Moje kwiaty w hydroponice

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
LaCucarachita
50p
50p
Od: 1 paź 2010, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje kwiaty w hydroponice

Post »

A to wlasnie moja juka, choc jak czarodziej powiedzial dracena. :?: Choc na zdjeciu widac dosc duzy keramzyt to zapewniam ze mam ja w o wiele wiele mniejszym. Ten w wiekszych granulkach tylko na gorze wystepuje :) [Tak na marginesie, na 72 stronie sa pierwsze zdjecia tych roslinek] :)

Obrazek

A to moja szeflera ktorej jak moze pamietacie rosly korzenie w gore hehe ale juz jest ok i wyrasta cudnie. Z dwóch lisci wyrosly jeszcze 4 :heja Rośnie pieknie choc tylko w prowizorycznej doniczce :P Bo tu keramzytu nie mam prawie ze w ogole, no troszeczke, za to wlozylam ja do takich kamykow ozdobnych bo nic innego akurat nie mialam hihi ale skoro rosnie to chyba nie jest jej zle ;P Mam nadzieje na wiosne przelozyc ja juz do profesjonalnej doniczki i normalnego keramzytu :)

Obrazek Obrazek

Pozdrawiam serdecznie :D
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 11:52
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wodnik63 walcz :) dzielnie bo uprawa hydroponiczna to naprawdę prosta sprawa.Przykładem jest LaCucarachita
LaCucarachita...Twoja dracena i szeflera są przykładem że hydroponika jest SUPER :) Fiołek na pewno sie przyjmie.Ja mam 4 i wszystkie w hydro.Niedawno przenosiłam białego z ziemi do hydro i trzyma sie dzielnie.
Teresa
------------
Moje Kwiaty w hydroponice
piotrjes
50p
50p
Od: 12 lut 2011, o 02:22

Post »

Witam wszystkich a szczególnie Teresę.
Chciałbym również dołączyć do grona zainteresowanych hydroponiką.
Przeczytałem ten wątek cały od początku do końca,co zajęło mi trochę czasu.
Zacząłem się interesować uprawą roślin bez ziemi już jakieś 20 lat temu, kiedy to próbowałem hodować na parapecie okna w mieszkaniu pomidory. Jednak nie była to metoda uprawy w zupełnie obojętnym podłożu.
Prawdziwą hydroponiką zajmuję się od ok. 10 lat, kiedy to w OBI pokazały się do tego celu zestawy. Od tego czasu mam kilka roślin uprawianych tą metodą.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
alunia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lis 2010, o 18:31

Post »

Szeflera piekna ;:167
Reszta roślinek równiez :uszy
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piotrjes.. :wit .witam Cie szczególnie miło ponieważ jesteś prawie rówieśnikiem-oczywiście w uprawie hydroponicznej :;230 Ja jestem niestety o rok starsza bo zaczęłam swoją przygodę kiedy w OBI jeszcze nie było całego "osprzętu" do hydro. Bawię sie hydro ponad 11lat i cieszę sie bardzo że zajrzałeś do mojego wątku .Będę Ci ogromnie wdzięczna jeżeli podzielisz się swoim doświadczeniem i osiągnięciami (zdjecia mile widziane).Skorzystam nie tylko ja ale i pozostali których zaraziłam hydroponiką.
Bardzo jestem ciekawa jak sie skonczyła przygoda z pomidorami.
Wielkie ;:63 za przeczytanie całego wątku.
alunia dzięki za mile słowa i odwiedziny.
Teresa
------------
piotrjes
50p
50p

Post »

Witam ponownie.
Co do mojego eksperymentu z pomidorami to nawet się udał. Z dwóch krzaków udało się zebrać ponad 2,5 kg pomidorów, a było by i więcej gdybym nie musiał na dłużej wyjechać, i nie miał się kto nimi zająć. Więcej tego już nie powtórzyłem, gdyż wymagały dużo pracy (podlewanie czasami ponad 1l pożywki na dzień, zapylanie kwiatów itp). Poza tym krzaki te zasłaniały całe duże okno, bo były to pomidory szklarniowe.
Może kiedyś jeszcze spróbuję w hydroponice, ale z mniejszymi egzemplarzami, bo w tym mieszkaniu mam dużo mniejsze okna.

