwasza.
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu dokładnie tak,ja tak biegam z liliami dobrze że tylko 4 wiaderka i tylko na zewnątrz.Zaczęły już im pędy zielenieć.Jak przejdą nocne przymrozki będziesz je mogła zostawić na balkonie na noc ,ale musisz obserwować pogodę.Zrobisz zdjęcia swoim księżniczkom? :lol:
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aluś ale którym tym nowym? :D
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak ,te co dzisiaj przyjechały.A gdzie je zamawiałaś?
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aluś jutro zrobię foty i wkleję:)Zamawiałam przez alledrogo.Na moje oko krzewy dorodne,przesyłka dobrze zapakowana,bezpiecznie dotarły niepołamane.Dobrze zabezpieczone,ziemia wilgotna.W kartonie dołączona była instrukcja sadzenia krzewów itd.Przy magnolii jest etykieta,hortensja jej nie ma,no cóż trzeba będzie chyba poczekać do przyszłego roku prawda? Chodzi mi o kwitnienie? Jak myślisz?
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiejsze zakupy.
Ostatni raz kupiłam zawilce,teraz posadzę w doniczki ,jak nornice mi zjedzą i tym razem ,to dam sobie spokój.

Zawilce

Obrazek

Dokupiłam maki do kolekcji

Obrazek

Pustynniki różowy i żółty

Obrazek

Agapanty

Obrazek

Jarzmianka

Obrazek

W Careffurze są w sprzedaży byliny w kapersach posadzone do doniczek.Producent wpadł na świetny pomysł.Po rozerwaniu foli roślinka jest w bardzo dobrym stanie, cena 2.99 zł za szt.

Różowy nachyłek i krwawnik kichawiec

Obrazek

Roślinka

Obrazek

I szałwia powabna

Obrazek
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeżeli krzewy dorodne to jest szansa że hortensja pokaże kwiatek już w tym roku.Moja posadzona w ubiegłe lato i miała kilka kwiatków.Będziemy porównywać,zobaczymy czy to taka jaką zmówiłaś.

Hortensja

Obrazek
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piękne zakupy ;:138 I szałwia jest i agapant a nawet anemony:)Ja jesienią posadziłam jednego pustynnika...teraz sobie przypomniałam widząc twoje Alu:)Zawilce tak niesmacznie wyglądają,co te nornice takie smakosze?
A róż nie kupowałaś?
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38

Post »

Świetne zakupy Alu. Powiadasz,że nornice zjadają Ci zawilce ? To czego one nie żrą :evil: ?No to już pewnie po moich... :(
Bardzo podoba mi się ten fioletowy mak,ciekawa jestem,czy wszystkie będą kwitły Ci w jednym czasie ,czy przemiennie?
Pustynnika różowego jeszcze nie mam ale z żółtego i pomarańczowego byłam bardzo zadowolona.
Ja też zrobiłam nieco zakupów,ale przez internet i czekam na dostawę,oczywiście jak otrzymam przesyłkę to nie omieszkam się pochwalić :D
Pierwsza partia powinna przyjść po niedzieli,następna pod koniec marca a na ostatnią turę muszę niestety poczekać aż do końca kwietnia ;:65
Serdecznie pozdrawiam Danuta
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 lis 2006, o 12:35

Post »

Alu uważaj na krwawnik i nachyłek, bo się rozłażą. Posadź tak, żebyś miała łatwą pielęgnację, bo te roślinki jak perz szaleją. :wink:
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p
Od: 9 sty 2010, o 16:59

Post »

Piękne zakupy zrobiłaś, ja też zamówiłem w Ożarowie nasiona i byliny czekam na przesyłkę :)
Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2010, o 20:02

Post »

Aluś, zakupki superaśne!!! Piękne maczki :uszy . Coraz mocniej do mnie przemawiają ;:108 . Jarzmianka, nachyłek różowy... ;:152 . A te pustynniki to trzeba wykopywać na zimę? Pytam, bo od jesieni chodzą za mną :roll:.
A te małe sadzonki w doniczkach to super wynalazek!!! No i ta cena :shock: . Moni... kierunek Carrefour :arrow: ... ;:14
Alusiu, no i mam moralnego kaca, po tym co napisałaś o magnolii. Ano, kilka dni temu napisałam Ani (Anness), żeby posadziła tę nową magnolię na zewnątrz z początkiem kwietna ;:14 . Ja sama kupiłam maleńką Stellatę i zrobiłabym to samo... ;:223 . Na szczęście jesteś Ty ;:167 , ze swoimi nieocenionymi radami. Ufff...magnolie uratowane.
No i jeszcze w ubiegłym roku nasadziłam pod swoją Betty niedużych bylinek oraz 2 róże. Niestety reakcją było to, że złapała grzybka i nie pomógł jej żaden oprysk. Zobaczymy, w jakiej kondycji będzie w tym roku? Może róże na razie zostawię, ale byliny przeniosę gdzie indziej. W to miejsce posadzę którąś z tych roślinek proponowanych przez Ciebie.
Alu, a kiedy wysadziłabyś do ogrodu zadoniczkowanego młodziutkiego klematisa Multi Blue? Już się pnie do światła. Ma dł. ok 10cm i sporo młodych listków.

Ale się rozpisałam :roll: . Już uciekam ;:65
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”