Co do pomocy to jak będę coś nowego wiedział to się podzielę.
Zdjęcia postaram się wrzucić, jednak muszę poczytać jak to się tutaj robi. ;:132

Piotr
LaCucarachita
50p
50p
Od: 1 paź 2010, o 17:44

Post »

Alunia bardzo mi milo ze podoba ci sie szeflera. Mi również :wink: Nawet nie wiecie ja przezywam każdy nowy listek, ktory wyrasta z roslinki. Super uczucie! hihih :D

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Kasia.N
1000p
1000p
Od: 10 cze 2009, o 14:23

Post »

Teresko, wrzuciłam w swoim wątku zdjęcia robactwa. Niestety nadal walczę, ponieważ powróciły :/

Pozdrawiam!
Pozdrawiam, Kasia
Moje domowe
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piotrjes....woow 2,5kg zebranych pomidorów :roll: Za tyle pracy przy zapładnianu :;230 to Ci się należało.Licze na Twoje doświadczenie i uwagi.Może Ty znajdziesz na rozwiązanie problemu Kasi odnośnie skaczacych robaczków w hydroponice.
Kasiu...przykro mi że problem wrócił :( . Więcej napisałam w Twoim wątku.

Ponieważ moja paprotka marnieje dalej ,pozwoliłam sobie na małe co nieco czyli mini paprotkę.Która oczywiście zaraz przeniose do hydro :D .Zdjęcia jutro :wit
Teresa
------------
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak obiecałam wstawiam fotkę mini paprotki.Może ta zasychająca wezmie sobie za honor :) zacznie powracac do formy.
Obrazek moczy się w wodzie przed przesadzeniem

Obrazek tu juz w hydro

A tak wygląda moja zmizerowana paprotka
Obrazek
Obrazek dla porównania przed chorobą

Mirku
powstał mam nadziję mały problem z niedospiałem któremu nagle zaczęły mu żółknąć listki.jak widać po odsunięciu żółknących liściu samego podnóża pojawiły się śliczne nowe listki.Nie zastanawiając sie wiele zrobiłam ciach :D pozostawiając młode i zdrowe.Mam nadzieje że posunięcie było dobre.

Obrazek Obrazek

Pokazuję rownież storczyka który będzie kwitł po raz trzeci.Tym razem ma aż trzy pędy kwiatowe ;:1
Obrazek
Teresa
------------
Awatar użytkownika
kinia22
500p
500p
Od: 31 sty 2009, o 16:16

Post »

Witam ja też mam parę roślinek w hydro i bardzo dobrze rosną. Też chce wsadzić moja paprotkę do hydro. Gratuluje pączków u storczyka ;:138
Moje roślinki-Kinia
Poszukuje różne gatunki fikusów
x-M-8
---
Od: 4 gru 2008, o 14:08

Post »

Tereso Ty to masz piękne te paprocie.
Faktycznie paproć przed chorobą była prześliczna,gęściutka...może niedługo nadrobi chorobę.
Ja jak byłem w podstawówce i liceum to miałem piękne paprocie w ziemi oczywiście.Niestety czasami bez powodów opadały i schły "listki". :roll:

Odnośnie niedośpiana to on lubi ciachanie.U mnie też się tak czasami zdarzało,że żółkły mu listki,opadały a później wypuszczał masę nowych i ładnych listków.
Zobaczysz jak teraz wyładnieje.
Ja widziałem 3 gatunki niedośpianów w sklepie,były takie małe rozrośnięte....wybarwione...
Gdyby nie to że ich mam to bym kupił ;:224
alunia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lis 2010, o 18:31

Post »

Paprotki śliczne są :tan
Reszta zielonych również ;:108
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Teresko zima się ciągnie i nie planuje odejść a roślinkom naszym bardzo brak słońca. Gdy pojawia sie dzień słoneczny to latam z kwiatami i upycham w miejscach gdzie dłużnej promienie dochodzą ... :;230
Oczywiście mąż ma ubaw a ja robotę.
U mnie paprocie tez lichutkie, ta od Ciebie jesienią wyglądała dość ładnie bo sporo pędów miała a dziś .... lepiej nie mówić ;:213
piotrjes
50p
50p

Post »

Niestety nie znam się na robalach atakujących rośliny i nie pomogę Kasi. Moja szeflera też w lecie została przez coś zeżarta, najprawdopodobniej przez tarczniki bo cała się kleiła i teraz jest trochę ?łysa?. 2 lata temu też w ten sposób pozbyłem się fikusa beniamina.
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”